Je tanden poetsen is een deel van je dagelijkse routine. Als je je tanden goed poetst, zijn bezoekjes aan de tandarts meestal aangenamer en blijven je tanden langer mooi. De beste resultaten bereik je dan ook met de beste elektrische tandenborstel. Lees hier waar je op let bij de aankoop hiervan!

De 5 beste elektrische tandenborstels in een oogopslag

  1. Oral B iO 9n Zwart Powered by Braun + 4 borstels - Dé beste op de markt, voor wie prijs geen obstakel is.
  2. Philips Sonicare DiamondClean Smart 9000 HX9917/88 - Een elektrische tandenborstel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
  3. Philips Sonicare ProtectiveClean 5100 HX6851/34 - Je krijgt hier maar liefst twee tandenborstels en 16 opzetborstels.
  4. Oral -B Junior 6+ Paars - Laat je kind zich groot voelen met zijn eigen elektrische tandenborstel.
  5. Oral B Pro 600 Cross Action - Ideaal als je een beperkt budget hebt en toch een elektrische tandenborstel wilt hebben.

Waarom poetsen met een elektrische tandenborstel?

Een elektrische tandenborstel beweegt veel sneller dan een normale tandenborstel. Deze snelle bewegingen maken je tanden (en tandvlees) beter schoon en verwijderen plak beter. Hoe meer bewegingen de borstel maakt, hoe schoner je tanden worden. 

Daarnaast bereik je moeilijk bereikbare plaatsen in je mond makkelijker met een elektrische tandenborstel. Bovendien hoef je je tandenborstel alleen maar op de tand te plaatsen en deze langzaam over je tanden heen te bewegen. Met de hand poetsen is meer werk, zoals je zelf waarschijnlijk weet.

Goed tandenpoetsen doe je zo:

  • Poets je tanden altijd twee keer per dag, twee minuten lang;
  • Gebruik goede tandpasta met fluoride, want fluoride voorkomt gaatjes;
  • Maak dagelijks de ruimte tussen je tanden ook goed schoon met ragers of een goede waterflosser (let op: flos wel voor het poetsen, niet na het poetsen);
  • Kijk terwijl je poetst, zodat je ziet wat je precies poetst;
  • Ga elke zes maanden naar de tandarts om je gebit na te laten kijken;
  • Gebruik mondwater voor extra frisheid.
Twee mensen die hun tanden poetsen

De beste elektrische tandenborstels op een rij

Poetsbeleving- en resultaat

Deze elektrische tandenborstel heeft maar liefst negen poetsstanden waar je uit kiest. Dat is zeer fijn als je net als ik gevoelige tanden hebt.

Daarnaast volg je je poetsbeurt via de bijbehorende app. Hierdoor zie je precies welke gebieden meer of minder aandacht nodig hebben. De app download je in de App Store of in de Google Play Store.

Ik poets de eerste keer met de extra gevoelige poetsstand en voel meteen een verschil met mijn eigen (oude!) elektrische tandenborstel. De tandenborstel gebruikt de roterende 3D techniek: het borsteltje draait rond en pulseert. Het borsteltje maakt hierdoor veel bewegingen: 17.400 rotaties per minuut en 17.400 pulsaties per minuut.

https://youtu.be/kJx3HsZyFMg

Ondanks de gevoeligheid van mijn tanden, heb ik met deze poetsstand nergens last van. Ik probeer ze echter allemaal uit. Behalve de intense poetsstand, voelen ze voor mij allemaal comfortabel. Hij heeft zelfs een poetsstand om je tong mee te reinigen!

Een ander handigheidje is dat als je te veel kracht zet, of te hard drukt, de ring onder de borstel van kleur verandert. Als de druksensor groen is, poets je met voldoende druk. Wordt deze rood, dan zet je teveel druk.

Het klinkt erg cliché, maar mijn tanden voelen erg glad en schoon na het poetsen met deze tandenborstel. Het poetsen zelf voelt prima en ondanks mijn gevoelige tanden, heb ik nergens last van. 

Voordelen:

  • Deze elektrische tandenborstel heeft negen verschillende poetsstanden
  • Hij wordt geleverd met vier opzetborstels

Nadelen:

  • Er hangt een stevig prijskaartje aan

Deze tandenborstel heeft vier poetsstanden, waaronder ook een stand voor gevoelige tanden. Er is geen stand om je tong mee te reinigen, maar dit doe je eenvoudig met een tongreiniger. 

Daarnaast krijg je er een glas bij waar je je tandeborstel in zet om hem op te laden. Erg handig! Ook zit er een usb-aansluiting op de meegeleverde reisetui waarmee je de tandenborstel oplaadt.

Hij gaat 56 minuten mee op een enkele oplaadbeurt. Het duurt wel een stevige 24 uur voor een complete laadcyclus. De borstels voor deze elektrische tandenborstel zijn daarbij erg prijzig, dus houd ook daar rekening mee. 

Poetsbeleving- en resultaat

Deze tandenborstel maakt iets meer geluid, maar hij poetst erg grondig en gebruikt de sonische poetstechniek. Ik kijk tijdens het poetsen op de app om te zien of ik goed bezig ben en ga nog een keer over mijn voortanden heen. 

Na de poetsbeurt voelen mijn tanden glad en schoon.Ondanks mijn gevoelige tanden, heb ik nergens last van en ben dan ook erg tevreden met de speciale poetsstand voor gevoelige tanden. 

Hij geeft ook aan wanneer ik teveel druk zet. Daarnaast zit er – zoals bij veel elektrische tandenborstels – ook een timer op. Zo weet ik wanneer ik klaar ben met poetsen.

Ik kan helaas nergens vinden hoeveel bewegingen de tandenborstel maakt en dat is eigenlijk best jammer, want zonder deze informatie is het lastig om vergelijkingen te maken. Ik heb wel kunnen vinden dat hij tussen de 30.000 en 61.000 aantal bewegingen maakt, maar het verschil tussen die twee is behoorlijk groot.

Voordelen:

  • Je krijgt er twee verschillende borsteltjes bij
  • Je laadt deze tandenborstel op twee manier op: via het glas of via het reisetui

Nadelen:

  • De losse borsteltjes zijn aan de prijzige kant
  • Er is geen informatie te vinden over het precieze aantal bewegingen

Deze tandenborstels lijken wat betreft uiterlijk veel op de Sonicare DiamondClean, maar er zijn enkele noemenswaardige verschillen. 

Zo werkt deze tandenborstel niet met een app en heeft hij maar twee poetsstanden: standaard reinigen, en een stand voor wittere tanden. 

Het duurt daarnaast maar liefst 24 uur voordat de tandenborstel volledig is opgeladen. Zet hem daarom altijd na de poetsbeurt in de oplader. Je poetst met een opgeladen borstel 84 minuten.

Deze tandenborstels hebben verder een poetsdruksensor die aangeeft als je te veel druk zet. Het risico op bloedend tandvlees neemt daarmee drastisch af – als je luistert naar de waarschuwing van de sensor!

Poetsbeleving- en resultaat

De tandenborstel ligt fijn in de hand en is eenvoudig te bedienen via de twee knoppen op de voorkant van de tandenborstel. Hij heeft geen stand voor gevoelige tanden, maar ik heb tijdens het poetsen nergens last van. De meegeleverde borsteltjes zijn zacht, wat zeker helpt. 

Na gebruik voelen mijn tanden glad en schoon aan. Door het gebrek van een app kan ik alleen niet controleren of mijn tanden goed gepoetst zijn, maar het voelt in ieder geval schoon. Hij gebruikt de inmiddels bekende sonische poetstechniek om de beste resultaten te leveren.

Voordelen:

  • Er zitten twee tandenborstels in deze set
  • Hij poetst je tanden goed schoon

Nadelen:

  • Er wordt maar één oplader meegeleverd
  • Hij heeft geen poetsstand voor gevoelige tanden

Hij piept na 30 seconden waardoor je kind weet wanneer het tijd is om een andere zone poetsen. Hij poetst 40 minuten aan een stuk en het duurt 22 uur om hem volledig op te laden.

Poetsbeleving- en resultaat

Deze tandenborstel is bedoeld voor kinderen waardoor ik het lastig vind om hem goed te beoordelen. Als ik aan mijn zoon voorstel om hem uit te testen wordt dit aanbod dan ook enthousiast aangenomen. Hij vindt het erg stoer dat hij zijn tanden ook elektrisch mag poetsen.

De tandborstel is erg eenvoudig te bedienen: met de knop op de voorkant. Hij heeft geen verschillende poetsstanden waardoor je maar op één knop drukt. De timer zorgt ervoor dat hij na 30 seconden heel even trilt en stopt met poetsen. 

Hierdoor weet je kind dat het tijd is om ergens anders te gaan poetsen. Mijn zoon vond hem erg prettig poetsen en vertelde me dat zijn tanden erg schoon voelde na het poetsen. De tandenborstel gebruikt de roterende 3D-techniek: het borsteltje draait rond én pulseert. 

Voordelen:

  • Deze elektrische tandenborstel is eenvoudig te bedienen door kinderen
  • Hij is erg prijsvriendelijk

Nadelen:

  • Hij heeft maar één poetsstand

Poetsbeleving- en resultaat

Het eerste wat me op valt is dat deze elektrische tandenborstel enorm trilt en veel geluid maakt tijdens het gebruik. Ik vind het niet fijn voelen, maar hier staat wel tegenover dat dit een prijsvriendelijke elektrische tandenborstel is. 

Na het poetsen voelen mijn tanden helaas niet zo glad en schoon. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog, maar ik verwacht van elke tandenborstel toch wel dat hij mijn gebit goed reinigt. 

Of het nu aan de borstel ligt of aan mijn poetskunsten, geen idee, maar ik vind het frappant dat ik alleen bij dit model niet 100% het beste resultaat bereik.

Er is geen app waar ik kan nakijken of ik goed heb gepoetst. De keer erna poets ik in plaats van twee minuten, drie minuten met als gevolg dat mijn tanden wel glad en schoon voelen. Nu is het wel zo dat elk gebit anders is, en misschien krijgen andere mensen hun tanden wel schoon in twee minuten, maar ik niet. 

Deze elektrische tandenborstel doet er 22 uur over om volledig op te laden en je poetst er 28 minuten mee voordat je hem weer oplaadt. Het is bij een elektrische tandenborstel sowieso een goed idee om hem altijd op de oplader te zetten; zo hoef je je geen zorgen te maken dat hij leegraakt.

Voordelen:

  • Deze elektrische tandenborstel is erg prijsvriendelijk

Nadelen:

  • Tijdens gebruik maakt hij veel lawaai en hij trilt erg hard
  • Sommige mensen hebben meer dan twee minuten nodig om hun gebit schoon te krijgen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Niet elke elektrische tandenborstel werkt hetzelfde en geeft dezelfde poetsresultaten. Wel is elke elektrische tandenborstel beter dan een handmatige tandenborstel. Welke elektrische tandenborstel het beste is voor jou, hangt vooral af van je behoeften en je budget.

Aantal poetsbewegingen

Niet elke fabrikant vertelt je hoeveel poetsbewegingen de tandenborstel maakt. Daarom heb ik deze informatie niet altijd opgenomen in de mini-reviews voor zover mogelijk. Over het algemeen maken de duurdere modellen meer poetsbewegingen dan de goedkopere modellen.

Het verschil merk je vooral tijdens en na het poetsen. Een duurdere tandenborstel die meer bewegingen maakt, maakt je gebit schoner dan een tandenborstel die minder bewegingen maakt. 

Als het aantal poetsbewegingen wel wordt aangegeven, dan wil je minimaal 20.000 bewegingen per minuut. 

Poetstimer

Een poetstimer is eigenlijk essentieel. Het is belangrijk dat je je tanden twee minuten poetst. Met een timer weet je precies wanneer je klaar bent. Natuurlijk kun je ook zelf een alarm zetten, maar als de tandenborstel zelf een timer heeft, is dit een stuk gemakkelijker.

Poetstechniek

Er zijn drie poetstechnieken: roterend 2D, roterend 3D en sonisch. Een elektrische tandenborstel die een roterende 2D borstel heeft, draait alleen rond. Een roterende 3D borstel draait zowel rond en pulseert. Deze borstels zijn rond.

Een sonische tandenborstel heeft dezelfde vorm als een gewone tandenborstel en dit borsteltje beweegt niet alleen heen en weer, maar trilt ook. Al deze technieken maken je gebit goed schoon. 

Zwarte elektrische tandenborstel op tafel

Opzetborstels

Opzetborstels zijn niet goedkoop. Hoe meer je er bij je tandenborstel krijgt, hoe beter. Er zijn ook merkloze tandenborsteltjes verkrijgbaar, maar de kwaliteit verschilt heel erg onderling. Daarom raad ik je aan om altijd de originele borsteltjes te gebruiken. 

Apps

Ik was in de veronderstelling dat een app niets bij zou dragen aan een elektrische tandenborstel, maar ik was aangenaam verrast. De apps van de tandenborstels die ik heb gebruikt, lieten me precies zien waar ik beter moest poetsen.

Door tijdens het poetsen naar de app te kijken kon ik mijn gebit nog grondiger reinigen en op deze manier gaatjes en andere problemen voorkomen. Een bijbehorende app is niet essentieel, maar wel erg handig.

Reinigingsstanden

Om je tanden goed te poetsen, heb je genoeg aan één poetsstand. Alle andere standen zijn een leuke bijkomstigheid, maar dragen weinig extra bij aan een schoner gebit. 

Het is belangrijk dat de tandenborstel genoeg bewegingen maakt en dat je niet teveel kracht zet. Wil je naast schone tanden, misschien ook wittere tanden? Wanneer de verkleuring op je tanden veroorzaakt is door externe invloeden (koffie, nicotine), dan is een whitening tandpasta aan te raden.

Batterij

Het is handig als je je tandenborstel in de oplader kunt laten staan waardoor deze altijd opgeladen is. Soms duurt het volledig opladen erg lang en is de batterij erg snel leeg: let hier goed op. Dit is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld een set koop waar er maar één oplader mee wordt geleverd. 

Soms krijg je er ook een reisetui met een usb-aansluiting bij. Hiermee laadt je je tandenborstel overal op zonder dat je de oplader mee hoeft te nemen. Er zijn ook elektrische tandenborstels die op batterijen werken: dit zijn meestal kindertandenborstels. 

Drie elektrische tandenborstels op blauwe achtergrond, vooraanzicht

Veelgestelde vragen over elektrische tandenborstels

Hoe poets je je tanden met een elektrische tandenborstel?

Een elektrische tandenborstel maakt duizenden bewegingen per seconde. Hierdoor hoef jij je tandenborstel alleen maar langzaam over je tanden heen te bewegen. Let er wel op dat je genoeg tijd besteedt aan elke tand.

Hoeveel tandenpasta gebruik je op een elektrische tandenborstel? 

Het borsteltje van een elektrische tandenborstel is vaak kleiner. Een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt is meestal genoeg.

Waarom is een elektrische tandenborstel beter dan een gewone tandenborstel? 

Een elektrische tandenborstel maakt veel meer bewegingen per seconden dan een handtandenborstel. Hierdoor worden je tanden en tandvlees veel schoner.

Conclusie

Welke elektrische tandenborstel je ook kiest, één ding staat vast: je tanden worden schoner met een elektrische tandenborstel dan wanneer je een gewone tandenborstel gebruikt. Hopelijk heeft deze top vijf je geholpen bij het maken van een keuze!

Heb je zelf nog goede tandenpoetstips? Laat ze dan hieronder achter. 🔽  Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?