Wanneer het op koekenpannen aankomt lijkt de keuze eindeloos te zijn. Wie op “koekenpan” zoekt op bol.com ziet meer dan 1700 resultaten! Gelukkig weten wij al wat de beste koekenpan is: de Demeyere Alu Pro Dura Glide. 

Lees hieronder waarom deze pan het beste uit de test komt en welke 4 andere koekenpannen ook zeker een plekje in je keuken verdienen! Of lees eerst onze koopgids onderaan de pagina om te leren waar je op moet letten bij het kiezen van een koekenpan. 

De 5 beste koekenpannen in een oogopslag

 1. Demeyere Alu Pro Dura Glide - Een koekenpan van de hoogste kwaliteit: duurzaam en tegelijkertijd vaatwasbestendig.
 2. Tefal Virtuoso - De beste koop van nu door zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Le Creuset Forgées - Met zijn levenslange garantie is dit de meest duurzame keuze.
 4. BK Easy Induction - Heb je een inductiekookplaat? Kies dan voor deze koekenpan.
 5. De Buyer Mineral B Element - De ideale pan voor het afdichten, aanbranden en grillen van gerechten.

De 5 beste koekenpannen op een rij

De Demeyere Alu Pro Dura Glide mag wel het pareltje onder de koekenpannen genoemd worden. Niet voor niets de beste koekenpan: hij komt deze pan bij de Consumentenbond als beste uit de test!

Deze veelzijdige koekenpan kan gebruikt worden op alle soorten warmtebronnen en daarnaast kan hij ook in de oven én in de vaatwasser!

Materialen

De pan zelf is gemaakt van aluminium. Dat zorgt voor een licht gewicht en een snelle opwarming op alle type kookplaten. Met een dikte van 5,5 millimeter is de bodem tevens dikker dan gemiddeld. Daardoor krijg je een gelijkmatige hitteverdeling en trekt de pan na langdurig gebruik niet krom.

De anti-aanbaklaag is gemaakt Demeyeres eigen TriplInduc-technologie. Dit is een combinatie van PTFE die is afgewerkt met een titanium laag bovenop. Dat maakt hem kras en slijtbestendig, ook als je een stalen metalen gebruikt!

Gebruiksgemak

De Demeyere Alu Pro Dura Glide ligt heerlijk in de hand door de roestvrijstalen hendel. Door de keuze voor RVS kan de koekenpan ook in zijn geheel in de oven. Dit is met name perfect als je graag een shaksuka of een lasagne in de pan klaarmaakt.

Verder is de pan ook vaatwasserbestendig waardoor je na het koken niet meer hoeft af te wassen. Dat zijn extra punten voor het gebruiksgemak natuurlijk, maar om de duurzaamheid te bewaren zou ik je toch aanraden hem op de hand af te wassen.

Helaas wordt er geen deksel meegeleverd wanneer je de Alu Pro Dura bestelt. Wil je toch graag een deksel erbij? Dan kun je deze los aanschaffen

De pannen van Demeyere zijn het meest voordelig wanneer je ze in een set koopt. Als je hem liever los wil kopen, kan dat alleen bij Coolblue.

Voordelen:

 • Geschikt voor alle hittebronnen
 • Mag in de oven én in de vaatwasser

Nadelen:

 • Het deksel moet los besteld worden

Het gebeurt niet vaak dat een van de meest voordelige opties ook een duurzame optie is, maar bij de Tefal Virtuoso koekenpan is niets minder waar.

De pan is geschikt voor alle soorten warmtebronnen en heeft een garantie van 10 jaar. Zo is goedkoop geen duurkoop!

Materialen

De pan zelf is gemaakt van RVS en is zodoende geschikt voor alle soorten warmtebronnen. RVS is een duurzaam materiaal dat erg hittebestendig is waardoor de pan niet snel zal vervormen. Het duurt vaak wel wat langer voordat de pan is opgewarmd, maar daar heeft Tefal een oplossing voor gevonden: de Thermo Spot.

