Heb je astma, COPD of een andere reden waarom je de lucht in je huis graag schoon houdt? Dan ben je vast al eens luchtreinigers tegen gekomen met een ionisator. Als dit je net als mij achter de oren deed krabben, zit je hier goed – want wat is een ionisator, en waarom zou je er wel of niet een aanschaffen?
Inhoudsopgave
Je vindt ze meestal verwerkt in verschillende soorten luchtreinigers, luchtbevochtigers en inmiddels zelfs in de beste mobiele airco.
Wat doet een ionisator?
Een ionisator brengt een negatieve elektrische lading aan op deeltjes in de lucht. Deze deeltjes betreffen ziektekiemen als bacteriën, virussen en dingen als stof. Als een ionisator aanstaat, worden deze deeltjes negatief geladen en klampen zich dan vast aan andere kleine deeltjes in de lucht, zoals bijvoorbeeld kleine onderdelen die zich in sigarettenrook bevinden.
Deze onderdelen zweven hierdoor niet langer door de lucht, maar dalen neer. De deeltjes bevinden zich nu op oppervlakken zoals de vloer, het bed, gordijnen – je snapt het wel.
Deze technologie haalt op deze manier de deeltjes uit de lucht, wat betekent dat de lucht die je wél inademt een stuk schoner is.
Werkt het echt?
De theorie achter het ioniseren van de lucht in je huis is dat het de lucht opschoont door deeltjes te 'inactiveren'. Volgens verschillende bronnen kunnen deze deeltjes na verloop van tijd echter weer in de luchtstroom terecht komen. 🍃
Onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat van de verschillende soorten luchtreinigingssystemen – waar ik zometeen dieper op in ga – een ionisator lang niet zo effectief is als bepaalde alternatieven.
Hoewel een ionisator in theorie hoort te werken, zijn verkrijgbare ionisators vaak te zwak om het gewenste – en vaak beloofde – effect te hebben.
Wat zijn de voordelen van een ionisator?
Het voornaamste voordeel is dat een ionisator meer negatieve ionen in de lucht brengt. Dit zou positieve effecten op de luchtwegen hebben, en volgens sommigen ook op de weerstand, stofwisseling, stresslevels, gemoedstoestand en het slaappatroon van mensen.
Onderzoek heeft aangetoond dat ionisators de groei van virussen kan tegenhouden en dat het bijproduct van ionisators – ozon – virussen kan inactiveren.
Wat zijn de nadelen van een ionisator?
Een eerste nadeel is dat het niet zo veel doet als men vaak hoopt en als dat geadverteerd wordt. De deeltjes die op oppervlakken terecht komen gaan mogelijk na verloop van tijd weer de lucht in.
Een ander groot nadeel is dat ionisators ozon creëren. Hoewel ozon tegen micro-organismen (virussen) lijkt te werken, brengt het ook nadelen met zich mee. Het kan namelijk voor bepaalde klachten zorgen, zoals geïrriteerde luchtwegen, kortademigheid, pijn op de borst, hoesten en moeite met ademhalen.
Op de lange termijn kan ozon voor een verslechterde longfunctie en zelfs longontsteking zorgen. Mensen met astma kunnen ook een verergering van hun astma-gerelateerde klachten ervaren. ❌
Daarnaast blijken ionisators niet effectief in het verminderen van stof, pollen en huidschilfers en halen ze ook geen nare geurtjes weg.
Een ionisator kopen of niet?
Al met al lijkt het een ionisator misschien niet de beste koop voor het opschonen van de lucht. Ze zijn meestal niet sterk genoeg voor het gewenste effect, en wanneer ze dat wel zijn produceren ze ook grotere hoeveelheden ozon. Verschillende bronnen raden dan ook af om een luchtreinigingssysteem met een ionisator te kopen.
De beste luchtreiniger is volgens velen eentje met een HEPA-filter. Filtersystemen lijken over het algemeen een beter alternatief. Om gassen en geurtjes uit de lucht te filteren worden systemen met een koolstoffilter aangeraden, al kom je deze vooral tegen in keukens.
Let er op dat je de filters uit je luchtreiniger regelmatig vervangt! Doe je dit niet, dan werkt deze minder efficiënt en draagt het niet langer bij aan de luchtreiniging. Hoe vaak je het filter moet vervangen vind je altijd terug in de handleiding van je luchtreiniger.
Ben je op zoek naar een systeem dat de lucht verkoelt? Dan heb je het meest aan een aircooler.
Conclusie
Wat is een ionisator? Een apparaat dat elektrische lading op deeltjes in de lucht aanbrengt. Maakt het de lucht schoon? Commercieel beschikbare ionisators niet echt. Geavanceerdere systemen wel, maar deze produceren de ongewenste stof ozon.
Wil ik een ionisator? Niet echt. Betere alternatieven zijn luchtreinigers met filters – en wel HEPA of koolstof, afhankelijk van het doel.
Bedankt voor je aandacht! Laat je ons via een reactie weten of dit artikel je voldoende heeft geholpen?