Mensen kiezen steeds vaker voor een pvc-vloer. Deze is niet alleen eenvoudig te onderhouden, maar het ziet er strak en netjes uit. ✨ Hieronder vind je tips over hoe je een pvc-vloer het beste schoonmaakt – wat je vooral niet moet doen.

Om intensief schoonmaken te voorkomen, is het plannen van regelmatig onderhoud essentieel. Een goed onderhouden pvc-vloer blijft makkelijker schoon en gaat langer mee.

Regelmatig stofzuigen en dweilen maakt het schoonmaken van je pvc-vloer een eenvoudige klus, waardoor je vloer er altijd als nieuw uitziet.

Hoe reinig je een pvc-vloer?

Om een pvc-vloer te reinigen, stofzuig je eerst om vuil en stof te verwijderen. Vervolgens dweil je de vloer met een mengsel van lauw water en een specifieke pvc-reiniger, gebruikmakend van een goed uitgewrongen dweil om waterophoping te voorkomen. Vermijd schurende middelen en stoomreinigers om de vloer niet te beschadigen.

#1 Vegen

Zand laat snel krassen achter in pvc. Het is daarom belangrijk je vloer regelmatig te vegen. Het liefst doe je dit elke avond. Gebruik een zachte bezem: dit werkt het beste. Een andere oplossing om een goede robotstofzuiger te kopen en deze elke avond te laten stofzuigen.

#2 Stofzuigen

Dan nu een inkoppertje: behalve vegen, is het ook belangrijk regelmatig te stofzuigen. Gebruik alleen een betrouwbare stofzuiger, zoals een goede steelstofzuiger, met de juiste hulpstukken.

Gebruik een zuigmond voor harde vloeren. Deze zuigmond heeft meestal borstels die je vloer niet beschadigen, maar het vuil juist naar de opening van de buis borstelen.

#3 Dweilen

Net als elke andere vloer wordt een pvc-vloer pas echt goed schoon wanneer je regelmatig dweilt met de beste dweil. Hou er wel rekening mee dat een vloer van pvc niet tegen hoge temperaturen kan. Gebruik daarom alleen warm water en zeker geen stoomreiniger. Hiermee kun je je vloer onherstelbaar beschadigen.

Meestal is water voldoende en heb je geen schoonmaakmiddelen nodig. Is je vloer enorm vies, dan gebruik je een scheutje schoonmaakazijn of speciale vloerreiniger voor pvc-vloeren. Een goede vloerreiniger is ook geschikt voor pvc-vloeren.

Om de duurzaamheid van je pvc-vloer te behouden tijdens het schoonmaken, gebruik je water en een pH-neutrale vloerreiniger. Vermijd schurende middelen en te veel water; een goed uitgewrongen dweil is ideaal.

#4 Beschermen tegen hitte

Ik liet het net al een beetje doorschemeren: vloeren van pvc zijn niet bestand tegen hitte. Hoge temperaturen kunnen de pvc-vloer vervormen en de lijmverbindingen verzwakken. Vermijd daarom het gebruik van stoomreinigers en heet water.

Reinig met water op kamertemperatuur om je vloer strak en in optimale conditie te houden. Gebruik daarom geen extreem heet water om mee schoon te maken en ook geen stoomreiniger. Zet ook geen warme borden met eten of kopjes hete koffie direct op je vloer, maar gebruik altijd onderzetters.

#5 Vlekken verwijderen

Vlekken – zoals etensresten of gemorst drinken – verwijder je het liefst meteen. Behandel je de vlekken pas dagen later, dan zijn ze soms niet meer te verwijderen. Vlekken verwijder je wederom met een beetje schoonmaakazijn of een speciaal middel voor pvc-vloeren. Soms blijven er vlekken achter na het verwijderen van vloerbedekking.

#6 Beschermlaag aanbrengen

Er zijn speciale producten te koop die een pvc-vloer beschermen tegen vuil en vlekken. Het is dan ook een goed idee om dit regelmatig te aan te brengen. Vuil hecht zich minder snel aan en je vloer blijft langer mooi.

Zelf heb ik een vrij drukke agenda. Het aanbrengen van een beschermlaag zorgt dat ik minder vaak hoef schoon te maken, en als er al een vlek zit, poets ik die zo weg.

#7 Voorkom krassen

Zoals al eerder beschreven: zand veroorzaakt krassen in je pvc-vloer. Helaas is zand niet de enige boosdoener. Ook het schuiven met meubilair is funest voor pvc-vloeren. Plak daarom vilt onder de poten van je meubilair.

Deze stickers zijn vaak online verkrijgbaar en zorgen dat je vloer niet beschadigt wanneer je besluit je meubels op een ander plaats te zetten.

Pvc-vloer in kunstgalerij, vooraanzicht

Conclusie

Een mooie, strakke pvc-vloer maakt je huis af. Is je vloer vies, dan wordt het een ander verhaal! Hopelijk komt het niet zo ver dankzij deze lijst met tips om je pvc-vloer schoon te houden.

Heb jij nog een goede tip? Laat het me dan via de knop hieronder weten! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?