Het gebeurt iedereen wel eens: je ontdekt een inktvlek in je kleding. De pen in je borstzak heeft gelekt, je hebt per ongeluk een pen mee gewassen of je bent op een van de pennen van je kinderen gaan zitten. Geen nood! Je vindt hier tien tips om pen uit je kleding te krijgen.

Voordat we aan de slag gaan, is het belangrijk om te begrijpen waarom het zo lastig is om inktvlekken te verwijderen. Hieronder ga ik er dieper op in.

Inkt uit kleding of textiel verwijderen

Om inktvlekken uit kleding of textiel te verwijderen, kun je het volgende doen: dep de vlek voorzichtig om overtollige inkt te absorberen, breng een mengsel van melk en zout aan op de vlek en laat het een paar uur inwerken, spoel het vervolgens uit en was het kledingstuk volgens de wasinstructies. Dit werkt goed voor verse inktvlekken op stoffen.

Waarom is inkt zo lastig te verwijderen?

Hieronder vertel ik je meer over de samenstelling en eigenschappen van inkt en waarom het niet altijd even eenvoudig te verwijderen is.

Inktabsorptie in materialen

Inkt wordt snel opgenomen door poreuze materialen zoals stof en papier, waar het zich nestelt in microscopische ruimtes, waardoor het moeilijk bereikbaar en verwijderbaar is.

Chemische bestendigheid van inkt

Inkt is samengesteld uit pigmenten en kleurstoffen die zijn ontworpen om duurzaam en bestand tegen vervaging te zijn, eigenschappen die het verwijderen bemoeilijken, vooral als de inkt bedoeld is om permanent te zijn.

Interactie tussen inkt en materialen

Inkt kan een chemische binding aangaan met de materialen waarop het is aangebracht, zoals de cellulose in papier of textielvezels, wat een sterke verbinding creëert die moeilijk te verbreken is zonder potentieel schade aan te richten.

Reactie van verschillende materialen

Materialen reageren verschillend op inkt en verwijderingsmethoden. Wat effectief is op het ene materiaal, kan schadelijk zijn voor een ander, en sommige oppervlakken houden inkt anders vast, wat de verwijdering compliceert.

Tijdsfactor bij inktvlekken

Inktvlekken worden moeilijker te verwijderen naarmate ze ouder worden, omdat de inkt verder kan doordringen, uitharden en reageren met het omringende materiaal, waardoor het verwijderingsproces complexer wordt.

Foto van honderden pennen

Effectieve methoden voor het verwijderen van inktvlekken op kleding

Nu je weet waarom inkt soms lastig te verwijderen is, vertel ik je hieronder de meest succesvolle manieren om pen uit je kleding te verwijderen.

Methode 1: Inktvlekken verwijderen met haarlak

Leg het kledingstuk met de inktvlek op een handdoek of in de (droge) badkuip en spray wat haarspray op de vlek. Wanneer je dit op de grond doet, wees dan extra voorzichtig: haarspray maakt de vloer erg glad!

Methode 2: Inktvlekken verwijderen met afwasmiddel en glycerine

Meng wat afwasmiddel met glycerine. Dip een witte, schone doek in het mengsel en dep hiermee de vlek schoon. Is de vlek ook aan de andere kant van de stof te zien, dan behandel je deze kant ook met het mengsel. Daarna was je je kledingstuk hoe je het normaal ook zou doen.

Methode 3: Inktvlekken verwijderen met baking soda

Baking soda of zuiveringszout gebruik ik voor allerlei schoonmaakklusjes, zo ook voor het verwijderen van inktvlekken! Maak een pasta van zuiveringszout en een beetje water. Wrijf dit op de vlek. Laat het een minuut of tien intrekken en veeg het vervolgens weg. Daarna was je je kledingstuk zoals je dit gewoonlijk doet.

Methode 4: Inktvlekken verwijderen met ossengalzeep

Bestrijk de vlek met natte ossengalzeep en wrijf dit goed in met een zachte borstel of doek. Laat de zeep niet indrogen, maar wel even intrekken. Een minuut of tien is vaak voldoende. Spoel de zeep er goed uit en was je kledingstuk daarna in de wasmachine.

Ik heb altijd ossengalzeep in huis voor vlekken. Met kinderen in huis, is ossengalzeep een veilig product om in huis te hebben.

Methode 5: Inktvlekken verwijderen met nagellakremover

De meeste nagellakremover bevat aceton. Dit is een behoorlijk agressief goedje! Gebruik het daarom niet op delicate stoffen zoals wol en zijde. Het is echter wel effectief bij het verwijderen van alle soorten inkt.

Nagellak uit kleding verwijderen is niet altijd lastig. Doe wat nagellakremover op een watje en dep dit op de vlek. Laat het een paar minuten intrekken en was je kledingstuk vervolgens in de wasmachine.

Methode 6: Inktvlekken verwijderen met tandpasta

Smeer wat van je gebruikelijke tandpasta op de vlek en laat een half uurtje intrekken. Vervolgens was je het kledingstuk in de machine en de vlek is verdwenen! Ook dit is voor mij een favoriete manier om allerlei vlekken te verwijderen.

Methode 7: Inktvlekken verwijderen met alcohol

Voor deze reinigingsmethode heb je pure alcohol nodig. Gebruik een schone doek en maak deze vochtig met alcohol. Dep de vlek (niet wrijven). Herhaal dit proces totdat de vlek verdwijnt.

Als het inkt van een balpen is, kan wrijfalcohol helpen. Dompel het ongeveer 15 minuten onder. Je kunt een spons gebruiken om de inkt te absorberen (niet schrobben, gewoon zachtjes aanraken met de spons om het te absorberen), dan afspoelen met koud water en naar de wasmachine.

Tuathiar, op Reddit

Methode 8: Inktvlekken verwijderen met melk

Laat je vlek weken in wat melk: een half uurtje is vaak voldoende. Vervolgens was je je kledingstuk zoals je dit altijd doet. 🥛

Methode 9: Inktvlekken verwijderen met billendoekjes

Wanneer je kinderen hebt, heb je meestal goede billendoekjes in huis. Ze zijn niet alleen handig voor snoetjes, handjes en billen, maar zijn ook effectief in het verwijderen van inktvlekken! Dep de vlek met een billendoekje en de meeste inkt wordt geabsorbeerd. Daarna wassen in de wasmachine en eventueel drogen in de wasdroger.

Methode 10: Inktvlekken verwijderen met vlekkenverwijderaar

Krijg je met geen enkel huismiddeltje de inktvlek eruit, gebruik dan een speciale vlekkenverwijderaar, zoals bijvoorbeeld HG vlekverwijderaar, HG Vlekweg Nr. 6 of de Dr. Beckmann Vlekkenduivel Pennen en Inkt. Hiermee krijg je zelfs de meest hardnekkige vlekken weg.

Inkt uit tapijt verwijderen

Inkt uit je kleding verwijderen, is lastig. Gelukkig is het met de bovenstaande tips niet onmogelijk, maar hoe zit het als je inktvlekken op je tapijt vindt? Geen nood. Ook daar help ik je mee.

Om inktvlekken uit tapijt te verwijderen, gebruik je verschillende methoden en producten. Hieronder vind je een aantal tips.

Gebruik haarlak of alcohol

  • Spuit haarlak direct op de inktvlek. U kunt ook een wattenstaafje of doekje gebruiken dat is bevochtigd met isopropylalcohol (wrijfalcohol).
  • Dep voorzichtig op de vlek; wrijf niet, want dit kan de vlek groter maken.
  • Laat het een paar minuten intrekken.

Gebruik een vlekkenverwijderaar

  • Breng een kleine hoeveelheid tapijtvlekkenverwijderaar aan, specifiek bedoeld voor inkt, op de vlek volgens de instructies op het product.
  • Laat het middel de tijd hebben om te werken, meestal enkele minuten.

Dep met een Schone Doek

  • Gebruik een schone, droge doek of papieren handdoek om de vlek voorzichtig te deppen en de inkt op te nemen.
  • Herhaal dit totdat de vlek verdwijnt.

Naspoelen en drogen

Nadat de vlek is verdwenen, spoel je het gebied met koud water en dep je het overtollige vocht op met schone handdoeken of doekjes. Laat het tapijt natuurlijk drogen of gebruik een ventilator om het droogproces te versnellen.

Het belang van testen

Of je nu vlekken uit je kleding verwijdert of uit een tapijt, test altijd eerst op een onopvallend stukje stof om er zeker van te zijn dat je behandeling de kleur of textuur van het de stof niet beschadigt. Als de vlek hardnekkig is, overweeg dan een professional in te schakelen.

Veelgestelde vragen over inkt uit kleding krijgen

Hieronder beantwoord ik een paar van de meest gestelde vragen.

Kan ik kleding met inktvlekken in de wasmachine doen?

Ja, maar behandel de vlek eerst voor. Na voorbehandeling was je de kleding in de wasmachine volgens de aanbevolen wasinstructies.

Wat moet ik doen als de inktvlek oud of opgedroogd is?

Oude of opgedroogde inktvlekken kunnen moeilijker te verwijderen zijn. Bevochtig de vlek eerst met een geschikte vloeistof, zoals alcohol, en behandel deze vervolgens met een vlekkenverwijderaar.

Is het veilig om meerdere methoden achter elkaar te proberen?

Ja, maar het is belangrijk om de kleding tussen de behandelingen door goed te spoelen en te drogen. Vermijd het mengen van chemicaliën, omdat dit ongewenste reacties kan veroorzaken.

Zijn er milieuvriendelijke methoden beschikbaar voor het verwijderen van penvlekken uit kleding?

Ja, er zijn milieuvriendelijke methoden om penvlekken uit kleding te verwijderen. Natuurlijke oplossingen zoals witte azijn, baking soda, of citroensap kunnen effectief zijn. Deze producten zijn biologisch afbreekbaar en vrij van schadelijke chemicaliën, waardoor ze veiliger zijn voor het milieu.

Hoe verwijder ik een penvlek uit een specifiek soort stof?

Om een penvlek uit een specifieke stof te verwijderen, identificeer je eerst het materiaal en controleer je de wasinstructies op het label. Gebruik een geschikte vlekverwijderaar voor de stofsoort en test deze eerst op een onopvallend stukje om kleurechtheid te verzekeren.

Dep de vlek voorzichtig met de oplossing, spoel grondig, en laat het drogen, vermijd wrijven om de vlek niet verder in de stof te werken. Raadpleeg een professional voor zeer delicate stoffen zoals zijde of kasjmier.

Conclusie

Inktvlekken komen veel voor en zijn geen reden tot paniek. Hopelijk is jouw kleding nu (inkt)vlek vrij dankzij één van de bovenstaande tips. Heb jij nog een goede tip om van een inktvlek in je kleding af te komen? Laat dan een reactie achter! Bedankt voor het lezen.✒️

Wil je meer weten over vlekken uit kleding verwijderen? Check dan ook ons artikel over het verwijderen van olijfolie uit kleding.

Was dit artikel behulpzaam?