Heeft je Bosch-vaatwasser zo veel tekentjes en knopjes dat je het spoor bijster bent? Dat snap ik. Ik heb al een aantal weken een nieuwe vaatwasser en ik snap nog steeds niet wat alles betekent.

Waarom zou je je druk maken over die kleine vaatwassertekentjes? 🤔 Het kennen en begrijpen van deze symbolen maakt een groot verschil in de prestaties van je vaatwasser. Het helpt je om het apparaat op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden, wat uiteindelijk zorgt voor schone en glanzende vaat.

Je kunt natuurlijk de gebruiksaanwijzing lezen, maar ik ben daar zelf te lui voor. Een plek waar alle antwoorden bij elkaar staan is toch veel makkelijker? Zo hoef je niet te zoeken en bladeren in de gebruiksaanwijzing.

In dit artikel duik ik daarom in de wondere wereld van vaatwassertekentjes, specifiek gericht op Bosch-modellen. Dus, laten we beginnen en ervoor zorgen dat je alles uit je apparaat haalt!

Belangrijkste punten samengevat:

  • De juiste vaatwassersymbolen kennen en begrijpen zorgt voor een langere levensduur en betere prestaties van je apparaat.
  • Er zijn verschillende programma's voor verschillende soorten vaat en vuil, zoals eco-, intensief-, snel- en glazenprogramma's.
  • Regelmatig onderhoud en reiniging zijn essentieel voor optimale prestaties. 

De basis van vaatwasser symbolen begrijpen

Waarom zou je je druk maken over die kleine vaatwassertekentjes? Nou, het kennen en begrijpen van deze symbolen maakt een groot verschil in de levensduur en prestaties van je vaatwasser. Het helpt je om het apparaat op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden, wat uiteindelijk zorgt voor schone en glanzende vaat.

Als je nog geen vaatwasser hebt, is het misschien handig om te overwegen om een inbouwvaatwasser te installeren. Hiermee integreer je de vaatwasser naadloos in je keuken, wat zorgt voor een strakke en moderne uitstraling.

Wat betekenen die lampjes op je vaatwasser?

Die lampjes op je vaatwasser zijn niet zomaar voor de sier. Ze hebben een belangrijke functie: informatie geven over de verschillende programma's, waarschuwingen of onderhoudstaken. 🔦 Het is dus belangrijk om te weten wat deze lampjes betekenen, zodat je je vaatwasser op de juiste manier gebruikt en eventuele problemen snel oplost.

Algemene vaatwassersymbolen en hun betekenis

SymboolBetekenisFunctie
Aan/UitStroomvoorzieningSchakelt de vaatwasser in of uit
Start/PauzeProgramma starten of pauzerenLaat je het programma starten of tijdelijk stopzetten
VoorspoelprogrammaVooraf spoelen van de vaatSpoelt de vaat voor, voordat het hoofdprogramma start

Aan-/uitsymbool

Het aan-/uitsymbool is meestal een cirkel met een verticale streep erdoor. Dit symbool geeft aan of de stroomvoorziening van de vaatwasser aan of uit staat. Door op de bijbehorende knop te drukken, kun je de vaatwasser in- of uitschakelen. Simpel, toch?

Start-/pauzesymbool

Het start-/pauzesymbool is meestal een driehoek of een vierkant. Dit symbool geeft je de mogelijkheid om een programma te starten of te pauzeren. Handig als je bijvoorbeeld nog snel dat ene glas wilt toevoegen of als je even wilt checken of alles goed gaat.

Voorspoelprogrammasymbool

Het voorspoelprogrammasymbool is meestal een waterstraal met een pijl. Dit symbool geeft aan dat je de vaat vooraf kunt spoelen, voordat het hoofdprogramma start. Dit is nuttig als je vaat erg vuil is en je wilt voorkomen dat voedselresten zich ophopen in je vaatwasser.

Vaatwasserprogrammasymbolen uitgelegd

Vaatwassers hebben verschillende programma's die speciaal zijn ontworpen voor verschillende soorten vaat en vuil. Door het juiste programma te kiezen, zorg je voor een optimale reiniging van je vaat.

Benieuwd naar de beste vaatwassers op de markt? Check dan deze beste vaatwassers om een model te vinden dat perfect bij jouw behoeften past!

Ecoprogrammasymbool

Het ecoprogrammasymbool lijkt op een klein blaadje, of er staat simpelweg 'eco'. Dit programma is bedoeld voor energiezuinig wassen. Het verbruikt minder water en energie, wat goed is voor zowel het milieu als je portemonnee.1Bosch (n.d.). 'Like A Pro: How Eco Mode Saves Energy'

Het duurt wel iets langer dan andere programma's, maar je vaat wordt nog steeds effectief gereinigd. Ideaal voor een minder vuile vaat en dagelijks gebruik.

Intensiefprogrammasymbool

Het intensiefprogrammasymbool is vaak een pot met stoom of een borstel en is bedoeld voor het grondig reinigen van sterk vervuilde vaat. Met hogere temperaturen en meer waterdruk worden zelfs de hardnekkigste etensresten verwijderd. Dit programma is perfect voor pannen, ovenschalen en andere items die een grondige reiniging nodig hebben.

Snelprogrammasymbool

Het snelprogrammasymbool lijkt op een klein klokje en staat voor een snelle wasbeurt. Dit programma is ideaal als je haast hebt of als je vaat niet zo vuil is. Het duurt veel korter dan andere programma's, maar is minder effectief bij het verwijderen van hardnekkige vlekken. Wel handig voor een snelle opfrisbeurt van je vaat!

Glazenprogrammasymbool

Het glazenprogrammasymbool, vaak een wijnglas, is speciaal ontworpen voor het voorzichtig reinigen van glaswerk. Dit programma gebruikt lagere temperaturen en minder waterdruk om te zorgen dat je glazen glanzend schoon worden, zonder breuk of beschadiging. Perfect voor wijnglazen, champagneglazen en andere delicate glazen items.

Onderhouds- en reinigingssymbolen

Regelmatig onderhoud en reiniging zijn essentieel voor optimale prestaties van je vaatwasser. Leer hoe je je vaatwasser kunt reinigen om de levensduur te verlengen en de prestaties te verbeteren.

Vaatwaszoutsymbool

Het vaatwaszoutsymbool, meestal een S met een pijl eromheen, geeft aan dat het tijd is om vaatwaszout toe te voegen. Vaatwaszout helpt bij het verzachten van het water, wat de reinigingskracht van je vaatwasser verbetert en kalkaanslag vermindert. Zorg dat je regelmatig zout bijvult om je vaatwasser in topconditie te houden.

Spoelmiddelsymbool

Het spoelmiddelsymbool, vaak een R met een pijl eromheen, betekent dat je spoelmiddel moet toevoegen. Spoelmiddel zorgt voor een snellere droging van je vaat en voorkomt watervlekken en strepen. Zonder spoelmiddel ziet je vaat er soms dof en vlekkerig uit. Voeg regelmatig spoelmiddel toe voor een glanzend schone vaat.

Reinigingsprogrammasymbool

Het reinigingsprogrammasymbool, meestal een borstel of een pot met stoom, is bedoeld om je vaatwasser zelf te reinigen. Dit programma zorgt voor een grondige reiniging van de binnenkant van je vaatwasser, inclusief de sproeiarmen en filters. Voer regelmatig een reinigingsprogramma uit om je vaatwasser fris en vrij van nare geurtjes te houden.

Probleemsymbolen

Sommige vaatwassers geven het zelf aan als er een probleem is. Let extra goed op deze symbolen, want je vaatwasser moet niet te lang met een probleem blijven draaien.

Wateraansluitingsprobleem

Een wateraansluitingsprobleem ontstaat wanneer je vaatwasser geen water ontvangt of de watertoevoer geblokkeerd is. Dit komt door een geknikte slang, een gesloten kraan of een verstopte filter.

Om dit probleem op te lossen, controleer je eerst of de kraan open staat en of de slang niet geknikt is. Als dat in orde is, controleer dan de filters op verstoppingen en maak ze schoon indien nodig. Zo simpel is het! 😉

Afvoerprobleem

Een afvoerprobleem houdt in dat de vaatwasser het water niet goed kan afvoeren. Dit wordt veroorzaakt door een verstopte afvoerpomp of een geknikte afvoerslang.

Los dit probleem op door eerst de afvoerslang te controleren op knikken en, indien nodig, deze te ontwarren. Als dat niet helpt, controleer dan de afvoerpomp op verstoppingen en maak deze zorgvuldig schoon. Je vaatwasser zal je dankbaar zijn!

Overige foutcodes

Naast wateraansluitings- en afvoerproblemen, zijn er nog enkele andere veelvoorkomende foutcodes:

  • E09: Verwarmingselement defect – het is tijd om een professional in te schakelen voor reparatie.
  • E22: Filter verstopt – controleer en reinig de filters in de bodem van je vaatwasser.
  • E24: Afvoerpomp geblokkeerd – zie afvoerprobleem hierboven.

Kom je er niet uit? Raadpleeg de handleiding van je Bosch-vaatwasser of neem contact op met de klantenservice. Zij helpen je graag verder!

Filter van een vaatwasser.

Tips voor het juist gebruiken van je Bosch-vaatwasser

Voor een optimaal resultaat en een lange levensduur van je vaatwasser, zijn hier enkele praktische tips:

1. Vaatwasserbestendig servies herkennen

Om te bepalen of je servies vaatwasserbestendig is, zoek je naar een symbool op de onderkant van het item. Dit is meestal een icoontje van een vierkant met een wijn- of waterglas erin. Als je dit symbool ziet, is het servies geschikt voor de vaatwasser!️

2. De juiste plek voor alle vaat

Deel je vaatwasser op de juiste manier in. Plaats grote pannen of borden op het onderste rek, plaats kommetjes en glazen op het bovenste rek en plaats ze ondersteboven, zodat het water eruit kan lopen.

Plastic items en vaat plaats je het beste in het bovenste rek van de vaatwasser. Zo voorkom je dat ze gaan smelten of vervormen door de hitte van het verwarmingselement onderin. Bovendien kunnen ze dan beter drogen.

3. Het belang van regelmatig onderhoud en reiniging

Regelmatig onderhoud en reiniging zijn essentieel voor een langere levensduur van je vaatwasser. Denk aan het schoonmaken van de filters, het controleren van de sproeiarmen en het uitvoeren van een reinigingsprogramma met een speciaal reinigingsmiddel. Zo blijft je vaatwasser in topconditie en geniet je van een schone vaat!

Conclusie

Nu je de belangrijkste vaatwassertekentjes kent, ben je helemaal klaar om het beste uit je Bosch-vaatwasser te halen! Zorg voor regelmatig onderhoud, gebruik de juiste programma's en plaats je vaat op de goede plek. Zo geniet je van een schone vaat én een lange levensduur van je apparaat.

Veel succes! Kom je er toch niet helemaal uit? Dan moet je toch echt de gebruiksaanwijzing erbij pakken. Vergeet niet, als je meer wilt leren over huishoudelijke apparaten of op zoek bent naar handige tips, check dan gerust de rest van de artikelen op onze website. Bedankt voor het lezen en nog een fijne dag!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen