We kennen het allemaal: je staat klaar voor een gezellige bbq-avond, maar dan begint die houtskool-bbq te roken als een schoorsteen. Wolk na wolk stijgt op, terwijl jij je ogen beschermt, begint te hoesten en wanhopig probeert de rook onder controle te krijgen. 😫 Niet bepaald het relaxte bbq-scenario dat je in gedachten had, toch?

Geen nood: je avond is nog niet verpest als je houtskool-bbq meer rookt dan je zou willen! Ik leg je in dit artikel uit hoe je een rokende houtskool-bbq voorkomt en hoe je het oplost.

Belangrijke punten:

  • Onvolledige verbranding en vetdruppels die op de kolen druppelen, kunnen rook veroorzaken bij een houtskool bbq.
  • De keuze en het juiste gebruik van kolen, evenals het correct aansteken van de bbq, kunnen de rookproductie beïnvloeden.
  • De opstelling en locatie van de bbq, het gebruik van een foliepan en de correcte toepassing van de schoorsteen kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van de rook.

Je bbq rookt

Je bbq produceert meer rook dan je zou willen. Hoe dat komt? Een houtskool-bbq rookt vaak als gevolg van onvolledige verbranding. De kolen verbranden niet volledig, waardoor roet en fijnstof vrijkomen. Deze stoffen veroorzaken die dikke rookpluimen.️

Dat is niet het hele verhaal. Vetdruppels die van je heerlijke stukje vlees op de gloeiende kolen druppelen, veroorzaken ook rook. De vlammen die ontstaan door het vet, verbranden het vlees gedeeltelijk, wat eveneens bijdraagt aan de rookproductie. Daarom is het belangrijk om je houtskool-bbq regelmatig schoon te maken om vetophoping te voorkomen.

De invloed van water

Waterdamp draagt ook bij aan rookvorming. Als je bijvoorbeeld vochtig hout of natte kolen gebruikt, dan veroorzaakt het water in het hout of de kolen ook rook en stoom. Het is daarom aan te raden om droog hout of kolen te gebruiken.

Negatieve gevolgen van te veel rook

Naast dat een flink rokende bbq irriterend is voor je ogen, neus en waarschijnlijk ook je buren, zijn er nog meer negatieve gevolgen, zoals de gezondheid en duurzaamheid.

Gezondheid

Het inademen van te veel rook is schadelijk voor de gezondheid, met name bij hoge temperaturen en wanneer de rook afkomstig is van verbrandingsproducten zoals verbrand vet of bindmiddelen in houtskoolbriketten.1S. Srakocic, Healthline (2021). 'Is Grilling With Charcoal or Other Heat Sources Carcinogenic?'

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk aspect om in gedachten te houden bij het bbq'en. Sommige kolen bevatten schadelijke stoffen die rook veroorzaken. Duurzame kolen zijn vaak efficiënter in gebruik, wat betekent dat je minder kolen nodig hebt voor dezelfde hoeveelheid warmte. Zo draag je bij aan een beter milieu en heb je minder last van rook. 2Milieucentraal (n.d.). 'Barbecue'

Man is bezig met de barbecue in de tuin

De juiste houtskool kiezen

De keuze en het gebruik van kolen hebben een grote invloed hebben op de hoeveelheid rook die je bbq produceert. Sommige soorten houtskool branden heter en schoner dan andere, waardoor de rookproductie vermindert.

Er zijn twee hoofdtypen houtskool: briketten en natuurlijke houtskoolbrokken. Briketten zijn samengeperst met bindmiddelen en produceren doorgaans meer rook vanwege de brandende bindmiddelen.

De natuurlijke houtskoolbrokken zonder bindmiddelen genereren over het algemeen minder rook. Wil je meer weten over de verschillende soorten houtskool? Check dan onze handige gids!

De houtskool-bbq aansteken

Het correct aansteken van je houtskool-bbq is een kunst op zich. Er zijn verschillende methoden, maar de basis is altijd hetzelfde: je wilt een goede, gelijkmatige hitte creëren zonder overmatige rook.

Begin met een kleine hoeveelheid kolen en voeg langzaam meer toe als de bbq warmer wordt. Vermijd het gebruik van chemische aanmaakmiddelen: deze veroorzaken onaangename rook en een vervelende smaak.

Veelgemaakte fouten bij het aansteken kunnen leiden tot meer rook. Wanneer te veel kolen in één keer toevoegt, kan dit leiden tot onvolledige verbranding. Of als je de kolen niet gelijkmatig verdeelt, kunnen sommige delen van de bbq te heet worden, terwijl andere delen niet heet genoeg zijn.

Goed aansteken is daarom belangrijk om rook te verminderen. En als je klaar bent met bbq'enn, is het ook handig om te weten hoe je je houtskool-bbq veilig dooft. Veiligheid eerst! 🔥

De plaats van je bbq

Het lijkt misschien een klein detail, maar de opstelling van je bbq heeft grote invloed hebben op de rookvorming. Zorg dat je bbq niet te dicht bij muren of andere obstakels staat. Deze beperken de luchtstroom en verergeren op die manier de rookvorming. Probeer ook wat ruimte vrij te houden rondom je bbq.

Dit geeft de rook de ruimte om te verspreiden en helpt de hoeveelheid rook die je inademt te verminderen.

Het gebruik van een foliepan

Heb je al eens een foliepan geprobeerd? Dit kan een gamechanger zijn voor je bbq-ervaring! Een foliepan onder je rooster helpt vet en sappen op te vangen die anders op de kolen zouden druppelen. Het helpt de hitte gelijkmatiger te verdelen, wat leidt tot beter gegrild vlees.

Alternatieven voor een houtskool-bbq

Hoewel een houtskool-bbq een geweldige smaak geeft, is de rook soms vervelend. Gelukkig zijn er alternatieven die minder roken. Een daarvan is de elektrische bbq. Deze produceert bijna geen rook en is makkelijk in gebruik. Of wat dacht je van een gas-bbq? Deze geeft een vergelijkbare smaak als een houtskool-bbq, maar met minder rook.

Barbecue in de tuin, vooraanzicht

Conclusie

Het lijkt een lastige kwestie, die rokende houtskool-bbq. Maar zoals we hebben gezien, zijn er tal van manieren om de rook te verminderen en je bbq-ervaring te verbeteren. Van het correct aansteken van je bbq tot het schoonmaken van je bbq of optimaliseren van de ruimte eromheen en het inzetten van een foliepan.

Al deze stappen helpen je om minder rook te produceren en meer te genieten van het grillen. En weet je wat nog beter is? Deze aanpak maakt je bbq-sessies niet alleen aangenamer, maar ook gezonder en efficiënter. Veel bbq-plezier en bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen