Een babyfoon geeft je wat extra zekerheid: er wordt een oogje voor je in het zeil gehouden terwijl je baby lekker wegdroomt op zijn goede babymatrasje. Er zijn echter ruim 200 verschillende babyfoons verkrijgbaar: zonder of zonder camera, met of zonder wifi en zelfs met touchscreen. Om de keuze iets gemakkelijker te maken, heb ik de vijf beste babyfoons voor je op een rijtje gezet.

Behalve de top vijf vind je ook een handige koopgids waarin ik uitleg waar je op let als je een babyfoon koopt.

De 5 beste babyfoon in een oogopslag

  1. Motorola MBP 950 Halo - Een betere babyfoon dan deze vind je niet.
  2. Alecto Baby DVM-200 - Deze babyfoon biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding.
  3. Luvion Prestige Touch 2 - Deze babyfoon heeft de grootste monitor.
  4. Techload® X3 - Dit is de beste smart babyfoon.
  5. Alecto Baby DBX-88 - Dit is de beste basis-babyfoon.

Heb ik een babyfoon nodig?

Als je in dezelfde ruimte slaapt als je kindje, vind je een babyfoon misschien niet nodig, maar vergeet niet de momenten waar je baby een dutje doet. Overdag slaapt hij of zij slaapt misschien in je slaapkamer of in een wiegje, maar jij bent ergens anders in het huis tijdens dit dutje.

Om echt ontspannen verder te kunnen gaan met je dag is het toch wel fijn om je baby ten alle tijden te kunnen horen. Net als een goed traphekje, draagt een babyfoon daarnaast ook bij aan de veiligheid van je kindje in huis: je houdt ze er immers mee in de gaten.

Het is echter een persoonlijke keuze. De ene ouder wilt geen babyfoon gebruiken, terwijl de ander wel de voorkeur geeft aan een babyfoon. De ene ouder geeft borstvoeding vanaf de borst, terwijl de andere ouder de voorkeur geeft aan voeding geven met de beste babyfles. Het blijft een persoonlijke keus!

De beste babyfoons op een rij

Denk bijvoorbeeld aan slaapliedjes en een nachtlampje. Bovendien is de installatie erg eenvoudig: je krijgt er een beugel bij die je gebruikt om de camera precies boven het bedje te plaatsen.

Hij speelt ook white noise af. Hierbij had ik het idee dat het mijn baby echt hielp in slaap te vallen. 

Een andere handige functie van de app voor Android en iOS is het overzicht van hoe lang je kindje heeft geslapen en hoe vaak en wanneer hij of zij wakker is geworden. Op deze manier leer je het slaapritme van je kindje kennen en speel je hierop in.

Gebruiksgemak

De camera moet op een plaats staan waar je je kindje goed ziet: als dit lastig is, draai je de camera eenvoudig bij met behulp van de app. Als je baby nog in een wieg of ledikant slaapt, dan heb je de keuze  om de camera hieraan vast te maken waardoor deze er als het ware boven hangt. 

De ophangbeugel – die er vanaf de bovenkant uitziet als een halo – gebruik je ook als projector.

Deze babyfoon is te bedienen via de app of via de knopjes op de ouderunit. Beide manieren zijn eenvoudig. De optionele slimme functies zijn toegankelijk via de app, maar voor sommige van de functies moet je extra betalen. Jammer, want ik had verwacht dat deze wel bij de prijs inbegrepen zouden zijn.

Het scherm van de ouderunit is verder ook erg mooi: een superscherp kleurenscherm van 4 inch (ruim 10 centimeter). Bovendien kun je de beelden opnemen en foto’s maken terwijl de babyfoon aanstaat. Dit is geen noodzakelijke functie, maar wel erg leuk! 

Daarnaast is het geluid van goede kwaliteit: als je het volume hoog zet, hoor je zelfs de lakentjes kraken. 

De luisterboekenfunctie is een andere leuke – maar niet noodzakelijke – functie. Ik beken meteen dat ik persoonlijk deze functie niet vaak zou gebruiken. Zelf voorlezen maakt deel uit van de routine en dit doe ik graag zelf.

Ik snap overigens wel waarom deze functie nuttig kan zijn: het geeft je misschien net genoeg tijd om even snel de douche in te springen in de ochtend.

Op het scherm zie ik verder de temperatuurweergave en ik krijg een melding als het te warm (of te koud) wordt. Ik lees ook de tijd af en zie hoe sterk het wifi-signaal is. Deze babyfoon heeft een goed bereik via een beveiligde verbinding. Een completere ervaring zul je niet snel tegenkomen! Wat mij betreft is dit de beste babyfoon!

Voordelen:

  • Je stelt deze camera op afstand in, via de app
  • Het beeld springt alleen aan wanneer er geluid gedetecteerd wordt
  • De beeld- en audiokwaliteit zijn erg goed

Nadelen:

  • Er hangt een erg stevig prijskaartje aan deze babyfoon

Deze babyfoon is uitgeroepen tot de beste koop van december 2019 door de Consumentenbond en is daarmee veelbelovend!

Deze babyfoon heeft om te beginnen een digitale verbinding en is 100% storingsvrij. Het beeldscherm is 4,3 inch en de beelden zijn zelfs als het donker is kraakhelder dankzij de infraroodfunctie

De camera heeft vijf voorgeprogrammeerde slaapliedjes en een ingebouwd nachtlampje. Daarnaast kun je de temperatuur aflezen op de ouderunit. 

Gebruiksgemak

Deze babyfoon maakt geen gebruik van een app en bedien je via de knopjes op de ouderunit. Je draait de camera bij via de pijltjestoetsen, er is een zoomfunctie, je past het volume aan of speelt een slaapliedje af. De bediening wijst zichzelf uit en is erg eenvoudig.

Het scherm van deze babyfoon van Alecto is groot en uitbreidbaar: je wisselt tussen de camera’s of gebruikt de VOX-functie. Hiermee worden de beelden van elke camera afgewisseld.

Er wordt een beugel meegeleverd die van pas komt als je geen goede plaats kunt vinden om de camera neer te zetten. Als je de camera ophangt met de beugel, heb je altijd goed beeld van je kindje. Persoonlijk vond ik deze camera mede dankzij dit erg fijn om te gebruiken.

Ik heb zelf geen nadelige ervaringen met de slaapliedjes van deze babyfoon, maar dat is een kwestie van smaak. Dit blijkt ook uit onafhankelijke gebruikersreviews: niet iedereen is blij met de muziekkeuze. Sommigen ervaren de liedjes als irritant. 🤭

Hond die naar het scherm van babyfoon kijkt

Voordelen:

  • Er wordt een handige beugel meegeleverd waarmee je de babyfoon op kunt hangen
  • Deze babyfoon heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Nadelen:

  • De slaapliedjes worden soms als vervelend ervaren

Eigenschappen

De Luvion Prestige Touch 2 heeft maar liefst een scherm van 17,7 cm wat ervoor zorgt dat niet in je ogen hoeft te knijpen om je kindje te kunnen zien. Daarnaast zijn er handige functies aanwezig zoals het aflezen van de temperatuur, het afspelen van muziek en een nachtlampfunctie.

Gebruiksgemak

Je bedient de ouderunit eenvoudig via de knopjes onder het scherm. De temperatuur wordt weergegeven op het scherm, maar ook de tijd en de resterende gebruiksduur van de batterij. Het scherm is met zijn bijna 18 cm erg groot en ook nog eens kraakhelder: het is net of je naar een mini-tv (met daarin je kindje in de hoofdrol!) kijkt. 

Er is tevens de mogelijkheid om beelden op te nemen: dit is geen noodzakelijke functie, maar wel erg leuk voor later. Deze babyfoon is ook uit te breiden met meerdere camera’s.

Er kunnen maximaal 4 camera’s worden gekoppeld. Het scherm is zo groot, dat een vierdelig beeld helemaal niet storend is: de vier beelden hebben nog steeds een formaat waarop detail goed is af te lezen.

Deze babyfoon maakt geen gebruik van wifi en heeft dus ook geen bijbehorende app. 

Voordelen:

  • Dankzij de digitale verbinding komen er geen storingen voor
  • Het scherm is met een diagonaal van bijna 18 cm erg groot

Nadelen:

  • Er hangt een stevig prijskaartje aan deze babyfoon

Je telefoon, tablet of computer gebruik je als ouderunit samen met de app om naar de beelden te kijken. Toegang tot de app krijg je via de handleiding. Dit vind ik zelf een beetje raar, maar een andere keuze is er niet: door alleen te Googlen vind je niks.

Je gebruikt deze babyfoon tevens meteen als bewakingscamera. Een andere optie is om hem te gebruiken als IP-camera om je huisdier mee in de gaten te houden als je op vakantie bent.

Gebruiksgemak

Deze camera is eenvoudig te bedienen via de app. In de app draai je ook de camera bij, je neemt ze op en je kijkt ze later ook weer terug. Het beeld is duidelijk en helder, maar de kwaliteit hangt ook wel af van je telefoon of tablet.

Het is een camera zonder poespas en hij voldoet aan mijn verwachtingen, maar ik vind het wat omslachtig. Ik kon namelijk mijn telefoon niet echt gebruiken terwijl de camera aan stond. Ik wilde graag mijn kindje in de gaten houden en daarvoor heb je de app nodig. De app komt naar de voorgrond en dan kun je niets anders meer doen.

Idealiter gebruik je deze app dan ook met een oude smartphone die je verder nergens voor gebruikt.

Voordelen:

  • Overal waar je een internetverbinding hebt, kijk je mee op de camera
  • De camera is erg prijsvriendelijk

Nadelen:

  • Je gebruikt je telefoon niet voor andere doeleinden terwijl je op de camera kijkt

Bovendien heeft de Alecto baby DBX-88 een eco-modus waarbij de unit lang in de lader kan blijven staan zonder veiligheidsrisico’s.

Gebruiksgemak

Je bedient deze babyfoon eenvoudig via de knopjes op de ouder-unit. Je bedient het nachtlampje en de slaapliedjes op afstand. De gevoeligheid van de microfoon is ook in te stellen. Persoonlijk vind ik deze babyfoon erg fijn in gebruik; hij is erg simpel, maar doet wat hij hoort te doen prima.

Een schermpje met videobeeld is leuk, maar ook erg afleidend. Ik kijk veel te vaak om “toch even te kijken of ze slaapt”. Op zich is dit niet erg, maar het kan frustrerend zijn als je écht even wat tijd voor jezelf nodig hebt.

Voordelen:

  • Deze babyfoon is erg vriendelijk in prijs
  • Hij haalde een goede beoordeling bij de consumentenbond

Nadelen:

  • Het opladen duurt lang

Waar moet ik op letten als ik een babyfoon koop?

Er zijn verschillende soorten babyfoons op de markt: van de simpele kleine apparaatjes met alleen geluid, tot babyfoons met grote schermen waarmee je zo de babykamer in kijkt. Sommige babyfoons spelen slaapliedjes af terwijl anderen ook nog eens als nachtlampje dienen. 

Wat de beste babyfoon voor jou is, hangt voornamelijk af van jouw persoonlijke keuzes. Sommige mensen nemen genoegen met alleen geluid terwijl een ander per sé een camera wilt.

Hieronder vindt je aantal punten waar je op let bij aankoop van een babyfoon.

Type babyfoon

Zoals hierboven al beschreven zijn er verschillende soorten babyfoons. Hieronder leg ik ze aan je uit. 👇

Babyfoon met camera

Deze babyfoons zijn vaak uit te breiden door meerdere camera’s aan de ouderunit te koppelen. Deze ouderunit bestaat uit een soort mini-schermpje waarmee je je baby in de gaten houdt.

Soms kun je zelfs inzoomen en de meeste camera’s hebben ook nog eens een infraroodfunctie waardoor je ook helder beeld hebt wanneer het donker is. Áls je dan voor een goede babyfoon met camera gaat, filter dan ook hier op. Je laat je baby namelijk waarschijnlijk niet slapen in een felverlichte kamer.

Sommige babyfoons met camera laten je ook de beelden opnemen, waardoor je ze later terugkijkt. Deze babyfoons maken meestal gebruik van een SD-kaart waar de beelden opgeslagen worden.

Help, mijn baby slaapt niet!

Alle kinderen zijn anders. Terwijl de ene baby al na zes weken doorslaapt, slaapt de andere pas bij twee jaar door. Soms zelfs nog later. Het is bijna altijd 'normaal' en niets is jouw schuld. Er zijn manieren om je baby in slaap te krijgen, maar ook hier is geen garantie.

Mijn kinderen vielen altijd in slaap in de draagzak, maar dit werkt misschien voor jouw kindje niet. Misschien heeft je kindje een fopspeen nodig om in slaap te vallen. Kortom: maak je geen zorgen en drink veel koffie! 😴☕

Babyfoon zonder camera

Met deze babyfoon luister je mee in de babykamer, maar heb je geen beeld. De baby-unit heeft geen camera. Tegenwoordig zijn de meeste babyfoons erg gevoelig en hoor je het als je baby geluid maakt. Denk bijvoorbeeld aan de ademhaling: deze hoor je vaak erg duidelijk. Deze gevoeligheid stel je echter zelf in via de ouderunit.

Er zijn tevens twee energiestanden op deze robot: Eco en Turbo. De Eco-modus geeft ongeveer 120 minuten looptijd en is geschikt voor licht vuil, vooral op harde vloeren. Als je huisdieren en veel tapijten hebt, is de Turbo-modus (ongeveer 90 minuten looptijd) de beste manier om vuil op te pikken.

Er zijn tevens twee energiestanden op deze robot: Eco en Turbo. De Eco-modus geeft ongeveer 120 minuten looptijd en is geschikt voor licht vuil, vooral op harde vloeren. Als je huisdieren en veel tapijten hebt, is de Turbo-modus (ongeveer 90 minuten looptijd) de beste manier om vuil op te pikken.

Smartphone babyphone

Bij een smartphone babyphone is je smartphone de ouderunit. Je krijgt alleen een camera en deze kun je ook gebruiken als beveiligingscamera. Je kunt zelfs extra camera's toevoegen mocht je dit willen.

Je zorgt ervoor dat je smartphone (of tablet) altijd goed opgeladen is, want de bijbehorende apps vergen vaak veel batterij.

Als je via de camera naar je kindje wilt kijken, kun je geen andere apps op je telefoon gebruiken.

Functies

De meeste functies vindt je meestal op een babyfoon die via wifi werkten daarmee gebruik maakt van een app. Via zo’n app bedien je allerlei handige functies zoals bijvoorbeeld slaapliedjes. 

Het hangt een beetje van je kinderen af welke functies nuttig zijn. Lees er daarom hieronder meer over om een beter idee te krijgen van wat voor jou en je kind nuttig is!

Slaapliedjes

Sommige babyfoons hebben de optie om slaapliedjes af te spelen. Of je kindje dit fijn vindt, hangt helemaal van hem of haar zelf af: die van mij vonden het niets en ik gebruikte deze functie dan ook nooit. 

Anderen vonden deze slaapliedjes juist wel fijn en maakte zelfs deel uit van de avond routine. Het hangt dus echt van je kindje af.

Terugspreekfunctie

Ook deze functie is vaak erg afhankelijk van je kindje. Als je kindje wakker wordt, spreek je via de microfoon in de ouderunit waardoor het geluid terecht komt in de kamer waar de camera staat. Op deze manier voorkom je dat je elke keer naar boven moet lopen als je baby wakker wordt.

Deze functie komt vooral aan op persoonlijke voorkeur: Ik stel mijn kindje het liefst zelf gerust door bij het bedje te staan. 

Nachtverlichting

Deze functie is erg handig. Hierdoor heeft je kindje iets om zich op te focussen als hij of zij wakker wordt – en jij hebt zo ook meteen een lichtpuntje als referentiepunt wanneer je binnenkomt in de pikdonkere kamer.

Temperatuursensor

Met deze functie lees je de kamertemperatuur af. Deze wordt weergegeven op de ouderunit en vaak hoor je een alarm als deze boven of onder een bepaalde temperatuur komt.

Jonge baby’s reguleren hun temperatuur nog niet goed waardoor hoge temperaturen gevaarlijk kunnen zijn. Deze functie vind ik daarom onmisbaar.

Daarnaast kan de temperatuur ook een verklaring bieden voor het geval dat je kindje niet goed slaapt.

Projector

Een projector is wederom een leuke bijkomstigheid, maar niet noodzakelijk. Een projector projecteert beelden op je plafond. Je kindje kan zich hier op focussen en jij kunt het tot van de avondroutine maken.

Mocht je kindje onverhoopt wakker worden, dan zet je deze functie vanaf de ouder-unit aan om hem of haar te helpen weer in slaap te vallen.

Veelgestelde vragen over babyfoons

Tot welke leeftijd gebruik je een babyfoon?

Dit is heel erg persoonlijk. Vaak ligt dit ergens tussen de drie en vijf jaar, maar als jij je prettiger voelt door dit nog wat langer te doen tot bijvoorbeeld een jaar of zes, is dit geen probleem.

Kunnen babyfoons gehackt worden?

Het komt niet heel vaak voor dat babyfoons worden gehackt. Toch is het een goed idee om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen: verander het standaard wachtwoord, gebruik een firewall en beveilig je wifi-netwerk als je babyfoon hierop is aangesloten.

Waar zet ik de babyfoon?

De beste plaats voor een babyfoon is ergens waar je de baby goed kunt zien en horen: niet te ver weg, maar zeker ook niet te dichtbij. Zorg er hoe dan ook altijd voor dat er geen snoeren dichtbij de wieg hangen: je kindje kan hier in verstrikt raken.

Is het gebruik van een babyfoon echt nodig? 

Hierover verschillen de meningen. Een babyfoon is vooral voor je eigen gemoedsrust. Er is onderzoek gedaan naar de wiegendood en het gebruik van babyfoons in 2018 en dit heeft uitgewezen dat de babyfoons die in de winkel verkrijgbaar zijn wiegendood niet voorkomen.  

Conclusie

Hopelijk heb ik een beetje overzicht gecreëerd in de wereld van de beste babyfoons. Of je nu besluit om de Motorola MBP-944 te kopen of toch liever voor de Alecto Baby DBX-88 gaat: je kunt je film ontspannen kijken, omdat je weet dat je je kindje zal horen als deze wakker wordt.

Hoe denk jij hier zelf over? Ga jij liever voor een babyfoon die uitgerust is met alle mogelijke functionaliteiten, of is een basismodel prima wat jou betreft? We horen het graag. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?