De meeste mensen brengen veel tijd door op een bureaustoel. Ondanks de extra ondersteuning die deze stoel biedt, maakt de juiste zithouding een groot verschil. Het goed zitten op een bureaustoel en het instellen van de juiste hoogte zijn van belang om fysieke klachten te voorkomen.

In dit artikel leg ik je uit wat de negatieve gevolgen zijn van verkeerd zitten en geef ik tips voor zowel de juiste houding als de juiste stoelinstellingen.

Met de juiste houding en stoelinstellingen verhoog je je comfort, verbeter je je productiviteit en voorkom je gezondheidsproblemen. Leun achterover (op de juiste manier 😉) en lees verder voor deskundig advies over hoe je correct zit op een bureaustoel.

Belangrijkste punten:

  • Een goede zithouding op je bureaustoel is essentieel voor je comfort en gezondheid, en kan leiden tot verhoogde productiviteit en verminderde lichamelijke klachten.
  • De juiste instellingen van je bureaustoel, inclusief zithoogte en rugleuning, zijn cruciaal voor een gezonde houding.
  • Consistentie en bewustzijn van je houding, evenals regelmatige beweging en strekken, zijn belangrijk voor het behoud van een goede zithouding.

Het belang van een juiste houding

Een goede zithouding is essentieel. Het is niet alleen belangrijk voor je comfort, maar ook voor je gezondheid.

In eerste instantie voelt het wellicht prettiger om onderuitgezakt te zitten. Deze zithouding geeft je spieren rust door korte ontspanning, maar na een tijdje levert het behoorlijke klachten op.

Een verkeerde zithouding zorgt voor rug- en nekpijn, zenuw- en/of ader-afknellingen, weefselirritatie, stoornissen in de ingewanden, ademhalingsmoeilijkheden en moeite met opstaan. Dat wil je voorkomen. Daarom is het zo belangrijk om goed te zitten op je bureaustoel. 1Fitform (n.d.). 'Andere gevolgen van verkeerd zitten'

Waarom is een goede zithouding belangrijk?

Een goede zithouding bevordert niet alleen je comfort, maar ook je efficiëntie. Het helpt je om je te concentreren en productief te blijven. Bovendien vermindert een goede houding rugpijn en andere lichamelijke klachten.

Een paar lichamelijke klachten heb ik al kort benoemd, maar waarom ontstaan die klachten bij een verkeerde houding? Ik heb het hieronder voor je op een rijtje gezet.

  1. Ademhalingsmoeilijkheden: Ingezakt zitten bemoeilijkt de ademhaling doordat er minder ruimte is voor de longen, waardoor de ademhaling zich naar de borst verplaatst in plaats van de buik.
  2. Zenuw- en aderafknelling: Een te hoge zitting leidt tot afknelling van beenzenuwen, resulterend in slapende benen en het ontstaan van spataderen.
  3. Spijsverteringsproblemen: Onderuitgezakt zitten leidt ook tot problemen in de spijsvertering. De maag en darmen worden door deze houding samengedrukt, wat de spijsvertering kan vertragen.
  4. Moeite met opstaan: Zowel te lage als te hoge zittingen maken opstaan lastig, omdat ze de juiste houding en ondersteuning missen.
  5. Spierpijn en gewrichtsproblemen: Een verkeerde zithouding, zoals met een ronde rug, leidt tot overbelasting van spieren en gewrichten, wat spierpijn en ongemak veroorzaakt.

Hoe beter je zit, hoe beter je je voelt en hoe beter je presteert. Het is een win-winsituatie! 🙌

De relatie tussen ergonomie en je bureaustoel

Bureaustoelen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Een goede bureaustoel voor je lichaam is de ergonomische bureaustoel. Deze ondersteunt je lichaam en bevordert een goede, neutrale houding.

Een neutrale houding is een houding waarbij je lichaam in balans is en de minste hoeveelheid stress ervaart. Wil je meer weten over ergonomische bureaustoelen? Lees dan hier verder.

Game je ook aan je bureau? Overweeg dan een gamestoel in plaats van een standaard bureaustoel. Lees het artikel 'gamestoel of bureaustoel' voor meer informatie.

Vrouw zit in een goede houding op haar bureaustoel te werken in een kantoor.

Hoe zit je goed op je bureaustoel?

