Hoe ontkalk je een waterkoker?

Zo ontkalk je waterkoker snel en makkelijker met citroensap of azijn:

  1. Maak een mix van 50% citroensap of azijn en 50% water. Vul hiermee de waterkoker zodat alle kalk onder water staat.
  2. Zet de waterkoker aan en laat hem na het koken nog 15 minuten staan om af te koelen. Giet dan de waterkoker leeg. Zie je nog wat kalk zitten? Herhaal dan stap 1 en 2.
  3. Spoel de waterkoker uit met schoon water totdat je geen citroen of azijn meer ruikt. Droog hem daarna goed af. 

Nu is je waterkoker klaar voor gebruik!

De beste waterkoker heeft een kalkfilter, maar wie dat niet heeft moet vroeg of laat zijn waterkoker ontkalken. Dit klusje heb ik eens te lang heb uitgesteld, waardoor ik uiteindelijk stukjes kalk in mijn thee zag drijven. 😨 Dat wilt natuurlijk niemand.

Je waterkoker ontkalken is gelukkig erg makkelijk en neemt weinig tijd in beslag, hooguit 20 minuutjes. Daarbij liggen de producten die je nodig hebt vaak al ergens in je huis. Dus, stel het niet langer uit! Het is tijd om je waterkoker te ontkalken.

Wat heb je nodig?

Om kalkaanslag te verwijderen heb je een bijtende stof nodig die de kalk losmaakt van je waterkoker. Er zijn een aantal natuurlijke producten die daar prima voor geschikt zijn zoals citroensap en azijn.

Deze mix je met water in een verhouding van 1:1. Dat betekent als je 100 ml water gebruikt, je ook 100 ml azijn of citroensap moet gebruiken.

Je kunt ook een chemische ontkalker kopen. Deze zijn vaak duurder en ook minder milieuvriendelijk, maar ze zijn een stuk sterker en werken daarom beter op hardnekkige kalkaanslag. 

Let bij chemische ontkalkers ook op dat je een product kiest dat specifiek geschikt is voor een waterkoker. Andere producten zijn vaak specifiek bedoeld voor bijvoorbeeld het ontkalken van je koffiezetapparaat of het ontkalken van je strijkijzer.

Sommige fabrikanten raden aan om altijd met hun eigen ontkalkingsproducten te reinigen, zoals bij het ontkalken van een Dolce Gusto-apparaat. Doe je dit niet, dan kan het apparaat vroegtijdig mankementen vertonen.

Let op!

Meng verschillende schoonmaakmiddelen nooit door elkaar! Dit kan voor een chemische reactie zorgen waarbij stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor je gezondheid en/of voor je apparatuur.

Hoe ontkalk je een waterkoker?

Volg bij een chemische ontkalker altijd strikt de gebruiksaanwijzig op. Gebruik je citroen of azijn? Volg dan deze 3 stappen:

Stap 1: Mix de ingrediënten

Maak een mix van 50% citroensap óf azijn en 50% water. Vul hiermee de waterkoker zodat al het kalk onder water staat.

Stap 2: Kook de kalk los

Zet de waterkoker aan en laat hem als hij klaar is nog 15 minuutjes staan. Giet hierna de waterkoker leeg. Nu zou alle kalkaanslag verdwenen moeten zijn. Zie je nog wat kalk zitten? Herhaal dan stap 1 en 2 nogmaals.

Tip!

Heb je last van hardnekkige kalkaanslag in je waterkoker? Gebruik dan na deze stap een tandenborsteltje om harde stukjes kalk te verwijderen. Ga als dat gelukt is verder met stap 3.

Stap 3: Spoel de waterkoker uit

Spoel de waterkoker uit met schoon water totdat je geen citroen of azijn meer ruikt. Droog hem daarna goed af. 

Dat was het! Je waterkoker is nu weer klaar voor gebruik.

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Kalkaanslag ontstaat doordat dat kalk in ons water neerslaat op verschillende plekken zoals in een waterkoker, douchekop of wasmachine. Hier komt de kalk dan vast te zitten waardoor je het bekende witte laagje ziet.

Dit is niet schadelijk voor je gezondheid, maar het kan wel voor problemen met je apparaten zorgen. Zo kunnen waterkokers meer stroom kosten, kranen lekken en vaatwasmachines stuk gaan.

Vooral in gebieden met een hoge waterhardheid (een hoge mate van kalk in het water) is het daarom van belang om je apparaten eens in de 3 maanden te ontkalken. Ben je benieuwd naar hoe hoog de waterhardheid is in jouw gemeente? Dat kun je opzoeken op deze website.

Conclusie

Iedere waterkoker moet vroeg of laat ontkalkt worden. Dit is een makkelijk klusje dat niet veel tijd in beslag neemt. Dus zie je witte aanslag in je waterkoker? Wacht dan niet te lang, anders drijft de kalk straks in je thee. 😉

Was dit artikel behulpzaam?