Op dit moment zijn er maar liefst 28 Nespressosmaken te koop! Je hebt de kleurrijke cupjes vast gezien. Elke smaak heeft dan ook zijn eigen kleurtje. Dat ziet er allemaal erg leuk uit in de winkels, maar het maakt het vinden van het perfecte kopje koffie voor jou een stuk lastiger als je nog niet weet wat je graag wilt drinken.

Heb jij een van deze geweldige machines aangeschaft, maar raak je de verdwaald tussen alle mogelijkheden? Dan is hier een handig overzicht met alle 28 Nespressosmaken op een rijtje zodat jij kan vinden welke smaak het beste bij je past!

De Nespressovariaties

Om wegwijs te worden in het doolhof van alle koffiecapsules voor je Nespresso-apparaat, is het belangrijk om het assortiment goed te begrijpen. Nespresso is onderverdeeld in verschillende categorieën. De belangrijkste zijn Lungo, Espresso en Intenso:

  • Nespresso Lungo: Lungo koffies zijn vooral populair bij casual koffieliefhebbers. Met 110 milliliter zijn de koppen qua inhoud groter waardoor je koffie niet na een slok al op is.
  • Nespresso Espresso: Espresso capsules zetten kleinere kopjes koffie van 40 milliliter. Hierdoor smaakt de koffie vaak wat voller en sterker.
  • Nespresso Intenso: De smaken van Intenso zijn – zoals de naam al doet vermoeden – intens. Intenso capsules worden meestal gebruikt voor het zetten van een ristretto (een kopje koffie van maar 25 milliliter) maar sommige smaken kunnen ook gebruikt worden voor een espresso.
Allerlei Nespresso cups op en hoop

Welke smaak past bij mij?

Er zijn een aantal kenmerken die bepalen hoe een koffie smaakt. Om er achter te komen welke smaak het beste bij je past, wordt iedere Nespressocapsule beoordeeld op 3 kenmerken:

  • Intensiteit. Dit omvat hoe sterk en vol een koffie smaakt. De intensiteit wordt veelal beïnvloed door de roostertijd van de bonen. Hoe langer de bonen gebrand worden, hoe intenser de smaak.
  • Aromatisch profiel. Het aromatisch profiel wordt bepaald door de blend van koffiebonen. Afhankelijk hiervan proef je andere ondertonen zoals bijvoorbeeld fruit, cacao en granen.
  • Beste kopgrootte. Alle capsules hebben een aanbevolen doorlooptijd en hoeveelheid water voor het lekkerste resultaat.
Let op!

De intensiteit van een kopje koffie zegt niets over het cafeïnegehalte. Ook al smaakt een kop koffie erg slap, dan nog kan deze meer cafeïne bevatten dan een sterke espresso!

Alle Nespressosmaken op een rijtje

Hier is het overzicht van alle 28 Nespressosmaken op een rijtje, onderverdeeld per categorie.

Intenso

1. Kazaar

Intensiteit: 12
Aromatisch profiel: Fruit- en bloemachtig
Kopgrootte: Ristretto (25 ml)

De Kazaar is de meest intense capsule van Nespresso. De bonen zijn een blend van robusta uit Brazilie en Guatemala, en arabica uit Zuid-Amerika. Door de lange roostertijd is de koffie erg vol van smaak met een krachtige bitterheid en een romige textuur.

2. Dharkan

Intensiteit: 11
Aromatisch profiel: Cacao
Kopgrootte: Ristretto (25 ml), espresso (40ml)

De intensiteit van Dharkan komt doordat de koffiebonen voor een lange tijd geroosterd zijn op lage temperatuur. Het is een melange van arabicabonen uit Latijns-Amerika en Azië, met ondertonen van cacaopoeder en granen. 

3. Ristretto

Intensiteit: 10
Aromatisch profiel: Granen
Kopgrootte: Ristretto (25 ml), espresso (40ml)

De smaak van deze ristretto is intens, maar met meer citrustonen dan Dharkan en Kazaar. Dit komt door de arabicabonen uit Brazilië en Colombia. Een vleugje robusta zorgt voor wat extra pit. 

4. Arpeggio

Intensiteit: 9
Aromatisch profiel: Cacao
Kopgrootte: Ristretto (25 ml), espresso (40ml)

Arpeggio heeft een volle body en een romige smaak. De bonen zijn een mix van arabicabonen uit Midden- en Zuid-Amerika. Hij heeft intense ondertonen van cacao met gebrande accenten.

5. Roma

Intensiteit: 8
Aromatisch profiel: Houtachtig
Kopgrootte: Ristretto (25 ml), espresso (40ml)

Roma onderscheidt zich door de houtachtige ondertonen. Arabica’s en robusta’s worden gecombineerd, en daarna licht gebrand om de zachte aroma’s te behouden. Het is een perfecte keuze voor wie een koffie wil die sterk is met een soepele afdronk.

