"Nee, ik wil geen gras, ik wil tegels in de tuin. Tegels zijn veel praktischer en vergen veel minder onderhoud dan een gazon." Dit is misschien zo, maar nu zijn je tegels groen, er groeit mos tussenin en laten je tuin onverzorgd uitzien. Lees daarom hier hoe je je tuintegels weer stralend schoon krijgt! ✨

Dit heb je nodig

De snelste en meest eenvoudige manier om je tuintegels schoon te maken is met een goede hogedrukreiniger, maar niet iedereen heeft deze in zijn bezit. Daarom ga ik er in dit stappenplan van uit dat je geen hogedrukreiniger hebt.

Met een hogedrukreiniger gaat het écht sneller

Als je een goede hogedrukreiniger hebt, ben je veel sneller klaar. Je sluit het apparaat aan op je tuinslang en spuit langzaam al je tegels schoon. Je gebruikt geen schoonmaakmiddelen en gebruikt weinig fysieke kracht.

Sommige hogedrukreinigers worden bovendien met een terrasreiniger geleverd, wat de klus nog eenvoudiger maakt. Wat mij betreft is een hogedrukreiniger zeker het overwegen waard!

Regenlaarzen op tuintegels, bovenaanzicht

Stap 1: Opruimen en vegen

Zorg ervoor dat je tuintegels vrij zijn van groter vuil zoals bijvoorbeeld takken en blaadjes. Deze veeg je op en gooi je in de groenbak, of in een compostbak als je die hebt. Staat er tuinmeubilair op je tuintegels, of ligt er speelgoed, dan ruim je dit ook op.

Stap 2: Groter onkruid verwijderen

Gebruik een onkruidwieder om het grovere onkruid weg te halen. Hiermee bedoel ik grote mossen of ander onkruid tussen je tegels. Is het erg hardnekkig, dan kun je ervoor kiezen om een goede onkruidbrander te gebruiken.

Als je een onkruidbrander gebruikt, duurt het een paar uur voordat het onkruid sterft. Veeg daarom de volgende dag pas het dode materiaal op.

Stap 3: Schoonmaakazijn gebruiken

Nu besproei je je tegels met een mengsel van water en schoonmaakazijn. Gebruik een deel water, en een deel schoonmaakazijn (een verhouding van 1:1). Maak de tegels goed nat en laat het een nacht intrekken.

Stap 4: Borstelen

Na een dag (soms twee) zijn alle mossen en onkruid bruin en geel geworden. Ga nu met een harde bezem en eventueel heet water, de tuintegels borstelen. Je mag hierbij best wat kracht zetten.

Stap 5: Opvegen en naspoelen

Veeg nu al het losgemaakte vuil op en je bent klaar!

Conclusie

Hopelijk heb je dankzij dit stappenplan weer een hele mooie, stralende tuin met verzorgde tegels (en een gazon zonder onkruid?) Heb jij nog een goede tip over hoe je het beste je tuintegels schoonmaakt? Laat het dan hieronder weten! Bedankt voor het lezen, en geniet van je schone terras! 🏡

Was dit artikel behulpzaam?