Het beddengoed stop je makkelijk even in de wasmachine, maar een matras heb ik er helaas nog niet in weten te krijgen. 😅 Het matras reinigen doen we dus nog even met de hand! Dit klusje is niet ingewikkeld en is zo gepiept. Lees mee om te ontdekken hoe je je matras reinigt.

Dit heb je nodig om je matras te reinigen

Om er weer het beste matras van te maken, verzamel je een paar producten. Met deze spullen verwijder je straks vlekken en geef je het matras een flinke opfrisser. Zorg dat je het volgende bij de hand hebt:

  • Een goede stofzuiger
  • Baking soda
  • Schone borstel
  • Schuurponsje
  • Een matras dat niet meer in nieuwstaat verkeert

De stofzuiger staat waarschijnlijk ergens in huis, maar niet iedereen heeft baking soda standaard op voorraad. Het is makkelijk om baking soda en bakpoeder met elkaar te verwarren, maar deze producten werken net even anders. Let er dus op dat je baking soda gebruikt.

Stap 1: Stofzuigen

Stofzuig eerst het matras. Dat staat misschien gek, maar zo verwijder je stof, huidschilfers, haartjes en meer deeltjes die onopgemerkt op het matras terechtkomen. Laat de baking soda nog even voor wat het is en stofzuig het hele oppervlak van jouw matras.

Berg hierna de stofzuiger nog niet meteen op, want in een van de volgende stappen gebruik je die nog een keer.

Stap 2: De droge behandeling

De volgende stap is simpel: strooi een flinke hoeveelheid baking soda over het matras. Verdeel de baking soda zo goed mogelijk, zodat geen enkel stukje onbehandeld blijft. Pak vervolgens de borstel erbij en poets de baking soda met draaiende bewegingen het matras in.

Is de baking soda goed in het matras geborsteld? Dan is het nu tijd voor een pauze terwijl de baking soda het werk doet. 😴 Die neemt nu het vuil op van het matras.

Laat het een paar uur intrekken en neem daarna de stofzuiger mee voor de volgende stap! 

Stap 3: Stofzuigen, deel 2

Nu de baking soda genoeg tijd heeft gehad om in te trekken, ruimen we de boel weer op. Pak de stofzuiger en zuig alle baking soda van het matras, zodat er ‘s nachts geen korrels in je rug kriebelen. 

Het matras is nu een stuk hygiënischer, maar misschien heb je nog last van een hardnekkige vlek. Daar is de volgende stap in dit schoonmaakproces voor.

Matras opfrissen
This is a block of text. Double-click this text to edit it. Please don't change the font or font size. This will happen automatically on the front-end.

Stap 4: Vlekken verwijderen

Om hardnekkige vlekken te verwijderen hebben we nog wat versterking nodig. Hiervoor maak je een pasta van baking soda met wat water. Maak genoeg van het mengsel om de hele vlek te bedekken.

Pak het schuursponsje en poets het baking soda mengsel goed in de vlek. Je ziet vanzelf dat de vlek lichter wordt. Is de vlek weg? Haal dan met een vochtig doekje de pastaresten weg en laat het matras drogen. Geniet ten slotte van een fris matras als nooit tevoren!

Conclusie

Als je eenmaal weet hoe het moet, is het matras reinigen een eitje. Heb jij nog een andere tip om het matras weer als nieuw te krijgen? Deel het met ons in de reacties! Bedankt voor het lezen, en slaap lekker alvast. 

Was dit artikel behulpzaam?