Espresso

6. Livanto 

Intensiteit: 6
Aromatisch profiel: Karamel
Kopgrootte: Espresso (40ml)

De Livanto is een evenwichtige espresso. De mix van Midden- en Zuid-Amerikaanse arabicabonen is matig geroosterd en zorgt voor een gebalanceerde smaak. Het aroma bevat lichte karameltoetsen. 

7. Capriccio

Intensiteit: 5
Aromatisch profiel: Granen
Kopgrootte: Espresso (40ml)

De Capriccio heeft een subtiele zuurheid in de smaak. De bonen zijn een melange van arabicabonen, uit onder ander Brazilië, met een vleugje licht geroosterde robusta. 

8. Volluto

Intensiteit: 4
Aromatisch profiel: Koekjesachtig
Kopgrootte: Espresso (40ml)

De Volluto heeft een zacht aroma en een ronde body. De licht gebrande arabica’s geven de Volluto koekjesachtige accenten en fruitige toetsen. Het resultaat is een mildere espresso die goed in balans is.

9. Cosi

Intensiteit: 4
Aromatisch profiel: Fruitachtig en citrus
Kopgrootte: Espresso (40ml)

De pure arabica’s uit Oost-Afrika en Midden- en Zuid-Amerika geven de Cosi lichtgeroosterde accenten met fruitige toetsen. Door de hogere aciditeit is deze koffie geschikt voor degenen die van citrussmaken houden.

Lungo

10. Envivo Lungo

Intensiteit: 9
Aromatisch profiel: Houtachtig
Kopgrootte: Ristretto (25 ml), espresso (40ml), lungo (110 ml)

Een volle kop koffie met een hoge intensiteit, dat is de Envivo Lungo. De melange van arabica uit India en robusta uit Mexico zijn lang gebrand, voor een diepe en volle smaak. De aroma’s doen denken aan hout en peperkoek. 

11. Fortissio Lungo

Intensiteit: 8
Aromatisch profiel: Moutachtig
Kopgrootte: Lungo (110 ml)

De Fortissio Lungo is een mix van Malabar arabica koffiebonen uit India, en arabicabonen uit Latijns-Amerika. De koffie heeft een intens karakter met zoete en moutachtige aroma’s van geroosterd graan.  

12. Vivalto Lungo

Intensiteit: 4
Aromatisch profiel: Fruitachtig
Kopgrootte: Espresso (40 ml), Lungo (110 ml)

De blend van arabica’s uit hooggelegen Zuid-Amerikaanse plantages worden apart gebrand. Zo komt het karakter van iedere soort beter naar voren. Als resultaat krijgt dit kopje koffie een complexe smaak, met fruitachtige tonen en een milde intensiteit.  

13. Linizio Lungo

Intensiteit: 4
Aromatisch profiel: Graanachtig
Kopgrootte: Lungo (110 ml)

De Linizio Lungo is gemaakt van pure arabicabonen uit Zuid-Amerika. De manier van roosteren zorgt voor graan- en moutaccenten. Met een lagere bitterheid en zuurgraad is het een lichtere koffie, goed voor ieder moment van de dag.  

Master Origin

De Master Origin capsules van Nespresso bevatten enkel koffiebonen uit één specifieke regioWaar koffie vandaan komt bepaalt veel over hoe je kopje uiteindelijk smaakt.  Daarom is deze categorie perfect om te ontdekken welke koffiebonen het beste bij jou passen. 

14. Masters Origin India

Intensiteit: 11
Aromatisch profiel: Kruidig
Kopgrootte: Espresso (40ml), lungo (110 ml)

De Masters Origin India bestaat uit krachtige robustabonen. Deze worden bewerkt met een speciale methode die ‘monsooning‘ heet. Dit levert een sterke koffie op met een zware body en stevige, kruidige tonen.

15. Masters Origin Indonesia

Intensiteit: 8
Aromatisch profiel: Houtachtig
Kopgrootte: Espresso (40ml), lungo (110 ml)

Een andere koffie met een bijzonder verwerkingsproces is de Masters Origin Indonesia. Koffieboeren in Sumatra laten de arabicabonen één nacht fermenteren, en drogen ze daarna zo snel mogelijk uit in de Indonesische zon. Het resultaat is een krachtige kop koffie met een zachte textuur.

16. Masters Origin Colombia

Intensiteit: 6
Aromatisch profiel: Fruitig 
Kopgrootte: Espresso (40ml), lungo (110 ml)

De Colombiaanse arabicabonen worden extra laat geoogst. Dat zorgt ervoor dat de fruitsuikers dieper tot de kern van de koffieboon doordringen. Daardoor smaakt het fruitiger en heeft de koffie een hogere aciditeit.   

