Dat we twee keer per dag onze tanden moeten poetsen weten we allemaal, maar wist je ook dat tandpasta hierbij een belangrijke rol speelt? Tandpasta bevat ingrediënten die je mond en tanden gezond houden. Je leest hier wat de beste tandpasta is en hoe je deze het beste gebruikt.

De 5 beste tandpasta's in een oogopslag

 1. Oral-B Pro-Expert Professionele Bescherming - De beste tandpasta van nu. Hij beschermt niet alleen tegen gaatjes, maar pakt ook gevoelige tanden aan.
 2. Colgate Max White Ultimate Whitening - Wil je wittere tanden? Gebruik dan deze tandpasta.
 3. Elmex Sensitive - Zeg vaarwel tegen gevoelige tanden en geniet weer van een ijsje. Deze tandpasta pakt gevoelige tanden aan.
 4. Elmex Junior (5 tot 12 jaar) - Dankzij de milde pepermuntsmaak en de gelachtige textuur, is deze tandpasta een hit bij kinderen.
 5. Weleda Ratanhia - Liever geen fluor? Geen probleem, gebruik deze tandpasta van Weleda.

Is tandpasta echt belangrijk?

Tandenpoetsen is één van de belangrijkste onderdelen van je mondverzorgingsroutine, en het gebruik van de juiste tandpasta is van essentieel belang.

We weten allemaal dat de schrobbende werking van het tandenpoetsen een belangrijke factor is om onze mond gezond te houden. Maar heb je je ooit afgevraagd welke rol tandpasta zelf speelt in dit proces?

Hier zijn de belangrijkste redenen waarom tandpasta belangrijk is:

 1. Tandpasta en goed poetsen helpen tandplak te verwijderen. Tandplak is een kleverig, schadelijk laagje bacteriën dat op je tanden groeit en gaatjes veroorzaakt. Het zorgt ook voor tandvleesproblemen en kan zelfs tot tandverlies leiden. Voorkomen is ook hier echt beter dan genezen!
 2. Tandpasta bevat fluoride. Fluoride versterkt de gehele tandstructuur, waardoor deze beter bestand is tegen tandbederf. Fluoride helpt ook bij het herstel van vroegtijdig tandbederf voordat de schade zichtbaar is.
 3. Ingrediënten in tandpasta helpen bij het reinigen en polijsten van de tanden en het verwijderen van vlekken. Regelmatig gepoetste tanden dragen bij aan een wittere glimlach.
 4. Tandpasta helpt de adem te verfrissen en geeft de mond een schoon, fris gevoel.
 5. Een mond vol schone, witte tanden zorgt ervoor dat je je zelfverzekerd voelt. Hierdoor zit je beter in je vel.

De beste tandpasta op een rij

Of dit nu een goede elektrische tandenborstel is of een handmatige tandenborstel: Oral-B heeft het in zijn assortiment. Met name de elektrische tandenborstels hebben gewonnen aan populariteit.

Sinds een paar jaar zijn ook de tandpasta's van Oral B erg populair in Nederland en niet voor niets: ze beloven de gevoeligheid van je tanden aan te pakken en ze te beschermen tegen gaatjes. De tandpasta vormt een schild tegen suiker, waardoor de schade beperkt blijft.

Deze tandpasta bevat tinfluoride die, samen met andere ingrediënten, ervoor zorgt dat problemen zoals verkleuringen, tandvleesproblemen, slechte adem en gevoelige tanden worden aangepakt.

Het is niet de meest prijsvriendelijke tandpasta, maar je doet toch voordeel op bij dit pakket van vier tubes. Het is een tandpasta die zowel door volwassenen als door (oudere) kinderen wordt gewaardeerd.

Hij smaakt fris, maar niet te scherp. Zodra je begint met poetsen voel je bijna direct dat er minuscule korreltjes in de tandpasta zitten. Deze geven je tanden na het poetsen dat schone gevoel, doordat ze het plak en dergelijke wegschuren.

Hoewel het natuurlijk erg persoonlijk is, vind ik deze tandpasta erg fijn. Als je de reviews leest, zijn er een hoop mensen die het met me eens zijn!


Zoals in de koopgids onderaan dit artikel al uitgelegd, werkt een whitening tandpasta alleen goed als de vlekken door invloeden van buitenaf zijn veroorzaakt. Rook je of drink je bijvoorbeeld veel koffie, dan is poetsen met een whitening tandpasta een goed idee.

De tandpasta is niet de meest prijsvriendelijke, maar bij veel mensen is hij wel succesvol en vlekken op de tanden nemen in hun intensiteit af. Behalve de juiste ingrediënten om je tanden witter te maken, beloofd deze tandpasta je gebit ook te versterken.

De tandpasta smaakt erg fris wat op zijn beurt voor een frisse adem zorgt. Ben je op zoek naar een goede whitening tandpasta, dan raad ik je aan om deze zeker te proberen.


Ik kon voorheen geen koude, of juist warme dranken nuttigen zonder tussendoor behoorlijk wat geluid te produceren. Een ijsje was helemaal uit den boze.

De Elmex tandpasta heeft mij zeker geholpen, maar verwacht niet dat je na twee keer poetsen al resultaat hebt. Na ongeveer twee weken begon ik verschil te merken en kon ik voorzichtig genieten van een ijsje.

De tandarts raadde me ook aan om een klein beetje tandpasta op mijn tandhalzen te smeren voor het slapen gaan. Niet uitspoelen, maar in laten trekken gedurende de nacht. Dit doe ik nog steeds een paar keer per week.

Ik ben niet de enige die goede resultaten boekt met deze tandpasta; het internet staat bol van lof! Ik gebruik een waterflosser, samen met deze tandpasta en het mondwater van Elmex en ik ben er, samen met vele anderen, erg tevreden over.


Deze kindertandpasta van Elmex voldoet aan beide eisen: hij heeft een milde mintsmaak en het is een gel, geen pasta zoals je deze gewend bent.

Het is voor kinderen belangrijk dat je, zodra ze tandjes krijgen, er een goede poetsroutine in krijgt. Hierdoor wordt poetsen op latere leeftijd vanzelfsprekend en geen gevecht – hoewel dit natuurlijk ook per kindje verschilt, want we zijn niet allemaal hetzelfde.

Deze kindertandpasta is geschikt voor kinderen van vijf tot twaalf jaar, maar er is ook een kindertandpasta van Elmex voor kinderen tot vijf jaar beschikbaar. Deze bevat minder fluoride. Beide kindertandpasta's komen in een voordeelverpakking, waardoor de prijs aantrekkelijk is.

Deze tandpasta bevat aminfluoride en beschermt tegen gaatjes, maar zorgt ook voor een grondige reiniging. Als je deze tandpasta gebruikt met een Oral B Junior elektrische tandenborstel, dan wordt tandenpoetsen helemaal een avontuur!


Deze tandpasta bevat bovendien geen synthetische schuimmiddelen. Alle ingrediënten zijn natuurlijk. Om de tandpasta een frisse smaak te geven is er pepermuntolie toegevoegd en hoewel dit de tandpasta een frisse smaak geeft, smaakt het wel anders dan een 'normale' tandpasta.

Het is een eigenaardige smaak waar je echt aan moet wennen, maar als je de tandpasta een paar dagen gebruikt dan is dit geen probleem meer.

Het belangrijkste is dat mijn gebit schoon aanvoelt en mijn adem fris ruikt na gebruik. Dat is toch wat de meeste mensen zoeken in een tandpasta?


Hoe koop ik de beste tandpasta?

Tandpasta kopen is zo vanzelfsprekend dat je er niet bij stil staat. Als je online kijkt, zie je dat er bijna 2000 verschillende tandpasta's verkrijgbaar zijn. 😯 Gelukkig zit er onderling niet veel verschil in. Hieronder leg ik je uit waar je op let bij de aankoop van de beste tandpasta.

