Wist je dat je houtskool kunt hergebruiken? Een tijdje geleden kwam ik erachter dat dit mogelijk is en ik stond versteld. Houtskool hergebruiken is zowel goed voor het milieu als je portemonnee. 💸

Toch zijn er een paar zaken om rekening mee te houden als je houtskool wilt hergebruiken. In dit artikel leg ik je alles uit over het hergebruiken van houtskool. Ik duik in de voordelen, de technieken om houtskool te bewaren en vertel wanneer je houtskool niet kan hergebruiken. Daarnaast beantwoord ik de meest gestelde vragen.

Belangrijkste punten samengevat:

  • Hergebruik van houtskool is duurzaam en kostenbesparend, waardoor je bijdraagt aan een beter milieu en tegelijkertijd geld bespaart.
  • De juiste opslag en zorgvuldige behandeling van houtskool zijn essentieel voor hergebruik, met vocht als grootste vijand.
  • Ik raad aan om nieuwe houtskool toe te voegen tijdens het grillen, omdat hergebruikte houtskool sneller opbrandt en minder hitte produceert.

Waarom zou je houtskool hergebruiken?

Kun je houtskool hergebruiken? Ja, dat kan. Vooral als je een aantal avonden achter elkaar gaat barbecueën, is het hergebruiken voor je houtskool een slimme keus. Het is duurzaam en bespaart kosten. 😊

Door houtskool te hergebruiken, verminder je de hoeveelheid afval en maak je optimaal gebruik van je houtskool. Het is net als de restjes van het avondeten opnieuw opwarmen. Niets gaat verloren.

Daarnaast speelt de milieu-impact een belangrijke rol. De productie van houtskool is een van de grootste oorzaken van de vernietiging van bossen in bepaalde tropische streken. Door houtskool te hergebruiken, help je deze problemen te verminderen.1WWF (2018). 'Vanwaar komt de houtskool die wij op onze barbecue leggen? WWF zocht het uit'

Denk eens aan de gemiddelde kosten van houtskool. Het lijkt misschien niet veel per zak, maar als je regelmatig grilt, loopt het behoorlijk op. Door hergebruik, heb je minder houtskool nodig en bespaar je geld.

Wil je weten hoeveel houtskool je precies nodig hebt voor je bbq? Lees dan dit artikel over hoeveel kg houtskool je nodig hebt. Wil je niet prullen met houtskool? Ga dan voor de beste gas-bbq of elektrische bbq.

Potentiële nadelen van houtskool hergebruiken

Hergebruiken van houtskool is een slimme keuze, maar er zijn ook enkele nadelen. Oude houtskool brandt minder lang en produceert minder hitte. Bovendien vermindert de rookproductie. Dit is een nadeel als je juist die rooksmaak zoekt in je gerechten.

Wanneer is het beter om houtskool niet te hergebruiken?

Er zijn momenten waarop het beter is om nieuwe houtskool te gebruiken, bijvoorbeeld als je een gerecht wilt bereiden dat een hoge temperatuur nodig heeft. Oude houtskool kan die temperatuur niet altijd leveren.

Ook als je graag wilt dat je bbq veel rookt en de rooksmaak in het gerecht trekt, is het wellicht beter om meer nieuwe kolen te gebruiken.

Houtskool-bbq met vlees erop in een mooie tuin waar de zon schijnt.

Hoe kun je houtskool opnieuw gebruiken?

Je vraagt je nu waarschijnlijk af hoe je houtskool kunt hergebruiken. Het is niet ingewikkeld, maar het vereist wel wat aandacht en zorgvuldigheid.

1. De kolen op de juiste manier doven

De basis van houtskool hergebruiken begint met het juist uitdoven van je houtskool. Je wilt niet dat de kolen volledig uitbranden. Doof ze daarom op de juiste manier, zodat je ze later opnieuw kunt aansteken. Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan dit artikel over het doven van een houtskool-bbq.

Daarnaast is het schoonmaken van je houtskool-bbq na gebruik cruciaal. Resten van vet en voedsel tasten de kwaliteit van je houtskool aan. Bovendien wil je geen oude smaken in je nieuwe gerecht. Lees hier hoe je je bbq schoonmaakt voor de beste resultaten.

2. De houtskool goed bewaren

Houtskool op de juiste manier bewaren is ontzettend belangrijk. Doe je dit niet goed, dan kun je de houtskool wellicht niet hergebruiken.

