Het gevoel als je net van de kapper komt is een van mijn favoriete beauty-momentjes, en daar denken veel anderen waarschijnlijk hetzelfde over. Wist je dat een föhnborstel hetzelfde effect geeft? Je hebt wel een exemplaar nodig dat bij jouw haar en wensen past. Hoe je de beste föhnborstel kiest en wat je er allemaal mee kan, lees je in deze top 5!

De 5 beste föhnborstels in een oogopslag

 1. Dyson Airwrap Multistyler - Met de beste föhnborstel maak je in een handomdraai elk gewenst kapsel zonder je haar met hitte te belasten.
 2. Remington Curl & Straight AS8606 - De Remington Curl & Straight biedt meerdere opties en heeft de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit.
 3. BaByliss AS952E Big Hair Dual - Heb je lang haar? Dan is dit de beste föhnborstel voor jou.
 4. Philips HP8663/00 - Als je graag afwisselt hoe je haar zit, kies je voor een veelzijdige föhnborstel zoals deze.
 5. BaBylissPRO Blue Lightning BAB2620E - Tast je liever niet diep in de buidel? Dit is de beste budgetvriendelijke föhnborstel.

Hoe gebruik je een föhnborstel?

Als je nog nooit eerder een föhnborstel hebt gebruikt, lijkt het misschien een eng apparaat. Je wilt je kostbare lokken niet vastdraaien! Maak je geen zorgen: een föhnborstel gebruiken is makkelijker dan je denkt.

Nat, droog of handdoekdroog haar?

Hoe droog of nat moet je haar precies zijn voor de föhnborstel? Meestal is handdoekdroog of licht vochtig haar ideaal. Erg nat haar is te zwaar en het föhnen duurt dan ontzettend lang. Is het haar al helemaal droog, dan krijg je het extra volume er wat lastiger in.

gif van dyson föhn met fohnborstel accessoires

Automatische en roterende föhnborstels

Een automatische föhnborstel zoals de Dyson Airwrap werkt het makkelijkst. Helaas zijn die varianten erg zeldzaam en duur. Een roterende föhnborstel is ook eenvoudiger in gebruik, want je hoeft de föhnborstel niet zelf te draaien.

Kam of borstel je haar eerst door zodat er geen klitten in zitten. Breng een heat protector aan verdeel je haar. Neem nu de eerste pluk en begin met de föhnborstel bij het midden van je haarlengte en werk al draaiend richting de punten. Roterende föhnborstels hoef je niet te draaien; die doen dat zelf.

Loop de pluk nog eens na met de föhnborstel. Je kunt dit keer dichter op de aanzet beginnen. Als de pluk droog is en de gewenste vorm heeft, ga je verder met de volgende.

Een extra tip:

Wissel de draairichting regelmatig af. Zo krijgt je haar optisch meer volume en meer variatie in de krul of slag.

Verschillende opzetstukken

De meeste föhnborstels hebben een ronde borstel en er worden regelmatig andere opzetstukken meegeleverd.

Met een ronde borstel maak je slag of krul. Hoe groter de diameter, des te ruimer de krul wordt. Gebruik je een plat borstelopzetstuk, dan droog en vorm je het haar stijl.

De beste föhnborstels op een rij

Functies en eigenschappen

De meeste föhnborstels hebben keramische of ionische eigenschappen om je haar tegen hitte te beschermen. Dyson pakt dat anders aan: de temperatuur van de Airwrap wordt automatisch gereguleerd en komt nooit boven de 150 °C uit. Minder blootstelling aan hitte is veel beter voor je haar!

In de roterende opzetstukken zit een stukje technologie dat Dyson het Coanda-effect noemt. De föhnborstel trekt het haar zelf aan en doet al het werk voor je. Je hoeft hem alleen maar tegen een pluk haar aan te houden!

Gebruik en resultaat

Het gebruik is super simpel, vooral als je een roterend opzetstuk gebruikt. Je houdt het apparaat bij het uiteinde van een pluk haar en het opzetstuk 'slurpt' het haar op. Even later komt het haar er perfect droog en gekruld weer uit! Het lijkt wel magie. ✨

De platte borstels hebben zoals roterende borstels dat wel hebben, geen Coanda-effect. Dat is ook niet nodig om steil haar te krijgen. Wil je het haar ontkrullen, dan borstel je het haar dan ook met een plat opzetstuk. Zo simpel is het! Ondertussen blaast de Airwrap je haar wat extra volume in.

Je mag concluderen dat de Airwrap ontzettend veel gebruiksgemak biedt. Ervaring met allerlei styling tools is niet nodig en je eindigt met zacht haar en vol volume dat prachtig in model zit!

Conclusie

Het prijskaartje is uitzonderlijk hoog, maar je krijgt er een bijzonder stukje technologie, veel gemak en prachtig gestyled haar voor terug! Als je het ervoor over hebt, is het de moeite waard.

Voordelen:

 • Is dankzij het Coanda-effect ontzettend makkelijk in gebruik
 • Beschadigt je haar stukken minder dan andere föhnborstels
 • Geeft je haar merkbaar veel volume

Nadelen:

 • De prijs is even schrikken

Functies en eigenschappen

Met alle meegeleverde accessoires creëer je zo'n beetje elk kapsel dat je in gedachten hebt. Met de ronde, roterende borstel maak je slag, met de krultang krullen en de platte borstel gebruik je om het haar steil te drogen.

De temperatuur kun je niet instellen, maar ondertussen beschermen de keramische coating en ionische technologie je haar tegen de hitte. Hoe hard de föhnborstel blaast, stel je wel in: daarvoor zijn de twee verschillende blaasstanden. 💨

Gebruik en resultaat

Als je haar nog erg nat is, begin je met de blaasmond als opzetstuk; die werkt als een föhn. Je kan ook je eigen föhn gebruiken, maar als je die niet (in de buurt) hebt is het fijn om dit opzetstuk te hebben. Maak je haar niet helemaal droog: de föhnborstel werkt het beste op licht vochtig haar.

De krultang en ronde borstel zijn roterend. Het scheelt dat je niet zelf hoeft te draaien! Wil je de richting van de krul of slag afwisselen, dan verander je met een druk op de knop de draairichting.

Het enige minpuntje dat ik bespeur is de aanzienlijke maat van de roterende borstel: wel 40 millimeter! Als je halflang haar hebt, maak je er alleen lichte slag mee en als je haar kort is kun je er al helemaal niets mee. De maat van de krultang is gelukkig kleiner!

De platte borstel gebruik je hetzelfde als elke haarborstel, alleen droogt deze föhnborstel je haar ondertussen ook.

Welk opzetstuk je ook gebruikt: je eindigt met een stuk meer volume! Je haar wordt bovendien niet statisch tijdens gebruik, en het apparaat is ook nog eens best makkelijk te bedienen na wat oefening!

Conclusie

Dit model van Remington is makkelijk in gebruik en erg veelzijdig. Als je erg kort haar hebt is de grote roterende borstel haast nutteloos, maar verder is dit een ontzettend fijne föhnborstelset.

Voordelen:

 • Veel opties dankzij de opzetstukken
 • De ronde borstels roteren zelf
 • Geeft je haar mooi volume

Nadelen:

 • De grote, roterende borstel is alleen geschikt voor langer haar

Functies en eigenschappen

De twee ronde, roterende borstels zijn perfect om volume en slag mee te creëren. Dat geldt voornamelijk van lang haar: de diameters van 40 en 50 millimeter zijn nogal flink. Als je haar schouderlengte of korter is, kun je weinig met deze föhnborstel.

Heb je lang of zelfs zeer lang haar, dan is de BaByliss Big Hair Dual erg geschikt. Je kiest makkelijk via de twee knopjes op het handvat de blaasstand en temperatuurstand.

Ondertussen beschermt de keramische technologie je haar tegen hitte en zorgt de ionische technologie ervoor dat je haar niet statisch wordt.

Als je beschadigd of fijn haar hebt, is deze föhnborstel daardoor veilig om te gebruiken. Sterker nog: de borstelopzetstukken zijn gemaakt van everzwijnhaar, wat een stuk vergevender is dan kunststof.

Gebruik en resultaat

Het beste is om een föhnborstel te gebruiken op licht vochtig haar. Zorg er bij deze föhnborstel voor dat je haar niet te nat is, anders ben je erg lang bezig. De hoogste blaasstand helpt het haar om sneller te drogen, maar is lang niet zo snel als een gewone föhn.

Als je erg lang haar hebt, is het een verademing om eindelijk een formaat föhnborstel te vinden dat bij je haarlengte past. De grote borstel opzetstukken werken fijn en geven mooi volume aan je haar!

Na het föhnen met de borstel heeft het haar duidelijk meer body en ziet je kapsel er voller uit.

Conclusie

Dit is de perfecte föhnborstel voor iedereen met lang haar die meer volume wilt, of je haar nou sterk of juist beschadigd is. Maak je haar voor je begint niet te nat, want dan wordt het een lange zit.

Voordelen:

 • De grote opzetstukken zijn perfect voor lang haar
 • Ook geschikt voor beschadigd en zwak haar
 • Geeft prachtig volume

Nadelen:

 • Als je haar erg nat is, ben je lang bezig

Functies en eigenschappen

Met deze föhnborstel kan iedereen aan de slag, hoe kort of lang je haar ook is. De smalle, ronde borstelkop is geschikt voor kort tot halflang haar en de grote variant voor lange lokken!

De blaasmond gebruik je om van de föhnborstel een kleine föhn te maken en met de platte borstel ontkrul je het haar terwijl het droogt.

Deze föhnborstel van Philips is niet uitgerust met een keramische coating, maar bevat wel ionische technologie. Om je haar zo goed mogelijk te beschermen tegen hitte gebruik je een heat protector en zet je de verstelbare temperatuur niet te hoog.

Gebruik en resultaten

Is je haar erg nat? Je kunt je eigen föhn erbij pakken of de blaasmond als opzetstuk gebruiken. Wanneer je haar licht vochtig is, ga je aan de slag met stylen.

Om te beginnen is het heel fijn dat er voor elke haarlengte meerdere opties zijn! Als je middellang haar hebt kun je zelfs van twee walletjes eten: de grote borstelkop zorgt dan voor heel lichte slag en de kleinere voor een zachte krul. Je creëert met deze krulborstels zo ook prachtig volume.

De platte borstel spreekt voor zich en gebruik je als een normale borstel. Dit opzetstuk is wel bruikbaar op lang en dik haar, maar vanwege het formaat niet helemaal ideaal. Je moet het haar goed verdelen en snel te werk gaan om alles te borstelen voordat de rest van je haar alweer droog is.

Conclusie

Met deze föhnborstel kun je alle kanten op! Vooral als je van afwisseling houdt is dit een ideale haarstyling tool om in huis te hebben. Heb je erg lang haar, dan is de platte borstel wel een beetje aan de kleine kant. Dan heb je meer aan een groter model, of aan de beste föhn met een normale borstel.

Voordelen:

 • Wordt geleverd met geschikte opzetstukken voor elke haarlengte
 • Is makkelijk in gebruik
 • Geeft mooi volume aan je haar

Nadelen:

 • De platte borstel is aan de kleine kant

Functies en eigenschappen

De diameter van 34 millimeter is een fijne tussenmaat die geschikt is voor bijna alle haarlengtes. Alleen als je erg lang haar hebt, is een grotere föhnborstel fijner.

Je kiest uit 2 temperatuurstanden. De keramische coating beschermt je haar tegen hitte, maar je haar kan wel statisch worden. Er is namelijk geen ionische technologie aanwezig. Gelukkig verhelp je statisch haar met een antistatische borstel of een fijn serum.

Gebruik en resultaten

Deze föhnborstel is niet roterend, wat betekent dat je de borstel zelf draait. Je begint met handdoekdroog tot licht vochtig haar. Is je haar helemaal droog, maak het dan even vochtig met wat water in een sprayfles.

Je zet de föhnborstel op de gewenste stand en borstelt al draaiend door het haar. Mijn haar wordt er niet erg statisch van, maar dat verschilt per persoon. Het haar heeft wat meer volume en er zit een mooie, soepele slag in.

Er worden geen accessoires meegeleverd. Dat heeft een voordeel en een nadeel: het gebruik is simpel, maar je hebt niet de optie om het haar bijvoorbeeld te ontkrullen of föhnen met dit apparaat.

Conclusie

Dit is een fijne föhnborstel voor een lage prijs en zonder poespas. Wil je meer opties om je haar in model te brengen, dan is een uitgebreidere föhnborstelset geschikter. Voor een kapsel met volume en prachtige slag is dit echter de perfecte budget keuze!

Voordelen:

 • Heeft een lage prijs
 • Eenvoudig in gebruik
 • Geeft het haar mooie slag en volume

Nadelen:

 • Er worden geen andere opzetstukken of accessoires meegeleverd

Föhnborstels, hoe maak je de beste koop?

Van een simpele, niet-roterende föhnborstel tot een volledig automatisch model: het verschil mag er wezen! Om de beste keuze te maken let je op eigenschappen die bij jouw haartype en wensen passen.

De diameter

De diameter van een föhnborstel vertelt je hoe groot de ronde borstelkop is. De vuistregel is: hoe langer jouw haar, des te groter de perfecte diameter.

Een föhnborstel van 20-35 millimeter is geschikt voor kort tot halflang haar. Heb je lang haar, dan zoek je een diameter van 30-39 millimeter, enoor de langste lokken gebruik je een borstel van 40 millimeter of meer.

Verschillende opzetstukken

Bij de meeste föhnborstels krijg je een aantal accessoires. Het verschilt per product hoeveel opzetstukken dat zijn, maar de ronde borstelkop is standaard inbegrepen. Met een draaiende beweging föhnt deze het haar droog en brengt hij slag aan in je haar.

Soms krijg je er een blaasmond bij. Met dit opzetstuk maak je een kleine föhn van het apparaat en droog je het haar.

Fohnborstel op houten ondergrond, vooraanzicht

Keramische en ionische technologie

Bij veel haarstyling tools zoals een goede krultang of stijltang kom je de termen "keramische technologie" en "ionische technologie" tegen. Deze eigenschappen hebben te maken met de bescherming van je haar.

Keramische technologie helpt om de warmte goed te verdelen en je haar zo beter te beschermen tegen hoge temperaturen. Als een föhnborstel ionische technologie heeft, zorgt dat ervoor dat je haar glanst en niet statisch wordt.

Doordat keramische technologie je haar beschermt tegen de hitte, beschadigt je haar minder snel en pluist het ook minder. De Keratin Protect technology is een combinatie van keramische technologie en ionentechnologie die sommige merken gebruiken.

Roterende föhnborstels

Met een föhnborstel maak je slag in je haar door de ronde borstelkop draaiend door het het haar te halen. Sommige ronde borstels zijn roterend: die draaien uit zichzelf. Je hoeft alleen nog het haar te borstelen. Is het een niet-roterende borstel, dan maak je de draaiende beweging met de hand.

Instelbare temperatuur

Vooral bij beschadigd haar is het belangrijk om de temperatuur in de gaten te houden: te veel hitte beschadigt het haar nog meer. Om meer controle te hebben kies je voor een föhnborstel met een instelbare of wisselende temperatuur.

Idealiter heeft je föhnborstel 2 temperatuurstanden om uit te kiezen. Hoe meer temperatuurstanden, hoe beter.

Meedraaiend snoer

Dit is misschien iets waar je niet zo snel over nadenkt, maar een meedraaiend snoer zorgt ervoor dat het snoer niet in de weg zit of in de knoop raakt. Je hebt ook minder kans op draadbreuk, omdat een meedraaiend snoer niet onder spanning komt te staan door de draaiingen!

De prijs

Een budget föhnborstel koop je al voor een paar tientjes, terwijl de Dyson Airwrap in de honderden euro's loopt. De prijzen van föhnborstels verschillen erg van elkaar!

Een goede föhnborstel hoeft niet duur te zijn, maar luxe uitvoeringen kosten een stuk meer. Hoe duur de nieuwe aankoop uiteindelijk wordt, hangt sterk af van hoeveel je bereid bent uit te geven aan onder andere gebruiksgemak en een uitgebreide set accessoires.

Veelgestelde vragen over föhnborstels

Wat kan je met een föhnborstel?

Wat je met een föhnborstel kan, hangt af van de meegeleverde opzetstukken. Met een ronde borstelkop geef je het haar slag en volume, met een blaasmond föhn je het haar droog en met een platte borstelkop ontkrul je het haar terwijl het droogt.

Gebruik je een föhnborstel op nat of droog haar?

De waarheid ligt in het midden. Je gebruikt een föhnborstel het beste op pas gewassen haar dat  handdoekdroog tot licht vochtig is.

Hoe gebruik je een föhnborstel?

Verdeel het haar en zet de plukken vast met een haarklem. Maak één pluk los en borstel dit met een draaiende beweging door tot het droog is en de gewenste vorm heeft. Als je een roterende föhnborstel hebt, hoef je niet handmatig te draaien.

Conclusie

De allerbeste föhnborstel die al jouw haarwensen met gemak laat uitkomen is de Dyson Airwrap! Vind je dat prijskaartje te hoog of hoeft het voor jou niet zo luxe, dan is de Remington Curl & Straight AS8606 op nummer twee een geweldig alternatief.

Hopelijk ben je nu een stap dichter bij het perfecte kapsel. Laat ons weten of je hier wat aan hebt gehad! 👇

Was dit artikel behulpzaam?