Natuurlijk krullende lokken heeft niet iedereen en zelfs als je krullend haar hebt, vormen de krullen niet altijd vanzelf zo mooi als je wilt. Om de natuur een handje te helpen pak je daarom de beste krultang erbij!

De perfecte krultang komt helaas niet aanwaaien en daarom ga je op onderzoek uit. 🕵️‍♀️ Hopelijk bespaart deze top 5 met de beste krultangen je enige research tijd.

De 5 beste krultangen in een oogopslag

 1. BaByliss MiraCurl - De beste krultang uit deze lijst is dit exemplaar van BaByliss, die je haar automatisch krult en ondertussen beschermt!
 2. Carmen CT6525 - Met de 3 verschillende krulstaven van deze tang krul je je haar hoe je maar wilt, en dat voor een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.
 3. BaByliss PRO BAB2274TTE - Maak je graag grote, grove krullen of beach waves? Dan is dit de beste krultang voor jou.
 4. BaByliss Quartz Tight Curls C449E - Voor kort haar en een bos vol kleine krullen is deze krultang een geweldige optie.
 5. Remington Pro Soft Curl CI6325 - Je haar krullen zonder diep in de buidel te tasten? Check dan deze budget topper.

Krultangen in alle soorten en maten

De ene krultang is de ander niet. Om de beste keuze te maken is het goed om te weten wat er allemaal te verkrijgen is en wat dat betekent.

Welke soorten krultangen zijn er?

Je onderscheidt krultangen op verschillende manieren van elkaar. Ten eerste zijn er verschillende soorten krulstaven, zoals de rechte krulstaaf. Deze ziet er het simpelst uit en maakt krullen van één formaat. Welk formaat dat is, hangt af van de diameter van de krultang, waar je in de koopgids meer over leest.

Conische krulstaven lijken op rechte krultangen, maar lopen een beetje schuin af. Het beginstuk bij het handvat is iets breder dan het smallere uiteinde. Op die manier maak je krullen die grover zijn bij de aanzet en iets smaller aflopen.

Verder zijn er de bubble krulstaven. Ze zien er wellicht een beetje gek uit, maar de bobbelvormingen hebben een functie. Je draait je haar om deze krulstaaf door je haar in de geultjes tussen de bobbels te leggen. Het haar glijdt zo niet weg tijdens het krullen!

Wil je kleine krulletjes? Dan gebruik je een chopstick krulstaaf. Dit is eigenlijk een rechte krultang, maar dan met een kleine diameter.

In een enkel geval werkt een krultang niet met een gewone krulstaaf, maar is het een automatische krultang, zoals de nummer één in deze lijst. Je hoeft dan niet je lokken met de hand om een krultang heen te draaien.

Je legt de aanzet van een haarlok in de krultang, die vervolgens de pluk 'inslikt'. 😛 Als de krul klaar is, krijg je een signaal en haal je een perfecte krul uit het apparaat.

Krullen maken in rood haar met een krultang

Soorten hittebescherming

Het doel van een krultang is mooie krullen, en geen uitgedroogd, verbrand haar. Daarom is een krultang net als een stijltang voorzien van hittebescherming. Het verschilt per krultang hoe die hittebescherming precies werkt.

De meeste krultangen hebben in ieder geval een volledig keramische krulstaaf of een krulstaaf met keramische coating. Alleen een coating beschermt net iets minder goed dan een volledig keramische coating, maar beide soorten helpen om je haar gezond te houden.

Een enkele keer zie je een krultang met titanium krulstaaf: ook dit materiaal beschermt het haar tegen hitte. Het verschil met een keramische krulstaaf is dat titanium beter is voor vol, dik en stug haar.

Ionische technologie

Bij krultangen zie je de term "ionische technologie" regelmatig in het rijtje producteigenschappen staan. De krultang is dan uitgerust met negatieve ionen die je haarschubben sluiten tijdens het krullen. Open haarschubben zorgen namelijk voor statisch en pluizend haar. Zijn de haarschubben gesloten, dan is je haar gladder en zachter.

De beste krultangen op een rij

Functies en eigenschappen

Makkelijker wordt krullen maken niet, want dit is een automatische krultang! Dit exemplaar heeft geen ionische technologie, maar wees gerust, want de keramische coating beschermt je haar.

De binnenkant verdeelt de hitte gelijkmatig over je haar zodat het niet op bepaalde plekken door een hoge temperatuur wordt overbelast. Hoe heet de krultang precies wordt, stel je zelf in: je hebt de keuze uit 3 temperatuurstanden van 190 tot 230 °C.

Gebruik

In gebruik is dit zonder twijfel de meest spectaculaire krultang uit deze top 5. Eerst laat je de krultang opwarmen, wat 50 seconden duurt. Daarna kies je de soort krul die je wilt: waves, losse krullen of compacte krullen. Je kiest zelfs de krulrichting! Staan alle instellingen goed? Dan is het tijd voor de magie van de automatische krultang.

