Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe muis, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Typ het woord "muis" in op Bol.com en je krijgt maar liefst ruim 2300 resultaten. Van gamin-gmuizen tot marathonmuizen, van draadloze muizen tot muizen met verlichting, maar welke is nu de beste muis voor jou? 🖱️

Wij hebben het voor je uitgezocht en hebben een handige top 5 voor je gemaakt. Lees daarnaast onze koopgids als je meer informatie wilt over welke muis je nu precies waarvoor gebruikt en welke eigenschappen er belangrijk zijn.

De 5 beste muizen in een oogopslag

 1. Logitech MX Master 3 Draadloze Muis Zwart - Voor mensen die veel achter de computer zitten en de hoogste eisen stellen.
 2. Kensington Expert Optical Trackball Muis - De beste trackball-muis van nu.
 3. Logitech MX Verticale Ergonomische Muis - Voorkomt en vermindert RSI-klachten dankzij de verticale positie van de muis.
 4. Logitech G502 Hero high Performance Gaming Mouse - Deze muis is dankzij de vele mogelijkheden ideaal om mee te gamen.
 5. Microsoft Wireless Mobile Mouse 3600 Zwart Bluetooth - Voor computergebruikers met een beperkt budget.

De geschiedenis van de muis

Douglas Engelbart en William English ontwikkelden in 1963 - 1964 de eerste muis. In het patent werd de muis overigens niet "mouse" genoemd, maar de "X-Y Position indicator for a Display System". Deze was enorm groot en had maar één knop, maar al snel wisten Engelbart en English drie knoppen op de muis te monteren.

De muis van toen was groot en lomp, maar deed wat hij moest doen: de cursor bedienen. Pas in 1981 werd de muis voor het publiek beschikbaar.

In 1972 kwamen er dan ook andere partijen, zoals Xerox en Apple die hun eigen muis-variant ontwikkelden.

Oude computer, vooraanzicht

Xerox bracht vervolgens in 1981 zijn eerste muis op de markt die bij de 'Star' computer hoorde. Het was een mechanische muis die gebruik maakte van een metalen bal die zo de positie van de cursor op het scherm bepaalde.

Vanaf 1984 gebruikte iedereen een muis bij de computer en er werden continue verbeterde muizen uitgebracht. In 1991 kwam Logitech met de eerste draadloze muis en het was Microsoft die in 1999 de eerste optische muis met een ledje uit bracht.

Je denkt misschien dat Engelbart en English behoorlijk rijk zijn geworden door hun uitvinding, maar helaas. Hun patent liep af voordat de muis populair werd. Hierdoor liepen zij een fortuin mis. Hun werk wordt wel erkend en ze hebben allebei veel onderscheidingen gekregen.

De beste muizen op een rij

Behalve het snelle scrollwieltje, heeft deze muis natuurlijk nog meer voordelen. Zo koppel je de muis aan meerdere apparaten tegelijkertijd met de Logitech Flow functie. Houd er wel rekening mee dat deze computers zich allemaal op hetzelfde netwerk moeten bevinden, anders werkt de software niet.

Dankzij de Darkfield sensor gebruik ik deze muis ook op een glazen tafel. Voor degenen met zo'n glazen tafel (en die geen trek hebben in een nieuw bureau, zoals een Fully Jarvis bureau), is dit perfect.

Opladen doe je met een usb-c-kabel, en wel supersnel! Het enige nadeel wat ik heb gevonden is het gewicht: hij voelt aan de zware kant, zeker vergeleken met de andere muizen die ik heb geprobeerd.

Wat mij betreft, heeft de Logitech MX Master zijn eerste plaats zeker verdiend. Ideaal voor op het werk, maar zeker ook een goede all-rounder die ook geschikt is om af en toe een simpel spelletje mee te spelen! Vergeet niet het geheel af te maken met het beste toetsenbord.🖥️

Voordelen:

 • Ligt fijn in de hand
 • Ideaal voor Microsoft Office werk
 • Heeft Bluetooth optie

Nadelen:

 • Aan de zware kant
 • Alleen geschikt voor rechtshandige mensen

Deze trackball muis voelt robuust en ligt goed in de hand. Heb je iets kleinere handen, gebruik dan de meegeleverde palmsteun. Hierdoor heb je net iets meer steun onder je hand.

Deze trackball muis heeft rondom de trackball een ring: de zogenaamde scroll ring. Deze gebruik je om door grotere documenten heen te scrollen. Hij heeft vier knoppen wat voldoende is voor de meeste gebruikers. Je stelt deze knoppen zelf in.

Dankzij de symmetrie van deze muis is hij zowel geschikt voor links- als rechtshandigen. Deze trackball muis is bovendien ideaal voor kleinere werkplekken: je beweegt niet de hele muis, maar alleen de trackball in de muis.

Kortom: de ideale muis voor mensen met RSI-klachten. Het gebruik is even wennen, maar als je na een paar dagen vrij van klachten bent, wil je nooit meer anders.

Trackball muis, vooraanzicht

Voordelen:

 • Deze muis is ergonomisch en vermindert de kans op klachten
 • Hij is geschikt voor zowel links- als rechtshandigen

Nadelen:

 • Het is even wennen als je nooit eerder een trackball muis hebt gebruikt
 • Hij is niet draadloos

Zoals bij de meeste ergonomische muizen, is het gebruik wel even wennen. Vaak duurt dit een paar dagen, maar daarna wil je niet anders meer. Dankzij een DPI van 4.000 is dit een precieze muis die je zowel thuis als op kantoor gebruikt.

Verticale muis, vooraanzicht

Hij heeft twee instelbare duimknoppen die je zelf programmeert mocht je dit willen. Het scrolwieltje voelt flexibel en maakt geen lawaai tijdens het scrollen. Je verbindt de muis op drie manieren: via Bluetooth, via de usb-ontvanger of via de usb-c-kabel. Aan keuze geen gebrek!

Hoe werkt een ergonomische muis?

Bij gebruik van een normale muis, maken de spieren en pezen in je onderarm een ongemakkelijke, spiraalvormige draaiing. Dit zorgt voor spanning op die spieren en pezen. Om gebruik te maken van een verticale (oftewel ergonomische) muis, hoeft je arm niet te draaien, waardoor je spieren en pezen niet onder zoveel spanning komen te staan.

Heb je pijnklachten in je polsen of handen, dan is dit een goede muis voor jou. Dankzij de vormgeving zal de druk van de overbelaste spieren en pezen afnemen en zullen je klachten verminderen.

Het enige noemenswaardige nadeel is dat het een muis voor rechtshandigen is. Dit precieze model is niet in een linkshandige variant beschikbaar, helaas.

Voordelen:

 • Dankzij de speciale vormgeving vermindert hij pijnklachten
 • Deze muis voelt robuust aan

Nadelen:

 • Hij is niet geschikt voor linkshandigen

Voor mij geen must, maar je kiest uit maar liefst 16 miljoen kleuren waarmee je je muis laat oplichten. Verder bepaal je zelf het gewicht van deze muis. Er zitten zes verschillende muisgewichtjes in de doos. De meeste mensen hebben genoeg aan twee of drie gewichten, maar heb je grote handen, dan is een zwaardere muis misschien comfortabeler.

Deze muis voelt robuust aan, maar de knoppen voelen toch flexibel. Je hoeft geen kracht te zetten om deze muis te bedienen en dat is precies wat je nodig hebt met een gaming-muis. De software waar je de muis mee instelt vond ik wat omslachtig, maar biedt wel enorm veel mogelijkheden.

Logitech gamingmuis zij-aanzicht

Het is overigens wel een grote muis: heb je kleine handen, dan is dit misschien niet de meest ideale muis voor je. Dit geldt ook als je linkshandig bent: deze muis is alleen geschikt voor rechtshandigen.

Tenslotte: deze muis is niet draadloos. Aan de ene kant is dat misschien wat vervelend: je bent minder flexibel. De verbinding is door zo'n kabel (net als bij een goed gaming-toetsenbord) wel altijd stabiel, en dat is iets wat essentieel is als je veel gamet.

Voordelen:

 • Met een instelbaar DPI tot 16.000 ben je verzekerd van precisie
 • Je bepaalt zelf het gewicht van de muis

Nadelen:

 • Deze muis is alleen geschikt voor rechtshandigen
 • Deze muis is vrij groot en daardoor minder geschikt voor mensen met kleinere handen

Dit is een compacte muis die je gemakkelijk in je laptoptas stop of gemakkelijk opbergt. Eenvoud staat bij deze muis voorop: hij heeft geen instelbare knoppen, maar alleen een scrolwiel. Er is daarom niets in te stellen en je gebruikt deze muis direct uit de doos.

Het bovenstaande is echter toch niet helemaal waar. Deze muis werkt op AA batterijen, dus deze moet je eerst plaatsen. Hoewel er beweerd wordt dat de muis een jaar meegaat voordat de batterij vervangen moet worden, een optie om de muis op te laden was erg welkom geweest.

Muis, zij-aanzicht

Verder is de muis erg klein en daardoor niet de meest ergonomische keuze. Bij veelvuldig gebruik loop je het risico last te krijgen van je pols en je hand. Met zijn 1.000 DPI is hij ook niet erg precies.

De nadelen daargelaten: het is een eenvoudige muis die ideaal is voor wanneer je op zoek bent naar een simpele muis die zo af en toe gebruikt wordt. Hij is bovendien erg prijsvriendelijk en geschikt voor zowel links- als rechtshandigen.

Voordelen:

 • Erg prijsvriendelijk
 • Door het compacte formaat eenvoudig op te bergen

Nadelen:

 • Werkt op batterijen
 • Niet ergonomisch vormgegeven

Waar let je op als je een muis koopt?

De beste muis voor mij, hoeft natuurlijk niet de beste muis voor jou te zijn. Het hangt er maar net vanaf waarvoor jij de muis het meeste gebruikt. Zo zijn er muizen om mee te gamen, ergonomische muizen, draadloze muizen en bedrade muizen. Hieronder geef ik je uitleg over de verschillende muizen.

Ergonomische muizen

Ergonomische muizen zijn speciaal ontworpen om pijnklachten zoals RSI te verminderen. Door het gebruik van een ergonomische muis neem je een natuurlijkere werkhouding aan die beter voor je is.

Deze muizen zien er anders uit: ze zijn vaak verticaal en wat groter. Soms hebben ze zelfs een ingebouwde trackball zodat je de muis niet eens hoeft te bewegen.

Heb je altijd een "normale" muis gebruikt, dan kan het gebruik van een ergonomische muis best even wennen zijn. Je hand en je pols nemen een hele andere positie aan. Als je al pijnklachten hebt, merk je wel snel dat deze verminderen.

Iemand zit te gamen voor toetsenbord en muis met RGB-verlichting

Gaming-muizen

Gaming-muizen zijn bedoeld voor, je raadt het al, gamers. Er zit een verschil in de muizen die je nodig hebt voor bijvoorbeeld een shooter of een MMO (Massively Multiplayer Online game).

Voor games zoals bijvoorbeeld DOTA 2 en League of Legends heb je een muis nodig met zoveel mogelijk knoppen die je instelt met specifieke skills. Een muis met instelbare knoppen is in dit geval eigenlijk een must.

Heb je niet genoeg knoppen (en daarmee skills), dan word het winnen van je game erg lastig. Speel je veel shooters dan heb je niet zoveel knoppen nodig, maar wel veel precisie. Je wilt daarnaast geen muis die gekkigheid uithaalt terwijl jij net iemand aan het snipen bent.

Let bij een gaming-muis daarom vooral op het aantal DPI, het aantal instelbare knoppen en de verbinding. Een draadloze gaming-muis is prima, maar een bedrade gaming-muis is vaak stabieler.

DPI: Dots Per Inch

Als jij een grafisch designer bent of een gamer, heb je een muis met veel precisie nodig. Hoe hoger het dpi van een muis, hoe preciezer de muis je bewegingen volgt wanneer jij de muis aanstuurt.

Soms stel je het DPI ook zelf in. Dit gebeurt via software, of via een fysieke knop op de muis zelf. In dat laatste geval verhoog je meestal met een enkele klik op de knop de instelbare DPI van de muis. Dit gebeurt stapsgewijs en merk je meteen op het scherm.

Bedrade muizen

Er zijn zowel bedrade als draadloze muizen te koop. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Een bedrade muis hoef je nooit op te laden en werkt altijd, als hij maar aangesloten is. De meeste mensen die een desktop computer hebben, gebruiken een bedrade muis. Je gebruikt de muis immers alleen daar.

Een bedrade muis is daarnaast stabieler dan een draadloze muis. De muis heeft via het draad altijd contact met de computer waardoor haperen of het signaal verliezen niet voorkomt. Dit is vooral belangrijk tijdens het gamen.

Draadloze muizen

Draadloze muizen zorgen ervoor dat je flexibeler bent. Er is geen vervelend snoer waar je rekening mee hoeft te houden en je neemt zo'n muis makkelijk mee op reis. De beste draadloze muizen werken via een draadloze radiofrequentie, waarbij je een usb-ontvanger in de poort van je laptop stopt.

Daarnaast zijn er modellen die met Bluetooth werken. Bij deze muizen stel je de DPI dikwijls zelf eenvoudig in. Er zijn ook draadloze ergonomische muizen verkrijgbaar.

Laptop, muis en horloge, bovenaanzicht

Hoe wordt de muis aangestuurd?

Een muis kan op verschillende manieren worden aangestuurd. Ooit begon het met een klein balletje wat zich in de muis bevond. Tegenwoordig zijn er (bijna) geen mechanische muizen meer. Hieronder beschrijf ik de meest voorkomende manieren van aansturing.

Optisch

Een optische muis heeft een sensor met een hele kleine camera. Deze meet hoe snel de muis beweegt waardoor de muis erg precies beweegt. Door de weerspiegeling van glas, werkt een optische muis niet goed op een glazen tafel.

Laser

Een muis die aangestuurd wordt door een laser gebruikt een pulserende laser. Deze gaat op zoek naar oneffenheden en meet zo de beweging. Deze muis kun je wel op een glazen tafel gebruiken.

Touch

Deze muis wordt aangestuurd met zowel een sensor als een soort trackpad. Hij volgt de bewegingen die je met je vingers maakt in plaats van een scrollwiel. Deze muis heeft verder geen knoppen. De Apple Magic Mouse werkt op deze manier.

Trackball

Bij deze muis draai je aan de bal om de cursor te laten bewegen. Je polsen worden op deze manier ontlast, waardoor je weinig tot geen pijnklachten krijgt.🖲️

Grijze muis, zij-aanzicht

Veelgestelde vragen over muizen

Waarom heb ik een ergonomische muis nodig? 

Een ergonomische muis zorgt ervoor dat jouw hand een natuurlijkere houding aan neemt. Hierdoor krijg je minder snel pijnklachten waardoor je bijvoorbeeld RSI voorkomt. Als je veel op de computer of laptop werkt, is een ergonomische muis daarom een goed idee. 

Heb ik een muismat nodig? 

Voor de meeste muizen heb je geen muismat meer nodig. Muismatten zijn ontworpen om mechanische muizen (met een balletje) beter te laten werken. Een muismat maakt de ondergrond egaal waardoor het balletje in een mechanische muis beter rolde.

Nu er (bijna) geen mechanische muizen meer zijn, is het gebruik van een muismat zo goed als overbodig geworden. Wel "schuift" een muis fijner op een muismat. Daarom gebruiken de meeste mensen toch nog een muismat. 

Welke muis gebruik ik voor een iPad? 

Voor producten van Apple gebruik je alleen officiële Apple producten zoals bijvoorbeeld de Apple Magic Mouse. 

Conclusie

Hopelijk heeft onze top vijf de keuze makkelijker voor je gemaakt. Of je nu een gamer bent en voor de Logitech G502 Hero High Performance Gaming Mouse hebt gekozen, of je geeft simpelweg de voorkeur aan een verticale muis en bent voor de Logitech MX Verticale Ergonomische Muis gegaan: presteren is geen probleem voor deze muizen.

Welke eisen stel jij aan je muis? Vertel het ons hieronder! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?