Muren schoonmaken lijkt misschien een uitdagende klus, maar met de juiste aanpak wordt het een eenvoudige taak. In dit artikel leiden we je stap voor stap door het proces, van voorbereiding tot de finishing touch. Ontdek hoe je efficiënt en effectief je muren kunt reinigen, ongeacht het type verf of materiaal.

We behandelen verschillende technieken en tips voor het verwijderen van vlekken en het onderhouden van je muren. Of het nu gaat om dagelijkse vlekken of diepere reiniging, na het lezen van dit artikel ben je volledig uitgerust om je muren weer te laten stralen. Volg onze eenvoudige stappen voor een vlekkeloos resultaat.

Hoe kun je je muren schoonmaken?

Om je muren schoon te maken, begin je met het verwijderen van stof en spinnenwebben met een zachte borstel of doek. Maak vervolgens een milde reinigingsoplossing met water en een beetje afwasmiddel of allesreiniger.

Gebruik een spons of zachte doek om de muren voorzichtig te wassen, beginnend van boven naar beneden, en droog ze daarna af met een schone doek.

Voordat je begint

Verzamel eerst de volgende spullen:

Kan ik mijn muren schoonmaken?

Bedenkt van tevoren bovendien of je je muren wel schoon kunt maken. Zijn je muren niet geschilderd, maar behangen? Let dan goed op wat voor soort behang je hebt: wasbaar of niet wasbaar. Wil je je behang verwijderen? Lees dan onze gids.

Als je wasbaar behang of geschilderde muren hebt, kun je de muren probleemloos schoonmaken volgens het stappenplan hieronder. Is je behang niet wasbaar? Dan mag het ook niet nat worden! Probeer deze trucjes om vlekken te verwijderen:

  • De meeste vlekken verdwijnen met een schoon gummetje. Gum over de vlek heen tot deze verdwijnt.
  • Heb je last van vetvlekken in je behang? Haal dan je strijkijzer uit de kast! Plaats een absorberende doek over de vlek en strijk hier overheen op de laagste stand. Na verloop van tijd is de vlek verdwenen!
Toch niet beter schilderen?

Als je muren helemaal verkleurd zijn, is een schoonmaakbeurt misschien niet genoeg. Overweeg daarom of het beter is om de muren opnieuw te verven! Dit geeft direct een frisse, schone uitstraling. Kit is ook handig om je muren op te frissen en spleten te dichten! Laat kit wel goed drogen voor je verder gaat met de muur schoonmaken. 

Schoonmaken bij verschillende verfsoorten

Verschillende soorten muurverf of verf voor binnen vereisen unieke schoonmaakmethoden. Glans- en half-glansverf zijn eenvoudiger schoon te maken en trekken minder snel vlekken aan. Bij het schoonmaken van deze verfsoorten, gebruik je een zachte spons en een mild schoonmaakmiddel, verdund met water in een verhouding van 1:10.

Vermijd schurende middelen om de glans niet te beschadigen. Test altijd eerst op een klein, onopvallend stukje muur om te controleren of de verf bestand is tegen het schoonmaakmiddel.

Matte verf is gevoeliger voor vlekken en moeilijker schoon te maken. Gebruik voor matte muren een oplossing van water met een klein beetje afwasmiddel, met een verhouding van 1:20. Breng de oplossing voorzichtig aan met een zachte spons, zonder hard te wrijven om de verf niet te beschadigen.

Voor hardnekkige vlekken, gebruik een mengsel van bakpoeder en water tot een pasta, en dep dit zachtjes op de vlek. Laat het enkele minuten intrekken en veeg het daarna voorzichtig weg met een vochtige doek.

Mijn bureau staat dicht tegen de muur aan, waardoor ik soms ongemerkt tegen de geschilderde muur aanschop. Zo ontstaan vlekken, die niet zomaar verdwijnen. Na wat nutteloos geploeter met schoonmaakmiddelen, ben ik op onderzoek uitgegaan. Zo vond ik het ideale stappenplan om je muren schoon te maken!

Stap 1: Muren afstoffen

Voordat je met schoonmaakmiddel in de weer gaat, moet je eerst de muren afstoffen. Stof verwijder je het makkelijkst als de muur droog is. Neem ook direct de plinten en vensterbanken mee. Zo voorkom je dat dit stof zich alsnog verplaatst naar de muren.

Sla je slag met een stofdoek of plumeau. Vooral in de hoeken hopen stof en spinnenwebben zich snel op. Neem die grondig mee!

Plumeau, zij-aanzicht

Stap 2: Maak ruimte vrij

Maak de muren vrij, zodat je ze makkelijk in één keer schoonmaakt. Verplaats alle meubels naar het midden van de kamer. Zo staan ze niet in de weg!

Haal ook alle decoratie van de muren af. Denk aan schilderijen, foto's en andere losse voorwerpen. Berg deze veilig op, zodat ze straks weer op een schone muur pronken. ✨

Hangen je gordijnen in de weg? Haal deze ook naar beneden. Als je dan toch bezig bent, kun je net zo goed direct de gordijnen wassen of naar de stomerij brengen.

Stap 3: De muren schoonmaken

Als je muren helemaal kaal zijn, is het tijd voor het echte werk. Handen uit de mouwen, en schoonmaken maar!

Vul een emmer met lauw water en allesreiniger. Controleer voor de juiste verhouding de verpakking van de allesreiniger. Zet ook alvast een tweede, lege emmer klaar.

Probeer eerst een klein stukje uit!

Niet elke verfsoort reageert hetzelfde op schoonmaakmiddelen. Maak daarom eerst een klein, onopvallend hoekje schoon. Controleer hoe de verf reageert op de allesreiniger. Niets aan de hand? Dan kun je verder met schoonmaken!

Ga op ongeveer anderhalve meter van de muur af staan. Maak de sponzen vloerdweil nat met je zelfgemaakte sopje. Vervolgens poets je de muren schoon met de dweil.

De tweede emmer gebruik je om zo vaak als nodig de dweil uit te wringen. Je kunt hiervoor ook een dubbele emmer gebruiken! Na het uitwringen maak je de sponzen dweil weer soppig en kun je verder met schoonmaken.

Werk van links naar rechts en van boven naar beneden. Alles waar je niet goed bij kunt met de dweil, maak je schoon met een spons.

Begint je sopje vies te worden? Vervang het dan op tijd met een nieuw mengsel van lauw water en allesreiniger. Zo voorkom je dat je de muren juist vies maakt, in plaats van schoon.

Azijn met plantenspuit

Stap 4: De muren afdrogen

Na het schoonmaken van de muren, droog je ze effectief door een schone, droge doek of microvezeldoek te gebruiken. Beweeg de doek in overlappende banen van boven naar beneden om vocht gelijkmatig te verwijderen.

Vermijd hard wrijven om de verf niet te beschadigen. Voor optimale droging, zorg voor goede ventilatie in de ruimte door ramen en deuren open te zetten.

Doe dit stukje voor stukje, terwijl je aan het schoonmaken bent. Als je merkt dat de doek niet schoon meer is, draai je deze om. Als beide kanten vies zijn, vervang je de doek met een nieuwe schone, droge doek.

Plekken die je moeilijk bereikt met de sponzen dweil, maak je met de hand droog. Ook hiervoor gebruik je weer een schone, droge doek.

Bewaar afdrogen niet voor het laatst!

Het efficiëntst is om de muren gaandeweg af te drogen: een stukje schoonmaken, een stukje afdrogen en dan het volgende stukje schoonmaken. Zo voorkom je dat vuil opdroogt en je nog een keer moet schoonmaken!

Stap 5: Aanpak van hardnekkige vlekken

Het is mogelijk, dat er nog steeds vlekken achterblijven na je schoonmaakronde. Geen paniek! Je behandelt vlekken makkelijk met een mengsel van azijn en water.

Vul een spuitflacon met 1 liter water. Voeg hier 1 eetlepel azijn aan toe. Gebruik het liefst een natuurazijn, omdat die minder zuur is dan schoonmaakazijn. Zo verklein je de kans dat je knappe schilderwerk wordt aangetast.

Spuit een dunne laag van je azijnmengsel op de vlek. Maak de muur schoon met een zachte spons in ronddraaiende bewegingen. Spoel de muur daarna schoon met water. Maak de muur droog met een schone, droge doek.

Is de vlek nog niet helemaal verdwenen? Herhaal deze stap dan, tot je muur weer schoon is!

Stap 6: Bescherming van muren na schoonmaak

Om muren te beschermen tegen toekomstige vlekken, kun je impregneermiddelen of speciale muurcoatings gebruiken. Impregneermiddelen bieden een onzichtbare barrière die vocht en vuil afstoot, terwijl speciale coatings een beschermende laag vormen die gemakkelijk schoon te maken is.

Breng deze producten aan volgens de instructies van de fabrikant, meestal met een roller of kwast, en zorg voor een gelijkmatige dekking. Deze behandelingen verlengen de levensduur van je muurverf en vereenvoudigen toekomstige schoonmaakbeurten.

Emmer met doek, vooraanzicht

Conclusie

Hopelijk heb je nu een duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe moet ik muren schoonmaken?". Vergeet niet elk schoonmaakmiddel eerst te testen in een onopvallend hoekje. Zo weet je zeker dat je muren mooi blijven!

Met dit makkelijke stappenplan heb je binnen no-time weer stralende muren! De muur achter mijn bureau is er ook flink van opgeknapt.

Heb je zelf nog schoonmaaktips? Laat het weten in onderstaand feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?