Je bent net terug van vakantie en bent weken niet in huis geweest; het huis is niet gebruikt, maar toch is alles bedekt met een laagje stof. De foto’s in je normaal gesproken netjes afgestofte lijstjes lijken wel in zwart-wit gefotografeerd te zijn.

In dit artikel lees hoe alles over stof, maar misschien wel belangrijker: hoe je een stoffig huis voorkomt! 🤔 

Waar komt stof vandaan?

Stof komt uit verschillende bronnen zoals dode huidcellen die mensen en dieren loslaten (bah!) en van de vezeltjes in je beddengoed, kleding, gordijnen en je tapijt. Stof komt ook van buiten naar binnen en ontstaat door bijvoorbeeld pollen en bodemdeeltjes.

Waar bestaat stof uit?

Laten we om te beginnen een fabeltje ontkrachten: stof bestaat niet voornamelijk uit dode huidcellen. Het klopt dat een deel van de stofdeeltjes uit dode huidcellen bestaat, maar dat is bij lange na niet het grootste gedeelte.

Nu we de lucht (metaforisch) hebben geklaard kunnen we verder gaan. Er zijn twee soorten stof die we van elkaar onderscheiden:

 • Stof van binnen: Ontstaat door dingen die je in huis hebtDenk aan de haren van je huisdier, textielvezeltjes uit je gordijnen of beddengoed, papiervezeltjes, mensenhaartjes of dode huidcellen. 
 • Stof van buiten: Stof van buiten ontstaat daarentegen door bijvoorbeeld pollen, bodemdeeltjes of uitlaatgassen.

In elk huishouden valt een combinatie van zowel binnen- als buitenstof te vinden. De verhouding daarvan ligt aan verschillende omgevingsfactoren!

Elke keer als je je deuren of ramen opent, komen er stofdeeltjes naar binnen. Het is daarom onmogelijk om stof te verbannen, maar je kunt een aantal dingen tegen veel stof in huis.

Iemand veegt stof van handen af

Het gevaar van stof

Naast het feit dat stof gewoon vies is, zorgt een teveel aan stof in huis voor gezondheidsklachten voor jou en je familie. Stof is een ideaal broedplaats voor allerlei beestjes en allergenen.

Als deze deeltjes worden ingeademd, kunnen deze schadelijk zijn en tot allergische reacties leiden bij sommigen.

De grote stofdeeltjes blijven voornamelijk hangen in onze mond en neus en worden makkelijk uitgeademd of uitgeniest. De fijnere stofdeeltjes vormen een groter risico: deze kunnen doordringen naar onze longen. De allerkleinste fijnstof deeltjes kunnen zelfs direct in onze bloedbaan terecht komen!

Huisstofmijt

Huisstofmijt leeft ook in de stofnestjes die zich langzaam onder je bed ophopen. Deze microscopische beestjes houden zich in leven door de stof als voeding te gebruiken. Zo zit je huis misschien vol met huisstofmijt zonder dat je het weet… 😱

Ze leven voornamelijk in je matras, gordijnen of zijn verstopt in tapijten. De uitwerpselen die zij achterlaten leiden tot verergering van astma- en exczeemsymptomen.

Symptomen die wijzen op een allergie tegen stof of huisstofmijt:

 • Verkoudheidssymptomen
 • Loopneus
 • Jeukende, brandende en rode ogen
 • Huidirritatie
 • Hoesten

Als je last hebt van deze symptomen wanneer je huis stoffig is, dan is het een goed idee om te kijken naar een anti-allergie stofzuiger.

Wat kun je tegen stof doen?

Naast regelmatig stofzuigen om stof, huisstofmijt en de bijkomende klachten te verminderen, kun je het volgende doen:

 • Ruim je tapijt op. Tapijten zijn moeilijk om grondig te ontstoffen en zijn vaak een bron van huisstofmijt. Huisstofmijt komt niet voor op je vloer!
 • Gooi onnodige spullen weg. Spullen die eigenlijk geen waarde of nut meer hebben kunnen weg, zeker als stof zich erachter weet te verschuilen. 😜
 • Verlaag de luchtvochtigheid in huis. Huisstofmijt floreert bij hoge luchtvochtigheid. Overweeg om een luchtontvochtiger te plaatsen in kamers waar je last hebt van veel stof.
 • Hou je huisdier uit je slaapkamer. Nee, dat geldt natuurlijk niet voor vissen. Wél voor honden, katten en andere harige huisdieren. Hun haar en vacht brengen onnodig stof in jouw slaapkamer, hoe lief ze ook zijn.
 • Stofzuig regelmatig. Dit spreekt voor zich: door regelmatig te stofzuigen minimaliseer je de hoeveelheid “voer” voor huisstofmijt en de hoeveelheid stof dat je zelf inademt. Een fijne stofzuiger is daarbij niet geheel onbelangrijk.

Conclusie

Stof is vervelend, maar om de dag stofzuigen om een nieuwe lading stof te bestrijden is nog vervelender. Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips om stof te voorkomen.

We horen ook graag op welke manieren jij stof voorkomt in huis! 👇

Was dit artikel behulpzaam?