Een wasmachine is net als een goede wasdroger een behoorlijke investering en daarom willen we allemaal dat deze zolang mogelijk meegaat. Waar water is, ontstaat kalk. Dit geldt ook voor de beste wasmachine. Een wasmachine heeft namelijk een warmte-element. Juist dit element is de ideale plaats voor kalk om zich vast te zetten.

Kalk zet zich vast aan warme plaatsen: het warmte-element leent zich hier uitstekend voor. Hoe meer kalkafzetting er op je warmte-element zit, hoe harder je wasmachine moet werken om dit warmte-element op te warmen. Uiteindelijk legt deze zelfs het loodje waardoor je geen warm water meer in je wasmachine hebt. 

Dit is natuurlijk niet erg milieuvriendelijk en kost onnodig veel energie. Door je wasmachine elke maand te ontkalken en schoon te maken, voorkom je deze ellende. Het goede nieuws is dat deze klus erg eenvoudig is: volg het onderstaande stappenplan en je hebt zo weer een kalkvrije wasmachine!

Dit heb je nodig

Er zijn verschillende producten om je wasmachine mee te ontkalken. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een zo milieuvriendelijk mogelijk product. Ik kies daarom altijd voor azijn. Je kunt echter ook kiezen voor soda of wasmachine-ontkalktabletten. 

  • Natuurazijn of schoonmaakazijn
  • Een wasmachine die aan een ontkalkbeurt toe is 
  • Goed humeur

Ontkalk je wasmachine idealiter maandelijks. Is jouw water erg hard (dat lees je op deze website), dan ontkalk je vaker. 

Stap 1: Azijn

Giet één hele fles azijn leeg in de trommel.

Stap 2: Temperatuur

Kies het programma met de hoogste temperatuur. Bij voorkeur is dit 90 – 95 °C. Vaak duren deze programma’s twee tot drie uur. Ga tussendoor dus vooral iets leuks doen!

Stap 3: Geniet

Klaar! Je wasmachine is nu weer kalkvrij. Gebruik je wasmachine nu weer zoals je normaal doet. 

Conclusie

Om je wasmachine een zo lang mogelijk leven te geven, is niet alleen het correct aansluiten belangrijk, maar het regelmatig ontkalken is ook erg belangrijk. Hopelijk heeft mijn stappenplan je geholpen. Heb je nog tips? Laat dan hieronder een berichtje achter. 👇 Bedankt voor het lezen! 

Was dit artikel behulpzaam?