17. Masters Origin Nicaragua

Intensiteit: 4
Aromatisch profiel: Honing en granen
Kopgrootte: Espresso (40ml), lungo (110 ml)

De arabicabonen voor de Masters Origin Nicaragua worden in hun pulplaagje gedroogd. Tijdens dat proces wordt deze buitenlaag plakkerig, net als honing. De tonen die in deze gebalanceerde koffie naar voren komen zijn zacht met een lichtzoete smaak. 

18. Masters Origin Ethiopia

Intensiteit: 4
Aromatisch profiel: Bitter en Kruidig
Kopgrootte: Espresso (40ml), lungo (110 ml)

De koffieboeren uit Ethiopië kennen koffie als geen ander. De arabicabonen worden voor lange tijd gedroogd en met de hand gedraaid voor een gelijkmatig resultaat. Het wordt hierdoor een lichtere kop koffie met een goede balans van fruitige smaken.

Nespresso Barista Creations

De Nespresso Barista Creations bestaan uit een blend van bonen speciaal geselecteerd voor een heerlijke koffievariatie met melk. Om deze koffie’s perfect te laten smaken moet je wel een melkkannetje aanschaffen en je eigen melk opschuimen. 

19. Barista Creations Corto

Intensiteit: 11
Aromatisch profiel: Bitter en geroosterd
Kopgrootte: Cortado (40 ml espresso, 10 - 20 ml melk, 2 lepels melkschuim)

Door de lang geroosterde blend van arabica- en robustabonen is de Corto op zichzelf een krachtige espresso. In combinatie met warme melk en 2 lepels melkschuim krijgt de koffie een zijdezachte textuur zonder dat het de sterke smaak van koffie verliest.   

20. Barista Creations Scuro

Intensiteit: 8
Aromatisch profiel: Chocolade
Kopgrootte: Cappuccino (25 ml ristretto, 60 ml opgeklopte melk)

De Barista Creations Scuro is de perfecte combinatie van koffie en opgeschuimde melk. Arabicabonen uit Colombia en Ethiopië worden matig tot lang geroosterd zodat de smaak van koffie en melk perfect in balans zijn.

21. Barista Creations Chiaro

Intensiteit: 4
Aromatisch profiel: Karamel
Kopgrootte: Cappuccino (25 ml ristretto, 60 ml opgeklopte melk)

Deze melange van arabica’s uit Kenia en Indonesië is lichtgeroosterd voor een milde smaak. De warme tonen van karamel en biscuit komen het beste naar voren wanneer deze koffie gecombineerd wordt met melk. 

Nespresso Variations

Alle Nespresso Variations gebruiken hetzelfde recept als voor de Livanto Espresso, maar voegen hier nog verschillende aroma’s aan toe.

Houd bij deze smaken in gedachten dat de kopgrootte hier alleen het rauwe eindproduct aangeeft; je kunt er zelf nog zo veel water en/of melk aan toevoegen als je wilt! Het leuke aan de Variations is namelijk net dat je er alle kanten mee op kunt.

22. Nespresso Vanilio

Intensiteit: 6
Aromatisch profiel: Vanille
Kopgrootte: Espresso (40 ml)

23. Nespresso Caramelito

Intensiteit: 6
Aromatisch profiel: Karamel
Kopgrootte: Espresso (40 ml)

24. Nespresso Ciocatino

Intensiteit: 6
Aromatisch profiel: Karamel
Kopgrootte: Espresso (40 ml)

Nespresso Decaffeinato

De Decaffeinato serie van Nespresso bevat een aantal dezelfde capsules als de Lungo, Espresso en Intenso categorie, maar dan cafeïnevrij! Perfect voor wie de lekkere koffiesmaak wil zonder de effecten van cafeïne. De smaken die verkrijgbaar zijn zijn:

  • Intenso: (25) Ristretto; (26) Arpeggio
  • Espresso: (27) Volluto
  • Lungo: (28) Vivalto Lungo
Recycle-tip!

Je kunt jouw gebruikte capsules verzamelen en inleveren bij je dichtstbijzijnde Nespressowinkel. Zij zorgen er dan voor dat ze gerecyceld worden. Zo kun je koffie drinken en tegelijkertijd je steentje bijdragen aan het gevecht tegen milieuvervuiling!

Conclusie

Met maar liefst 28 keuzes, moet er voor iedere koffieliefhebber wel wat lekkers tussen zitten. Hopelijk heeft dit overzicht je geholpen met het vinden van de Nespressosmaak die het beste bij jouw smaak past!

Misschien moet je eerst even het een en ander uitproberen, maar ik ben er van overtuigd dat je iets zult vinden dat je écht lekker vindt. 

Dus – welke van deze 28 Nespressovariaties is jouw favoriet? Ik lees het graag terug in een reactie hieronder!😊 

Lekproblemen?

Je Nespresso lekt in het bakje? Dat kan aan de cups liggen. Als je ziet dat het randje van de cups verbogen is, dan heb je de waarschijnlijke oorzaak van de lek al te pakken.

Was dit artikel behulpzaam?