We hebben allemaal een andere voorkeur als het gaat om hoe hard of zacht ons matras moet zijn. Zelf vind ik een zacht matras verschrikkelijk. Misschien heb je net als ik het gevoel dat je wegzinkt in je zachte matras en dat je lichaam meer ondersteuning nodig heeft. Of misschien heb je net een nieuw matras gekocht dat te zacht blijkt te zijn.

Wat ook je reden is, het kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar geen paniek! Er zijn tal van praktische oplossingen om je matras harder te maken. In dit artikel gaan we verschillende tips, producten en doe-het-zelftechnieken bespreken om je matras steviger te maken. En je zult zien, je hoeft niet per se je matras te vervangen om het gewenste comfort te bereiken! 🙌

Waarom zou je een matras harder willen maken?

Er zijn talloze redenen waarom je een matras harder zou willen maken. Misschien ben je een van die mensen die het comfortabeler vinden om op een steviger oppervlak te slapen. Of misschien heeft je arts je geadviseerd om een harder matras te gebruiken om gezondheidsredenen, zoals het verlichten van rug- of nekpijn.

Daarnaast kunnen matrassen in de loop van de tijd hun stevigheid verliezen. Dit kan komen door normale slijtage, of door factoren zoals temperatuur en vochtigheid, die de materialen in het matras kunnen aantasten.

man raakt een matras aan

De nadelen van een te zachte matras

Een te zachte matras kan een hele reeks gezondheidsproblemen veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld leiden tot rug- en nekpijn door een slechte houding tijdens het slapen. Ook kan het slapen op een te zacht matras de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden.

Je kunt je bijvoorbeeld onrustig voelen of vaker wakker worden, omdat je lichaam niet de juiste ondersteuning krijgt.

De voordelen van een steviger matras

Een hard matras kan dus nek- en rugproblemen voorkomen. Een bijkomend voordeel van een steviger matras is dat het een langere levensduur heeft, omdat het minder snel slijt.

Iedereen heeft persoonlijke voorkeuren als het aankomt op een hard of zacht matras. Uiteindelijk gaat het om hoe jij je voelt! Een matras dat te hard is, kan bijvoorbeeld oncomfortabel zijn en drukpunten creëren, wat kan leiden tot pijn en onrustige nachten. Het is dus belangrijk om het beste matras te kiezen voor je eigen behoeften.️

Handige oplossingen om je matras harder te maken

Het vervangen van een matras kan een dure onderneming zijn. Gelukkig zijn er ook duurzamere oplossingen om een zacht matras te verbeteren zonder het te moeten vervangen.

Er zijn verschillende snelle en goedkope oplossingen die je kunt proberen om je matras harder te maken, zoals je matras op de grond leggen. Maar er zijn nog andere manieren die je kunt proberen.

1. Draai je matras om

Als je matras zacht geworden is over de tijd door slijtage, kan het zijn dat alleen de bovenkant zacht geworden is. Keer en draai je matras om en slaap er een nachtje op om te kijken of deze simpele oplossing al voldoende is!

2. Probeer een tapijtbeschermer onder je matras

Je had er vast nooit aan gedacht, maar een tapijtbeschermer kan een effectieve manier zijn om je matras harder te maken. Het voegt een extra laag van stevigheid toe onder je matras, wat kan helpen om de zachtheid te verminderen.

Bij het kiezen van een tapijtbeschermer, is het belangrijk om er een te kiezen die stevig genoeg is om het gewicht van je matras en je lichaam te ondersteunen. Zorg ook dat de beschermer goed past onder je matras om ongemak te voorkomen. Snijd de randen dus op maat voor je matras voordat je de beschermer onder je matras plaatst.

vrouw legt handen op matras

3. Experimenteer met houten planken of een nieuw bedframe

Houten planken kunnen ook een effectieve manier zijn om je matras harder te maken. Door een of twee planken tussen je matras en bedbodem te plaatsen, kun je extra steun en stevigheid creëren. Het is een beetje een ouderwetse methode, maar het kan zeker helpen! 🛠️

Let op: veiligheid gaat voor alles. Zorg dat de planken glad zijn en geen splinters hebben. De planken moeten ook de juiste grootte hebben, zodat ze niet uitsteken en mogelijk letsel veroorzaken.

4. Schaf een hard topdekmatras aan

Je kunt een hard topdekmatras, ofwel een topper, bovenop je huidige matras leggen. Dit zorgt voor extra stabiliteit, stevigheid en comfort. Probeer verschillende toppers uit bij de beddenzaak en vraag daar om advies welke topper het beste is voor jouw situatie.

Toppers zijn over het algemeen goedkoper dan matrassen, waardoor dit een goede optie is als je je matras niet wil vervangen en je te weinig vooruitgang boekt met de andere opties.

5. Vervang je bedframe of divan base

Als je een heel verend bedframe hebt, kun je dit misschien beter vervangen door een ouderwetse harde houten lattenbodem voor meer stevigheid. Je kunt testen of deze oplossing zou helpen door eerst wat oude planken bovenop je oude bedframe te leggen, zoals in optie 3 uitgelegd.

Zo ontdek je of een nieuw bedframe de oplossing voor jou kan zijn, zonder er geld in te moeten investeren om daar achter te komen.

Als je een divan base hebt met veren is het ook een optie om deze te vervangen. Je kunt dan een divan base met hardere bodem aanschaffen. Wil je eerst uitproberen of dit het geld waard is? Leg dan je matras een nachtje op de grond en kijk of je beter slaapt met een harde bodem onder je matras.

6. Hoe een beddenzaak je kan helpen bij het harder maken van je matras

Laten we eerlijk zijn, soms heb je een beetje hulp nodig. En wie kan je beter helpen dan een professional in een beddenzaak? Ze kunnen je adviseren over de beste manieren om je matras harder te maken. Ook kunnen ze specifieke matrasaanpassingen voorstellen, zoals een extra laag schuim of een verandering in de binnenvering.

professionals in beddenzaak praten met elkaar

7. Vervang je matras

Hoewel een matras niet goedkoop is, is een goede nachtrust van groot belang voor je gezondheid. Als alle bovenstaande opties niet het gewenste resultaat geven, is het vervangen van je matras misschien de enige optie. Als je matras heel nieuw is, kun je het misschien nog gratis vervangen. Sommige matrassen komen namelijk met een trial periode.

Als je matras al heel oud is, is er op een gegeven moment ook niets meer te doen om het matras te redden. De meeste matrassen gaan zo'n 6 tot 8 jaar mee. Als je matras oud en doorgezakt is, is dat een goede reden om een nieuwe te kopen.1Foley, F. Sleepfoundation.org (2023). 'When Should You Replace Your Mattress?'

Conclusie

Het aanpassen van de hardheid van je matras is een zeer persoonlijke aangelegenheid en hangt af van je individuele voorkeuren en slaapbehoeften. Als je het gevoel hebt dat je matras te zacht is en je ongemakkelijk slaapt, kan het harder maken van je matras zeker de moeite waard zijn.

Probeer een nieuwe lattenbodem of plaats planken onder je matras, leg je matras eens op de grond of koop een matrastopper. Als je matras zijn vorm heeft verloren of versleten is, dan is het misschien tijd om te overwegen het te vervangen.

Het belangrijkste is uiteindelijk dat je lekker slaapt en je goed voelt. Dus, ga ervoor en maak je matras zo hard of zacht als je het zelf wilt hebben. Welterusten!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen