De oven schoonmaken. We kunnen er niet omheen: het is nou eenmaal een rotklus. Vaak vergt het veel tijd en lichamelijke inspanning en dan nog krijgen we onze oven niet goed schoon. Daarom ben ik gaan speuren naar tips om je oven schoon te maken. Ik heb ze allemaal uitgeprobeerd en heb de beste voor je op een rij gezet!

#1 Van uitstel komt afstel

Hoe langer je wacht met het schoonmaken van de oven, hoe moeilijker het is om deze weer schoon te krijgen. Veel mensen maken hun oven pas schoon als deze gaat stinken (ik ook!). Dat is te laat. Vet is dan al aangekoekt en ingebrand, andere etensresten zijn veranderd in zwarte vlekken en zodra je de oven aanzet, ruikt het alsof je huis in brand staat.

Dat laatste is ook een goede reden om je oven schoon te houden: het is misschien geen groot risico, maar de kans op brand is groter met een vieze oven dan met een schone oven. Elke keer als je de oven hebt gebruikt, maak je deze schoon.

Dit doe je heel eenvoudig met een vochtige doek. Liggen er veel kruimels in, dan pak je eventueel de handveger en blik en veeg je de bodem van de oven schoon. Als je de oven na elk gebruik schoonmaakt, ben je zo klaar. Maak er routine van en je besteedt nooit meer dan vijf minuten aan het reinigen van je oven.  

Binnenkant Oven met ovenschalen

#2 Heeft jouw oven een reinigingsfunctie?

Dit is misschien een inkoppertje. De meeste mensen lezen de instructies van hun oven en weten hoe deze werkt, maar heb jij de oven gekregen van iemand, of heb je een goede inbouwoven die al in je keuken aanwezig was, dan heb je je misschien niet verdiept in de mogelijkheden. Dit gebeurde ook bij mij. 

Zo kwam ik erachter dat mijn oven een pyrolyse-functie heeft. De oven warmt op tot 500 °C, vergrendelt zichzelf en de hitte verbrandt alle etensresten in de oven. Het enige wat je doet na afloop van het programma, is het as uit de oven vegen. Hou er wel rekening mee dat dit enorm kan stinken als je je oven voor een lange tijd niet hebt schoon gemaakt. Ik spreek uit ervaring. 🤦

Naast de pyrolyse is er de katalyse-functie en de hydrolyse-functie. Als je oven een zelfreinigende hydrolyse-functie heeft, maakt deze schoon met behulp van stoom. Hiervoor moet je nog steeds het ‘grovere’ vuil zoals kruimels en dergelijke zelf weghalen, maar na afloop van het programma is een vochtige doek vaak voldoende om de oven schoon te krijgen.

Heeft je oven katalytische-wanden, dan verbrandt al het vuil als de oven warmer dan 200 °C wordt. Bij deze manier van reinigen moet je nog wel zelf de deur, bodem en de roosters schoonmaken.

#3 Maak een scrub van baking soda

Hardnekkige etensresten in de oven reinig je het beste met een pasta van baking soda. Doe wat baking soda in een kopje en voeg wat water toe. Als je een dikke pasta hebt, smeer je dit over de hardnekkige vlek en laat je dit een half uur weken. Na dit half uur veeg je de pasta samen met de aangekoekte etensresten zo weg!

Is je oven echt mega-vies (het gebeurt ons allemaal!), laat het mengsel dan de hele nacht weken. Hierdoor weet je zeker dat je het de volgende ochtend gemakkelijk schoon krijgt met een oude handdoek. 

#4 Vet oplossen met citroen

Zelfs de beste vrijstaande ovens worden vettig aan de binnenkant. Dit vet krijg je vaak schoon met speciale ovenproducten, maar ik kies liever iets vriendelijkers voor het milieu en mijn portemonnee. Zet een schaaltje in je oven met een klein beetje water en een citroen die in schijfjes is gesneden. Verwarm je oven tot 200 °C.

Het water en de citroensappen verdampen nu, waardoor het vet oplost. Je veegt je oven nu gemakkelijk schoon en dat niet alleen: je oven ruikt bovendien heerlijk fris.Bij deze methode laat je de bakplaten en roosters in de oven. Hierdoor zijn deze ook gemakkelijker schoon te krijgen.

#5 Je ovenrooster schoonmaken met wasmiddel

Ja, je leest het helemaal goed! Vul een grote bak met warm water en een flinke schep wasmiddel. Leg je ovenrooster in deze bak en laat ze een paar uur weken. Heb je geen bak? De douchecabine of je bad werken net zo goed. Over het algemeen geldt dat hoe hardnekkiger het vuil is, hoe langer je de rooster laat weken. 

Haal je roosters uit de bak met wasmiddelwater en je veegt al het vuil er zo af. Deze tip vond ik echt het beste werken om mijn ovenroosters mee schoon te krijgen. Zonder enige moeite zagen mijn roosters er weer uit als nieuw.

#6 De deur schoonmaken

Je kent het wel: het raampje in de deur van de oven. Speciaal gemaakt zodat je tijdens het bakken naar je taart kunt kijken zonder dat je de deur open doet en je taart instort. Helaas is mijn glazen deur meestal zo vies dat ik mijn taart niet eens kan zien. Tijd om schoon te maken dus!

Ik heb allerlei tips uitgetest en ik kom opnieuw terug bij de baking soda. Ik maakte wederom een pasta van baking soda en water, smeerde dit over het glas van de deur heen en liet dit voor een nacht weken. Een uur was helaas niet genoeg voor mijn oven (zie de onderstaande foto). Het glas werd schoner en ik kon er doorheen kijken, maar ik was nog niet helemaal tevreden.

De volgende ochtend gebruikte ik een oude, vochtige handdoek en het vuil veegde ik er binnen een paar seconden zonder enige moeite af. Mijn raampje is nu volledig vrij van aangebrand vet en andere duistere spetters. Nu is het zaak om deze schoon te houden!

Opengeklapte overdeur

#7 Tussen het glas schoonmaken

Het glas van de deur is vrij eenvoudig schoon te maken, maar hoe maak je de binnenkant, de ruimte tussen het glas, schoon? Deze ruimte wordt namelijk ook vies. Het schoonmaken van de ruimte tussen het glas kan, afhankelijk van je oven, een behoorlijke klus zijn, maar het is mogelijk.

Pak de gebruiksaanwijzing van de oven erbij en zoek het hoofdstuk over het onderhoud. Sommige ovens hebben een raam wat je er vrij eenvoudig uit kunt schuiven waardoor je de ruimte eronder schoonmaakt. Bij andere modellen moet je een schroevendraaier erbij pakken. Hoe dan ook: in de meeste gevallen is de ruimte tussen de ramen bereikbaar.

Bij mijn eigen oven had ik een kruiskop schroevendraaier nodig. Helaas geen uitschuifbaar raam. Eerst heb ik geprobeerd het glas schoon te maken met een glasreiniger. Al snel gaf ik het op en pakte ik mijn baking soda er weer bij. Ik maakte weer een pasta die ik over het raam verspreidde en liet dit voor een half uurtje weken. 

Na een half uur maakte ik heel simpel, met een oude handdoek, het raam schoon. Ik had overigens wel wat strepen. Met keukenpapier en glasreiniger kreeg ik het raam perfect schoon waardoor mijn oven aan de buitenkant er weer stralend uit zag.

#8 Zout strooien

Deze tip vond ik ook erg handig. Je kent het wel: je maakt een lekkere lasagne in de oven, maar de schaal zit net iets te vol. Je gerecht is klaar, je haalt de lasagne uit de oven, maar houdt de schaal een beetje scheef waardoor er tomatensaus op de bodem van je oven terecht komt. Je hebt honger, wilt eten en niet eerst schoonmaken.

Zet je schaal met lasagne weg en strooi wat zout op de gemorste saus. Schep je eten op, ga aan tafel en geniet van je avondmaal. Ondertussen zorgt het zout ervoor dat je tomatensaus zich niet vast hecht aan je oven. Na het eten ruim je de vaatwasser in, ruim je op en haal je een doekje over je de inmiddels afgekoelde bodem van je oven. Klaar! 

Zout in een potje

#9 Oude tandenborstel

Een oven heeft hoekjes en andere plaatsen die moeilijk te bereiken zijn. Denk bijvoorbeeld aan de deuropening: hier vind je vaak een hele hoop kruimels. Zelfs met een goede kruimeldief kom je hier bijna niet bij. Gebruik daarom een oude tandenborstel om alle moeilijk te bereikbare plaatsen schoon te maken. 

Gebruik eventueel wat schoonmaakmiddel op je tandenborstel en je zult zien hoe snel de hoekjes er weer schoon uit zien. Vergeet vooral ook de deurhendels niet mee te nemen: vooral de achterkant wordt aardig vies.

#10 Ovenreiniger gebruiken

Oké, bovenstaande tips zijn niet allemaal de snelste manieren om je oven schoon te krijgen. Vaak wel de meest goedkope en milieuvriendelijke. Ik probeer altijd, waar ik kan, natuurlijke producten te gebruiken. Soms heb je hier geen tijd voor en wil je je oven zo snel mogelijk schoon hebben.

In dit geval gebruik je het beste een speciaal ovenreinigingsmiddel. Deze kun je ook gebruiken op je ovenruit. Er zijn allerlei producten te koop. Ik heb er een paar uitgetest en ik had het meeste succes met de HG Oven & Grill vernieuwingskit. Ik besloot deze te gebruiken in mijn stoomoven. Deze wordt minder gebruikt en hierdoor ook minder schoongemaakt.

Het is een gel die je over de gehele oven verspreid en vervolgens laat intrekken. Je krijgt er een speciale spons, ovenhandschoenen en een kwast bij. Ga voorzichtig te werk: dit goedje is een erg agressief schoonmaakmiddel. Je wilt de gel niet op je huid krijgen; draag daarom altijd de meegeleverde handschoenen.

Conclusie

Helaas kan ik het schoonmaken van je oven niet leuker voor je maken, maar wel goedkoper, milieuvriendelijker en soms sneller. Hopelijk heb je wat aan mijn tips gehad en straalt je oven nu weer! Heb je nog goede schoonmaaktips? Laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?