Deze bekende rode stip bevat in eerste instantie verschillende tinten rood. Wanneer de pan op een hittebron wordt geplaatst zal de stip egaal rood kleuren en zo weet je precies wanneer je pan klaar is voor gebruik. Voor de nieuwe en/of ietwat onzekere koks onder ons is dit een groot pluspunt!

De anti-aanbaklaag is gemaakt van PTFE, waardoor je bijna geen olie of boter nodig hebt. Let wel op! Deze laag is niet krasbestendig. Gebruik dus geen metalen keukengerei.

Koekenpan op inductie-kookplaat

Gebruiksgemak

De Virtuoso heeft een CoolTouch hendel gemaakt van RVS. Het RVS zorgt ervoor dat de hele pan in de oven kan. Helaas kan de pan niet tegen hoge temperaturen. Deze pan is geschikt voor temperaturen tot slechts 175 graden, wat voor veel gerechten niet heet genoeg zal zijn.

De CoolTouch-technologie zorgt er voor dat de hendel niet snel te heet wordt tijdens het koken. Desondanks is het goed om altijd een pannenlap bij de hand te houden, vooral wanneer je langer aan het koken bent.

Het schoonmaken van de Virtuoso is erg makkelijk omdat de pan vaatwasserbestendig is. Pas wel op dat andere objecten in de vaatwasser niet tegen de binnenkant aanschuren, want dit kan de anti-aanbaklaag beschadigen.

Ook de Tefal Virtuoso wordt geleverd zonder deksel. De pan is verder het meest voordelig in een set. Deze zijn beschikbaar bij zowel Bol.com als Coolblue. Wil je liever een losse pan kopen? Dan kun je alleen bij Coolblue terecht.

Voordelen:

 • Roestvrij staal is een duurzaam en hittebestendig materiaal
 • Extra lang plezier van de pan door 10 jaar garantie
 • Deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen

Nadelen:

 • Ovenbestendig tot slechts 175 graden
 • De anti-aanbaklaag is niet krasbestendig

Le Creuset is al sinds 1925 een gevestigde naam in de keukenwereld. Ze zijn wereldwijd bekend door hun fel gekleurde stoofpannen met keramische laag, maar ook de koekenpannen zijn van hoogstaande kwaliteit.

Daarbij komt dat Le Creuset pannen een levenslange garantie hebben. Je moet dus wat voor de Forgées over hebben, maar dan heb je wel een leven lang plezier!

Materialen

Aluminium staat er niet om bekend het meest duurzame materiaal te zijn, maar daar hebben ze bij Le Creuset iets op bedacht. De Forgées is gemaakt van geanodiseerd aluminium. Daardoor wordt het twee keer zo sterk als roestvrij staal en gaat de pan langer mee.

Het voordeel van aluminium is dat het hitte beter geleidt dan RVS. De Forgées heeft daarbovenop een extra dikke bodem waardoor hij niet krom trekt. Door deze bodem werkt hij op alle warmtebronnen.

De pan is aan zowel aan de binnenkant als de buitenkant afgewerkt met een anti-aanbaklaag van PTFE. Zo komen ook resten en spatten aan de buitenkant makkelijk los. De kliederaars onder ons hebben hun match dus gevonden! 😬

Hoewel de anti-aanbaklaag verder krasbestendig is, is het toch aan te raden geen metalen kookgerei te gebruiken om zo de levensduur te verbeteren.

Le Creuset bovenaanzicht

Gebruiksgemak

De RVS hendel is hol van binnen, waardoor hij niet snel heet zal worden. Mede door deze hendel kan de Forgées in de oven tot wel 260 °C. Toch is het ook bij deze pan aan te raden om altijd een pannenlap of ovenwant bij de hand te houden.

Een ander voordeel van de holle hendel is dat de pan niet nog zwaarder wordt. Hij weegt namelijk al 2,6 kilogram. Daardoor ligt hij zwaarder in de hand en voel je meteen dat hij stevig gebouwd is.

Als je niet het meest bespierde postuur hebt, kan dit na een tijdje echter vermoeiend worden. Je kunt dit echter ook als voordeel zien: je krijgt meteen een goed work-out voor je armen terwijl je bezig bent!

Hoe dan ook is de Forgées ook vaatwasserbestendig. Daarvoor wordt wel aangeraden om geen reinigingsmiddel op basis van citroen te gebruiken. Was je hem liever af? Gebruik dan altijd een sponsje dat geschikt is voor een anti-aanbaklaag. Schade die ontstaat door onzorgvuldig gebruik valt namelijk niet onder de levenslange garantie!

Er hangt een flink prijskaartje aan deze pan en wie er een deksel bij wilt, zal nog wat extra bij moeten leggen. Daartegenover staat dat je een duurzame koekenpan krijgt die bestand is tegen hoge temperaturen en die bij redelijk gebruik een leven lang mee kan gaan.

Voordelen:

 • Geanodiseerd aluminium gaat extra lang mee
 • Ovenbestendig tot 260 graden

Nadelen:

 • Eén van de duurste koekenpannen op de markt

De BK Easy Induction is speciaal gemaakt voor inductiekoken en de reviews over deze pannenserie zijn erg positief!

Deze koekenpan doet precies wat hij moet doen, zonder dat er een ontzettend hoog prijskaartje aan vast hangt. 

Dus ben jij op zoek naar de beste koekenpan voor inductie? Zoek dan niet verder.

Materialen

De BK Easy Induction is gemaakt van lichtgewicht aluminium. Daardoor weegt de pan slechts 1,2 kilo. Hoewel hij geschikt is voor alle hittebronnen, werkt hij het beste op een inductiekookplaat. Dat komt doordat de onderkant van de pan een dikke magnetische laag bevat die speciaal is ontworpen voor het koken op inductie. 

Bk Easy Induction Pannen op aanrecht

De binnenkant van de pan bevat een Teflon Platinum Plus anti-aanbaklaag. Dat is een nieuw soort Teflon (PTFE) zonder de schadelijke stoffen die bekend staan als PFOA. Hierdoor gebruik je minder olie of boter.

Je leest meer over anti-aanbaklagen onderaan in onze koopgids!

Gebruiksgemak

De hendel van de BK Easy Induction is gemaakt van kunststof. Dat is minder duurzaam dan RVS maar het heeft als voordeel dat het vrijwel niet heet wordt. Zo heb je ook na een langere tijd koken geen pannenlap nodig.

Een ander nadeel van een kunststof hendel is helaas dat het niet te heet mag worden in de oven. De Easy Induction is theoretisch gezien ovenbestendig, maar dan wel tot slechts 160 graden. Dat is in de praktijk voor veel gerechten niet heet genoeg.

Gelukkig is de BK Easy Induction wel vaatwasserbestendig. Let hierbij op dat andere spullen in de vaatwasser de pan niet kunnen beschadigen, of kies ervoor om hem op de hand te wassen. Dat komt de duurzaamheid altijd ten goede!

Al met al is de BK Easy Induction de beste koekenpan voor op inductie tegen een erg voordelige prijs. Als een van de weinige koekenpannen wordt hij ook geleverd met deksel

Heb jij thuis een inductiekookplaat en ben je op zoek naar de beste pannen voor inductie? Lees je dan vooral even in over de beste inductiepannen.

Voordelen:

 • Een erg voordelige pan die geschikt is voor alle warmtebronnen
 • Wordt geleverd met bijbehorend deksel
 • Specifiek gemaakt voor inductiekookplaten

Nadelen:

 • Kunststof hendel is niet erg duurzaam
 • Kan tot maar 160 graden in de oven

Je moet even leren hoe je de pan onderhoudt en inbrandt, maar wie dat lukt heeft een pareltje inhanden.

