Rijst, het liefst eet ik het elke dag. Sinds jaar en dag gebruik ik een rijstkoker – de makkelijkste manier, dacht ik altijd. Het kan echter nóg makkelijker: rijst koken in de magnetron.

Deze manier van rijst koken is niet alleen sneller, maar geeft de grootste kans op het beste resultaat en de kleinste kans op afwas. Klinkt als een droom! Hoe deze droom werkelijkheid wordt, lees je hier.

Ja, rijst koken in de magnetron is mogelijk! Voeg rijst en het dubbele volume water toe aan een magnetronbestendige schaal. Dek af en kook 10 minuten op vol vermogen tot je kleine stoomgaatjes ziet.

Kopje rijst in bakje, bovenaanzicht

Voordelen van rijst koken in de magnetron

Het koken van rijst in de magnetron heeft meerdere voordelen. Het bespaart je niet alleen tijd, maar je hebt ook minder afwas, want je gebruikt slechts één magnetronbestendige schaal.

Vergeet het voortdurend controleren van kokend water op het fornuis; de magnetron doet al het werk voor je. Bovendien, geen zorgen over aangebrande rijst als je afgeleid raakt, want in de magnetron wordt de rijst gelijkmatig gekookt zonder directe hitte op de bodem.

En laten we eerlijk zijn, soms heb je gewoon geen zin om te wachten tot de kookplaat vrij is, toch? Met de magnetron geniet je binnen enkele minuten van perfect gekookte rijst.

Benodigdheden

Er zijn 2 manieren om rijst te koken in de magnetron. Je kunt de rijst in een ovenschaal doen óf een rijstkoker voor in de magnetron. 

Voor beide methoden zijn de stappen en verhoudingen gelijk. Zelf gebruikte ik een ovenschaal, maar een andere magnetronbestendige schaal of kom mag ook.

Let op: bevroren rijst (met of zonder saus) heeft een kortere kooktijd nodig. Het komt vaak neer op experimenteren, begin met een minuut en verleng de tijd wanneer je rijst nog niet goed warm is. Hier gaat het vooral om de rijst opwarmen en niet om het koken van de rijst.

Rijst wel of niet wassen?

Rijst wassen voor het koken verwijdert de zetmeellaag. Gewassen rijst zorgt voor gekookte rijst met droge losse korrels als resultaat. Wil je liever plakkerige rijst? Was de rijst dan niet voor gebruik.

Stap 1: Hoeveel rijst en water je moet gebruiken

Doe de droge rijst en het water in de ovenschaal of magnetronbestendig bakje met een snufje zout. Je kunt onderstaande tabel aanhouden voor de juiste verhoudingen.  75 gram is een portie voor één persoon.

  • 75 gram rijst – 200 ml water – 10 minuten;
  • 150 gram rijst – 325 ml water – 14 minuten.

Voeg op basis hiervan koud water toe. Zelf weeg ik mijn rijst en water nooit af, maar gebruik ik de volgende verhouding: 1 deel rijst op 2 delen water. In dit geval vulde ik een kopje 1 keer met rijst en daarna 2 keer met water. Gaat altijd goed! 

Rijst in water, bovenaanzicht

Stap 2: Rijst koken in de magnetron

In de magnetron rijst koken is simpel. Zet de schaal in de magnetron en zet de magnetron aan op de gewenste tijd. Meer rijst betekent langer in de magnetron.

Je dekt de schaal af met een deksel of plasticfolie. Zo kan het vrijgekomen vocht geen kortsluiting in de magnetron veroorzaken. Gebruik nooit aluminiumfolie in de magnetron.

Bij mij duurde het uiteindelijk 10 minuten op een vermogen van 800 watt voordat mijn rijst klaar was. Onderbreek op ongeveer de helft van de kooktijd het proces even door te roeren. Wanneer je op de helft het geheel doorroert, pas je eventueel ook je kooktijd aan. Door de microgolven kan het voorkomen dat rijst uitdroogt en dit wil je voorkomen.

Vind je de rijst na de aangegeven kooktijd te hard? Zet de magnetron dan nog een minuutje aan – of net zo lang tot je tevreden bent. Na een aantal keren experimenteren weet je precies hoe lang de rijst in jouw magnetron nodig heeft.

Gekookte rijst in bakje, bovenaanzicht

Stap 3: Laat de rijst rusten en geniet ervan

Haal de schaal uit de magnetron. Pas op, de schaal is heet! Ik heb mijn handen al een keer verbrand. Laat de rijst een paar minuten rusten en roer het daarna door met een vork.

Als het goed is heb je dan het resultaat zoals op bovenstaande foto. 😍 Smullen maar!

Rijst opnieuw opwarmen in de magnetron

Opwarmen van rijst in de magnetron is eenvoudig en snel. Plaats de gekookte of zelfs bevroren rijst in een magnetronbestendige schaal. Voeg voor elke portie een eetlepel water toe om uitdroging te voorkomen, of leg een vochtig keukenpapiertje bovenop de rijst.

Sluit de schaal af met een geschikt deksel of magnetronbestendige folie met enkele gaatjes erin geprikt voor ventilatie. Verwarm de rijst in intervallen van één minuut op de hoogste stand, roer tussendoor om de warmte gelijkmatig te verdelen.

Blijf dit doen tot de rijst grondig is opgewarmd, wat meestal tussen de twee en vier minuten duurt, afhankelijk van de hoeveelheid. Let op: oververhit de rijst niet, want dit kan leiden tot uitdroging of verharding van de rijstkorrels.

Let op!

Het heropwarmen van rijst in de magnetron brengt risico's met zich mee als het niet correct wordt gedaan. Onjuist opgeslagen rijst kan bacteriën bevatten die niet altijd worden gedood tijdens het opwarmen, wat kan leiden tot voedselvergiftiging. Zorg ervoor dat je rijst snel afkoelt na het koken en bewaar het niet langer dan één dag in de koelkast. Warm het slechts één keer op en tot een voldoende hoge temperatuur om eventuele bacteriën te doden. 

Veelgestelde vragen over het koken van rijst in de magnetron

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen.

Hoe beïnvloedt het soort rijst de kooktijd in de magnetron?

Het type rijst bepaalt inderdaad de kooktijd in de magnetron; witte rijst heeft ongeveer 10-15 minuten nodig, terwijl bruine rijst tot 20-25 minuten kan duren vanwege de hardere schil. Zorg ervoor dat je de kooktijden aanpast aan het soort rijst om perfecte resultaten te krijgen en vermijd het te lang koken, wat kan leiden tot uitgedroogde of papperige rijst.

Welke hoeveelheid water is nodig bij het koken van rijst in de magnetron?

De ideale waterhoeveelheid voor het koken van rijst in de magnetron is de verhouding van 2:1, wat betekent dat je voor elke kop rijst twee kopjes water gebruikt. Deze verhouding zorgt voor voldoende vocht voor de rijst om te absorberen en te koken tot een zachte textuur, zonder overmatig water dat drassigheid veroorzaakt.

Op welk vermogen moet de magnetron worden ingesteld voor het koken van rijst?

Stel je magnetron in op hoog vermogen, meestal rond de 800 tot 1000 watt, voor het snel en effectief koken van rijst. Deze instelling zorgt voor een snelle kooktijd en gelijkmatige verwarming, maar het is belangrijk om de rijst halverwege het koken te controleren en te roeren om te verzekeren dat het gelijkmatig gaart.

Wat is de voedingswaarde van in de magnetron gekookte rijst?

De voedingswaarde van in de magnetron gekookte rijst is vergelijkbaar met traditioneel gekookte rijst, waarbij een portie witte rijst ongeveer 130 calorieën, 28 gram koolhydraten, en 2-3 gram eiwit bevat.

Bruine rijst, een voedzamere optie, levert ongeveer 110 calorieën, 23 gram koolhydraten, en 2-3 gram eiwit per portie. Let op je portiegrootte om een gebalanceerde maaltijd te behouden.

Conclusie

Rijst koken in de magnetron is de makkelijkste manier om rijst te koken. Koken in de magnetron is sowieso eenvoudig! Minimale inspanning, maximaal resultaat. Mijn rijstkoker kan met pensioen. Gebruik je toch écht liever een rijstkoker, dan kies je natuurlijk meteen de beste rijstkoker. Lees hier meer over de werking van een rijstkoker.

Nog een bijkomend voordeel: met rijst kun eindeloos variëren. Ik maak van rijstrestjes bijvoorbeeld graag deze nasi.

Ben je zelf ook aan de slag gegaan met rijst koken in de magnetron? Laat het hieronder even weten. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Was dit artikel behulpzaam?