In de moderne keuken zijn de mogelijkheden eindeloos, maar tussen de vele culinaire hulpmiddelen zijn er twee die de show stelen: de klassieke oven en de trendy airfryer. Beide hebben hun voordelen, maar welke is echt de beste keuze voor je keuken en je kookgewoontes: de airfryer of oven?

Dat ga ik je in dit artikel allemaal uitleggen. Duik met me mee in de wondere wereld van de keukenapparaten, waar ik de airfryer en oven naast elkaar zet, hun efficiëntie vergelijk en de mogelijke impact op je culinaire creaties onder de loep neem. Zo maak je eenvoudig een weloverwogen keuze die perfect aansluit bij je kookstijl en behoeften.

Belangrijkste punten samengevat:
 • Een airfryer en een oven verschillen in bereidingswijze, wat invloed heeft op de smaak en textuur van gerechten.
 • Beide apparaten zijn veelzijdig, maar een airfryer is efficiënter en sneller, terwijl een oven beter is voor grotere maaltijden en gebak.
 • De keuze tussen een airfryer en een oven hangt af van persoonlijke behoeften en voorkeuren, zoals de grootte van de keuken en het soort gerechten dat je vaak bereidt.

De basis: wat zijn airfryers en ovens?

Om te weten welk apparaat beter bij je past, is het belangrijk om eerst te weten wat een oven of een airfryer is en hoe deze apparaten werken.

Wat is een airfryer?

Een airfryer is een compact keukenapparaat dat gebruikmaakt van hete lucht om voedsel te bereiden. Het is dus eigenlijk een soort heteluchtoven of heteluchtfriteuse.

Het bijzondere aan een airfryer is dat het apparaat een minimale hoeveelheid olie nodig heeft om gerechten knapperig te krijgen en daardoor gezonder is. Ideaal voor frietjes, snacks en andere gefrituurde lekkernijen. Maar wist je dat je in een airfryer ook kunt grillen, roosteren en zelfs bakken? 😮 Het is dus een veelzijdig apparaat!

Airfryer met eten eromheen.

De voor- en nadelen van een airfryer

Airfryers hebben veel voordelen. Ze zijn efficiënt en handig in gebruik. Airfryers gebruiken convectie en hetelucht circulatie, waardoor gerechten sneller klaar zijn. Je kunt er een verscheidenheid aan gerechten in bereiden, van knapperige snacks tot frietjes of kip.

Daarnaast hebben airfryers minder olie nodig dan traditioneel frituren of een oven, waardoor gerechten gezonder zijn, minder calorieën bevatten en een lager vetgehalte hebben.1Voedingscentrum.nl (n.d.). 'Is eten uit de airfryer gezond?'

Bovendien zijn deze apparaten compact en nemen weinig ruimte in beslag, wat handig is voor kleinere keukens. Tot slot hebben airfryers verwijderbare mandjes die gemakkelijk schoon te maken zijn.

Maar er zijn ook nadelen. Zo is de capaciteit van een airfryer vaak beperkt, waardoor je niet veel voedsel of grote ovenschalen kunt bereiden. Daarnaast kunnen ze wat luidruchtig zijn tijdens het koken en hoewel airfryers knapperige resultaten opleveren, kan de textuur en smaak van sommige gerechten anders zijn dan wanneer ze in een oven zijn bereid.

Voordelen:

 • Snel 
 • Geen olie of boter nodig
 • Compact
 • Makkelijk schoon te maken

Nadelen:

 • Beperkte capaciteit
 • Luidruchtig
 • Wellicht andere textuur en smaak dan je gewend bent

Wat is een oven?

Een oven daarentegen is een groter keukenapparaat dat warmte gebruikt om voedsel te garen. In een goede inbouwoven kun je bijna alles bereiden: van brood en taart tot vlees en groenten.

Ovens zijn er in verschillende soorten en maten, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn perfect voor het bereiden van grotere maaltijden en gebak. Als je een nieuwe oven wilt aanschaffen, is het wel belangrijk om het verschil te weten tussen de verschillende ovens. Klik hier als je weten wat voor ovens er zijn.

Twee ovens gevuld met eten naast elkaar.

De voor- en nadelen van een oven

Ovens hebben ook hun voordelen. Ze zijn veelzijdig en kunnen een grote hoeveelheid voedsel bereiden. Perfect voor als je een groot gezin hebt of vaak voor veel mensen kookt.

Bovendien hebben ze meestal meer functies dan een airfryer, zoals bakken, braden, grillen en zelfs stomen, waardoor ze ideaal zijn voor het bereiden van diverse gerechten.

Ovens zorgen voor gelijkmatige verdeling van warmte, wat resulteert in gelijkmatig gekookte en gebakken gerechten. Daarnaast kunnen ovens door de langere kooktijd gerechten ontwikkelen met een diepere smaak en rijke textuur, wat vooral ideaal is bij gerechten zoals stoofschotels en braadvlees.

