Het interieur van je auto is aan een schoonmaakbeurt toe. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dit uit te besteden aan een professioneel bedrijf. Terwijl jij thuis op je luie stoel zit, reinigt het bedrijf je autobekleding. Het nadeel: de kosten lopen op tot wel € 100! 💸
Inhoudsopgave
- Waarom is je autobekleding reinigen belangrijk?
- Benodigdheden voor het reinigen van autobekleding
- Stappenplan voor het effectief reinigen van autobekleding
- Stap 1: Rommel weghalen
- Stap 2: Stofzuigen
- Stap 3: Vlekken behandelen
- Stap 4: Bekleding reinigen
- Stap 5: Bekleding drogen
Het is een goed idee om deze klus zelf aan te pakken. Je bent er misschien een middagje mee bezig, maar de bekleding in je auto wordt net zo schoon en je bespaart je welverdiende geld uit. Nadat ik mijn vrije middag had besteed aan schoonmaken, zag de auto er vanbinnen weer stralend uit!
Lees verder om te ontdekken hoe je snel en effectief zelf je autobekleding kunt reinigen.
Waarom is je autobekleding reinigen belangrijk?
Het reinigen van het interieur van je auto is net zo essentieel als het exterieur. Een schoon interieur zorgt niet alleen voor een frisse uitstraling en geur, maar verlengt ook de levensduur van de bekleding en andere interieurelementen. Bovendien draagt een hygiënisch interieur bij aan een gezondere rijomgeving, vrij van allergenen en bacteriën.
Benodigdheden voor het reinigen van autobekleding
- Auto-interieur reiniger
- Stoomreiniger of nat/droog zuiger
- Goede stofzuiger
- Droge doek
- Sponsje
- Voor vlekken: schoonmaakazijn, baking soda, water en een tandenborstel
Stappenplan voor het effectief reinigen van autobekleding
Stap 1: Rommel weghalen
Neem een vuilniszak mee naar je auto en haal alle rommel weg. Lege verpakkingen, zakjes, doekjes… als je kinderen hebt, dan vind je waarschijnlijk ook etensresten en lege pakjes drinken. Kijk ook even in de opbergplaatsen van je auto zoals het dashboardkastje en de deurvakken. Daar vind ik nog wel eens verdwaalde snoeppapiertjes terug. 😅
Stap 2: Stofzuigen
Een goede stofzuiger heeft allerlei handige hulpstukken die erg goed van pas komen bij het schoonmaken van je auto. Gebruik de kleine ronde borstel om de bekleding goed schoon te zuigen. Als het losse vuil weg is, is de reiniging straks eenvoudiger.
Vergeet ook niet onder de stoelen te stofzuigen. Het is daarnaast een goed idee om je matjes even te stofzuigen voordat je ze uitklopt: hierdoor hoef je niet zo hard te kloppen.
Heeft je stofzuiger geen praktische accessoires die je in de auto kunt gebruiken? Dan is het een goed idee om te investeren in een goede kruimeldief. Deze zijn zelfs verkrijgbaar in speciale uitvoeringen voor de auto.
Je laadt ze op via de 12V-stekker en bewaart ze in de achterbak, waardoor je altijd ‘even snel’ kruimels opzuigt. Je auto schoonhouden helpt vlekken te voorkomen en je auto ruikt er frisser door.
Stap 3: Vlekken behandelen
Voordat je de bekleding volledig gaat reinigen, behandel je eerst eventuele vlekken. Hiervoor gebruik je een interieurreiniger om vlekken in bekleding mee te behandelen. Als je de voorkeur geeft aan een milieuvriendelijk product, gebruik je schoonmaakazijn of baking soda.1Joanne Finney, Good Housekeeping (2023). '21 household problems you can easily solve with bicarbonate of soda'
Gebruik je schoonmaakazijn, doe dan 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water in een sprayfles. Spray dit mengsel op de vlek en laat het 10 tot 15 minuten inwerken. Heb je geen schoonmaakazijn, dan is baking soda een andere optie.
Maak een pasta van baking soda en water en bedek de vlek ermee. Laat dit ongeveer 15 minuten inwerken. Vervolgens verwijder je de overgebleven pasta. Gebruik je een speciaal product, volg dan de instructies op de verpakking nauwkeurig op.
Stap 4: Bekleding reinigen
Nu reinig je de bekleding. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. De eenvoudigste manier is om hiervoor een nat/droogzuiger te gebruiken. Dit apparaat zeept als het ware je bekleding in, maar zuigt het daarna ook weer op zodat niet alleen het vuil, maar ook het vocht verdwijnt.
Zorg ervoor dat je het apparaat gelijkmatig over de bekleding beweegt. Vermijd te lang op één plek te blijven om oververzadiging te voorkomen.
Heb je geen droog/natzuiger, dan biedt een goede stoomreiniger een mooie oplossing. Goede stoomreinigers hebben hulpstukken of zelfs een geïntegreerde handstomer. Je haalt het apparaat langzaam over de bekleding heen terwijl het stoomt.
Zorg dat de stof niet te nat wordt. Eenmalig over je bekleding heen gaan is voldoende. De vlekken die je eerder hebt behandeld, schrob je eerst schoon met een borstel voordat je er met de stoomreiniger overheen gaat.
Stap 5: Bekleding drogen
Het is belangrijk dat de bekleding in je auto zo droog mogelijk is, anders krijgen schimmels en ander gespuis de kans om te groeien. Schimmels kunnen niet alleen een onaangename geur veroorzaken, maar ook allergische reacties opwekken en de kwaliteit van de bekleding aantasten.
Ga met een zachte, droge doek over je bekleding heen. Een oude handdoek werkt prima. Wrijf daarmee de stof zo droog mogelijk.
Als je bekleding nog erg vochtig, is laat je de motor even draaien en zet je de airco aan. Hete lucht helpt bij het drogen. Je kunt hiervoor ook een haardroger gebruiken, maar gebruik daarbij je gezonde verstand en houd de haardroger op voldoende afstand van de bekleding.
Een vochtvreter helpt ook bij het drogen van je bekleding. Zorg er voor dat er altijd een raampje open staat waardoor het vocht kan ontsnappen. Oude kranten of keukenpapier op je bekleding leggen is een andere manier om van vocht af te komen.
Heb je lichte autobekleding, gebruik dan alleen keukenpapier en geen kranten. De inkt kan afgeven, waardoor er vlekken kunnen ontstaan. Dit wil je juist voorkomen!
Het dashboard en kleine hoekjes grondig schoonmaken
Het dashboard en de kleine hoekjes van je auto zijn vaak de meest verwaarloosde gebieden tijdens het schoonmaakproces. Deze gebieden verzamelen echter veel stof en vuil, wat kan leiden tot allergieën.
Gebruik een zachte borstel om het stof van het dashboard te verwijderen en een microvezeldoek om het oppervlak af te vegen. Voor de kleine hoekjes kun je een wattenstaafje of een kleine borstel gebruiken om vuil en stof te verwijderen.
Do's en don'ts bij het reinigen van autobekleding
Bij het reinigen van de autobekleding is het essentieel om de juiste technieken en producten te gebruiken om de levensduur van de bekleding te verlengen en een optimale uitstraling te behouden.
Do's:
- Begin altijd met stofzuigen. Het verwijderen van los vuil voorkomt dat je bekleding krast of beschadigt tijdens het reinigen. Dit behoudt de integriteit en kleur van de stof.
- Gebruik koud water voor bloedvlekken. Bloed stolt bij warmte, waardoor de vlek moeilijker te verwijderen is. Door koud water te gebruiken, kun je bloedvlekken effectief verwijderen zonder de vezels van de bekleding te beschadigen.
- Gebruik een mild reinigingsmiddel voor algemene vlekken. Een mild reinigingsmiddel is pH-neutraal. Dit betekent dat het de kleur en structuur van de bekleding niet aantast, terwijl het toch effectief vlekken verwijdert.
Don'ts:
- Gebruik geen heet water op bloedvlekken. Zoals eerder vermeld, kan heet water bloed laten stollen, waardoor het moeilijker wordt om de vlek te verwijderen en de kans op permanente schade aan de bekleding toeneemt.
- Vermijd schurende sponzen op leer. Leer is een natuurlijk materiaal dat kan krassen of beschadigen bij gebruik van ruwe materialen. Het gebruik van een zachte doek of spons behoudt de gladheid en glans van het leer.
- Kies de juiste reiniger voor de bekleding. Verschillende materialen vereisen verschillende reinigingsmiddelen. Het gebruik van een verkeerd product leidt mogelijk tot verkleuring, uitdroging of beschadiging van de bekleding.
Voorkomen is beter dan genezen
Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Ik heb een aantal tips verzameld die helpen bij het schoonhouden van je auto, en daarbij ook je bekleding. Door preventieve maatregelen te nemen, hoef je minder vaak een grondige reiniging uit te voeren. Tegelijkertijd verleng je de levensduur van je auto-interieur en verbeter je de uitstraling.
De eerste tip die ik je mee wil geven: breng vuilafstotende sprays aan. Deze sprays vormen een beschermende barrière op de bekleding, waardoor je vloeistoffen en vuil gemakkelijker afveegt. Dit vermindert de kans op vlekken en verlengt de tijd tussen grondige reinigingen.
Het beste is om helemaal niet in de auto te eten, en dan vooral niet tijdens het rijden. Het leidt niet alleen af, maar je knoeit al snel. Dit gebeurt vooral snel als je iets achter het stuur drinkt. Als je eten en drinken morst, veroorzaak je vlekken, vooral als het eten kleverig of olieachtig is.
Heb bij mijn eigen auto colavlekken uit de bijrijdersstoel gehaald met "Vanish", dat spul heeft nog nooit echt fatsoenlijk gewerkt op de dingen waar het op hoort te werken, maar voor die stoel werkte het super: de harde bekleding werd weer zacht en de vlekken waren weg.
Van fouten kun je leren, dus leer van de fouten van Tweakers-gebruiker _JGC_, zoals hierboven beschreven. Laat je eten en drinken nooit onbeheerd in de auto achter, en al helemaal niet in de volle zon!
Door het eten en drinken in de auto te beperken, verminder je het risico op vlekken die professionele behandeling vereisen. Las daarom tijdens lange ritten een pauze in, waarin je op je gemak van een bakje koffie kunt genieten.
Als je kinderen hebt, zijn snacks soms je redding in de auto. Hang pedaalemmerzakjes in de auto, zodat papiertjes en etensresten meteen opgeruimd worden.
Leg plastic lakens neer als je huisdieren vervoert. Huisdierhaar dringt diep in de vezels van de bekleding en is vaak moeilijk te verwijderen. Plastic lakens vangen haar en vuil op, waardoor de bekleding schoon blijft en de noodzaak van frequente diepe reinigingen vermindert.
Ga je liever nog een stap verder? Gebruik stoelhoezen. Stoelhoezen vormen een beschermende laag over de originele bekleding, waardoor deze wordt beschermd tegen slijtage, uv-straling en vlekken. Ze zijn ook gemakkelijker te reinigen en te vervangen, wat op de lange termijn kosten bespaart.
Leg ten slotte een kruimeldief in de auto. Dit klinkt misschien overdreven, maar het opzuigen van kruimels voorkomt vlekken. Denk vooral aan chocolade op je bekleding. Je gaat erin zitten, het smelt en de vlek is geboren. Heb je geen kruimeldief, stofzuig je auto dan regelmatig.
Wanneer schakel je professionele reinigingsdiensten in?
Hoewel het zelf reinigen van je auto-interieur kostenbesparend is, bieden professionele reinigingsdiensten een diepgaande reiniging die moeilijk te bereiken is met doe-het-zelfmethoden.
Professionals hebben toegang tot geavanceerde apparatuur en gespecialiseerde reinigingsmiddelen die zowel effectief als veilig zijn voor je auto-interieur. Als je te maken hebt met hardnekkige vlekken of geuren, is het inschakelen van een professional de beste optie.
Op zoek naar een goede dashcam voor je auto?
Lees dan onze gids over hoe je de beste dashcam kiest.
Veelgestelde vragen
Heb je na het lezen van dit artikel nog meer vragen over het reinigen van autobekleding? Geen zorgen, ik beantwoord hieronder de meestgestelde vragen!
Welke reinigingsmiddelen zijn het meest effectief voor verschillende soorten autobekleding?
Voor stoffen bekleding werken schuimreinigers uitstekend, terwijl voor lederen bekleding specifieke lederreinigers het beste resultaat geven. Controleer altijd het etiket van je autobekleding om het juiste reinigingsmiddel te kiezen en test op een onopvallende plek om verkleuring te voorkomen.
Hoe voorkom je vocht- en schimmelvorming in autobekleding na het reinigen?
Na het reinigen, zorg je ervoor dat de autobekleding volledig droog is door de auto te ventileren of een ventilator te gebruiken. Vochtige omstandigheden bevorderen schimmelgroei, dus vermijd het afsluiten van een vochtige auto en overweeg vochtvangers te gebruiken om vocht te absorberen.
Hoe vaak moet je autobekleding reinigen om het in optimale staat te houden?
Het is raadzaam om je autobekleding elke drie maanden te reinigen. Echter, bij frequent gebruik of zichtbare vlekken, verhoog je de frequentie liever naar eens per maand om de bekleding in topconditie te houden.
Hoe kan regelmatig reinigen de levensduur van autobekleding verlengen?
Door regelmatig te reinigen, verwijder je vuil en vlekken die de vezels van de bekleding kunnen beschadigen. Dit voorkomt slijtage, houdt de kleur levendig en zorgt dat de bekleding er langer als nieuw uitziet.
Conclusie
Hopelijk is de bekleding in je auto nu weer schoon en fris en heeft het bovenstaande stappenplan je geholpen. Heb je nog goede tips, dan horen ik dat graag hieronder. Bedankt voor het lezen!
Was dit artikel behulpzaam?
Bronnen
- 1