Condens op de autoruiten is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk! Overtollig vocht in de auto belemmert je zicht, en daar wordt niemand een meer zelfverzekerde chauffeur van. Tenminste, ik niet, en ik durf ervan uit te gaan dat je bij dit artikel bent beland voor dezelfde reden.

Dat, of vanwege het feit dat vocht in de auto muf ruikt en in de autobekleding kruipt, wat weer tot schimmel kan leiden. Gelukkig bestaan er makkelijke manieren om ervan af te komen. In deze blog lees je hoe je vocht in de auto bestrijdt. Zo rijd je weer fris en veilig in het verkeer! 🚘

Voordat je begint: waardoor komt het?

Vocht op de autoruiten ontstaat door een temperatuurverschil: de auto is koud en je lichaamstemperatuur is relatief warm. Jij straalt warme lucht uit – en je neemt vocht mee van buiten. Deze vochtige, warme lucht komt in aanraking met de koude autoruiten. Zo ontstaat condens.

Vooral als het nat en koud is buiten, versterkt de condensvorming. Je ziet daardoor geen hand voor ogen meer, wat niet bepaald bijdraagt aan een veilige verkeerssituatie. Bovendien wordt je interieur er niet bepaald frisser op. Je blijft bezig met de autobekleding reinigen!

Een goed voornemen om vocht uit de auto te krijgen, is om de auto regelmatig te luchten. Liggen er wel eens vochtige spullen in je auto, zoals sportkleding, handdoeken of een paraplu? Leg die dan voortaan direct in de kofferbak.

Als deze voornemens niet werken, zijn er trucjes om het vocht snel en makkelijk uit de auto te leiden. Die ga ik je leren! Dit zijn de hulpmiddelen die je nodig hebt:

  • De airconditioning
  • De verwarming
  • Een anti-condensdoekje
  • Anti-condensspray
Ga nooit de weg op met beslagen autoruiten!

Als je autoruiten beslagen zijn, is je zicht ernstig belemmerd. Daarom is het verboden om met beslagen ramen de weg op te gaan. Voorkom gevaarlijke situaties – en een hoge boete – door deze stappen te volgen!

vrouw in besneeuwde auto

Stap 1: De voorruit vochtvrij maken

Om snel en makkelijk de voorruit vochtvrij te maken, heb je de airconditioning, verwarming en/of een doekje nodig.

Probeer eerst de airco op volle kracht aan te zetten. In de meeste gevallen is dit al voldoende om het vocht uit je auto te krijgen.

Heeft dit niet (helemaal) geholpen? Zet dan ook de verwarming op de hoogste stand. Richt de blazers op de voorruit. Langzaam maar zeker verdwijnt de condens en krijg je weer zicht.

Tenminste, dat is de bedoeling. Dit werkt het merendeel van de tijd, maar als je nog niet tevreden bent, gooi dan een anti-condensdoekje in de strijd. Hiermee maak je de autoruiten aan de binnenkant schoon. Voor het beste resultaat gebruik je ook een anti-condensspray.

Voorkomen is beter dan genezen! Daarom zijn de volgende stappen bedoeld om vocht in de auto te verminderen, of zelfs helemaal te voorkomen. Lukt dit niet helemaal, dan ben je weer aangewezen op stap 1.

Stap 2: Het interieurfilter controleren

Elke auto heeft een interieurfilter. Die filtert stof, vuil, roetdeeltjes en pollen uit de buitenlucht, zodat de lucht in je auto altijd schoon is. Behalve als het filter verstopt zit!

Een verstopt interieurfilter laat echter ruimte over voor vocht in de auto. Het hindert de circulatie van de lucht in de auto, waardoor hij het vocht niet kwijt kan. Controleer daarom het interieurfilter en vervang deze als dat nodig is!

Als dit de kern van het vochtprobleem is, merk je het direct nadat je het filter hebt vervangen. Vocht blijft minder in de auto hangen en je hebt weer goed zicht op de weg! 🤓

Stap 3: Verwijder bladeren

Zodra het herfstweer zijn intrede maakt, ligt alles direct vol met blaadjes – ook je auto! Controleer of er bladeren op de motorkap liggen. Die verhinderen de luchttoevoer naar je interieur. Hierdoor blijft er ook meer vocht in de auto hangen!

Je vindt de bladeren overal terug, misschien zelfs onder de motorkap! Vergeet daarom niet om ook daar te controleren of de ventilatieroosters vrij zijn.

Verwijder alle bladeren die je tegenkomt. Zo houd je de roosters vrij en stroomt er frisse lucht door je auto. Zo heb je vanzelf minder last van vocht in de auto.

Stap 4: De rubbers controleren

Kieren in de auto zijn afgedicht met rubbers. Die vind je terug langs de deuren en ramen. Ook op je ruitenwissers zitten rubbers.

Zijn er rubbers versleten? Dan kruipt de vochtige buitenlucht zo je auto binnen. Controleer daarom of alle rubbers nog intact zijn en vervang deze als dat nodig is. Als je dan toch bezig bent, maak je ze ook meteen schoon met een doekje en een sopje! 🧼

Tip: gebruik auto-ontvochtigers! 

Auto-ontvochtigers – ofwel vochtvreters – trekken vocht uit de lucht en nemen dit op in absorberende korrels. Zit de vochtvreter vol? Dan leg je die thuis op de radiator, of je doet hem even in de magnetron. Zo onttrek je het vocht en gebruik je de auto-ontvochtiger eindeloos opnieuw!

Stap 5: Winter ruitenwisservloeistof bijvullen

Als het vochtig is buiten, is het belangrijk dat de ruitenwissers goed werken. Controleer daarom – naast de rubbers – ook de ruitenwisservloeistof. Het is niet alleen belangrijk dat je deze voldoende bijvult, maar ook dat je de juiste ruitenwisservloeistof gebruikt.

Let op: er bestaat een zomer- en wintervariant. In de zomer heb je baat bij extra reinigingsmiddelen; denk maar aan al die insecten die op je vooruit blijven plakken. 🪰 Daar is de zomervariant speciaal voor gemaakt.

Met druilerig, koud weer gebruik je liever de wintervariant. Hier zit meteen een dosis anti-vries in! De vloeistof blijft vloeibaar, zodat je zonder zorgen de autoruiten schoonhoudt, zelfs als het vriest dat het kraakt.

Auto met beslagen ruiten

Conclusie

Hopelijk heb je nu duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe verhelp ik vocht in de auto?". Als snelle oplossing is de airconditioning of verwarming in mijn geval altijd de beste oplossing gebleken! Wil je vocht in de auto liever voorkomen? Controleer dan of de auto goed is afgedicht en of de filters niet verstopt zitten.

Heb je in de zomer juist last van de droge lucht, dan raad ik je de beste luchtbevochtiger aan! Voor nu kun je weer veilig deelnemen aan het verkeer. De kans op verkeersongelukken en hoge boetes ga je liever uit de weg! Mocht er toch een klein ongelukje gebeuren, kan een goede dashcam ook van pas komen.

Was dit artikel behulpzaam?