Nieuwe handdoeken voelen vaak lekker zacht aan en zien er warmer uit dan je oude, versleten handdoeken. Graag wikkel je jezelf gelijk helemaal in de nieuwe handdoeken. Maar voor dat je ze kunt gebruiken moet je eerst de nieuwe handdoeken wassen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je de handdoeken goed droogt en opbergt, zodat je het zachte gevoel van handdoeken behoudt.

In dit artikel leg ik uit waarom je nieuwe handdoeken eerst moet wassen, en hoe je dat het beste doet. Ook zal ik je tips geven hoe je altijd zachte handdoek krijgt.

Waarom nieuwe handdoeken wassen?

De reden dat nieuwe handdoeken in de winkel er altijd zacht en warm uit zien, is omdat fabrikanten een waslaag over de handdoeken doen om ze mooi te houden in de winkel.

Deze waslaag zorgt ervoor dat handdoeken minder goed vocht opnemen. Onhandig, want ze zijn juist bedoeld om vocht op te nemen. Door de nieuwe handdoeken eerst te wassen haal je deze waslaag eraf en activeer je het absorberend vermogen van de handdoeken.

#1 Weken in koud water

Week de handdoeken eerst 24 uur in een emmer met koud water, voordat je ze in de was gooit. Dompel de handdoek helemaal onder het water zodat ze goed doordrenkt zijn met het koude water. Door de handdoeken eerst in koud water te weken verwijder je overtollige verfresten en week je de waslaag los.

#2 Wassen

Na het weken gooi je de handdoeken direct in de wasmachine. Was de nieuwe handdoeken in de beste wasmachine op 60 of 90 graden. Door de eerste was van de handdoeken op heet te zetten dood je bacteriën en haal je de waslaag van de fabrikant van de handdoeken af.

Tip

Doe natuurazijn bij de handdoeken om de kleur te behouden. Natuurazijn helpt ook bij de wasmachine schoonmaken.

Na de eerste was, kun je de handdoeken op 30/40 graden wassen.

Blauwe handdoeken naast elkaar van donker naar licht

#3 Gebruik geen wasverzachter

Een wasverzachter laat je wasgoed zachter en soepeler aanvoelen; en het geeft een lekkere geur. Dit doet de wasverzachter door een klein laagje achter te laten op het wasgoed. Helaas zorgt dit laagje ervoor dat zelfs je beste handdoeken hun absorberend vermogen verliezen.

Was je handdoeken daarom apart zonder wasverzachter. Zo behoud je het absorberend vermogen en de kwaliteit van de handdoeken.

#4 Drogen

Hoe je handdoeken droogt, draagt bij aan hoe ze aanvoelen als ze droog zijn.

Droog je de handdoeken aan de waslijn binnen of buiten? Dan ben je milieubewust bezig! Het enige nadeel als ze binnen hangen of als het windstil is, is dat de handdoeken hard en ruw kunnen aanvoelen wanneer ze droog zijn.

Gooi je liever je handdoeken in de beste wasdroger? Zet de droger op een lage temperatuur, de handdoeken komen er dan zacht en warm uit.

Handdoeken aan de waslijn? Schud de handdoeken af en toe zelf even op tijdens het drogen. Je zult zien dat ze dan lekker zacht van de waslijn komen.

#5 Opbergen

Nu de nieuwe handdoeken gewassen, opgedroogd en zacht zijn, is het tijd om ze op te bergen. De beste manier om ze op te bergen, waardoor ze langer zacht blijven, is door ze op te rollen. Zo krijgen ze voldoende lucht, waardoor ze zacht blijven.

Strijk je handdoeken nooit. De hitte van het strijkijzer tast de vezels in de handdoeken aan, waardoor de kwaliteit verslechtert. Je bent dan sneller toe aan nieuwe handdoeken.

Grijze en bruine handdoeken opgerold met grijze achtergrond

Conclusie

Nieuwe handdoeken wassen doe je voordat je ze gebruikt. Zo haal je de waslaag van de fabrikant van de handdoeken en activeer je het absorberend vermogen. Hopelijk was dit artikel duidelijk genoeg over hoe je de nieuwe handdoeken wast en behoudt! Bedankt voor het lezen.

Heb je nog tips, opmerkingen of vragen? Laat ze achter in het feedbackformulier!

Was dit artikel behulpzaam?