Goed zitten op een bureaustoel begint met de basis: de juiste instellingen. De juiste zithoogte en hoek zijn cruciaal voor een gezonde houding. Maar hoe stel je je bureaustoel correct in? Geen zorgen, ik leg het je uit.

Voor een goede zithouding staan je voeten volledig op de grond en zijn je knieën lager dan je heupen in een hoek van bijna 90 graden.2GezondLeven (2023). 'Met een goede zithouding zit je altijd goed'

Stel de hoogte van je bureaustoel zo in dat je een goede houding hebt. Wil je meer weten over de juiste hoogte van je bureaustoel? Lees dan hier verder.

De juiste rugpositie

Stel de rugleuning in op een comfortabele hoek maar die je rug recht houdt. De juiste hoek betekent dat je rug in een natuurlijke, rechte positie is. Probeer je rug dus zo recht mogelijk te houden, zonder te verkrampen. Steun met je schouders tegen de rugleuning.

De hoek tussen je bovenlichaam en je dijen moet groter zijn dan 90 graden. Vermijd vooroverbuigen en leun lichtjes achterover. Zo voorkom je dat je onnodige druk uitoefent op je onderrug. 👌

Onthoud: iedereen is anders. Het is belangrijk dat je de stoel aanpast aan je specifieke behoeften. Wat voor de een comfortabel is, is dat misschien niet voor de ander. Het belangrijkste is dat je je comfortabel en ondersteund voelt in je stoel. Zo simpel is het!

Praktische tips

Ondersteun je rug goed met de rugleuning van je stoel, ontspan je schouders en positioneer je hoofd recht boven je schouders. Een draaibare basis kan ook bijdragen aan comfort en flexibiliteit. Je kunt dan gemakkelijker bewegen zonder op te staan, wat de belasting op je lichaam vermindert.

Het belang van een draaibare basis voor comfort en flexibiliteit

Een draaibare basis op je bureaustoel zorgt voor meer comfort en bewegingsvrijheid. Het stelt je in staat om gemakkelijk van richting te veranderen zonder je lichaam te belasten. Benut de draaibare basis van je bureaustoel optimaal door je stoel dicht bij je bureau te plaatsen en te draaien in plaats van te reiken als je iets nodig hebt.

Man zit op een bureaustoel in een goede houding te werken aan zijn bureau.

Veelgemaakte fouten

In de juiste houding zitten voelt aan het begin niet altijd even lekker, vooral als we lange uren achter de computer doorbrengen. Toch is het belangrijk om hierop te letten en geen fouten te maken. Ook al heb je nu misschien geen last van je rug, over een paar jaar voel je het wanneer je urenlang verkeerd hebt gezeten.

Enkele veelvoorkomende fouten zijn het niet correct instellen van de stoel, het zitten op de rand van de stoel, het zitten met gekruiste benen, het voorover leunen naar je computerscherm, het niet gebruiken van de rugleuning en het constant in dezelfde positie zitten.

Ik betrap mezelf er nu ook op dat ik op de rand van mijn stoel zit met mijn benen gekruist. Het goede nieuws is dat deze fouten te corrigeren zijn. Het corrigeren van slechte zitgewoontes vergt tijd en oefening, maar het is de moeite waard.

Stel je bureaustoel correct in om te beginnen en zorg voor goede ondersteuning van je rug. Probeer elke 30 minuten even te bewegen of van houding te veranderen. En vergeet niet: consistentie is de sleutel. Hoe meer je oefent, hoe gemakkelijker het wordt om een goede zithouding te behouden.

Als je merkt dat je stoel niet comfortabel is of dat je rugpijn krijgt, kan dit ook een teken zijn dat je stoel aan vervanging toe is. Lees hier meer over wanneer je je bureaustoel moet vervangen.

Conclusie

Een goede zithouding is een continu proces. Ik zit ook het liefst onderuitgezakt, maar het is beter om te wennen aan de juiste houding. Het is belangrijk om consistent te blijven, zelfs op lange werkdagen.

Stel je bureaustoel goed af op je lichaam, wees bewust van je houding, corrigeer jezelf wanneer nodig en gebruik een ergonomische bureaustoel die je de beste ondersteuning biedt. Ook het regelmatig reinigen van je bureaustoel draagt bij aan een prettige zitervaring.

Je rug en nek zullen je dankbaar zijn! Vergeet niet dat de goed zitten cruciaal is, maar het ook belangrijk is om in beweging te blijven en regelmatig te strekken, zelfs als je op een ergonomische bureaustoel zit.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen