Stel je voor, je bent klaar met het avondeten en je wilt gewoon je vaatwasser uitzetten en ontspannen. Maar in plaats daarvan blijft je vaatwasser maar doorgaan, of lukt het niet om die ene functie uit te schakelen.

Herkenbaar? 😩 Geen zorgen, wij hebben de oplossing voor je! In dit artikel leer je alles over het uitzetten van je vaatwasser, de meest voorkomende problemen en hoe je deze in de toekomst kunt voorkomen. Zo wordt je vaatwasser uitzetten een fluitje van een cent. Laten we beginnen!

Belangrijkste punten samengevat:

 • Herken de symptomen van een vaatwasser die niet uitgaat, zoals een constant zoemend geluid of een apparaat dat warm blijft en water gebruikt.
 • Volg de stap-voor-stap handleiding om je vaatwasser uit te zetten en schakel indien nodig een witgoedmonteur in.
 • Voorkom toekomstige problemen met je vaatwasser door regelmatig onderhoud, het juiste gebruik van vaatwasmiddel en een correcte inlading van de vaat.

Zo herken je de meest voorkomende problemen met het uitzetten van je vaatwasser

Er zijn een paar duidelijke symptomen die aangeven dat je vaatwasser niet uitgaat. Je hoort bijvoorbeeld een constant zoemend geluid, zelfs als de cyclus al klaar zou moeten zijn. Of misschien merk je dat het apparaat nog steeds warm is en water gebruikt, ondanks dat de vaat al klaar is. 😕

Het is belangrijk om te bepalen of het probleem echt is dat je vaatwasser niet uitgaat, of dat er iets anders aan de hand is. Een ander veelvoorkomend probleem is bijvoorbeeld een vaatwasser die nat blijft van binnen. In dat geval is het uitzetten van de vaatwasser niet de oplossing, maar moet je op zoek naar de oorzaak van het vochtprobleem.

De meest voorkomende problemen bij het uitzetten van je vaatwasser zijn:

 • Vaatwasser gaat niet uit
 • Vaatwasser kan niet meer uit
 • Kan vaatwasser niet uitzetten

Tip: Noteer welke symptomen je vaatwasser vertoont en gebruik deze informatie om gericht naar een oplossing te zoeken. Een goed startpunt is het raadplegen van de handleiding van je vaatwasser of de website van de fabrikant.

Stap-voor-stap je vaatwasser uitzetten

Het uitzetten van je vaatwasser zou heel eenvoudig moeten zijn. Toch kan het soms nodig zijn om wat extra stappen te volgen om de vaatwasser te resetten. Hier is een eenvoudige stap-voor-staphandleiding:

 1. Zoek de "Annuleren" of "Stop" knop op het bedieningspaneel van je vaatwasser. Deze knop staat meestal in de buurt van de andere cyclusknoppen en kan een annulerings- of pauzesymbool hebben.
 2. Druk op de knop en wacht even. Je vaatwasser zou nu moeten stoppen met draaien en het water moet worden weggepompt.
 3. Als het apparaat niet stopt, probeer dan de stroomtoevoer naar de vaatwasser uit te schakelen. Dit kan door de stekker uit het stopcontact te halen of de stroomonderbreker om te zetten. Dit helpt ook bij het verminderen van het energieverbruik.1ANWB (n.d.). 'Hoeveel kWh verbruikt een vaatwasser?'
 4. Wacht minstens 30 seconden en schakel de stroom weer in. Dit kan helpen om eventuele tijdelijke storingen te resetten.
 5. Als de vaatwasser nog steeds niet uitgaat, is het tijd om verder te troubleshooten of een witgoedmonteur in te schakelen.

Het is belangrijk om te weten dat sommige vaatwassers een kinderslot of vergrendelingsfunctie hebben, die voorkomt dat de knoppen op het bedieningspaneel per ongeluk worden ingedrukt. Controleer de handleiding van je vaatwasser om te zien of dit het geval is en hoe je de vergrendeling kunt uitschakelen.

Schone vaat in een uitgestalde vaatwasmachine

Voorkom toekomstige problemen met je vaatwasser

Nu je weet hoe je je vaatwasser kunt uitzetten, is het belangrijk om ook te kijken hoe je toekomstige problemen kunt voorkomen. Hier zijn enkele tips:

 • Reinig je vaatwasser regelmatig, zowel van binnen als van buiten. Dit voorkomt opbouw van vuil en vet, wat problemen kan veroorzaken.
 • Controleer de filters en sproeiarmen op verstoppingen en maak ze indien nodig schoon.
 • Gebruik de juiste hoeveelheid vaatwasmiddel en spoelglansmiddel voor optimale prestaties.
 • Laad je vaatwasser op de juiste manier in, zodat water en reinigingsmiddel goed bij alle vaat kunnen komen.
 • Lees de handleiding van je vaatwasser en volg de aanbevelingen van de fabrikant op.

Door deze tips te volgen, kun je de levensduur van je vaatwasser verlengen en zorgen dat hij goed blijft werken. Zo heb je hopelijk geen problemen meer met het uitzetten van je vaatwasser. 🙌

Eerste hulp bij een vaatwasser die niet uit wil

Soms lijkt het alsof je vaatwasser een eigen leven leidt en niet uit wil. Geen paniek! Ik deel een paar handige tips om dit probleem aan te pakken.

 • Controleer de thermostaat en het verwarmingselement: Een vaatwasser die niet uitschakelt, kan te maken hebben met een defecte thermostaat of verwarmingselement. Deze zorgen dat het water opwarmt. Als ze niet goed werken, blijft je vaatwasser misschien eindeloos opwarmen. Controleer of de thermostaat goed functioneert en vervang het verwarmingselement indien nodig.
 • Verstopping opsporen en verhelpen: Een verstopping kan er ook voor zorgen dat je vaatwasser niet uitgaat. Check de filters, sproeiarmen en afvoerslang op verstoppingen. Maak ze schoon als je vuil of etensresten aantreft. Ook de afvoerpomp kan verstopt raken. Schakel een professional in als je niet zeker bent hoe je dit moet aanpakken.
 • Controleer het waterpeil en de afvoer: Als je vaatwasser te weinig water krijgt, kan hij vastlopen. Controleer het waterpeil en de afvoer. Zorg dat de afvoerslang niet geknikt is en dat er geen lucht in zit. Als je vaatwasser geen water pakt, lees dan hier wat je kunt doen.

Stap-voor-stap je vaatwasser uitzetten

Laten we nu doorgaan met hoe je je vaatwasser daadwerkelijk uitzet. Volg deze stappen voor een vlotte en veilige uitschakeling.

 • Gebruik de aan-uitknop: De meeste vaatwassers hebben een aan-uitknop, meestal te vinden op het bedieningspaneel. Druk op deze knop om je vaatwasser uit te schakelen. Soms moet je de knop een paar seconden ingedrukt houden.
 • Stekker uit het stopcontact: Wil je echt zeker weten dat je vaatwasser uitstaat? Trek dan de stekker uit het stopcontact. Dit is vooral belangrijk als je te maken hebt met een doorgebrande vaatwasser. Maar let op: doe dit alleen als je zeker weet dat het veilig is en er geen water bij de stekker komt.
 • Watertoevoer afsluiten: Als laatste stap kun je de watertoevoer naar de vaatwasser afsluiten. Zoek de hoofdkraan en draai deze dicht. Dit voorkomt eventuele lekkages en zorgt dat er geen water meer naar je vaatwasser stroomt.
volle vaatwasser met schone vaat

Wanneer is het tijd om een witgoedmonteur in te schakelen?

Soms zijn de problemen met je vaatwasser uitzetten zo hardnekkig dat je er zelf niet uitkomt. 😓 In zulke gevallen is het verstandig om een witgoedmonteur in te schakelen.

Als je vaatwasser bijvoorbeeld continu verstopt raakt, ondanks het volgen van alle tips en trucs, dan zou er iets mis kunnen zijn met het apparaat zelf. Misschien is er een onderdeel kapot of is er sprake van een technisch probleem.

Een witgoedmonteur kan de oorzaak achterhalen en het probleem verhelpen. Hetzelfde geldt voor vaatwassers met zeoliet nadelen, waarbij terugkerende problemen duiden op een defect.

Voorkom toekomstige problemen met je vaatwasser

Voorkomen is beter dan genezen, toch? Daarom is het belangrijk om je vaatwasser regelmatig te onderhouden. Zo kun je problemen met het uitzetten van het apparaat in de toekomst voorkomen.

Begin met het regelmatig reinigen van je vaatwasser. Dit helpt om opgehoopt vuil en vet te verwijderen, waardoor je vaatwasser beter werkt en je minder snel problemen zult ondervinden.

Let ook op de hoeveelheid vaatwasmiddel die je gebruikt. Te veel vaatwasmiddel kan leiden tot schuimvorming en verstoppingen, terwijl te weinig vaatwasmiddel zorgt dat je vaat niet goed schoon wordt. Vind de juiste balans en je vaatwasser zal je dankbaar zijn.️

Tenslotte is het belangrijk om je vaatwasser op de juiste manier in te laden. Plaats grotere items aan de zijkanten en kleinere items in het midden. Zorg dat alles goed gescheiden is en er voldoende ruimte is voor water en zeep om overal bij te kunnen.

Dit helpt niet alleen om je vaat goed schoon te krijgen, maar zorgt ook voor een stille vaatwasser met een laag aantal decibel.

Bedieningspaneel van twee vaatwassers naast elkaar.

Conclusie

Het uitzetten van je vaatwasser hoeft geen stressvolle gebeurtenis te zijn. Nu je weet hoe je dit kunt doen en hoe je eventuele problemen kunt oplossen, ben je helemaal klaar om je vaatwasser als een pro uit te schakelen. 😎 Vergeet niet om je vaatwasser goed te onderhouden, zodat je er nog jaren plezier van kunt hebben.

Mocht je toch tegen hardnekkige problemen aanlopen, aarzel dan niet om een witgoedmonteur in te schakelen. Voor nu, geniet van je goed werkende vaatwasser en laat hem zonder zorgen uitzetten wanneer het nodig is. Veel succes en blijf vooral onze website bezoeken voor nog meer handige tips en informatie!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen