Een mobiele airco doet zijn werk tenminste gedurende de zomer, maar wist je dat veel modellen ook in de winter van hulp kunnen zijn? Nu vraag je je vast uit hoe een mobiele airco werkt, wetende dat hij in beide temperatuursextremen werkt. Laat dat nu net de vraag zijn die dit artikel beantwoordt.

Dit apparaat brengt ten eerste de temperatuur omlaag, waardoor je bed niet langer aanvoelt als een voorverwarmde oven. 😅 Bovendien gebruik je een mobiele airco ook als ventilator én als luchtontvochtiger (afhankelijk van het model).

Ze zijn daarnaast gemakkelijk te verplaatsen en gebruiksklaar. Dat maakt ze in het algemeen ook zeer gebruiksvriendelijk, maar hoe komt dat? Hoe werkt een mobiele airco? Het antwoord op deze vragen vind je in dit artikel.

De werking van een mobiele airco: in het kort

Een mobiele airco zuigt warme lucht uit de kamer, koelt deze via een koelmiddel en een compressor, en blaast vervolgens de gekoelde lucht terug de ruimte in. Tegelijkertijd wordt de onttrokken warmte via een afvoerslang naar buiten geleid. Door deze cyclus zorgt de airco voor een aangename en koele binnentemperatuur.

Bekijk hier de beste mobiele airco →

Hoe verkoelt een mobiele airco de lucht?

Een mobiele airco bestaat uit drie essentiële componenten: het koelmiddel, de compressor, de ventilator en de expansieklep.

De werking van de mobiele airco en zijn belangrijkste onderdelen

Een airconditioner zuigt ten eerste lucht uit zijn omgeving naar binnen. Dit komt bij een blazer terecht, die de lucht naar de compressor met koelvloeistof blaast.

Dit onderdeel is meteen het belangrijkste element in het koelproces. Door de warmte in de naar binnen gezogen lucht, verandert deze vloeistof in de compressor in gas, waarin de hitte van de lucht wordt opgeslagen.

Dit gas wordt vervolgens naar een zogeheten condensor gestuurd, waar het gas zijn hitte aan de buitenlucht afgeeft, en terugkeert naar vloeibare vorm.

In het geval van een mobiele airco wordt die warme lucht opgevangen en via een afvoerslang direct naar buiten afgevoerd. Bij een split-unit-airco gaat deze lucht naar de losse buitenunit, die de hitte vervolgens daar aan de buitenwereld afgeeft.

Hoe dan ook: de vloeistof verlaat na de hitte-afgifte de condensor en loopt door naar een expansieklep. Een deel van de koelvloeistof wordt weer omgezet in een gas. Hierbij daalt de temperatuur van de koelvloeistof en het gas. Dit is waar de actieve koeling plaatsvindt: de temperatuur van de koelvloeistof daalt hierbij tot onder kamertemperatuur.

De koude vloeistof reist tenslotte door naar de verdamper, waar de koelte wordt afgegeven aan de buitenlucht. Dit blaast de mobiele airco je kamer in, waarna de cyclus weer opnieuw begint met een nieuwe dosis lucht.

Airco bedieningspaneel

Koelvermogen van een mobiele airco: wat je moet weten

Het koelvermogen is een van de belangrijkste eigenschappen van een aircosysteem. Dit wordt aangegeven met BTU (British thermal units). Hoe hoger de BTU-waarde, hoe groter het maximale koelvermogen. Hoe groter het maximale koelvermogen, hoe groter het te koelen oppervlak dat de airco aan kan.

Hieronder volgt een richtlijn om een beter beeld te krijgen van wat je met welke koelvermogens voor mobiele airco's kunt bereiken:

  • Gemiddeld: 7000 – 9000 BTU (maximaal 15 m²)
  • Bovengemiddeld: 9000 – 12000 BTU (maximaal 25 m²)
  • Hoog: 12000 – 14000 BTU (maximaal 34 m²)
  • Zeer hoog: 14000+ BTU (maximaal 46 m²)

Let op: bovengenoemde maximale oppervlakten zijn berekend met lage warmtelasten in gedachten. Daarnaast laat WallabyInTraining op Reddit weten dat je rekening moet houden met het volgende:

Draagbare airconditioning heeft het nadeel dat de lucht van binnen naar buiten wordt geblazen (daar is de buis voor). Dit betekent dat het huis ergens anders lucht van buiten aanzuigt. Deze nieuwe lucht is ook warm, wat de efficiëntie [van de mobiele airco] sterk vermindert.

Factoren die de effectiviteit van mobiele airco's beïnvloeden

Daarbij loont het om te weten dat de omstandigheden waaronder de airco is getest, optimaal zijn.1Cadeo Group (2020). 'Domestic Air Conditioner Test Standards and Harmonization' Dat leidt onder andere tot de volgende kenmerken van de testomstandigheden:

  • De omgevingstemperatuur komt nooit boven de 51,6 °C.
  • Tijdens het testen zijn er geen open ramen die warme lucht binnenlaten.
  • Er staat geen tocht.
  • De testkamer is ontzettend goed geïsoleerd.

Als het enorm warm is in de kamer voordat je de mobiele airco aanzet – zoals nog wel eens wil gebeuren in een slecht geïsoleerde zolder in hartje zomer – zijn de omstandigheden ook niet optimaal. Dat beïnvloedt de effectiviteit nadelig, in ieder geval totdat de temperatuur genoeg gedaald is.

Er kunnen ook wat problemen ontstaan met je mobiele airco waardoor hij niet meer zo effectief koelt. Wil je weten wat deze zijn en hoe je ze kunt voorkomen of oplossen? Lees dan ons artikel: "Mobiele airco doet het niet".

mobiele airco in een woonkamer voor een raam naast een bank

Extra functies van mobiele airco's: wat doet een mobiele airco naast koelen?

De meeste mobiele airco’s hebben handige extra functies. Over het algemeen geldt: hoe meer je betaalt voor je mobiele airco, hoe meer extra functies het apparaat heeft. 

Ventilator

Elke mobiele airco heeft een ventilatorfunctie waarbij je alleen de ventilator aan kunt zetten. Een ventilator brengt de temperatuur niet omlaag, maar blaast de al circulerende lucht de kamer in waardoor dit voelt als een briesje. Het voelt fris aan omdat de gevoelstemperatuur omlaag gehaald wordt.

Luchtontvochtiger

Veel mobiele airco's dient ook als luchtonvochtiger, waardoor de lucht minder klam aanvoelt en geen risico vormt voor je meubilair en je longen.

Zo'n airco zuigt vochtige lucht naar binnen en onttrekt het vocht hieraan, en dit vocht belandt in een reservoir dat je eenvoudig leeg kunt maken. Héél soms kun je de airco ook aansluiten op een waterafvoer.

Verwarmen

De beste mobiele airco heeft ook een verwarmingsfunctie. Deze functie werkt precies hetzelfde als het koelen: je stelt de temperatuur in en de machine doet de rest.

Dit komt vooral van pas tijdens koude winteravonden. Als je liever niet je verwarming aan wilt zetten, zet je de airco aan. Zo hoef je het apparaat tijdens de koude wintermaanden niet op zolder stof te laten verzamelen!

Wat doe ik met de afvoerbuis als de airco aan het verwarmen is?

Om de verwarmingsfunctie van je airco te gebruiken, hoef je de buis niet uit het raam te hangen – hierdoor verlies je juist de hete lucht. Lees echter altijd de gebruiksaanwijzing voor de precieze instructies, want niet iedere mobiele airco hanteert dezelfde richtlijnen.

Instelbare blaasrichting

Een mobiele airco koelt de kamer af door koude lucht de ruimte in te blazen. Als de airco deze koele lucht precies in je gezicht blaast, wordt dit al snel vervelend – vooral als je in bed ligt.

Als je de blaasrichting kunt aanpassen zonder de airco zelf te verplaatsen is dit probleem snel opgelost – vooral als dat met een afstandsbediening vanuit bed kan! Het alternatief is om de airco net een meter of twee naar links of rechts te verplaatsen.

Whynter Dual Hose Portable Air

Whynter Dual Hose Portable Air

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B0028AYQDC', 'price' => 1680.01, 'tag_line' => 'Op voorraad', ), )

Bekijk de laagste prijs

LG LP1419IVSM

LG LP1419IVSM

array ( )

GE APFD06JASW

GE APFD06JASW

array ( )

Veelgestelde vragen over mobiele airco's

Tijdens het onderzoek naar mobiele airco's, kom ik geregeld bepaalde vragen tegen. Laat me de vaakst gestelde hieronder voor je beantwoorden!

Wat is de definitie van een mobiele airco?

Een mobiele airco is een draagbaar koelapparaat dat warme en vochtige lucht uit een ruimte onttrekt en deze naar buiten afvoert via een slang. Tegelijkertijd blaast het gekoelde en ontvochtigde lucht terug de kamer in, waardoor een aangename binnentemperatuur ontstaat.

Hoe groot en draagbaar zijn de meeste mobiele airco's?

De meeste mobiele airco's hebben een hoogte tussen de 70 en 90 cm en een breedte van ongeveer 30 tot 40 cm. Ze zijn uitgerust met wieltjes, waardoor je ze eenvoudig verplaatst van de ene kamer naar de andere, afhankelijk van waar je verkoeling nodig hebt.

Uit welke componenten bestaat een mobiele airco?

Een mobiele airco bestaat uit drie hoofdcomponenten: het koelmiddel, dat de lucht afkoelt; de compressor, die het koelmiddel naar de binnenkomende lucht overbrengt; en de ventilator, die de gekoelde lucht door de ruimte verspreidt. Samen zorgen deze componenten voor een efficiënte koeling.

Conclusie

Je slaapt zelfs op het beste matras slecht en wordt continue wakker. Een aircooler of ventilator zet geen zoden aan de dijk, maar je weet nu wel dat een mobiele airco de ideale oplossing biedt gedurende de heetste dagen van het jaar, en eventueel zelfs de koudste!

Een mobiele airco is de ideale oplossing als je de temperatuur van een specifieke kamer in huis wilt beïnvloeden, maar geen vaste airco of aparte buitenunit wilt laten installeren! En maak je niet druk: je kunt niet verkouden worden door een airco.

Heb je tips of wil je een vraag of feedback achterlaten, dan kan dat hieronder. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen