Solis heeft een nieuw model uitgebracht: de Solis Scala Plus Black Coffee Grinder. Dit is de opvolger van het 166 model. Als je de links in dit artikel volgt, kom je bij de Solis Scala Plus uit. Alle informatie in deze review gaat echter over het 166 model.
Zo min mogelijk betalen voor een zo goed mogelijk product: dat zouden we altijd wel willen! Als we het over koffiemolens hebben zou de Solis Scala 166 daar redelijk bij in de buurt moeten komen. Of dat ook echt zo is, lees je in deze Solis Scala 166 review.
De bonen worden op aroma behoudende wijze gemalen terwijl je het ultieme gebruiksgemak ervaart. Dat allemaal dankzij de versimpelde timer met een snelheid van 420 omwentelingen per minuut.
Het lijkt allemaal goed te werken, maar maakt deze koffiemolen het leven echt een stukje beter? Om daar achter te komen, moet je nog even door lezen!
Het begon voor het Zwitserse Solis allemaal met een simpele warmtepad opgevolgd door, jawel, haardrogers. In de jaren '30 waren haardrogers nog nieuw en innovatief. Nu niet meer, maar dankzij die vernieuwende houding en de motivatie om de beste elektronische huishoudapparaten te maken, hebben wij nu de Solis Scala 166 koffiemolen.
Voordelen:
- Het is simpel om de juiste hoeveelheid te malen
- Makkelijk te reinigen
- De bediening is erg eenvoudig
Nadelen:
- Maakt veel geluid
- Niet genoeg maalstanden voor een echte koffiekenner
Dingen om te overwegen voordat je een koffiemolen koopt
Een koffiemolen komt niet zomaar in je leven: dan wil je écht goede koffie en heb je daar wat voor over. Dat is een heel mooi streven!
De juiste keuze uit koffiemolens komt helaas niet aanwaaien. Er zijn er dan ook ontzettend veel van op de markt. Je komt makkelijker tot een keuze als je weet wat jij van een koffiemolen verwacht. Wil je zo veel mogelijk gebruiksgemak of juist zo veel mogelijk vrijheid?
Is een koffiemolen eigenlijk wel wat voor jou? Een volautomatische espressomachine zet bijvoorbeeld ook heerlijke koffie met verse bonen. Ga je handmatig koffie zetten of is jouw koffiemachine halfautomatisch? Dan ga je naar koffiemolens kijken.
Het ontwerp
Het ontwerp van de Solis Scala 166 ziet er indrukwekkend uit. Zelfs als je niet snel onder de indruk bent, moet je bekennen dat het apparaat er op zijn minst goed uitziet.
De materialen waarmee deze koffiemolen is gemaakt zijn niet allemaal even duurzaam. Glas en chroom geven het een mooi uiterlijk, maar het plastic maakt het geheel minder kwalitatief.
Aan de andere kant is glas breekbaar en is het moeilijk voor een fabrikant om tussen plastic en glas te kiezen. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. Er is in ieder geval weinig mis met het uiteindelijke totaalplaatje.
De maalopties
De Solis Scala 166 biedt je 15 verschillende maalstanden met behulp van conische maalschijven. Voor een barista of koffie expert is dat niet veel, maar de gemiddelde koffiezetter zal weinig verschil merken. De gemiddelde koffiezetter zou misschien zelfs in de war raken met nog meer maalstanden.
De standen gaan van zeer grof tot zeer fijn. Je bepaalt zelf hoeveel koffiebonen je in de maler doet, maar je kunt koffie voor maximaal 10 koppen tegelijk malen. Als je zo verstandig bent om alleen bonen te malen die je direct voor koffie gebruikt – waardoor je je koffiebonen langer bewaren kunt – zal dat niet snel te weinig zijn.
Het bonenreservoir
Het bonenreservoir is het gedeelte dat van glas is gemaakt. Dat is niet zomaar glas, maar antistatisch glas! Deze functie zorgt ervoor dat er geen koffieresten in het reservoir blijven kleven. Dat is dus alleen maar handig.
De inhoud van het bonenreservoir is 250 gram. Daar haal je die 10 koppen koffie makkelijk uit.
De bediening
Over de bediening kan ik kort maar krachtig zijn: er zit een knop het apparaat. Dat is de start-stopknop. Druk je op start, begint de machine te malen. Druk je op stop, dan luistert de koffiemaler ook. 👍
De maalstand stel je in door aan de draaischijf onder het bonenreservoir te draaien. Die spreekt ook redelijk voor zich. Met een knop aan de zijkant geef je aan voor hoeveel kopjes koffie je bonen maalt. Zo simpel is het!
De gebruiksvriendelijkheid
Dankzij de eenvoudige bediening kun je wel raden dat de Solis Scala 166 hoog scoort op gebruiksvriendelijkheid. Je hoeft niet te twijfelen over al te veel maalstanden, stelt alles makkelijk in en hoeft niet te knoeien met allerlei aparte functies en keuzes.
Voor een gevorderde koffiekenner is die gebruiksvriendelijkheid wellicht iets té. Deze neemt namelijk wel veel mogelijkheden tot specifiek afstellen weg.
Het reinigen
Het schoonmaken van de Solis Scala 166 is gelukkig bijna net zo makkelijk als het bedienen van dit apparaat.
Het schoonmaken van bewegende onderdelen kan bij koffiemolens een vervelend klusje zijn, maar niet bij dit model!
Het bonenreservoir, de wetsteen en de maalring zijn allemaal uitneembaar. En, niet geheel onbelangrijk, ook weer makkelijk terug te plaatsen.
De machine zit wat het reinigen betreft dus vrij simpel in elkaar.
Solis Scala 166 ervaringen
Wat is er nou informatiever dan de ervaring van een medeconsument? Ik ben op zoek gegaan naar gebruikerservaringen van de Solis Scala 166. Als we die mogen geloven zit het met deze koffiemolen wel goed.
Solis Scala 166 alternatief
Baratza Encore
Beperkt de Solis Scala 166 je in het zetten van de beste koffie? Dan is dit alternatief wat voor jou!
Met hetzelfde gebruikersgemak biedt de Baratza Encore 40 maalstanden. Dat is meer dan het dubbele van de Solis koffiemaler.
Wat prijs betreft is de Baratza Encore iets duurder, maar vallen ze nog binnen dezelfde prijscategorie.
Beide koffiemalers zijn geschikt voor beginners, maar dit alternatief geeft gewoon een stuk meer opties voor de fijnproever.
Conclusie
Wil je zelf je koffiebonen malen, maar is gemak ook jouw beste vriend? Dan is de Solis Scala 166 een geweldige optie voor je. Je hoeft er bijna niet eens meer over na te denken! Hopelijk heeft onze Solis Scala 166 review je bij het maken van een keuze geholpen.
Laat me vooral hieronder weten of jij denkt dat dit de beste koffiemolen is! 🔽