Ben jij je vloerbedekking ook helemaal zat? Een vloerkleed schoonmaken is al lastig, laat staan de hele vloerbedekking. Bovendien wil je wel eens wat anders! Vloerbedekking verwijderen is gelukkig geen lastige taak. Het kost alleen tijd en spierkracht. 💪

Vooral dat laatste heb je nodig als de vloerbedekking zit vastgelijmd. Zo hielp ik laatst een vriendin de vloerbedekking uit haar nieuwe huis te verwijderen. Het zat zo vast, dat er vier handen nodig waren om de vloerbedekking los te krijgen. Maar het is ons gelukt − en jou gaat het ook lukken!

Ik wil je zoveel mogelijk gedoe besparen en daarom heb ik dit artikel geschreven. Je leest hier hoe je het beste jezelf kunt voorbereiden, wat je allemaal nodig hebt en hoe je die vloerbedekking eruit krijgt!

Dit heb je nodig

Voordat je begint, heb je enkele materialen nodig. Zet deze vooraf klaar. Zo kom je er makkelijk bij tijdens het harde werken! Dit heb je nodig:

  • Een scherp (stanley)mes of tapijtmes
  • Een schroevendraaier
  • Een verfkrabber of plamuurmes
  • Een schuurmachine
  • Afbijtmiddel
  • Een emmer met warm water
  • Sponsjes
  • Een mondkapje
  • Handschoenen
  • Een stoomreiniger (optioneel)

Het is niet heel onverstandig om je spieren even op te rekken en op te warmen voordat je begint – helemaal als je de sportschool al een tijdje niet gezien hebt!

Twee paar werkhandschoenen, een verfkrabber en een stanleymesje liggen op de grond voor verwijderd tapijt

Stap 1: Kies je verwijderingsmethode

Het verwijderen van vloerbedekking kan op verschillende manieren. Welke het handigste is, ligt aan de oppervlakte van je vloerbedekking en de manier waarop deze vastzit aan de ondergrond.

De eerste methode is simpel: trekken en losmaken. Dit is de meest gebruikte methode om vloerbedekking te verwijderen. Je begint in een hoek en trekt de vloerbedekking los, waarna je de rest van de vloerbedekking ook makkelijk lostrekt. Dit kan een zware klus zijn als de vloerbedekking gelijmd is aan de ondergrond.

Snijden en trekken is een tweede methode. Door de vloerbedekking met een scherp (stanley)mes of tapijtmes in stroken van 30 centimeter te snijden, is het minder intensief om de vloerbedekking los te trekken.

Als de vloerbedekking niet gemakkelijk los komt, is het handig om een stoomreiniger te gebruiken. De stoomreiniger gebruikt warm water om de vloerbedekking en de lijm te verzachten, waardoor het makkelijker loskomt van de ondergrond.

Een handige tool bij het verwijderen van tapijt is een tapijtstripper. De tapijtstripper maakt een zware trekklus gemakkelijker door kleine stootbewegingen te maken tegen het tapijt aan.

Wat is een tapijtstripper?

Met een tapijtstripper maak je makkelijk vloerbedekking, zoals tapijt, vinyl en linoleum, los van betonnen en houten vloeren. De meeste tapijtstrippers werken op elektriciteit en maken kleine stootbewegingen met een plat, scherp gedeelte dat je tegen de rand van het tapijt plaatst.

Let op: draag altijd handschoenen bij het verwijderen van vloerbedekking, zo heb je meer grip op het tapijt en bescherm je je handen.

Stap 2: Vloerbedekking verwijderen

Nu je een methode van verwijdering hebt gekozen is het tijd om de vloerbedekking eruit te halen. Lukt het niet? Dan stap je simpelweg over op een andere methode – of een combinatie. 😉

Moet je tapijt van een groot oppervlak verwijderen? Overweeg dan om een tapijtstripper te huren. Dit helpt je bij het sneller en makkelijker verwijderen van de vloerbedekking van een betonnen of houten ondervloer.

Stap 3: Lijmresten verwijderen

Nu je alle vloerbedekking verwijderd hebt, zie je dat er op sommige stukken van de ondergrond lijmresten achterblijven. Het is belangrijk dat je deze lijmresten ook zo goed mogelijk verwijdert.

Het verwijderen van de lijmresten is nodig, omdat de ondergrond anders niet gelijk. Dit veroorzaakt problemen bij het leggen van de nieuwe vloer. Die kan namelijk niet plat liggen!

Hoe je deze lijmresten verwijdert, ligt aan het soort lijm. Nieuwe vloerbedekkingen zitten vast met witte lijm. Deze lijm is op waterbasis en verwijder je gemakkelijk met warm water en een sponsje.

Komt je vloerbedekking nog net niet uit het stenen tijdperk? Dan kan het zijn dat deze is bevestigd met bruine lijm. Dit is een lijm op synthetische basis – die is wat lastiger te verwijderen dan witte lijm.

Gebruik afbijtmiddel of vloerlijm verwijderaar om bruine lijm te verwijderen. Krab de lijm vervolgens weg met een verfkrabber of plamuurmes.

Let op: afbijtmiddel en vloerlijm verwijderaar zijn chemische middelen. Zorg dus voor goede ventilatie, voordat je dit spul gebruikt en draag voor de zekerheid een mondkapje.

Man die vloerbedekking aan het verwijderen is. Zij-aanzicht

Stap 4: De ondergrond nabehandelen

Heb je alle vloerbedekking en lijm verwijderd? Helaas kun je nog niet achteroverleunen; het is tijd voor de nabehandeling van de ondergrond. Gebruik grof schuurpapier en een schuurmachine om de ondergrond licht op te schuren, zodat de ondergrond weer gelijk is.

Schuur eerst grote stukken met het grove schuurpapier en de hand weg, voordat je de schuurmachine pakt. Nu komt de grootste klus: je moet de hele vloer schuren.

Dit is een belangrijke stap. Met de nabehandeling creëer je de perfecte basis voor een nieuwe vloer! De nieuwe vloer plaats je vlak op de ondervloer, wat er een stuk mooier uitziet dan hobbels in je laminaat. 😅

Hoe moet je trapbedekking verwijderen?

Ben je ook uitgekeken op je trapbedekking? En wil je de trapbedekking verwijderen? Dat gaat bijna op dezelfde manier als vloerbedekking.

Controleer eerst of de trapbedekking met kleine spijkers aan de zijkant vastzit aan de trap. Verwijder deze kleine spijkers met een klauwhamer of nijptang, voordat je de trapbedekking verwijdert.

Nu kun je het bovenstaande stappenplan toepassen op je trapbedekking. Bij het lostrekken begin je aan de bovenkant van de trap. Heb je een groot stuk los getrokken? Snijd dit tussendoor af, zodat het niet in de weg zit.

Bij een volledige traprenovatie of volledige trapbekleding hoeven de treden niet helemaal kaal te zijn. Kleine stukjes lijmresten kun je daarom gewoon laten zitten. Dat scheelt weer wat werk!

Conclusie

Vloerbedekking verwijderen is een uitdagende klus, maar met de juiste materialen en goede voorbereiding kun je de klus zelf klaren. Had ik de helft van deze tips gehad toen ik met een vriendin de vloerbedekking ging verwijderen, zou het waarschijnlijk een stuk makkelijk zijn geweest!

Om je nieuwe vloer schoon te houden gebruik je de beste vloerreiniger. Ga je een pvc-vloer leggen in wil je weten hoe je die het beste schoonhoudt? Lees dan dit artikel over een pvc-vloer schoonmaken.

Ik hoop dat dit artikel je vraag "Hoe moet je vloerbedekking verwijderen?" heeft beantwoord. Heb je nog vragen, tips of opmerkingen? Laat deze hieronder achter! Bedankt voor het lezen.

Was dit artikel behulpzaam?