Jouw huis wordt in de zomer erg warm, of misschien is je slaapkamer niet te harden zodra het kwik stijgt buiten. Je besluit daarom een airco aan te schaffen. Maar wat is beter: een mobiele airco of een split-airco?

Nederland staat niet bepaald bekend om zijn hete zomers, maar dat neemt niet weg dat we bijna allemaal last van de warmte hebben als de temperaturen stijgen. Daarom biedt een airco de perfecte oplossing.

Het maximaal te koelen oppervlak van de twee typen airco's hangt af van het koelvermogen, ook wel BTU – British thermal unit – genoemd. Hoe hoger het koelvermogen, hoe groter het maximaal te koelen oppervlak is.

Mobiele airco of split-airco?

Een mobiele airco is een draagbaar en flexibel koelapparaat dat ideaal is voor tijdelijke oplossingen, terwijl een split-airco uit twee delen bestaat – een binnen- en buitenunit – en efficiënter en stiller is, maar een vaste installatie vereist.

Zoals gezegd, een split-airco bestaat uit twee delen: een binnen- en een buitenunit. Deze zijn verbonden door leidingen waar koelmiddel doorheen stroomt. Het koelmiddel verdampt door de kamerwarmte, wordt een gas, neemt warmte op en voert deze buiten af. Hierdoor is een split-airco efficiënter en stiller, omdat het luidruchtige deel buiten is geplaatst.

Aan de andere kant is een mobiele airconditioner een enkel, draagbaar apparaat. Het werkt op een vergelijkbare manier als een split-airco, maar omdat alle componenten zich in één unit bevinden, kan het iets luider zijn. Het voordeel is echter dat het gemakkelijk van kamer naar kamer kan worden verplaatst en geen permanente installatie vereist.

Een belangrijk voordeel van split-unit-airco's is hun stille werking. Dit komt doordat het luidruchtigste deel, de compressor, zich in de buitenunit bevindt. Hierdoor wordt het geluid dat normaal gesproken in huis zou zijn gehoord, buiten afgevoerd, wat zorgt voor een rustigere binnenomgeving.

Mobiele airconditioners zijn bijzonder geschikt voor huurders of mensen die flexibiliteit wensen. Ze vereisen geen permanente installatie, zoals het boren van gaten in muren, wat ideaal is voor tijdelijke woonruimtes of gehuurde woningen. Bovendien kunnen ze gemakkelijk worden verplaatst, waardoor ze veelzijdig zijn voor verschillende ruimtes.

Mobiele airco versus split-airco

Hieronder lichten we de belangrijkste verschillen tussen beide airco's uit.

Mobiele airco

Mobiele airco in huiskamer, op houten ondergrond, voor het raam
 • Verplaatsbaar: Ja
 • Geluidsniveau: Luidruchtig
 • Efficiëntie: Goed
 • Capaciteit: Kleinere ruimtes
 • Gebruiksklaar: Ja
 • Kan ook verwarmen: Niet altijd
 • Prijskaartje: € 300+

split-airco

Twee mobiele airconditioning units, buiten, vooraanzicht.
 • Verplaatsbaar: 2 Nee
 • Geluidsniveau: Stil
 • Efficiëntie: Uitstekend
 • Capaciteit: Grote ruimtes
 • Gebruiksklaar: Nee, installatie vereist
 • Kan ook verwarmen: Ja
 • Prijskaartje: € 600+

Mobiele airco

Verplaatsbaar: Ja | Capaciteit: Kleinere ruimtes | Gebruiksklaar: Ja
Geluidsniveau: Luidruchtig | Efficiëntie: Goed

De belangrijkste eigenschap van een mobiele airco is dat hij, je raadt het al, verplaatsbaar is. Zelf wil ik de flexibiliteit hebben over welke de ruimte de airco koelt. Een mobiele airco verplaats ik makkelijk van de slaapkamer naar de woonkamer.

Hij heeft een afvoerslang om de warme lucht mee af te voeren: deze hang je uit het raam of sluit je aan op een dakdoorvoer. Je plaatst dit apparaat daarom altijd bij één van deze twee dingen zodat de warme lucht door de slang naarbuitengaat.

Om de mobiele airco zo efficiënt mogelijk te laten werken als je de buis uit een raam laat hangen, gebruik je een raamafdichtingskit om je raam goed mee af te sluiten. Doe je dit niet, dan gaat er koude lucht verlorenen komt er via het raam warme lucht naar binnen. Dit beïnvloedt het energieverbruik van de airco.

Je bedient een mobiele airco met de meegeleverde afstandbediening of via het paneel op het apparaat zelf. Ze zijn over het algemeen zeer makkelijk te bedienen: je stelt de gewenste temperatuur in en je ruimte is binnen een mum van tijd afgekoeld.

Dit koeltempo wordt bepaald door zowel het totale oppervlak van de ruimte in kwestie en het maximale koelvermogen van de airco. Een airco met een koelvermogen van 7500 BTU krijgt het niet voor elkaar om een gehele open keuken-woonkamer te koelen (of verwarmen!).

Deze apparaten zijn dan ook ideaal voor kleinere ruimtes tot 45 m² onder de meest optimale omstandigheden.

Mobiele airco’s zijn verder aan de luidruchtige kant omdat de compressor binnenin het apparaat zit en niet buiten hangt zoals dat bij een split airco het geval is.

Het geluidsniveau varieert tussen de 50 dB en de 70 dB.

Aeg Chillflex Pro 3
Check op Bol.com →

Een goede mobiele airco heeft over het algemeen een verwarmingsfunctie, maar dit is een luxe. Daarentegen zijn alle mobiele airco’s als luchtontvochtiger en ventilator te gebruiken.

De meeste van deze apparaten hebben bovendien een timer waarmee je de tijd instelt, zodat je thuis komt in een koel huis. 

Daarnaast zijn er mobiele airco’s die een nachtmodus hebben. Hiermee bereikt de airco stapsgewijs de gewenste temperatuur, zodat je de volgende ochtend uitgerust en in de juiste temperatuur wakker wordt.

Deze mobiele Aironex-airco is een goed voorbeeld van een mobiele airco. Deze valt in de hogere prijsklasse, maar heeft daarentegen een koelvermogen van maar liefst 12000 BTU, waardoor hij onder optimale omstandigheden hij een ruimte van maximaal 34 m² koelt.

Voordelen:

 • Er is geen installatie vereist
 • Een mobiele airco biedt flexibiliteit doordat hij makkelijk te verplaatsen is
 • Problemen van een mobiele airco zijn gemakkelijker zelf op te lossen. Meer info hierover vind je hier

Nadelen:

 • Alleen geschikt voor ruimtes tot ongeveer 45 m²
 • Niet alle mobiele airco's hebben een verwarmingsfunctie

Split-unit-airco

Verplaatsbaar: Nee | Capaciteit: Grote ruimtes | Gebruiksklaar: Nee
Geluidsniveau: Stil | Efficiëntie: Uitstekend

Split-unit-airco's worden overal gebruikt. Je ziet ze op kantoor, in ziekenhuizen, in flats en ze worden steeds populairder voor gebruik in huis.

Ze zijn enorm efficiënt in het koelen, want de warme lucht wordt via een leiding door de muur direct naar buiten geblazen. Er gaat zo geen koude lucht verloren en er komt geen warme lucht naar binnen.

Een split-unit-airco bestaat uit twee delen: De unit aan de binnenkant koelt de lucht en transporteert deze naar de compressor die buiten hangt. Deze blaast vervolgens de warme lucht naar buiten. De unit aan de binnenkant blaast de koude lucht dus jouw kamer in.

