Nagellak laat je nagels er verzorgd uit zien, maar je moet wel geduld hebben tot het helemaal droog is. Doe je dat niet? Dan staat het in no-time 1 – 0 in de strijd tussen je nagellak en je kleding. Hoe krijg je nu die nagellak uit kleding?

Huishoudelijke middeltjes zijn altijd al goed geweest in vlekken verwijderen. Zo verwijdert azijn zweetvlekken uit kleding en krijgt groene zeep olie uit kleding. Om nagellak uit kleding te verwijderen kun je ook verschillende huishoudmiddeltjes gebruiken. Hieronder leg ik uit hoe.

Om nagellak uit kleding te verwijderen, dep je de vlek eerst met keukenpapier om overtollige lak op te nemen. Gebruik vervolgens een nagellakremover zonder aceton op een wattenstaafje en dep voorzichtig op de vlek. Was daarna het kledingstuk volgens de wasinstructies.

Het gebruik van nagellakremover

Nagellakremover is het meest voor de hand liggende middeltje om nagellak uit kleding te verwijderen. Is het kledingstuk in kwestie van katoen, dan is succes al helemaal gegarandeerd. Zit er aceton in de remover? Let dan op: aceton is agressief en kan permanente vlekken veroorzaken in kleding! Ik raad aan om een nagellakremover zonder aceton te gebruiken.

Aceton is agressief en verkleurt en beschadigt stoffen als zijde en wol. Door een remover zonder aceton te gebruiken, minimaliseer je het risico op schade aan je kleding en zorg je voor een veiligere en effectievere behandeling van nagellakvlekken.

Onhandig in de keuken?

Stoot je de fles olijfolie om en komt het in je kleding? Aceton helpt ook bij het verwijderen van olijfolie uit kleding!

Doop om te beginnen een wattenstaafje in de nagellakremover en stip de vlek aan. Ga niet met het wattenstaafje wrijven, omdat dit de kans op een grotere vlek vergroot. Vervang het wattenstaafje zodra deze verkleurt en herhaal dit tot de nagellak uit de kleding is.

Ben je daarmee klaar? Breng dan wat Biotex aan op de plek waar de vlek zat en was het kledingstuk zoals normaal. Biotex beschikt over biologische enzymen die de nagellakremover uit de kleding haalt zonder de kleuren en stof aan te tasten. Dit is mijn favoriete manier: ik heb er bijna altijd succes mee.

Een velletje papier

Als je keukenpapier onder de vlek legt, absorbeert dit de overtollige remover. Als je aceton gebruikt, trekt het bovendien niet in de stof. Dit geldt ook voor de andere producten in dit artikel.

Potje roze/zwart nagellak remover van Maybelline

Nagellakvlekken behandelen met spiritus

Zit de nagellak in een delicate stof, zoals nylon of zijde, dan is nagellakremover geen goede keus. Gebruik in plaats daarvan spiritus, of pure alcohol – ook handig om stift uit kleding te verwijderen.

Breng eerst wat spiritus aan op een wattenstaafje en dep dit op de vlek; wrijf ook hier niet met de wattenstaaf. Vervang het wattenstaafje zodra deze verkleurt en herhaal tot de nagellak uit de kleding is. Doe het kledingstuk daarna in de wasmachine en stel deze in op een programma voor delicate was.

Insectenspray

Werkt nagellakremover niet? Insectenspray is dan de oplossing! Test eerst de insectenspray uit aan de binnenkant van het kledingstuk, zodat je zeker weet dat het geen grove vlekken achterlaat.

Tevreden met de test? Spray dan de insectenspray op de nagellakvlek en borstel de insectenspray met een oude tandenborstel in de vlek, met ronddraaiende bewegingen.

Maak het bevlekte stuk stof daarna schoon met warm water en herhaal tot de vlek is verdwenen. Was het kledingstuk tot slot in de wasmachine. Maak overigens niet dezelfde fout als ik: open een raam! Insectenspray is niet bepaald gezond en het stinkt.

Nagellakvlekken verwijderen met parfum of deodorant

Heb je geen nagellakremover of insectenspray bij de hand? Parfum of deodorant werkt ook perfect.

Spray een beetje parfum of deodorant mét alcohol op de vlek, en dep het met een absorberend doekje eruit. Herhaal dit een paar keer tot de vlek helemaal weg is.

Deodorant op rand van een bad, vooraanzicht

Haarlak gebruiken om nagellak uit kleding te halen

Voor je begint: dep eerst de overtollige, natte nagellak van de kleding met keukenpapier. Zo zorg je ervoor dat er minder op de kleding achterblijft en dat je geen nieuwe vlekken maakt.

Pak daarna een bus haarlak erbij, en spray hier wat van op de vlek. Laat de haarlak zo'n 20 seconden intrekken en stop het kledingstuk dan in de wasmachine. Droog het daarna in de beste wasdroger of laat het kledingstuk aan de lucht drogen.

Nog niet helemaal weg? Herhaal deze stappen nog een keer!

Het belang van de juiste techniek

Bij het behandelen van nagellakvlekken is de techniek belangrijk. Wanneer je een vlek tegenkomt, is het essentieel om te deppen, niet te wrijven. Wrijven verspreidt de nagellak en kan de vlek groter en dieper maken. Door zachtjes te deppen met een absorberend materiaal, zoals een katoenen doek, kun je de nagellak effectief verwijderen zonder verdere schade aan je kleding.

Veelgestelde vragen over het verwijderen van nagellak uit kleding

Hieronder beantwoord een paar van de meestgestelde vragen.

Welke ingrediënten in nagellak maken het moeilijk om uit kleding te verwijderen?

De hardnekkigste ingrediënten in nagellak zijn vaak harsen, kunststoffen en kleurpigmenten. Deze binden zich sterk aan stoffen en zorgen voor de duurzaamheid van de lak op je nagels. Bij morsen binden ze zich ook aan kleding, wat verwijdering uitdagend maakt.

Hoe beïnvloedt de kleur van de nagellak de zichtbaarheid van vlekken op kleding?

Donkere nagellakkleuren, zoals zwart of diepblauw, zijn vaak meer zichtbaar op lichte kleding vanwege het sterke contrast. Echter, lichte kleuren kunnen op donkere stoffen opvallen. Het type en de dichtheid van het kleurpigment in de nagellak bepalen de intensiteit en zichtbaarheid van de vlek.

Is nagellakremover met aceton effectiever bij het verwijderen van nagellak uit kleding dan zonder aceton?

Ja, nagellakremover met aceton is vaak krachtiger in het oplossen van nagellak dan varianten zonder aceton. Echter, aceton kan bepaalde stoffen beschadigen of verkleuren. Het is dus essentieel om eerst een onopvallend deel van de kleding te testen voordat je het op de vlek aanbrengt."

Conclusie

Hopelijk was dit artikel duidelijk en hebben de tips je antwoord op de vraag "hoe nagellak uit kleding verwijderen?" gegeven. Zelf vind ik het wel handig om deze kennis te hebben, omdat ik ongeduldig ben tijdens het laten drogen van mijn nagellak.

Heb je nog tips? Laat ze dan achter en bedankt voor het lezen! 📖 Lees ook ons artikel over smeer uit kleding verwijderen als je vaker de fout in gaat met vlekkende goedjes!

Was dit artikel behulpzaam?