Je neemt een pluk haar en legt de aanzet in de kop van de krultang. De krultang zuigt de pluk haar al snel op en produceert een krul. Het enige wat je zelf doet, is de krultang vasthouden. Wanneer je piepjes hoort, is de krul klaar en laat je de klem van de krultang los. Een glorieuze krul is geboren. ✨

Deze stappen herhaal je tot al je haar gekruld is. Het automatische systeem maakt deze BaByliss krultang duidelijk een ster in gebruiksvriendelijkheid.

Alle warmte zit in de binnenkant van het apparaat, dus je hebt ook geen hittebestendige handschoen of matje nodig. Dat maakt deze krultang ook nog eens een stuk veiliger dan zijn soortgenoten.

Conclusie

Deze krultang is een stukje duurder dan gemiddeld, maar het gebruiksgemak maakt het de prijs meer dan waard. De keuze uit 3 krulformaten is ook een pluspunt! De meeste haartypes zijn geschikt voor deze krultang, maar pas wel op als je zwaar behandeld en beschadigd haar hebt.

Voordelen:

 • Werkt automatisch
 • Je hebt keuze uit 3 krulformaten
 • De keramische coating beschermt je haar

Nadelen:

 • De prijs is hoger dan gemiddeld

Functies en eigenschappen

Aan veelzijdigheid ontbreekt het deze Carmen krultang niet, want met de krulstaven heb je drie krultangen in één. Voor middelgrote krullen gebruik je de conische krulstaaf en voor kleine krulletjes de chopstick. Vind je het vervelend als je haar tijdens het krullen over de staaf schuift, gebruik dan het bubble opzetstuk.

De opwarmtijd van deze krultang is ongeveer een minuut. Er bestaan snellere krultangen, maar al met al is het geen slechte tijd. Tijdens het krullen beschermen de ionische technologie en keramische coating je haar tegen hitte, statisch haar, pluis en andere haar ongemakken.

De temperatuur is helaas niet instelbaar: alle haartypen moeten het doen met dezelfde 200 °C. Als je haar erg beschadigd is, komt dat niet handig uit en is een krultang met lagere temperatuuropties een veiligere keuze.

Gebruik

Dit is een simpele, duidelijke krultang. Je plaatst de krulstaaf naar keuze op het handvatonderdeel en laat het apparaat opwarmen. Draai je haar om de staaf heen en wacht eventjes zodat de krul zich vormt. Laat daarna je haar van de krulstaaf vallen en als het goed is komt er een mooie krul uit!

Ik doe mijn best om het te onthouden, maar soms laat het geheugen je in de steek ... en laat je de krultang aan staan. In dat geval schakelt deze krultang zichzelf ook weer uit.

Conclusie

Deze krultang is simpel in gebruik én je hebt keuze uit verschillende krulsoorten. Ondertussen wordt je haar tegen de impact van hitte beschermd. Ik vind het een geweldige combinatie van goede eigenschappen, en dat voor een redelijke prijs.

Voordelen:

 • Komt met 3 krulstaven voor verschillende soorten krullen
 • Uitgerust met ionische technologie
 • Heeft een automatische uitschakelfunctie

Nadelen:

 • De vaste temperatuur is aan de hoge kant voor zwaar beschadigd haar

Functies en eigenschappen

De eigenschappen van deze krultang zijn ideaal om grove, grote krullen mee te maken. De krulstaaf is bijvoorbeeld gemaakt van titanium. Dat beschermt je haar tegen hitte en maakt de krulstaaf geschikt voor dik, stug en eigenwijs haar. De ionische technologie helpt de conditie van je haar ook een handje.

De krulstaaf is recht en heeft over de hele lengte een diameter van 32 millimeter. In de wereld van krultangen is dit een van de grootste formaten; je maakt er dus lekker grove krullen of beach waves mee.

Let wel op als je kort haar hebt: als je haar niet lang genoeg is om meerdere keren om de krulstaaf heen te draaien, eindig je met slag in plaats van krullen.

Gebruik

Wanneer je de krultang aanzet, duurt het een minuut het apparaat heet is en je kunt krullen. Een prima snelheid die bij veel krultangen voorkomt. Voor de temperatuur zijn er wel 15 verschillende standen! Of je haar nou dik en sterk of dun en broos is: voor iedereen is er een geschikte temperatuurstand.

Je draait je haar om de staaf heen en zet het met de klem vast. Het verschilt per persoon of een krultang met of zonder klem fijner is, en ik twijfel er zelf ook nog over. Met klem houd je het haar niet zelf vast en heb je geen handschoentje nodig, maar je moet wel de klem openhouden terwijl je de lok om de staaf draait.

Conclusie

Als je graag grove krullen maakt is dit een sterke, kwalitatieve krultang! Als je haar heel erg kort is, pakt het formaat wel onhandig uit. Wat de conditie van je haar ook is, deze krultang is geschikt.

Voordelen:

 • De titanium krulstaaf beschermt het haar tegen hitte
 • Heeft wel 15 temperatuurstanden
 • Uitgerust met ionische technologie

Nadelen:

 • Minder geschikt voor kort haar

Functies en eigenschappen

Maak je graag een volle bos kleine krullen? Dan ben je hier aan het juiste adres. De BaByliss C449E is een chopstick krultang met een diameter van 10 millimeter: perfect voor leuke, compacte krulletjes.

Om beschadiging van je haar door hitte te voorkomen heeft de krulstaaf een quartz-keramische coating. Bij krultangen zie je vaak een keramische coating, maar een combinatie met quartz is nieuw voor me. Volgens de fabrikant zorgt de quartz ervoor dat de staaf beter op temperatuur blijft, wat alleen maar goed is.

Deze krultang heeft geen klem, wat betekent dat je tijdens het krullen je lokken met de hand vasthoudt. Gelukkig wordt er een hittebestendige handschoen meegeleverd. Dat voorkomt brandplekken, dus je krult je haar met een gerust hart.

krultang chopstick model op tafel

Gebruik

In gebruik is dit een eenvoudig model waar ik kort maar krachtig over kan zijn. Het opwarmen kost deze krultang minder dan een halve minuut; 25 seconden om precies te zijn. Je kunt snel aan de slag!

Vergeet niet om de temperatuur af te stellen op de behoeften van je haar. Je kiest uit een temperatuur tussen de 160 en 210 °C; dat is ruim genoeg om geschikt te zijn voor elk haartype.

Na gebruik schakel je de krultang natuurlijk uit, maar als dat je is ontgaan schakelt het apparaat zichzelf uit na 60 minuten.

Conclusie

Als je graag kleine krulletjes maakt is dit een gebruiksvriendelijk model waarmee je snel aan de slag gaat. Ook niet geheel onbelangrijk: je maakt hier elk haartype blij mee. Kortom: een uitstekende keuze!

Voordelen:

 • Warmt in slechts 25 seconden op
 • Heeft een quartz-keramische coating
 • Temperatuur is instelbaar
 • Schakelt zichzelf na 1 uur uit

Nadelen:

 • Heeft geen ionische technologie

Functies en eigenschappen

Zonder diep in de buidel te tasten heb je deze krultang van Remington! De krulstaaf heeft een diameter van 25 millimeter, wat een fijne middenmaat is. Heb je kort haar, dan valt de krul wat losser uit en bij erg lang haar lijken de krullen relatief kleiner.

Als hittebescherming heeft deze krultang een keramische coating. Ionische technologie ontbreekt bij dit model, dus houd er rekening mee dat je haar er niet minder pluizend of statisch van wordt. Om dat op te lossen gebruik je een haarserum of antistatische borstel.

Verder is deze krultang voor alle haarcondities geschikt, want je hebt ruime keuze uit wel 10 temperatuurstanden tussen de 130 en 220 °C.

Gebruik

Je zet de krultang aan en het duurt vervolgens 30 seconden voordat de krultang heet en klaar voor gebruik is. Dat is geen slechte tijd!

Tijdens het krullen van je haar gebruik je de klem om een lok vast te houden. Je haar glijdt ondertussen niet van de krulstaaf af en je hoeft de pluk haar ook niet met de hand in positie te houden. Op zich is dat fijn, maar de klem moet je wel elke keer open houden wanneer je een pluk haar om de staaf heen wikkelt.

Ren je na het krullen in alle haast de deur uit en twijfel je eenmaal op bestemming of je de krultang wel uit hebt gezet? Wees dan niet ongerust, want dit model schakelt zichzelf uit na 60 minuten.

Conclusie

Voor een klein prijsje heb je een erg fijne stijltang die geschikt is voor veel haartypes! Heb je erg lang en dik haar, dan duurt het wel wat langer voordat al je haar gekruld is.

Voordelen:

 • De prijs is erg vriendelijk
 • Deze krultang warmt snel op
 • Dankzij verstelbare temperatuur voor alle haarcondities geschikt
 • Schakelt zich uit na 60 minuten

Nadelen:

 • Geen ionische technologie

Krultangen, hoe maak je de beste koop?

De lengte van je haar, de conditie, de krullen die je het liefst maakt en nog meer dingen spelen een rol bij het kiezen van de beste krultang. Houd deze punten in gedachten om de perfecte krultang te vinden.

Wat voor krullen wil je maken?

Het type krul dat je wil maken bepaalt het meest welke krultang voor jou geschikt is. Veel krultangen hebben een vaste krulstaaf en diameter, waardoor je maar één type krul kan maken.