De compressor hangt aan de buitenmuur, wat ook als voordeel heeft dat je het meeste geluid hiervan niet hoort. Een split airco is hiermee stiller dan een mobiele airco. De meeste split-airco's hebben een geluidsniveau van ongeveer 30 dB. Vergeleken met 60 dB van de gemiddelde mobiele airco, is dit erg stil.

Split Unit Airco

Voor dit geluidsniveau moet je een compromis sluiten: aangezien één van de units buiten hangt, kun je de split-unit airco niet verplaatsen.

Bovendien moet deze worden geïnstalleerd door een erkend installateur. Denk bij aanschaf van een split-unit airco daarom ook aan de bijkomende kosten.

Check op Bol.com →

Een split-unit airco dient in ruil hiervoor ook als verwarmer: je stelt de gewenste temperatuur in via de afstandsbediening of het bedieningspaneel op de unit die binnen hangt en de machine doet de rest voor je. Omdat een split-unit airco zo efficiënt is, gaat dit bovendien erg snel

Het enige wat je hoeft te doen is je ramen en deuren sluiten, zodat er geen koude of warme lucht verloren gaat. De Maaxhome split-unit-airco is een goed voorbeeld van een split-unit airco.

Dit systeem heeft een energieklasse van A+++ wat deze airco uiterst energie-efficiënt maakt. Hij heeft daarbij een koelvermogen van 12000 BTU. Omdat deze machine zo efficiënt is, koelt hij met gemak een ruimte tot maar liefst 60 m².

Voordelen:

 • Koelt grotere ruimtes op een efficiente manier
 • Heeft ook verwarmingsfunctie
 • Aanzienlijk stiller dan een mobiele airco

Nadelen:

 • Moet door een erkende installateur worden geinstalleerd

Flexibiliteit

Wil je meerdere kamers koelen? Dan biedt de flexibiliteit van een mobiele airco meer opties dan een split-airco. Deze kun je door je hele huis heenrijden waardoor je bijvoorbeeld ‘s nachts je slaapkamer koelt en overdag de huiskamer.

Een mobiele airco is over het algemeen compacter, met afmetingen rond de 70 cm hoog, 35 cm breed en 35 cm diep. Een split airco bestaat uit twee delen: de binnenunit, vaak rond de 80 cm × 30 cm × 20 cm, en de buitenunit, die groter kan zijn, rond de 60 cm × 60 cm × 30 cm.

Winnaar flexibiliteit: mobiele airco

Doordat een mobiele airco wieltjes heeft en niet wordt bevestigd aan de muur, is een mobiele airco flexibeler dan een split-unit-airco.

Efficiëntie

Een split-unit-airco is het efficiëntst, omdat er weinig tot geen koude of warme lucht verloren gaat door eventuele openingen van het raam, zoals dit bij een mobiele airco het geval kan zijn.

Een split-airco hangt op een vaste plaats en blaast de warme lucht via een leiding door de muur naar buiten. Dat is veel efficiënter dan een buis via het raam.

Scott Muller op Quora beveelt op dit vlak de split-airco aan: "Na het comprimeren van het koelmiddel tot een vloeistof, moet je die warme lucht over de condensorvinnen te blazen. Bij een split-airco bevinden de condensorvinnen en spoelen zich al buiten en worden ze gemakkelijk gekoeld met de externe ventilator."

Een raamafdichtingkit wordt lang niet altijd meegeleverd met een mobiele airco. Is dit niet het geval, dan is het de moeite waard om te investeren in zo’n set. Sluit je raam niet goed af, dan verlies je koude lucht en komt er ongewild warme lucht binnen. Hierdoor gaat de mobiele airco harder werken dan nodig is en verbruikt hij meer energie.

Winnaar efficiëntie: split-unit airco

Doordat het luchtafvoersysteem van een split-airco door de muur heen wordt geleid, kan er geen koude lucht ontsnappen of warme lucht binnenkomen. Hierdoor is een split-airco efficiënter in gebruik dan een mobiele airco.

