Is het je ooit opgevallen dat je vaatwasser niet zo goed presteert als vroeger? 😕 Misschien maakt hij vreemde geluiden, lekt hij of wordt je vaat niet zo schoon als je zou willen. Geen zorgen! Je bent hier op de juiste plek om te leren hoe je je vaatwasser kunt resetten.

Zelf heb ik mijn vaatwasser een paar keer moeten resetten, omdat het water niet weg liep. Gelukkig werkte de vaatwasser na de reset weer goed en kon hij het water weer weg laten lopen.

In dit artikel bespreken we zowel de gebruikersmethode als de technische resetmethode en leggen we uit wanneer en waarom je je vaatwasser moet resetten. Laten we die vuile vaat weer glanzend krijgen!

Hoe reset je een vaatwasser? 

Je kunt je vaatwasser resetten via een gebruikers reset of de technische reset. Bij een gebruikers reset druk je 30 seconden op de start/stop-knop, waarna de vaatwasser afpompt en het programma reset. Voor een technische reset trek je de stekker uit het stopcontact, wacht je 30 seconden, en steek je hem weer in. Raadpleeg je handleiding voor details specifiek voor jouw model.

 

Waarom zou je de vaatwasser resetten?

Resetten maakt soms een wereld van verschil voor je vaatwasser. Zoals bij de meeste elektronica, helpt het bij het oplossen van problemen en zorgt het voor betere prestaties. Laten we eens kijken naar de voordelen van het resetten van je vaatwasser en hoe het je leven een stukje makkelijker maakt.

Wanneer is het tijd voor een reset?

Er zijn verschillende problemen die je met een simpele reset van je vaatwasser kunt oplossen. Denk bijvoorbeeld aan een vaatwasser display dat vastloopt, vaatwasser die stinkt, een vaatwasser die niet goed schoonmaakt, als de vaatwasser blijft pompen of als de vaatwasser niet warm wordt. Ook als je tijdens het programma de vaatwasser opent, moet je soms resetten.

Fleona had het probleem dat haar vaastwasser piepte en meldt op Reddit dat een reset kan helpen met dit probleem:

"Ik had hetzelfde probleem. Voordat je het voorpaneel vervangt, zou ik het stroomcircuit voor de vaatwasser vinden en uitschakelen. Wacht 5 minuten en schakel het dan weer in. Soms geeft de vaatwasser deze fout, omdat het denkt dat de deur al in de "gesloten" positie is. Als het blijft gebeuren (dat de vaatwasser piept), is het wel tijd om het voorpaneel te vervangen."

Ook als je merkt dat de prestaties van je vaatwasser achteruitgaan, is een reset een goede oplossing. Een reset optimaliseert de prestaties van je vaatwasser en zorgt dat je weer een stralend schone vaat hebt!

Twee manieren om je vaatwasser te resetten

Er zijn twee manieren om je vaatwasser te resetten: de gebruikersreset en de technische reset. Beide methoden zijn belangrijk en kunnen je helpen bij het oplossen van problemen en het optimaliseren van de prestaties van je vaatwasser.

1. De gebruikersreset: zo doe je het

Voer een gebruikersreset uit met deze eenvoudige stappen:

 1. Open de deur van je vaatwasser.
 2. Houd de start/stoptoets voor 30 seconden ingedrukt of tot je een piep hoort. Je vaatwasser begint nu met het afpompen van water.
 3. Sluit de deur en wacht tot het afpompen is voltooid.
 4. Je vaatwasser is nu gereset en klaar voor gebruik!

Zo simpel is het! Met deze methode geef je je vaatwasser een frisse start en kun je eventuele problemen oplossen. Hoe lang je de start-/stoptoets ingedrukt moet houden, verschilt per vaatwasser, maar 30 seconden zal voor de meeste vaatwassers voldoende zijn.1Hunker (2021). 'How to Reset a Dishwasher'

2. De technische reset: een stap-voor-staphandleiding

Soms is een gebruikersreset niet genoeg en moet je een technische reset uitvoeren. De technische reset is iets ingrijpender, maar is ook effectief bij het oplossen van problemen. Persoonlijk vind ik deze methode zelfs makkelijker! Volg de volgende stappen:

 1. Haal de stekker van je vaatwasser uit het stopcontact.
 2. Wacht minstens 1 minuut voordat je de stekker weer in het stopcontact doet.
 3. Sluit de deur van je vaatwasser en wacht even tot het apparaat opnieuw opstart.
 4. Je vaatwasser is nu gereset en klaar voor gebruik!

Met deze technische reset geef je je vaatwasser een grondige reset en kun je hardnekkige problemen aanpakken. Als je de stekker niet kunt bereiken, kun je ook de elektriciteit voor de groep waar de vaatwasser onder valt afsluiten. Let wel op dat dit mogelijk ook je andere apparaten binnen dezelfde groep reset.

Verschillende methoden voor verschillende vaatwassers

De stappen die ik hierboven heb uitgelegd, zullen voor de meeste vaatwassers werken, maar niet alle vaatwassers werken precies hetzelfde. Zo moet je bij sommige merken vaatwassers op de aan-uitknop drukken, terwijl je bij andere merken tegelijkertijd op de "start" en "spoelen" knoppen moet drukken.

Mocht je er niet uitkomen, is het handig om zelf even de handleiding van je vaatwasser op te zoeken. In het onderstaande filmpje wordt in het Engels verder uitgelegd wat de verschillen zijn bij het resetten voor enkele merken van vaatwassers, zoals GE, Whirlpool, Samsung en Maytag.

Er zijn tevens verschillende adviezen over hoe lang de vaatwasser zonder stroom moet zitten. Vaak wordt tussen de 30 seconden en 5 minuten aangeraden. Het gaat erom dat alle stroom uit de vaatwasser gelopen is.

Heb je genoeg tijd? Wacht dan rustig even 5 minuten voor alle zekerheid. Waarschijnlijk zal 1 minuut echter ook genoeg zijn.2Samsung (n.d.). 'How to reset your Samsung dishwasher'

Veelvoorkomende problemen bij vaatwassers en hoe je ze oplost

Vaatwassers kunnen soms kuren vertonen. Als het niet lukt om het specifieke probleem aan te pakken, kan een reset helpen, maar het probleem ligt lang niet altijd in de aansturing. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en hoe je ze kunt oplossen:

 • Vaatwasser start niet: Controleer of de deur goed gesloten is, de stroomtoevoer in orde is en er geen problemen zijn met de deurvergrendeling. Een reset helpt mogelijk als de andere factoren goed zijn.
 • Water blijft in de vaatwasser staan: Controleer de afvoerslang en de filters op verstoppingen. Overweeg een reset als de vaatwasser nog steeds niet goed afvoert.
 • Vaatwasser lekt: Inspecteer de deurafdichting en vervang deze indien nodig. Zorg dat de vaatwasser waterpas staat. Een reset is nuttig als het probleem aanhoudt.

Tips om je vaatwasser in topconditie te houden

Met een beetje liefde en aandacht kun je de levensduur van je vaatwasser verlengen en zorgen voor de beste resultaten. Hier zijn enkele tips:

Regelmatig reinigen voor betere resultaten

Maak de filters, sproeiarmen en deurrubbers minstens één keer per maand schoon. Gebruik af en toe een speciale vaatwasreiniger om kalkaanslag en vetresten te verwijderen. Zo blijft je vaatwasser fris en effectief!

binnenkant van een vaatwasmachine

Onderhoud van het watercircuit en de afvoerpomp

Het onderhouden van het watercircuit en de afvoerpomp is van groot belang voor een goed functionerende vaatwasser. Een verstopte afvoerpomp of een slecht werkend watercircuit leidt namelijk tot problemen zoals het achterblijven van water in de vaatwasser of een slecht wasresultaat.

Om het watercircuit en de afvoerpomp te onderhouden, kun je de volgende stappen volgen:

 • Maak regelmatig het filter schoon, bijvoorbeeld één keer per maand. Het filter zit meestal onderin de vaatwasser en vangt grove etensresten op.
 • Controleer de sproeiarmen op verstoppingen. Verwijder eventuele etensresten met een zachte borstel of een tandenstoker.
 • Reinig de afvoerpomp door de klep aan de onderkant van de vaatwasser te openen en eventuele resten te verwijderen. Let op: zorg dat de vaatwasser uitstaat en het water is afgekoeld voordat je dit doet!

Ontkalken: waarom en hoe vaak?

Ontkalken is belangrijk voor de werking van je vaatwasser. Kalkaanslag zorgt voor een verminderde waterstroom en de levensduur van je apparaat verkorten. Bovendien leidt een teveel aan kalk tot slechte wasresultaten en onaangename geurtjes.

De frequentie van ontkalken hangt af van de hardheid van het water in jouw regio. Bij zacht water is één keer per kwartaal voldoende, terwijl je bij hard water beter maandelijks kunt ontkalken.

Gebruik hiervoor een speciaal ontkalkingsmiddel voor vaatwassers, of maak een mengsel van azijn en water. Giet het ontkalkingsmiddel in het spoelglansreservoir en laat de vaatwasser een kort programma draaien zonder vaat.

vrouw staat voor een vaatwasser

Veelgestelde vragen over vaatwassers en resetten

Hieronder geef ik antwoord op een paar veelgestelde vragen.

Kan ik mijn vaatwasser resetten zonder hulp van een professional?

In veel gevallen kun je zelf je vaatwasser resetten, zonder hulp van een professional. De gebruikersreset en de technische reset zijn eenvoudig uit te voeren, zoals beschreven in het artikel hierboven.

Echter, als het resetten niet helpt of als er sprake is van een complexer probleem, is het raadzaam om een professional in te schakelen. Dit voorkomt verdere schade aan je vaatwasser en zorgt voor een correcte diagnose en reparatie. 👷‍️

Wat als het resetten van mijn vaatwasser niet werkt?

Als het resetten van je vaatwasser niet werkt, zijn er enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Controleer de handleiding van je vaatwasser voor specifieke instructies of foutcodes.
 2. Probeer de vaatwasser nogmaals te resetten, zowel de gebruikersreset als de technische reset.
 3. Controleer of er zichtbare problemen zijn, zoals een verstopte afvoerpomp of een kapotte deurvergrendeling.

Als het probleem aanhoudt, is het verstandig om een professional in te schakelen. Zij kunnen je verder helpen met het oplossen van het probleem en het uitvoeren van eventuele reparaties.

Conclusie

Je hebt nu de kennis in handen om jouw apparaat weer optimaal te laten functioneren! Of je nu een gebruikers- of technische reset nodig hebt, deze gids helpt je stap voor stap door het proces. Dus de volgende keer dat je vaatwasser kuren vertoont, hoef je niet meteen in paniek te raken – pak dit artikel erbij en voer een reset uit.

Vergeet niet om ook onze handige tips voor het onderhouden van je vaatwasser toe te passen en geniet van die prachtig schone vaat! Vergeet niet om regelmatig onze website te bezoeken voor nog meer handige tips en trucs! Bedankt voor het lezen 😁

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen