We kennen allemaal cappuccino, americano en espresso, maar wat is een koffie verkeerd precies, en waarom word het zo genoemd? We hebben al een artikel over waar koffie vandaan komt in zijn algemeenheid, dus hier vertel ik je alles over de achtergrond van de koffie verkeerd in het specifiek, wat het is en hoe je de beste koffie verkeerd zelf maakt.

Wat is een koffie verkeerd?

Een koffie verkeerd heeft een klein laagje melkschuim en een grote hoeveelheid warme, opgestoomde melk. De verhouding bij een koffie verkeerd is 2/3 melk en 1/3 koffie. In Italië noemen ze deze koffie een "caffé latte" en in België heet deze koffie een "lait Russe".

Hoe maak ik een koffie verkeerd?

Een koffie verkeerd maken is niet moeilijk. Een goed begin is het halve werk, maak je koffie daarom met een goede koffiemachine. Heb je een goede koffiemachine, dan maak je goede espresso. Espresso is de basis van vele koffiespecialiteiten. Espresso is echter niet de basis van een koffie verkeerd.

  1. Verwarm als eerste een grote hoeveelheid melk, maar laat deze niet koken. De melk moet goed warm zijn.
  2. Zet nu zwarte koffie, geen espresso. Vul het kopje tot net iets onder de helft met koffie.
  3. Vul de rest van het kopje nu met de warme melk.

Je koffie verkeerd is nu klaar! Ben je een zoetekauw, dan voeg je eventueel nog wat suiker, zoetstof of een koffiesiroop toe. Omdat een koffie verkeerd veel melk bevat, is deze koffie niet erg bitter en daarom ideaal voor mensen die niet van sterke koffie houden.

Is een koffie verkeerd hetzelfde als een latte macchiato?

Nee, een koffie verkeerd is niet hetzelfde als een latte macchiato. Een koffie verkeerd wordt bereid met gewone koffie, terwijl een latte macchiato wordt bereid met espresso. Het verschil zit in de bereidingswijze.

Een latte macchiato bestaat bovendien uit verschillende lagen. Eerst schenk je de espresso in, daarna de melk. Hierdoor krijg je mooie laagjes. Een koffie verkeerd meng je, waardoor het een mokka-achtige kleur krijgt.

Welke koffiebonen zijn het beste voor een koffie verkeerd?

Een koffie verkeerd is niet veeleisend wat betreft de koffiebonen en er is geen speciale soort koffiebonen dat men aanraadt. Vanzelfsprekend hangt de smaak van je koffie altijd af van de kwaliteit koffiebonen.

Koop daarom alleen de beste koffiebonen. Verse koffiebonen hebben de meeste smaak en het sterkste aroma. Vers gebrande koffiebonen blijven drie tot vier weken lekker. Koop daarom je koffiebonen liever niet in een supermarkt, maar in een kleinere boutiek als dat kan. Je weet niet hoe lang de koffie al in de schappen staat.

Ben je een echte koffieliefhebber, dan heb je vast je favoriete koffiebonen al in huis. Maak je vaak verschillende koffiespecialiteiten? Dan is het de moeite waard te investeren in een goede espressomachine.

Heb je een espressomachine of een goed koffiezetapparaat in huis, dan heb je altijd de lekkerste koffie binnen handbereik.

Wist je trouwens dat er in het verleden verschillende mensen zijn geweest die koffie hebben geprobeerd te verbieden?

Koffie verkeerd, melk wordt ingeschonken.

Conclusie

Hopelijk weet je nu precies wat een koffie verkeerd is en maak je zelf de beste koffie verkeerd! Heb jij nog goede koffie-tips? Laat het me dan weten. Bedankt voor het lezen! ☕

Was dit artikel behulpzaam?