Prijs

Een mobiele airco is over het algemeen voordeliger dan een split-airco. Er zit over het algemeen geen gigantisch verschil in de aanschafprijs; denk hierbij aan € 200 tot € 300 afhankelijk van het model.

Vergeet echter niet dat een split-airco moet worden geïnstalleerd door een erkend installateur en deze kosten komen boven op de aanschafprijs.

Mobiele airco's verbruiken gemiddeld tussen de 0,9 tot 1,5 kWh, afhankelijk van hun capaciteit en efficiëntie. Split-airco's zijn over het algemeen efficiënter en verbruiken tussen de 0,6 tot 1,2 kWh. Het is essentieel om het energielabel en de specificaties van het model te controleren om een nauwkeurige inschatting van het verbruik te krijgen.

Winnaar onderhoud: mobiele airco

Op het gebied van prijs is de mobiele airco de winnaar. Deze is lager in aanschafprijs en je bespaart kosten omdat deze niet geïnstalleerd hoeft te worden door een vakman.

Bordje met "We have AirCon" erop

Uitblinkende eigenschappen/functies

Mobiele airco

 • Flexibel: Deze airco heeft wieltjes en kun je daarom gemakkelijk verplaatsen
 • Gebruiksklaar: Mobiele airco kun je meteen na aankoop uit de doos halen en gebruiken

Split-unit-airco

 • Efficienter in gebruik: Er gaat geen koude lucht verloren en er komt geen warme lucht binnen: deze wordt afgevoerd via leidingen naar de compressor aan de buitenmuur
 • Geluidsniveau: Is erg stil, vooral in vergelijking met een mobiele airco

Conclusie

Al met al is over het algemeen split-airco de beste optie. Deze is effectiever in het koelen van de ruimte, maakt minder geluid en koelt vaak een grotere ruimte dan de mobiele airco. Bovendien kun je met elke split-airco ook zonder problemen ruimtes opwarmen.

Let wel: deze keuze is niet voor iedereen de beste optie. Bekijk hieronder voor wie welke airco de beste keus is. Het is bovendien een goed idee om te lezen over de effecten van een airco op je gezondheid.

Mobiele airco

Gebruik een mobiele airco als:

 • Je op zoek bent naar een verplaatsbaar apparaat
 • Deze op wil bergen in de koude wintermaanden
 • Een kleiner budget hebt

Er zijn mobiele airco’s verkrijgbaar met verschillende functies, maar ook met verschillende koelvermogens. Zo koel je met de ene mobiele airco een ruimte van maximaal 20 m², en met een andere een ruimte van 40 m². Het assortiment van mobiele airco’s is bijzonder ruim waardoor je gegarandeerd één vindt die bij jouw behoeften past.

Check op Bol.com →

Split-airco

Gebruik een split-airco als:

 • Je een vaste plaats voor je airco wilt
 • Je zowel je ruimte wilt koelen als verwarmen
 • Je een airco wilt die constant efficiënt is

Een split-airco laat je installeren. De compressor hangt aan de buitenmuur en de airco-unit hangt aan de binnenmuur waarbij de twee via een buis in de muur aan elkaar verbonden worden.

Zodra de split-airco geïnstalleerd is, is deze uiteraard lastig te verplaatsen. De warme lucht wordt door leidingen in de muur naar buiten geblazen waardoor je geen koude lucht verliest en er geen warme lucht binnenkomt. Hierdoor is een split-airco uiterst efficiënt.

Met een split-airco kun je zowel verwarmen als verkoelen: handig voor korte periodes tijdens koude winteravonden wanneer je de verwarming niet aan wilt zetten.

Daarnaast is het koelvermogen van een split-airco vaak hoger dan die van een mobiele airco, waardoor je grotere ruimtes koelt.

Check op Bol.com →

Bedankt voor het lezen en bekijk onze site voor meer informatie over airco's. Zo vind je bijvoorbeeld antwoord op je vraag: kun je verkouden worden door een airco?

Was dit artikel behulpzaam?