Het belang van fluoride

Poetsen met een fluoridetandpasta blijft volgens deskundigen de beste manier om je gebit gezond te houden. Fluoride dringt het tandglazuur binnen en bereikt gebieden die met poetsen zonder tandpasta niet bereikt kunnen worden, mits je ongeveer twee minuten poetst.

Hierdoor word het tandoppervlak harder en is het beter bestand is tegen aanvallen van bacteriën. Dit is ook de reden dat de meeste goede mondwaters fluoride bevatten.

Voor het beste resultaat spoel je niet met water na. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van fluoride en het grote merendeel concludeert ze hetzelfde: fluoride gaat tandbederf tegen.

Verschillende soorten tandpasta

Mensen die elke dag hun tanden twee keer poetsen, hebben genoeg aan een tandpasta die fluoride bevat. Alle andere ingrediënten zijn daarmee overbodig. Heb je gevoelige tanden of wil je wittere tanden door een whitening tandpasta te gebruiken, dan is de samenstelling iets anders.

Tandpasta voor gevoelige tanden

Gevoeligheid van de tanden wordt vermoedelijk veroorzaakt doordat vloeistof door de kleine buisjes beweegt die het tandbeen met de zenuw verbinden. Temperatuurveranderingen, druk of zoet of zuur voedsel kunnen de beweging van de vloeistof beïnvloeden.

Om dit te bestrijden kun je de zenuwen ongevoelig maken of de buisjes blokkeren. Dit doe je door een aantal extra ingrediënten toe te voegen aan een tandpasta. Kaliumnitraat is het desensibiliserende ingrediënt in de meeste tandpasta's voor gevoelige tanden.

Dit ingrediënt werkt het beste als je zure voedingsmiddelen en dranken vermijdt, omdat die kaliumnitraat tegenwerken. Vermijd dit vooral tussen de maaltijden door.

Soms worden er ook andere ingrediënten toegevoegd, maar deze zijn minder belangrijk. Hoe goed een tandpasta voor gevoelige tanden voor jou werkt, is daarnaast ook persoonlijk.

Bij sommige gebruikers duurt het ongeveer twee weken voordat ze verschil beginnen te merken en hun tanden minder gevoelig zijn. Het is daarom geen snelle fix.

Tinfluoride

Tinfluoride is een ander, nieuwer ingredient in een tandpasta voor gevoelige tanden. Het blokkeert de buisjes die naar de zenuwen lijden. Je vindt tinfluoride in het hele assortiment van Pro-Expert van Oral B, maar ook in de Rapid Relief tandpasta van Sensodyne.

Twee tubes Sensodyne tandpasta op witte achtergrond, vooraanzijde

Whitening tandpasta

Of whitening tandpasta's doen wat ze beloven, hangt voornamelijk af waardoor je tanden verkleurd zijn. Er zijn twee soorten verkleuringen die de "witheid" van je tanden beïnvloeden:

 • Intrinsieke verkleuringen ontstaan binnenin de tanden en kunnen worden veroorzaakt door trauma's, bepaalde medische behandelingen of overmatig fluoridegebruik in de kindertijd (maar dit is zeldzaam in Nederland). Tanden vergelen ook naarmate we ouder worden, als gevolg van dunner wordend glazuur. De enige manier om intrinsieke vlekken te verwijderen is bleken met professionele tandartsproducten (met waterstofperoxide).
 • Extrinsieke verkleuringen worden meestal veroorzaakt door roken of het drinken van thee, koffie of rode wijn. Deze vlekken reageren goed op poetsen met whitening tandpasta. De ingrediënten van zo'n tandpasta helpen bij het verwijderen van deze vlekken, maar veranderen de onderliggende kleur niet.

Zolang je niet teveel van een whitening tandpasta verwacht, is het een goed idee deze te gebruiken wanneer je vlekjes op je tanden hebt. Een gewone tandpasta verwijdert deze vlekken niet, terwijl een whitening tandpasta hier wel aan meehelpt.

Wil je de algehele kleur van je tanden verbeteren, dan moet je toch echt langs de tandarts. Deze behandelingen zijn vaak prijzig en hebben een tijdelijk effect.

Andere ingrediënten

Gehydrateerd siliciumdioxide, mica, calciumcarbonaat

Dit zijn schurende bestanddelen die reinigen en polijsten. De slijpende werking van een tandpasta staat bekend als de RDA (relative dentin abrasion), oftewel abrasiviteitsniveau. De meeste tandpasta's hebben een vrij laag abrasiviteitsniveau, maar bij witmakende tandpasta's ligt vaak dit vaak iets hoger.

Cellulose gom, carrageen en xanthaan gom

Deze verdikkingsmiddelen zorgen voor textuur en voorkomen uitdroging van de tandpasta.

Kunstmatige of toegevoegde zoetstoffen en smaakstoffen

Ingrediënten als limoneen, kaneel, pepermuntolie, sucralose, lotycarrageen, natriumsaccharine, aroma en muntsmaak zijn er om de smaak te verbeteren. De eerste drie essentiële oliën zijn bekende allergenen, dus kijk de ingrediënten na als je hier gevoelig voor bent.

Natriumhydroxide

Natriumhydroxide staat ook bekend als loog en neutraliseert de pH van andere ingrediënten.

Tandborstels in tandenborstelhouder, met kraan op de voorgrond. Vooraanzicht

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

SLS is een schuimend wasmiddel dat vuil en vet oplost. Uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2019 bleek dat SLS-vrije tandpasta's het aantal en de duur van mondzweren verminderden. Als je veel last van mondzweren hebt, kies je beter voor een tandpasta zonder SLS.

Bevochtigingsmiddelen

Denk aan sorbitol, glycerol, glycerine, propyleenglycol. Deze houden je tandpasta vochtig.

Tin Oxide

Tin-oxide zorgt voor de kleur rood en heeft ook een antibacteriële werking.

Titanium-dioxide

Dit kleurpigment maakt de tandpasta witter en helderder.

Zink

Zink is een vervanger voor triclosan. Triclosan wordt alleen nog in hele lage concentraties gebruikt vanwege bezorgdheid over de veiligheid ervan. Zink is een goed en veilig alternatief en heeft antibacteriële eigenschappen. Het is een veelgebruikt ingrediënt in tandpasta.

Veelgestelde vragen over tandpasta

Werkt whitening tandpasta echt? 

Of een whitening tandpasta echt werkt, hangt af van de oorzaak van de verkleuring. Zijn de vlekken op je tanden veroorzaakt door invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld tabak of koffie, dan kan een whitening tandpasta helpen bij het witter maken van je tanden. Intrinsieke factoren, zoals het slijten van je tandglazuur of bepaalde medische ingrepen, zijn ongevoelig voor whitening tandpasta.

Moet tandpasta schuimen? 

Nee, een tandpasta hoeft niet te schuimen. Een niet schuimende tandpasta is net zo effectief als een tandpasta die wel schuimt.

Werkt tandpasta met fruitsmaak net zo goed als tandpasta met mintsmaak? 

Ja, een tandpasta met fruitsmaak is net zo effectief als een tandpasta met mintsmaak. De effectiviteit van een tandpasta hangt niet af van de smaak hiervan.

Conclusie

Tandpasta kopen is vanzelfsprekend, maar als je kijkt naar de hoeveelheid verkrijgbare tandpasta, dan is een keuze maken toch vrij lastig. Hopelijk heb je dankzij de bovenstaande top vijf een beter idee van wat je precies zoekt in een tandpasta.

Wat is jouw ultieme mondverzorgingstip? Laat het ons hieronder weten. Bedankt voor het lezen! 😁

Was dit artikel behulpzaam?