Materialen

De Mineral B is voor 99% gemaakt van ijzer. Dit is een duurzaam materiaal dat volledig recyclebaar is. 

De pan heeft geen anti-aanbaklaag maar is afgewerkt met een laagje bijenwas ter bescherming. Dit laagje was je er voor het eerste gebruik vanaf.

Om te voorkomen dat voedsel aan de pan blijft plakken moet je de Mineral B eerst inbranden. Dat is een proces waarbij je een dun laagje olie een aantal keer verhit tot het rookpunt. Zo vormt er zich een donkere laag in de pan wat er voor zorgt dat voedsel niet meer blijft plakken. Uiteindelijk zal daarom de ijzeren pan er op ter mijn niet meer zilver uit zien, maar zwart!

Klinkt dit allemaal ingewikkeld? Kijk dan het onderstaande filmpje van De Buyer om te zien hoe je de Mineral B kunt inbranden.

Gebruiksgemak

Doordat de pan volledig van ijzer is gemaakt kan hij hoge temperaturen weerstaan. Dit maakt hem uitermate geschikt voor het afdichten, aanbraden en grillen van voedsel. Daarnaast kan hij zelfs op de BBQ en in de oven tot wel 260 graden.

Hoewel deze pan geschikt is om mee te grillen, heeft deze geen ribbels in de bodem. Wil je hetzelfde effect als een echte grill, overweeg dan een goede grillpan te kopen.

Een nadeel van de Mineral B is dat hij niet vaatwasserbestendig is. De chemicaliën in vaatwastabletten zijn namelijk erg schadelijk voor het materiaal van de pan, wat natuurlijk een negatief effect heeft op zijn prestaties. Om die zelfde reden mag er bij het reinigen van de pan ook geen afwasmiddel gebruikt worden. 

Hoe maak je hem dan wel schoon? Na gebruik, als de pan nog heet is, vul je hem met water. Zo koken de aangekoekte resten los van de pan. Daarna spoel je hem uit met heet water en veeg je hem droog met keukenpapier. Vervolgens wrijf je nog een klein laagje olie over de binnenkant en voilá: klaar voor het volgende gebruik!

Voordelen:

 • Gemaakt van 99% ijzer zonder chemische hulpmiddelen
 • Duurzaam gebouwd waardoor de pan langer meegaat

Nadelen:

 • Kan niet in de vaatwasser schoongemaakt worden
 • De pan goed inbranden is een tijdrovend klusje

Koopgids: Hoe kies je de beste koekenpan?

Wanneer het op koekenpannen aankomt lijkt de keuze eindeloos te zijn. Hoe weet je welke van de 1.700 zoekresultaten de beste koekenpan voor jou is? Daar gaan wij je bij helpen.   

Hoe kies je de beste maat koekenpan?

Welke maat koekenpan het beste bij je past is afhankelijk van je huishouden en wat je van plan bent om te koken. De standaard maat van een koekenpan is tussen de 24 en 28 centimeter. Dat is meestal prima voor een huishouden van 4 personen. 

Wonen er meer mensen bij je thuis? Dan zijn er ook grotere maten beschikbaar, soms tot wel 40 centimeter. Een andere oplossing is het kopen van pannensets, zoals die van Tefal of Demeyere. Dat is in veel gevallen ook nog eens voordeliger

Wil je er grote eenpansrecepten in maken? Overweeg dan een hapjespan met een hogere rand.

Welk materiaal is het beste voor een koekenpan?

Er zijn verschillende soorten materialen voor koekenpannen. Ieder materiaal heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Het is vaak handig als een pan geschikt is voor verschillende warmtebronnen. De meest voorkomende materialen zijn:

 • Aluminium: Dit is het meest gebruikte materiaal voor een koekenpan. Aluminium is goedkoop, licht van gewicht en warmt snel op. Het nadeel van aluminium is dat het minder duurzaam is, tenzij je voor geanodiseerd aluminium gaat zoals bijvoorbeeld bij de Le Creuset Forgeés. Pannen van aluminium hebben bijna altijd een anti-aanbaklaag van PTFE.
 • Roestvrij staal: RVS is een stuk duurzamer en zwaarder dan aluminium. Dat brengt als voordeel met zich mee dat het hitte beter vasthoudt en geleidt. Daarom duurt het wel wat langer voordat de pan is opgewarmd. RVS pannen, zoals de Tefal Virtuoso, hebben vaak ook vaak een anti-aanbaklaag van PTFE.
 • Plaatstaal: Plaatstaal is van puur ijzer gemaakt dat niet met een andere grondstof gemengd wordt. Daarom is het erg duurzaam en tevens “puur natuur”. Plaatstalen pannen zoals de De Buyer Mineral B hebben dan ook geen chemische anti-aanbaklaag. 
 • Gietijzer: gietijzer behoudt de temperatuur en is enorm duurzaam. Een gietijzeren koekenpan gaat dan ook vaak generaties mee.
Koekenpan met gebakken spruiten

Kan de koekenpan in de oven of in de vaatwasser?

Naast de grootte en het materiaal van de pan is ook het gebruiksgemak erg belangrijk. Ga daarom na of je graag een koekenpan wil die oven- en/of vaatwasserbestendig is. 

Kijk dan ook naar tot hoeveel graden ze in de oven kunnen. Zelfs de beste koekenpannen, zoals bijvoorbeeld de BK Easy Induction, zijn ovenbestendig tot slechts 160 graden. Dat is voor veel gerechten niet heet genoeg.

Veelgestelde vragen over koekenpannen

Hoe meet je de diameter van je koekenpan? 

Alle koekenpannen worden gemeten vanaf de bovenrand! Dus ondanks dat de onderkant in aanraking komt met de kookzone, is het toch de bovenkant die gemeten wordt.

Is PTFE (Teflon) gevaarlijk voor je gezondheid?

PTFE is een type kunststof dat onder andere wordt gebruik in een anti-aanmbaklaag van een koekenpan. De merknaam voor PTFE is Teflon. Vroeger zat in PTFE ook de stof PFOA. Naar deze stof is destijds veel onderzoek gedaan en een verband aangetoond met verschillende soorten kanker.

Om die reden is PFOA sinds 2015 verboden. In de koekenpannen van tegenwoordig is dus geen PFOA meer te vinden en daarom is PTFE (Teflon) niet schadelijk voor je gezondheid.

Hoe lang gaat een koekenpan mee?

Hoelang een koekenpan meegaat is sterk afhankelijk van de materialen van de pan en of je hem zorgvuldig gebruikt. Over het algemeen geldt dat aluminium pannen met een anti-aanbaklaag van PTFE het minst lang meegaan, rond de 5 jaar.

RVS en plaatstalen pannen hebben een langere levensduur; bij zorgvuldig gebruik soms een leven lang. Lees wel altijd de handleiding van de producent om te zien hoe je de pan het beste kunt gebruiken en reinigen. Anders loop je de kans de pan vroegtijdig te beschadigen.

Conclusie

De Demeyere Alu Pro Dura Glide voert deze top 5 aan vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Wie op zoek is naar een all-round koekenpan zal hiermee een pareltje in huis halen.

Ook voor een kleiner budget zijn er toppers te vinden, zoals de Tefal Virtuoso en de BK Easy Induction. Of spreekt levenslange garantie je aan? Ga dan voor de Le Creuset Forgées. 

Tot slot, de beste pan zonder anti-aanbaklaag van PTFE is de De Buyer Mineral B Element. Het inbranden kost wat tijd, maar een pan van 99% ijzer zorgt voor eindeloos kookplezier.

Heb jij een van deze koekenpannen in huis? Laat ons dan weten wat jij er graag mee kookt in de reacties!

Was dit artikel behulpzaam?