Pasta: populair en enorm veelzijdig. Zelf pasta maken klinkt ingewikkeld en is misschien niet iets waar je meteen aan denkt, maar ik kan je vertellen dat het niet moeilijk is! Verse pasta geeft je Italiaanse gerecht een extra dimensie waardoor je favoriete gerechten nog lekkerder worden!

Bovendien voeg je iets toe wat compleet prijsloos is: trots!

Dit heb je nodig om pasta te maken

In dit stappenplan ga ik ervan uit dat je een pastamachine hebt. Om pasta te maken heb je niet per sé een pastamachine nodig, maar het maakt het hele proces een stuk gemakkelijker en sneller.

Een keukenmachine maakt het geheel ook een stuk eenvoudiger, maar deze kun je wederom achterwege laten als je deze niet hebt. 

Het met de hand kneden is daarentegen een tijdrovende klus en vereist best wat kracht. Als je echter alleen je handen hebt, gaat het je ook daarmee lukken! Je zult alleen wat geduldiger moeten zijn.

Pastabloem

Let op! Om pasta te maken heb je pastabloem nodig. Dit is geen gewone bloem: pastabloem is veel fijner dan gewone bloem. Je koopt pastabloem bij de meeste supermarkten, bij de molen of bij een speciaalzaak.

Allerlei soorten gedroogde pasta

Ingredienten

  • 200 gram pastabloem
  • 2 eieren
  • Olijfolie
  • Zout

Materiaal

  • Pastamachine
  • Keukenmachine met deeghaken
  • Deegroller
  • Vershoudfolie

Deze ingrediënten zijn voldoende om voor vier personen pasta van te maken.

Stap 1: Deeg maken

Voeg de eieren, het meel, een snuf zout en een scheutje olijfolie toe aan de kom van de keukenmachine en laat deze het geheel ongeveer 2 a 3 minuten kneden.

Als je met de hand kneedt, leg je het meel in een hoopje op een oppervlak en maakt midden in een kuiltje. In dit kuiltje leg je de eierdooiers. Terwijl je elke keer een beetje meer meel pakt, meng je dit met de eieren totdat er een deegbal ontstaat. Deze bal kneedt je minstens tien minuten.

Tien minuten is best lang, vandaar dat een keukenmachine erg handig is: dit scheelt echt enorm veel spierpijn!

Iemand die pastadeeg kneedt

Stap 2: Het deeg laten rusten

Als het deeg een mooie deegbal zonder klontjes is geworden dan pak je het in wat vershoudfolie. Leg het daarna voor een half uurtje in de koelkast.

Het deeg hoort wat harder en stijver te zijn als het uit de koelkast komt. Is het dat nog niet, leg het dan nog even terug in de koelkast.

Stap 3: Pasta maken

Verdeel de deegbal in twee of drie delen. Bestuif je werkblad met wat pastabloem om plakken te voorkomen en leg het deeg hierop. 

Rol het deeg uit met de deegroller: draai het deeg telkens een kwartslag en blijf deze uitrollen. Zodra het deeg een dikte heeft van 2 of 3 milimeter is het klaar en kan het de pastamachine in!

Stap 4: De pastamachine gebruiken

Jij kent je pastamachine het beste, maar de meeste pastamachines werken hetzelfde. Haal het deeg door de rollen: ik gebruik hiervoor de op één na laagste stand.

Strooi eventueel wat extra bloem op het deeg als het vochtig of plakkerig begint aan te voelen. Draai zachtjes aan het handvat en vang de pasta op.

De beste pastamachine heeft verschillende snijrollen,zodat je spaghetti, linguine, tagliolini of zelfs lasagne maakt. De keuze is aan jou! 

Stap 5: Je gerecht bereiden

In tegenstelling tot gedroogde pasta, hoeft verse pasta maar een minuut of twee gekookt te worden.

Maak een lekkere verse saus met je keukenmachine, voeg deze toe, schep op, schuif aan en geniet! Eet smakelijk! 

Pasta op  bord en bestek

"Life is a combination of Magic and Pasta"

Federico Fellini

Conclusie

Hopelijk heb ik je op weg geholpen bij het maken van pasta. Welke pasta je ook kiest om te maken, je bent ervan verzekerd dat je gaat genieten van een heerlijke, verse Italiaanse maaltijd.

Heb je nog tips, vragen of wil je een lekker recept met ons delen, laat dan hieronder een berichtje achter.

Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?