Rijst koken: dat is een makkie, toch? Perfect gekookte rijst is heerlijk en past bijna overal bij. We denken allemaal dat rijst koken eenvoudig is, maar hoe vaak komt het voor dat je een bord plakkerige, overgekookte rijst krijgt voorgeschoteld?
Inhoudsopgave
- #1 Welke soort rijst past het beste bij mijn gerecht?
- Witte rijst
- Zilvervliesrijst
- Pandanrijst
- Basmatirijst
- Sushi-, risotto- of dessertrijst
- Bomba
- Wilde rijst
- Zwarte rijst
Bij het bereiden van perfecte gekookte rijst draait het om de juiste verhoudingen koud water en rijst, de kooktijd en de methode die je gebruikt. Hieronder vind je drie manieren plus een aantal tips om de heerlijkste rijst te koken!
#1 Welke soort rijst past het beste bij mijn gerecht?
Verschillende gerechten vragen om verschillende soorten rijst. Denk bijvoorbeeld aan sushi: deze rijst kleeft aan elkaar. Italiaanse risotto heeft daarentegen rijst nodig die weer erg rijk is aan zetmeel. Overtollig zetmeel zorgt ervoor dat rijst aan elkaar plakt.
Om je gerecht zo lekker mogelijk te maken, gebruik je de rijst die er het beste bij past. Over het algemeen is 75 gram rijst voldoende voor één persoon. Hieronder leg ik ze aan je uit.
Witte rijst
Witte rijst heeft geen zilvervliesje. Kiem en de zemelen zijn daarmee ook verwijderd. Dit komt doordat deze rijst bewerkt wordt; hij wordt als het ware gepolijst. De mooie witte kleur wordt hierdoor verkregen, maar er gaan ook voedingstoffen en smaak verloren.
Deze variant is de meest populaire en is een goede allrounder. Witte rijst koken is daarom ook redelijk eenvoudig.
Zilvervliesrijst
Zilvervliesrijst is onbewerkte volkorenrijst. Deze is steviger dan witte rijst en heeft een nootachtige smaak. Deze gebruik je bijvoorbeeld om nasi mee te bereiden.
Pandanrijst
Deze rijst wordt ook wel Jasmijnrijst genoemd en komt oorspronkelijk uit Thailand. Deze rijst heeft een lange korrel en is vaak wat kleverig. Deze rijst ruikt bovendien heerlijk. Je gebruikt deze soort bij Aziatische gerechten zoals een Thaise groene curry of een Rendang.
Basmatirijst
Basmatirijst komt oorspronkelijk uit het Noorden van India, maar wordt ook veel gebruikt in de Pakistaanse en Bangladese keuken. Je kunt deze rijst vergelijken met Pandanrijst, maar Basmatirijst is dunner, langer en droger.
Basmatirijst smaakt heerlijk met Indiase gerechten zoals dahl, kedgeree of kip korma.
Sushi-, risotto- of dessertrijst
Deze rijst heeft een wat kortere en meer ovale korrel en heeft een hoog percentage zetmeel. Hierdoor wordt deze rijst het koken plakkerig. Deze rijst is daardoor ideaal voor het maken van sushi of risotto. Deze rijst koken vergt wat oefening.
Bomba
Bomba wordt gebruikt voor paella. Dit is rijst met een korte korrel en deze absorbeert twee keer zoveel vocht als soorten met een lange korrel!
Wilde rijst
Wilde rijst is eigenlijk geen rijst, maar komt van het zaad van een bepaald soort gras wat afkomstig is uit Noord-Amerika. Het is rijk aan eiwitten, vezels en aminozuren. Wilde rijst smaakt goed in salades. Sommige wilde rijst wordt ook wel bruine rijst genoemd.
Zwarte rijst
Dit is een volkoren rijst en wordt ook wel 'verboden rijst' genoemd. 🤫 Deze rijst blijft stevig, maar plakt niet zoals sushi-rijst doet. Hij heeft ook wat langer nodig om te garen omdat hij al zijn “extra” laagjes nog heeft.
Je kunt deze zwarte rijst gebruiken in salades, maar hij is ook lekker als deze geroerbakt is. Ook wordt hij wel gebruikt om rijstepap mee te maken.
#2 De rijst meer smaak geven
Soms heeft rijst wat meer smaak nodig. Je kunt natuurlijk simpelweg zout toevoegen, maar er zijn andere, meer vindingrijke manieren om je rijst op te fleuren.
Kook de rijst in bouillon
Misschien doe je dit al, want het is een welbekende tip, maar daardoor niet minder effectief! Voeg een blokje kippen- of groentebouillon toe aan je kokende water en je rijst is veel voller van smaak. Voeg je extra rijst toe, vergeet dan niet ook extra bouillon toe te voegen. Zo blijft alles in verhouding.
Let wel op: als je authentieke Aziatische gerechten maakt, wees dan voorzichtig met je bouillonblokje: de smaak van de bouillon mag niet overheersen, waardoor je gerecht niet meer smaakt zoals het moet smaken. Dit los je eenvoudig op door bijvoorbeeld een half blokje te gebruiken.
Je rijst wassen is altijd een goed idee. Spoel je rijst af tot het water helder is en je bent er zeker van dat al het stof en overige viezigheid weg is.
Gebruik kruiden
Nadat je rijst gekookt is, voeg je kruiden toe en mix je het geheel goed. Als je bijvoorbeeld een kruidenmix aan het maken bent voor je rendang, houd dan wat apart zodat je dit kunt gebruiken voor je rijst! Op deze manier komt de smaak nog beter naar voren.
Gebruik gember en citroengras
Voeg wat gekneusd citroengras of een stukje gember toe en kook dit mee met de rijst. Hierdoor krijgt je rijst een heerlijk frisse smaak die niet overheerst.
#3 De methode
De manier waarop je je rijst kookt, is misschien wel een van de belangrijkste aspecten van het koken van rijst. Hieronder leg ik de verschillende methoden aan je uit.
In een rijstkoker
De naam verraadt het al: de rijstkoker kookt … rijst! Een rijstkoker is vooral ideaal als je verschillende soorten rijst klaar maakt. De beste rijstkoker heeft hier ook instellingen voor, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de juiste verhoudingen.
Het proces is doodsimpel:
- Voeg de rijst en het water toe en doe de deksel op de pan. De algemene verhouding is twee delen koud water op een deel rijst.
- Stel de rijstkoker in en wacht af.
Als het programma is afgelopen, is je rijst klaar en deze zou perfect moeten zijn. De meeste rijstkokers stomen, maar sommige koken de rijst in het water. Bovendien zijn de meeste rijstkokers beveiligd tegen droog koken. Daarover lees je meer in ons artikel over hoe een rijstkoker werkt. Rijst koken is nog nooit zo simpel geweest!
Hieronder vind je meteen de drie beste rijstkokers om je te helpen eentje te kiezen (als je er nog geen hebt).
In de magnetron
Rijst koken in de magnetron is verreweg de makkelijkste manier om rijst te koken. Dit doe je op de volgende manier:
- Gebruik een deel rijst op twee delen water. Zie je liever de precieze afmetingen? 75 gram ongekookte rijst is voldoende voor één persoon; voeg hier 150 ml water aan toe. Voeg eventueel een snuf zout toe.
- Dek je schaaltje af met huishoudfolie (geen aluminiumfolie!) en zet het in de magnetron.
- Stel je magnetron in op tien minuten, maar de precieze bereidingstijd is afhankelijk van je magnetron. Mijn magnetron loopt op 800 watt en tien minuten leidt hierbij tot heerlijke rijst.
Is je rijst na tien minuten nog niet helemaal gaar, dan laat je het nog wat langer in de magnetron zitten. Elke magnetron is anders, dus het vergt wat experimenteren. Geen magnetron in huis? Hieronder vind je de drie meest populaire magnetrons van nu.
Panasonic NN-SN67KS
In een multi-cooker
Een multi-cooker is een pan die, je raadt het al, multifunctioneel is. Deze kan stomen, braden, maar je gebruikt hem ook als slowcooker en rijstkoker. Dat laatste is precies de functie waarmee je je rijst tot in de perfectie klaar maakt.
Een goed voorbeeld van zo’n multi-cooker is de Instant Pot. Rijst koken met een multi-cooker doe je zo:
- Vul de multi-cooker met water en rijst. Elke multi-cooker gebruikt zijn eigen verhoudingen en het is belangrijk dat je je hieraan houdt. Vaak is de verhouding ook hier 2:1, maar dit hangt af van het type rijst. Het aantal ml water dat je nodig hebt, staat meestal aangegeven in de binnenpan.
- Zet de pan aan nadat je het juiste programma hebt geselecteerd.
- Wacht tot de kooktijd is afgelopen en serveer!
Hieronder vind je de populairste multi-cookers van nu.
Russell Hobbs Good-to-go Multicooker
In een pan op het fornuis
De meest voorkomende manier van het koken van rijst: simpelweg in een pan met ruim water. Dit is een eenvoudige manier, maar je moet wel tijdig checken of je rijst al gaar is. De beste resultaten behaal je op een inductiekookplaat, omdat je hier het meest nauwkeurig de temperatuur in kunt stellen.
- Vul je pan met een ruime hoeveelheid water: de rijst moet helemaal in het water liggen.
- Voeg eventueel zout toe aan het water.
- Voeg de rijst toe.
- Breng het geheel aan de kook en proef elke acht minuten of de rijst al gaar is, en blijf dit doen totdat de rijst gaar is.
- Weersta de verleiding om tussendoor de deksel op te tillen en te kijken 👀
- Zodra de rijst gaar is, giet je de pan af en laat je de rijst nog een paar minuten in de pan zitten met de deksel erop.
Heb je enorme haast, dan kun je er voor kiezen om alvast water te koken in een goede waterkoker. Dit water schenk je vervolgens in de pan en de rijst volgt. Op die manier hoef je niet te wachten totdat je water kookt.
Conclusie
Hopelijk heb je nu genoeg informatie om een heerlijk rijstgerecht te maken. Heb je nog tips of misschien een lekker recept, laat dan hieronder een berichtje achter. Bedankt voor het lezen!