Ik begin zelf vaak al te snotteren als ik me in een ruimte bevind met sterke airconditioning. Mijn ogen drogen uit en beginnen te prikken. Ook mijn neus begint te lopen. Men denkt vaak dat een airco de oorzaak is van verkoudheid, maar is dit wel echt zo? En waarom kun je verkouden worden van een airco?

Ik ben in allerlei onderzoeken gedoken om te ontdekken of je verkouden kunt worden van een airco. Het antwoord is: het kan. Het is echter niet zozeer de airco zelf die de verkoudheid veroorzaakt, maar de omstandigheden die hij creëert.

Dat is waar ik het in dit artikel over ga hebben. We gaan ontdekken waarom je verkouden kunt worden van een airco, hoe het werkt én hoe je voorkomt dat je neus begint te lopen wanneer je de airco aanzet.

Kun je verkouden worden van een airco? 

Je kunt niet verkouden worden van een airco, want virussen veroorzaken verkoudheid. Koude lucht zorgt er wel voor dat je lichaam harder moet werken om warm te blijven, wat veel energie kost en je weerstand vermindert. Bovendien drogen je slijmvliezen uit door droge, koude lucht van de airco. Hierdoor ben je vatbaarder voor infecties en kun je klachten krijgen die lijken op een verkoudheid. 

Wat is een verkoudheid en hoe krijg je het?

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Verkoudheid wordt veroorzaakt door besmetting met een verkoudheidsvirus. Volwassenen worden 2-5 keer per jaar verkouden, kinderen wel 6-10 keer per jaar.1kno.nl (n.d.). 'Verkoudheid'

Verkoudheid pak je niet zomaar op; het wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus verspreidt zich snel via de lucht wanneer iemand die besmet is hoest of niest. Maar let op: ook door handcontact of het aanraken van besmette oppervlakken en vervolgens je gezicht aan te raken, kun je een virus oplopen.

Aircogebruik en verkoudheid

Wanneer je denkt aan een airco, denk je waarschijnlijk aan verkoeling tijdens een hete zomer. Maar weet je ook hoe een mobiele airco werkt? Het is niet alleen een kwestie van lucht koelen. Een airco verandert ook de luchtvochtigheid en luchtkwaliteit in de ruimte.

Hoe een airco de temperatuur en luchtvochtigheid in een kamer beïnvloedt

Een airco koelt de lucht af door warmte aan de lucht te onttrekken en naar buiten af te voeren. Tegelijkertijd verlaagt het de luchtvochtigheid, want koude lucht kan minder vocht vasthouden dan warme lucht. Dit resulteert in een drogere lucht in de kamer.

Deze veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid kunnen effect hebben op ons lichaam. Bijvoorbeeld, onze ogen kunnen droger aanvoelen en onze slijmvliezen kunnen geïrriteerd raken.

Dit kan op zijn beurt leiden tot symptomen die lijken op die van een verkoudheid: om te compenseren voor de droge slijmvliezen, probeert je lichaam meer vocht te produceren en kun je een loopneus krijgen.

Een bijgevolg van droge slijmvliezen is dat je afweersysteem hier minder goed kan werken. Slijm is belangrijk om ziekteverwekkers netjes af te voeren, en als dit ontbreekt, kunnen ze vrij in je neus en ogen rond feesten.

Airco's zorgen voor een aangename koele temperatuur in een kamer als het buiten snikheet is. Maar let op: een te koude airco laat je lichaam harder werken om warm te blijven, wat je weerstand vermindert.

Tot slot zullen door de koude lucht ook de bloedvaten in je neus vernauwen, waardoor het slijm en de ziekteverwekkers nog slechter afgevoerd kunnen worden. En vergeet niet dat verkoudheidsveroorzakende virussen het best gedijen in koude temperaturen!2Moore Heating & Airconditioning (2023). 'Air Conditioning Can Make You Sick: Here’s How to Avoid It'

De rol van airco's bij temperatuurschommelingen

Daarnaast als je plotseling de ruimte verlaat, krijgt je lichaam iedere keer een kleine schok door het grote temperatuurverschil.

Dit is gelinkt aan meerdere soorten ademhalingsproblemen. Bij sommige astmapatiënten lokt dit bijvoorbeeld een astma-aanval uit. Het is dus belangrijk om een zo veel mogelijk constante temperatuur te behouden, zowel in huis als op kantoor.3Preeti Kannan, UAE (2012) 'Sudden change from hot to cold can harm health'

Hoewel temperatuurschommelingen effect kunnen hebben op astmapatiënten, komt verkoudheid volgens Chaitanya Nanguluri, Quora gebruiker, eerder door andere oorzaken:

"Verkoudheid of griep wordt meestal niet veroorzaakt door temperatuurveranderingen. Er zijn twee belangrijke factoren om rekening mee te houden bij griep:

Gesloten omgeving: In een gesloten omgeving kan het griepvirus zich gemakkelijker verspreiden van de ene persoon naar de andere dan buiten. In ruimtes met airconditioning zijn de omgevingen over het algemeen gesloten.

Studies hebben ook aangetoond dat virussen langer kunnen overleven in minder vochtige klimaten. In ruimtes met airconditioning is de temperatuur lager, waardoor de lucht minder waterdamp kan vasthouden, wat resulteert in een langere levensduur van het virus."

airconditioning in moderne woonkamer 2 2

Tips om verkoudheid door airco te voorkomen

Zo, nu weet je hoe een airco een verkoudheid kan veroorzaken. Maar hoe voorkom je dat? Ik geef je een aantal tips!

  • Stel de temperatuur op je airco niet te laag in. Stel je airco dus in op een temperatuur die niet meer dan 6 graden Celsius onder de buitentemperatuur ligt; zo voorkom je dat je lichaam overmatig energie verbruikt om warm te blijven, wat je weerstand kan verlagen. Een constante binnentemperatuur tussen 20 en 22 graden Celsius is ideaal om verkoudheidssymptomen te minimaliseren.
  • Houd de luchtvochtigheid tussen 45 en 60 procent.
  • Maak gebruik van ventilatoren om jezelf af te koelen. Deze zorgen minder voor uitdroging van slijmvliezen, omdat ze alleen lucht blazen, maar niet de luchtvochtigheid verlagen.
  • Houd je airco schoon om te voorkomen dat ze bacteriën, schimmels en virussen door de hele ruimte heen blazen. Onderhoud je airco minimaal twee keer per jaar; vervang of reinig de filters. Zo zorg je voor een optimale werking en voorkom je de opbouw van schadelijke stoffen die je gezondheid kunnen beïnvloeden.
  • Ga voor een airco die niet alleen de lucht koelt, maar ook ververst en filtert. Zo minimaliseer je de kans dat virussen zich door je huis verspreiden. Wil je meer weten over of airco ook een ventilatiesysteem is? Lees dan hier meer.
  • Als je airco de lucht niet goed filtert, kan het verkoudheidsvirussen door de ruimte verspreiden. Zorg voor een airco met een HEPA-filter of reinig regelmatig de filters om de circulatie van schone lucht te garanderen en de verspreiding van virussen te beperken.

Hoe houd je de luchtvochtigheid op peil?

De ideale luchtvochtigheid is 45 tot 60 procent. Maar wat doe je als de luchtvochtigheid te laag is door je airco? De effectiefste optie is om een humidifyer aan te schaffen. Dit is een apparaat wat de luchtvochtigheid verhoogt door waterdamp de ruimte in te blazen.

Is dit een te grote investering voor je? Een ouderwetse huis-tuin-en-keuken-truc is het plaatsen van een krant in een kan of vaas met water. De krant zal water opnemen uit de vaas en dit verspreiden door de ruimte.

Het belang van regelmatig onderhoud van je airco

Een goed onderhouden airco werkt efficiënter, verbruikt minder energie en helpt verkoudheid voorkomen! Vuil en stof kunnen zich in de airco ophopen, waardoor de luchtkwaliteit afneemt. Dit kan leiden tot irritaties aan je slijmvliezen en – je raadt het al – verkoudheid. Daarom is regelmatig onderhoud van een mobiele airco geen luxe, maar een must.

Naast algemeen onderhoud, verdienen de spoelen en de condensatie afvoerleiding van je airco extra aandacht.

Vuile spoelen kunnen de efficiëntie van je airco verminderen en de luchtvochtigheid in de kamer verhogen, en een verstopte condensatie afvoerleiding kan leiden tot vochtproblemen en schimmelgroei. Niet echt bevorderlijk voor je gezondheid, toch? 🤧

Conclusie: kan een airco echt een verkoudheid veroorzaken?

Dus, de hamvraag: kan een airco echt een verkoudheid veroorzaken? Het antwoord is nee, want virussen veroorzaken verkoudheid. Wel kan een airco je vatbaarder maken voor een verkoudheid of klachten veroorzaken die lijken op een verkoudheid.

Om verkoudheid door de airco te voorkomen zet je je airco niet te laag, zorg je voor goede luchtvochtigheid en houd je je airco goed schoon. Probeer ook eens een ventilator in plaats van een airco. En voilà, je bent gewapend tegen de gevreesde airco-verkoudheid! 💪

Onthoud tot slot dat een airco kan bijdragen aan de ontwikkeling van een verkoudheid, maar zelden de enige oorzaak is. Soms is het zelfs gewoon een kwestie van pech of geluk! En nu je alles weet over de relatie tussen airco en verkoudheid, ben je helemaal klaar voor de zomer. Dus blijf koel en blijf gezond!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen