Jaloezieën geven je kamer een strakke uitstraling gecombineerd met een elegante en warme vibe. Het enige nadeel van jaloezieën is het schoonmaken ervan, want ze vangen veel stof. Gelukkig is jaloezieën schoonmaken zo gebeurd met de onderstaande tips!

#1 Maak je jaloezieën regelmatig schoon

Het schoonmaken van je jaloezieën is het eenvoudigste en het snelste wanneer je het bijhoudt. Dit betekent elke week stoffen en maandelijks schoonmaken. Wacht je er te lang mee, dan worden je jaloezieën alleen maar viezer, waardoor je langer bezig bent met schoonmaken.

Onze oude bekende, "Voorkomen is beter dan genezen", is ook hier van toepassing.

#2 Gebruik een washandje

Washandjes zijn niet alleen handig om je gezicht mee te wassen! Je maakt er ook je jaloezieën mee schoon. Maak een sopje van warm water en wat allesreiniger of afwasmiddel. Maak je washandje vochtig – niet nat, dus wring hem goed uit – en maak je jaloezieën ermee schoon.

Pak iedere lamel vast met deze washand, zodat je ze zowel aan de onderkant als aan de bovenkant schoonmaakt. Spoel je washandje regelmatig af wanneer deze vies is, en vervang het water in je sopje indien nodig.

#3 Gebruik een sok

Net zoals washandjes, hebben ook sokken meerdere doeleinden. Gooi oude sokken daarom niet zomaar weg! Maak wederom een sopje, maar nu gebruik je een sok in plaats een washandje. Je gebruikt de sok op dezelfde manier: je klemt de jaloezie tussen je wijsvinger en duim en maakt op die manier de jaloezieën stuk voor stuk schoon.

Houten jaloezieën? Niet te nat!

Als je houten jaloezieën hebt, zorg er dan voor dat je washandje of doekje niet te nat is. Hout en water is geen goede combinatie. Gebruik je te veel water, dan loop je het risico dat je het hout onherstelbaar beschadigt.

#4 Gebruik de stofzuiger

Haal je stofzuiger uit de kast. De meeste stofzuigers hebben een klein mondstuk, vaak een rond borsteltje. Deze leent zich uitstekend om je jaloezieën mee schoon te maken. Vooral als je ze al een tijdje niet hebt schoongemaakt en er een dikke stoflaag op ligt, is de stofzuiger vaak the way to go.

Witte vaas met jaloezieën op de achtergrond, vooraanzicht

#5 De plumeau

Misschien herinner je de plumeau nog van je oma: zo'n stok met gekleurde veren aan het uiteinde. Tegenwoordig zijn ze iets moderner, zoals te zien aan de Swiffer Duster, maar ze doen nog steeds hetzelfde: ze trekken stof aan.

Ga met de plumeau over elke jaloezie. Dit is een snelle manier om je jaloezieën schoon te maken, maar let echter goed op dat het stof aan je plumeau blijft plakken. Gebeurd dit niet, ook geen probleem, maar dan verplaats je probleem en zul je nog even moeten stofzuigen.

#6 Koop een luchtreiniger

Een luchtreiniger helpt je niet met het schoonmaken van je jaloezieën, maar helpt wel met het verminderen van die dikke stoflaag. Met andere woorden: koop een goede luchtreiniger en je hoeft je jaloezieën minder vaak schoon te maken!

Een luchtreiniger heeft meerdere filters en filtert de schadelijke deeltjes uit de lucht. Denk aan allergenen zoals huismijt en pollen. Een luchtreiniger zorgt ervoor dat er minder stof op je jaloezieën belandt, waardoor je minder schoon te maken hebt.

#7 Gebruik een jaloeziereiniger

Vind je het niet erg om een paar tientjes uit te geven voor het ultieme gebruiksgemak? Maak dan je jaloezieën schoon met een speciale jaloeziereiniger. Dit is een soort borstel met klemmen waarmee je elke jaloezie als het ware schoonveegt. Als je een huis vol jaloezieën hebt, is dit eventueel de investering waard.

Heb je veel jaloezieën in huis, dan is het zeker de moeite om te investeren in een jaloeziereiniger.

Tafel en stoel voor het raam met jaloezieën, vooraanzicht.

Conclusie

Hopelijk heb ik je ervan overtuigd dat het schoonmaken van je jaloezieën niet moeilijk is en niet teveel tijd in beslag neemt. Hoe maak jij je jaloezieën schoon? Laat het ons weten door hieronder een berichtje te sturen. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?