Je bent de trotse eigenaar van een mooie en zeer effectieve manier om je slaapkamer te verkoelen: een mobiele airco! Zo'n aanzienlijke investering mag best een poosje meegaan. In dit artikel geef ik je daarom wat tips om je mobiele airco het beste te onderhouden. ✨

Een mobiele airco is ideaal als je een slaapkamer hebt die in de zomer niet te harden is. Een onaangenaam warme slaapkamer kan leiden tot slapeloze nachten met alle gevolgen van dien.

Een mobiele airco lost dit probleem op. Ze zijn relatief goedkoop en de beste mobiele airco heeft zelfs een slaapmodus waarmee je uitgerust en in de juiste temperatuur wakker wordt.

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je . Goed onderhoud verrichten is dan ook de eerste stap waardoor je het leven van je mobiele airco verlengt.

#1 De omgeving schoonhouden

Als de omgeving erg stoffig is, wordt het ronddwarrelende stof naar binnen gezogen en gaat het in de onderdelen van de mobiele airco zitten, wat verre van ideaal is.

Zorg dus dat de kamer waar de airco staat ook goed schoon is. Haal dagelijks je stofzuiger tevoorschijn en stofzuig de kamer grondig.

#2 De behuizing schoonhouden

Houd de buitenkant van het apparaat schoon door deze af te nemen met een vochtige doek, maar gebruik niet teveel water.

De voordelen van een stofvrije behuizing liggen opnieuw in het voorkomen dat stofdeeltjes naar binnen gezogen worden en hierdoor in de machine gaan zitten.

#3 Filters reinigen

Houd de filters schoon door deze wekelijks te controleren en deze regelmatig te reinigen. Ik stofzuig ze meestal met het kleine borsteltje wat meegeleverd wordt met de stofzuiger.

Als ze echt erg vies zijn, spoel je deze af onder de kraan en laat je deze goed drogen voordat je ze terug plaatst.

#4 Filters vervangen

De filters van een mobiele airco hebben helaas geen eeuwig leven. Indien mogelijk vervang je deze elke paar jaar, afhankelijk van hoe vaak je de airco gebruikt en de kwaliteit van de filters.

Neem hiervoor contact op met de fabrikant: deze kan je helpen bij het vinden van nieuwe filters voor je machine.

#5 Verplaatsen

Een split unit airco staat of hangt altijd op een vaste plaats, maar een mobiele airco heeft wielen waardoor je deze gemakkelijk verplaatst. Ondanks je airco mobiel is en ook wielen heeft, is het verplaatsen echter niet bevorderlijk voor de levensduur.

De motor en het koelelement bestaan beide uit kleine onderdelen die bij elkaar worden gehouden door schroefjes, moertjes en boutjes. Deze kunnen uiteindelijk los gaan zitten door trillingen veroorzaakt door het bewegen van de airco.

De machine is echter wel ontworpen om te verplaatst te worden, dus hij gaat echt niet kapot als je hem een paar keer per week verplaatst. Daarentegen verleng je wel zijn levensduur als je dit zo min mogelijk doet.

#6 Condensbak legen

Maak de condensbak regelmatig leeg. Je mobiele airco functioneert niet alleen beter als de condensbak leeg is, maar de bak blijft zo ook vrij van kalkaanslag. Als je in een hardwater-omgeving woont, let hier dan extra op: hard water veroorzaakt sneller kalkaanslag.

#7 Afvoerslang schoonmaken

Haal af en toe een doekje door de afvoerslang heen. Als deze in veel kronkels en bochten hangt kan er water op gaan hopen in de slang, waardoor de airco minder efficiënt werkt.

Controleer hier regelmatig op. Bovendien gaat een schone afvoerslang natuurlijk langer mee dan een slang die nooit schoongemaakt wordt.

#8 Alleen aanzetten indien nodig

Dit spreekt natuurlijk voor zich. Hoe minder je het apparaat gebruikt, hoe langer deze mee gaat. Als de temperatuur nog comfortabel is, zet dan je mobiele airco niet aan.

Dit is natuurlijk wel heel persoonlijk. Ik heb het warm zodra mijn slaapkamer de 25 °C bereikt, terwijl andere mensen prima slapen in temperaturen van ruim 28 °C. 

#9 Efficiëntie

Hoe harder je mobiele airco moet werken, hoe meer energie deze verbruikt. Dit verkort bovendien de levensduur van de machine. Zorg ervoor dat deze zo efficiënt mogelijk werkt.

Dit doe je door de kamer zo koel mogelijk te houden, zelfs als de airco niet aan staat. Doe je gordijnen dicht en als het erg warm is, laat je de ramen ook dicht. Op deze manier kan er geen warme lucht binnen komen.

Gebruik daarnaast een raamafdichtingskit zodat er geen koude lucht verloren gaat als de machine aan staat en houdt de deuren gesloten.

#10 Dag, zomer

Berg je de mobiele airco op, omdat het warme seizoen is afgelopen? Zorg dan dat er geen water meer in het apparaat zit door de condensbak helemaal leeg te laten lopen.

Zet hem op een droge plaats met een doek eroverheen zodat er geen stof in kan komen. Op deze manier is je mobiele airco weer klaar voor gebruik zodra het weer warmer wordt!

Conclusie

Hopelijk weet je nu hoe je het beste je mobiele airco kunt onderhouden. Mocht je nog vragen hebben of zelfs handige tips, laat ze dan hieronder achter. 👇 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?