Als je je wasmachine nooit schoonmaakt of ontkalkt, merk je dit uiteindelijk aan je was – en aan het functioneren van je wasmachine. Die legt het loodje als je hem niet onderhoudt! Goed onderhoud is daarom niet te overschatten. Hieronder lees je hoe je je wasmachine schoonmaakt in luttele minuten.

Start een leeg wasprogramma op 90 graden met schoonmaakazijn of een machinereiniger in het zeepbakje om vetluis en kalkaanslag te verwijderen. Maak na het programma de rubberen manchet en het wasmiddellade schoon met een vochtige doek. Controleer en reinig het filter onderin de wasmachine regelmatig voor optimale prestaties.

Hoe muffe geuren in je wasmachine te voorkomen

Ik was steeds vaker op lagere temperaturen. Het is goedkoper en beter voor het milieu. Helaas zitten hier ook nadelen aan. Bacteriën, die op zeep- en vuilresten groeien hangen hiervoor de vlag uit, want zij slaan op lage temperaturen hun slag.

Waspoeder lost pas goed op bij hoge temperaturen. Was je vooral op lage temperaturen, dan blijft zelfs in de beste wasmachine veel residu achter na een wasbeurt.

De juiste dosering van een goed wasmiddel is ook belangrijk. Gebruik je teveel wasmiddel, dan blijft het achter in je wasmachine (of op je wasgoed!), gebruik je te weinig, dan word je was niet schoon. Hoeveel wasmiddel je nodig hebt, hangt af van hoe vuil je was is, hoeveel er in de trommel zit en hoe hard je water is. Volg daarom nauwkeurig de instructies op de verpakking.

Vetluis bestrijden en voorkomen in je wasmachine

Door de groei van bacteriën ontstaat er vetluis. Dit zijn geen kleine beestjes, maar het is een ophoping van vuil (stofjes, haren en huidschilfers) en zeepresten. Dit veroorzaakt niet alleen vlekken in je kleding, maar heeft ook een onaangename geur.

Je wasmachine schoonmaken is zo gepiept en je voorkomt er veel problemen mee. Lees hieronder wat je nodig hebt.

Vaatwastabletten gebruiken

Gebruik voor het grondig reinigen van je wasmachine twee vaatwastabletten. Plaats deze in het zeepbakje en start een wasprogramma op 90 graden zonder wasgoed. De krachtige werking van de tabletten lost vetluis op en laat je wasmachine weer blinken. Kies voor tabletten met een anti-vet formule voor het beste resultaat.

Dit heb je nodig

Er zijn speciale producten te koop om je wasmachine mee te reinigen, maar ik geef zoals altijd de voorkeur aan een milieuvriendelijke en zo goedkoop mogelijk manier van schoonmaken. Ik gebruik daarom:

  • schoonmaakazijn;
  • afwasmiddel;
  • sponsje en/of doek;
  • warm water;
  • handdoek om water op te vangen;
  • bij schimmel op de rubberen ring: een klein beetje chloor.
Laat het deurtje open

Sluit de deur van je wasmachine liever niet na een wasbeurt. Doe je het deurtje dicht, dan kan het vocht niet weg en creëer je de ideale omgeving voor schimmel en bacteriën. Hierdoor kan weer vetluis ontstaan, met alle gevolgen van dien. Staan je wasmachine en droger op elkaar? Maak er dan een gewoonte van om de deurtjes op te laten.

Stap 1: Schoonmaakazijn toevoegen en programma kiezen

Doe een kopje schoonmaakazijn in de lade en kies het heetste programma. Dit is vaak ook het meest langdurige programma. Je wasmachine reinigen doe je altijd met een lege trommel.

Display van een wasmachine, vooraanzicht

Stap 2: Relaxen

Lees een boek, kijk een film of luister naar je favoriete muziek – of maak de rest van je huis schoon. Wat je ook besluit te gaan doen: je hebt nu de tijd om iets naar eigen gelang te doen.

Stap 3: De wasmiddellade aanpakken

Wanneer het wasprogramma is afgelopen, is het tijd om de wasmiddellade schoon te maken. Dit doe je door de lade uit je wasmachine te halen. Lukt dit niet zomaar, pak dan de gebruiksaanwijzing erbij.

Maak de lade schoon met wat afwasmiddel en heet water. Gebruik een sponsje. Zitten er veel zeepresten in, blijf dan even met heet water spoelen. Hierdoor lost het meestal snel op, waardoor je verder kunt met de rest van de lade.

Het is natuurlijk nog beter wanneer je elke keer even het laadje omspoelt wanneer je je wasmachine gebruikt. Is dit teveel werk, maak de lade dan schoon met een doekje.

Was je op lage temperaturen? Dat haalt vaak niet vieze geuren weg.

Je kan de filter van je wasmachine schoonmaken, je wasmachine eens goed schoonmaken adhv een was met kristal soda en azijn op 90 graden en om in de toekomst een muffe geur te voorkomen ervoor te zorgen dat de deur altijd open kan staan.


willckeurig, Redditgebruiker

Stap 4: De rubberen ring behandelen

Bij de ingang van de trommel zit een rubberen ring die erg vies kan worden. Soms zit er ook nog een ruimte in deze ring, waardoor dit de perfecte plaats is voor verdwaalde sokken. Controleer of er geen viezigheid te vinden is en verwijder dit eventueel.

Is het rubber beschimmeld, dan kun je een klein beetje chloor gebruiken om dit schoon te maken. Gebruik een oude tandenborstel om dit zachtjes het rubber in te borstelen. Spoel het naderhand goed na.

Stap 5: Het filter controleren

Het filter is ook de ideale verzamelplaats voor viezigheid. Als je veel handdoeken wast, vind je hier ook veel pluizen. Controleer deze daarom regelmatig. Je vindt het filter vaak in de rechterhoek onderin. Leg een handdoek op de grond, want er kan best wat water uit het filter komen.

Verwijder het filter en spoel het af onder de kraan. Plaats het weer terug en je wasmachine is nu helemaal schoon!

Let op: bonkt je wasmachine? Controleer dan of je hem goed vult. Als het gewicht niet goed verdeeld is, kan je wasmachine bonken.

Filter in de hoek van wasmachine, vooraanzicht

Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

De juiste hoeveelheid wasmiddel is essentieel voor een schone was en een frisse machine. Overdrijf niet; meer zeep betekent niet per se een schoner resultaat. Gebruik de doseerdop en volg de aanbevolen hoeveelheid voor jouw waslading. Dit voorkomt zeepresten en behoudt de efficiëntie van je wasmachine.

Veelgestelde vragen over je wasmachine schoonmaken

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen.

Welke wasprogramma's zijn het meest geschikt voor het schoonmaken van mijn wasmachine?

Voor het schoonmaken van je wasmachine is het 'kookwas' programma op 90 graden het meest effectief. Dit programma duurt langer en bereikt een hogere temperatuur, waardoor vetluis en kalk grondig worden verwijderd. Zorg dat de trommel leeg is en voeg eventueel een schoonmaakmiddel toe specifiek voor wasmachines.

Welk type wasmiddel is het meest effectief voor het schoonmaken van de wasmachine?

Schoonmaakazijn of een specifieke wasmachinereiniger zijn het meest effectief om je wasmachine te reinigen. Gebruik geen regulier wasmiddel; dit kan juist zeepresten achterlaten. Voeg het reinigingsmiddel toe aan het zeepbakje en start een lege was op het heetste programma.

Hoe weet ik wanneer het tijd is om het filter van mijn wasmachine te reinigen?

Reinig het filter van je wasmachine elke drie maanden of wanneer je merkt dat het water niet goed wegspoelt. Je vindt het filter meestal onderaan de voorkant van je machine, achter een klepje. Na het reinigen, controleer of het filter goed teruggeplaatst is om lekkages te voorkomen.

Conclusie

Nu je wasmachine schoon is, ruikt niet alleen je was frisser, maar gaat de wasmachine langer mee. Hopelijk heeft het bovenstaande stappenplan je geholpen. Heb jij nog goede tips? Laat het me dan zeker weten. Bedankt voor het lezen! 🧺

Was dit artikel behulpzaam?