Bij het opslaan van gebruikte houtskool is het belangrijk om te weten dat vocht je grootste vijand is. Bewaar de kolen in een droge ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een luchtdichte container of emmer.

Foutief opgeslagen kolen nemen vocht op, waardoor ze moeilijker aan te steken zijn. Bovendien zorgt het vocht dat de kolen kunnen schimmelen, waardoor ze onbruikbaar worden.

Laat de kolen wel goed afkoelen voordat je ze opbergt. Doe je dit niet, dan kunnen ze blijven smeulen en een brandgevaar vormen.

3. Controleer of de houtskool geschikt is

Het eerste dat je moet doen, is bepalen of de houtskool nog geschikt is voor hergebruik. Niet alle kolen zijn hiervoor geschikt. Maar hoe bepaal je nu of houtskool nog geschikt is voor hergebruik? Goede vraag! Het hangt af van de kleur en structuur van de kolen.

Zijn de kolen nog stevig en hebben ze hun vorm behouden? Dan kun je ze waarschijnlijk opnieuw gebruiken. Als ze echter brokkelig zijn of een asachtige kleur hebben, is het beter om ze weg te gooien.

Controleer daarnaast of de houtskool vochtig of nat is en hoe de houtskool ruikt. Houtskool absorbeert vocht na verloop van tijd, en vochtige houtskool brand slechter. Als de houtskool muf ruikt, is dit een teken dat het wellicht te oud is en niet goed meer zal branden.

Over het algemeen zijn natuurlijke brokken houtskool (lump charcoal) beter geschikt voor hergebruik dan briketten vanwege het gebrek aan bindmiddelen en chemicaliën, waardoor het schoner is.

Houtskool brokken branden efficiënter, produceren minder as en veroorzaken minder verontreiniging. Klik op de link om meer te lezen over de verschillende soorten houtskool.

Bij hergebruik is het raadzaam hoogwaardige houtskool te gebruiken en vooral de onverbrande stukken te hergebruiken. Asresten en kleine stukken zijn minder geschikt voor hergebruik en moeten vaak worden vervangen.

4. Het hergebruiken van de houtskool

Het hergebruiken van houtskool begint met het verwijderen van asresten. Schud de gebruikte kolen in een metalen bak om de as te verwijderen. Plaats vervolgens de kolen terug in de grill en voeg nieuwe kolen toe. Het toevoegen van nieuwe kolen zorgt dat de temperatuur hoog genoeg blijft tijdens het grillen.

Verdeel de kolen gelijkmatig over de grill als je ze aansteekt. Dit helpt om de warmte gelijkmatig te verspreiden en zorgt voor een efficiënte verbranding.

Om het maximale uit je hergebruikte houtskool te halen, kun je overwegen om zelf houtskool te maken. Dit geeft je meer controle over de kwaliteit en de grootte van de kolen. Wil je meer weten? Check dan deze gids over zelf houtskool maken.

Een hand bij kolen waar vuur en rook vanaf komt

Veelgestelde vragen over houtskool hergebruiken

Het hergebruiken van houtskool roept vaak vragen op. Hieronder beantwoord ik enkele van de meest gestelde vragen.

Kunnen kolen te oud zijn om te hergebruiken?

Ja, houtskool kan verouderen tot het punt waarop hergebruik niet meer mogelijk is. Naarmate de kolen ouder worden, vooral als ze niet goed zijn opgeslagen, neemt hun kwaliteit af. Vocht, schimmel en asresten dragen allemaal bij aan de veroudering van de kolen. Over het algemeen geldt: hoe ouder de kolen, hoe minder hitte ze produceren.

Hoe vaak kun je houtskool veilig hergebruiken?

Het hangt allemaal af van de kwaliteit van je houtskool en hoe goed je deze bewaart. Met goed bewaarde houtskool kun je het veilig twee tot drie keer hergebruiken. Let wel op, hergebruikte houtskool brandt sneller op. Voeg dus bij elke bbq-sessie wat nieuwe houtskool toe. Zo houd je de hitte langer vast.

Conclusie

Houtskool hergebruiken is een slimme en duurzame keuze. Het bespaart kosten en draagt bij aan een beter milieu. Let wel op de kwaliteit van de houtskool en hoe je de houtskool bewaart, want hergebruiken is niet altijd mogelijk.

Er zijn ook momenten dat je beter voor verse houtskool kunt kiezen, zoals bij recepten die een hoge temperatuur vereisen. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak de slimme keuze: hergebruik je houtskool! 🔥

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen