Zonder dat je het doorhebt is een stofzuiger misschien wel een van je meest gebruikte apparaten. Hoe lang heb je die trouwe vriend al in huis? Misschien wordt het tijd voor vervanging of ben je gewoon benieuwd wat je kunt verwachten – want wat is eigenlijk de levensduur van een stofzuiger?

Wat is de levensduur van een stofzuiger?

De levensduur van een stofzuiger is gemiddeld vijf jaar. Houd er wel rekening mee dat dit erg verschilt per merk, model en prijsklasse. Sommige stofzuigers gaan maar enkele jaren mee, terwijl een stofzuiger van hoge kwaliteit wel tien jaar kan meegaan.

Wanneer is een stofzuiger kapot?

Helaas komt er vroeg of laat een dag dat je stofzuiger ermee ophoudt. Is het dan een gedane zaak of valt de stofzuiger nog te repareren?

Als een onderdeel van de stofzuiger zoals de slang kapot is, vervang je die makkelijk zelf. Zo kun je er weer een tijdje mee vooruit en verleng je de levensduur van de stofzuiger.

Ook als de stofzuigerslang bijvoorbeeld verstopt zit en niet goed zuigt, is hij nog niet kapot! Er zijn genoeg situaties waarin je de stofzuiger kunt repareren. Schrijf het apparaat nog niet meteen af.

Rode stofzuiger op houten vloer

Zo lang gaat een stofzuiger mee

Als we het over de levensduur van een stofzuiger hebben, gaat het om een model dat niet meer valt te repareren. Hij is te versleten en de levensduur zit erop. Wanneer gebeurt dat ongeveer?

Garantieperiode

Sommige duurdere stofzuigers worden met een langere garantieperiode geleverd. Wil je verzekerd zijn van een langere levensduur? Dan zit je met een lange garantieperiode goed.

Op de meeste huishoudelijke apparaten zit een garantieperiode van 2 jaar. Om die reden beschouw je dit als de minimale levensduur. 

Mocht de stofzuiger eerder kapot gaan, dan valt dit binnen de garantie en wordt hij gratis gerepareerd of vervangen. Een goede stofzuiger van gemiddelde kwaliteit gaat gelukkig langer mee: ongeveer vijf jaar. 

Dit is wel erg gemiddeld genomen. Houd hier rekening mee bij de aanschaf. Van een stofzuiger van een paar tientjes verwacht je minder de nieuwste zakloze stofzuiger van Dyson.

De levensduur van een hogere klasse stofzuiger kan dan ook wel oplopen tot tien jaar! Dan hebben we het wel echt over de topklasse, maar ook deze cijfers blijven slechts gemiddelden. Zorg goed voor je stofzuiger en met een beetje geluk gaat het apparaat misschien nog wel langer mee.

Gele steelstofzuiger op tapijt

Tips voor een langere levensduur van je stofzuiger

Gelukkig heb je zelf ook nog invloed op de levensduur van je stofzuiger. Hoe zuiniger je met een apparaat om gaat, des te langer het plezier! Met deze tips gaat je stofzuiger nog langer mee:

  • Laat de stofzuiger niet vallen. Dit doe je natuurlijk niet expres, maar wees een beetje voorzichtig. De kwetsbare onderdelen in een stofzuiger overleven het ongeluk niet altijd.
  • Trek niet te hard aan de slang van de stofzuiger. Sterker nog, trek er zo min mogelijk aan. Gebruik de slang vooral niet om de slede hardhandig naar je toe te trekken.
  • Vervang de stofzuigerzak op tijd en regelmatig. Dit voorkomt verstopping en onnodige ophoping van stof op vervelende plekken.
  • Controleer eens in de zoveel tijd op zulke verstoppingen. Zo houd je de zuigkracht op peil en gaat je stofzuiger langer mee.

Conclusie levensduur stofzuiger

Al met al hangt de levensduur van een stofzuiger van veel factoren af. Een stofzuiger van gemiddelde kwaliteit gaat ongeveer 5 jaar mee, maar als je er goed voor zorgt is dat misschien wel veel langer!

Hoe lang heb jij jouw huidige stofzuiger al? Deel het hieronder met ons!

Was dit artikel behulpzaam?