Wil je bijvoorbeeld kleine krullen maken, dan heb je een dunne krultang nodig: de chopstick. Met een brede krultang lukt dat helaas niet en maak je grove, losse krullen of slag. Als je krullen graag een natuurlijke vorm geeft die onderin iets meer krult dan bovenin, is de conische krulstaaf perfect.

Voor iedereen die graag verschillende soorten krullen afwisselt, bestaat er ook een oplossing. De automatische krultang op nummer één in deze top 5 heeft bijvoorbeeld 3 verschillende krulstanden. Ook zijn er krultangen met meerdere verwisselbare krulstaven, zoals de nummer 2 uit onze lijst!

Het meeste succes heb je wanneer je je krultang gebruikt op droog haar. Droog je haar met een föhn, of nog handiger: een goede krulföhn. Een krulfohn maakt je haar niet alleen droog, maar krult je haar ook.

De conditie van je haar

Met droog, broos en beschadigd haar ga je graag voorzichtig om. Daarom zet je de temperatuur van je krultang wat lager, maar dat moet wel kunnen. Sommige krultangen hebben één vaste temperatuurstand waar je geen beweging in krijgt.

Een andere optie is een goede föhnborstel. Dit is een borstel waarmee je eenvoudig je haar styled, zonder het gebruik van een föhn. De warme lucht wordt door de borstel heen geblazen.

Om te voorkomen dat je beschadigd haar aan te veel hitte blootstelt, kies je liever voor een krultang met een instelbare temperatuur. Gebruik altijd een heat protector serum of spray voordat je het haar krult en houd de temperatuur tussen de 160 en 180 °C.

haar krullen met tang

Diameter van de krultang

Het woord diameter klinkt sommigen misschien wiskundig in de oren, maar het is eigenlijk een ander woord voor de dikte van de krultang. De diameter wordt bij krultangen uitgedrukt in millimeters. Een krultang met een diameter van 30 millimeter is een krultang die 3 centimeter breed is.

Welke diameter het beste voor jou is, hangt af van 2 dingen: de lengte van je eigen haar en het gewenste formaat krul. Een lange haarlok kun je vaker om een staaf wentelen dan kort haar. Als je haar tot schouderlengte heeft of korter is, wordt dat als kort beschouwd.

Voor middellang tot lang haar horen de onderstaande krulformaten bij een bepaalde diameter. Heb je kort haar? Neem dan een maatje kleiner voor hetzelfde effect.

 • 10 - 15 millimeter: kleine krullen
 • 15 - 29 millimeter: middelgrote krullen
 • 30 millimeter en hoger: grote krullen of slag

Krultang met of zonder klem

Sommige krultangen hebben een klem. Dit zijn meestal rechte krultangen en je gebruikt de klem om een lok die je krult eventjes vast te zetten.

Tenzij je een automatische krultang hebt, krul je het haar door één voor een lokken om de krulstaaf te wikkelen. Heeft de krultang een klem, dan houd je de klem open terwijl je de lok om de krulstaaf heen draait en houdt de klem het haar vervolgens eventjes vast. Daarna doe je de klem weer open en komt de krul los.

Als de krultang geen klem heeft, hoef je de klem niet open te houden, maar moet je wel constant zelf het haar vasthouden. Het haar glijdt daardoor sneller van de krulstaaf af en je houdt je hand vaker en langer bij de hittebron.

Of een krultang met of zonder klem beter bij je past, ligt volledig aan jouw eigen voorkeur: de ene manier krult niet beter dan de ander.

Veelgestelde vragen over krultangen

Hoe gebruik je een krultang?

Laat de krultang eerst opwarmen tot de gekozen temperatuur. Draai vervolgens een pluk haar over de lengte van de krulstaaf en houd dit eventjes vast. Heeft de krultang een klem, dan houdt die de lok op zijn plek. Laat daarna de lok van de krultang glijden en herhaal deze stappen tot al je haar naar wens is gekruld. 

Hoe werkt een krultang?

Net als een stijltang bereiken krultangen hoge temperaturen. Je wikkelt je haar pluk voor pluk om de krulstaaf, waarbij de hitte zorgt ervoor dat je haar deze nieuwe vorm aanneemt. Door zwaartekracht en wind zakken de krullen na verloop van tijd weer uit. Gebruik een haarspray met hold om de krullen langer in model te houden.

Conclusie

Om bijna moeiteloos verschillende soorten krullen te maken is de BaByliss Mira Curl zonder twijfel de beste keuze! Krul je liever handmatig of is het budget wat lager? Dan kun je met de Carmen CT6525 op nummer twee een hoop kanten op.

Hopelijk ben je nu een stapje dichter bij de ideale krultang! Laat je het weten in de feedback? 👇

Was dit artikel behulpzaam?