Aan de andere kant kunnen ovens veel energie verbruiken en hebben ze vaak een langere voorverwarmtijd nodig. Het schoonmaken van een oven kan ook een uitdaging zijn, hoewel sommige ovens zelfreinigende functies hebben, zoals pyrolyse, die het schoonmaken een stuk gemakkelijker maakt.

Voordelen:

 • Veelzijdigheid 
 • Grote capaciteit
 • Textuur en smaak

Nadelen:

 • Langere kooktijd
 • Energieverbruik

Wat zijn de verschillen tussen een airfryer en een oven?

Zowel airfryers als ovens zijn gemaakt om een breed scala aan gerechten te bereiden, van knapperige frietjes tot sappige kip en zelfs vers gebakken brood.

Je kunt een airfryer ook als oven gebruiken. Met zijn compacte formaat en snelle opwarmtijd, is het perfect voor het bereiden van kleinere porties zonder dat je de hele oven hoeft voor te verwarmen.

Er zijn dus een aantal overeenkomsten, maar wat zijn de verschillen dan? Het verschil zit 'm in de bereidingswijze. Een airfryer bereidt voedsel door middel van circulerende hete lucht. Je noemt dit ook wel 'luchtfrituren'. Het resultaat? Knapperige gerechten met minder vet.

Een standaard oven bereidt het voedsel daarentegen door middel van boven- en onderwarmte. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing, waardoor je gerechten perfect gaar worden. Zo krijg je bijvoorbeeld bij het bakken van brood in een oven een andere korst dan in een airfryer.

Maar welke kookmethode is beter? Dat hangt af van wat je wilt bereiden. Voor knapperige snacks is de airfryer een uitkomst, maar voor het bakken van een taart of het braden van een kip is een vrijstaande oven de betere keuze.

Let op! Er zijn ook heteluchtovens op de markt, die ongeveer dezelfde techniek gebruiken als een airfryer. Toch bereiden airfryers het eten sneller dan heteluchtovens en hebben heteluchtovens meer capaciteit voor grotere gerechten. Het is maar net wat je voorkeur heeft! 😋

Twee kleine ovens met eten erin.

Maak de juiste keuze: airfryer of oven?

Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat je niet hoeft te kiezen. Je kunt ook allebei de apparaten aanschaffen en profiteren van de voordelen van elk apparaat. Wil je er wel een kiezen? Bekijk dan de punten hieronder nog eens goed.

Energieverbruik: welke is zuiniger?

Een airfryer verbruikt over het algemeen minder energie dan een oven. Dit komt doordat een airfryer kleiner is en sneller opwarmt. Een oven daarentegen, heeft meer tijd en energie nodig om op te warmen. Dus als energie-efficiëntie belangrijk voor je is, dan is een airfryer wellicht de betere keuze.

Voorverwarmen: is een airfryer sneller klaar voor gebruik?

Ja, een airfryer is inderdaad sneller klaar voor gebruik dan een oven. Dit komt doordat de airfryer kleiner is en dus sneller opwarmt. Dit betekent dat je minder tijd hoeft te wachten voordat je kunt beginnen met koken. En minder wachttijd betekent meer tijd om te genieten van je heerlijke maaltijden! 🍽️

Heb je genoeg ruimte voor een oven of past een airfryer beter?

Airfryers zijn compact en nemen over het algemeen minder ruimte in dan een traditionele oven. Ze variëren in grootte, maar zijn meestal niet groter dan een koffiezetapparaat. Handig als je een kleine keuken hebt, of niet zoveel ruimte wilt opofferen aan je kookapparatuur.

Ovens aan de andere kant, variëren sterk in grootte. Je hebt compacte ovens die ongeveer even groot zijn als een magnetron, tot grote inbouwovens die een aanzienlijk deel van je keuken in beslag kunnen nemen.

De grootte van je keuken kan een grote rol spelen bij de keuze tussen een airfryer en een oven. Heb je een ruime keuken met veel aanrechtruimte en wil je bijvooreeld ook grote pizza's kunnen bakken, dan zou een oven een goede keuze kunnen zijn. Maar als je keuken aan de kleine kant is, kan een airfryer een betere keuze zijn.

Conclusie

Zowel de airfryer als de oven hebben hun sterke punten en kunnen een gerecht net dat beetje extra geven. Je keuze hangt af van je persoonlijke kookstijl, de ruimte in je keuken en de efficiëntie die je wenst. Het komt allemaal neer op persoonlijke voorkeur.

Natuurlijk kun je ook allebei de apparaten gebruiken. Zelf heb ik ook zowel een airfryer als oven. De oven gebruik ik voor ovenschalen of pizza's en de airfryer gebruik ik meer als vervanging van een frituurpan voor frietjes of snacks.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen bij het maken van de keuze die het beste bij je past. Welke het ook wordt, ik weet zeker dat je heerlijke maaltijden gaat bereiden! Eet smakelijk! 🍽️

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen