Je staat er misschien niet zo bij stil, maar een goed toetsenbord maakt je computerervaring een stuk aangenamer – of juist niet. 😅 Of je nu iemand bent die van hard geklik, een mooie deal of veel extra knoppen houdt: hier vind je het beste toetsenbord voor jou!

De 5 beste toetsenborden in een oogopslag

 1. Logitech Craft - Een echte alleskunner van uitstekende kwaliteit.
 2. Microsoft Ergonomisch Toetsenbord - Ergonomisch en economisch. Dit toetsenbord heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Logitech G910 Orion Spectrum - Dit toetsenbord van Logitech is de juiste keuze voor veeleisende gamers.
 4. Logitech MX Keys - Wil je zo min mogelijk kabels? Dan is dit toetsenbord iets voor jou.
 5. Trust Primo Toetsenbord - Een ideaal toetsenbord voor iedereen met een beperkt budget.

Waarom QWERTY?

Het typen begon allemaal met de typmachine. Deze hadden armen die elk een verschillende letter hadden. Deze arm drukte de letters op het papier terwijl je typte. De eerste typmachines hadden de letters in alfabetische volgorde. Al snel kwam men erachter dat deze volgorde niet werkte.

Waarom? De armen van de typmachine botste tegen elkaar aan en liepen hierdoor vast. Bij de QWERTY-indeling zitten de meest gebruikte letters ver uit elkaar waardoor er sneller getypt kon worden.

Deze en de AZERTY-indeling (waarbij er rekening wordt gehouden met meerdere leestekens) worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.

Oude typmachine op een houten tafel met koffie en smartphone ernaast

De beste toetsenborden op een rij

Deze knop wordt "the Crown" genoemd. Deze draaiknop stel je zelf in en geeft directe toegang tot creatieve tools. Als je veel met programma's zoals Photoshop of Illustrator werkt, is dit een erg handig extraatje.

Let er wel op dat dit geen vervanger is voor de beste muis: deze heb je nog steeds nodig voor het gros van je bewerkingen.

Daarnaast zijn er multimediatoetsen waarmee je zonder moeite je playlist bedient en het volume aan past. Werk je door tot in de late uurtjes? Dat is ook geen probleem, want zodra je dichtbij dit toetsenbord komt, gaat de achtergrondverlichting aan. Is het nog niet erg donker, dan is het licht minder fel. Zo bespaar je de batterij.

Dit is een draadloos toetsenbord, waardoor je erg flexibel werkt. Je verbindt het toetsenbord via Bluetooth en laad hem up met de meegeleverde usb-kabel. Bij veelvuldig gebruik laad je het toetsenbord elke drie a vier dagen op. Dit vind ik een tikje teleurstellend, vooral als je naar de prijs kijkt.

De batterijduur is hierdoor het enige nadeel wat ik kan vinden. Hoewel hij membraantoetsen heeft, typt hij namelijk toch erg fijn. Als je lange uren maakt, is een polssteun overigens ook aan te raden: dit toetsenbord is niet ergonomisch. Kortom: een ideaal toetsenbord voor mensen die hoge eisen stellen en het niet erg vinden om hier flink voor in de buidel te tasten.

Voordelen:

 • Dit is een multifunctioneel toetsenbord 
 • Het toetsenbord voelt robuust aan
 • Het toetsenbord is verlicht

Nadelen:

 • De accuduur is ietwat teleurstellend

Functioneel, prijsvriendelijk en ergonomisch vormgegeven. Dit toetsenbord met membraantoetsen heeft het allemaal. Dankzij de vormgeving neem je een natuurlijkere houding aan waardoor pijnklachten verminderen of zelfs wegblijven.

Je hebt alle functies die je nodig hebt, maar als je toch nog iets mist, stel je deze zelf in via de programmeerbare toetsen. Je vindt ook multimediatoetsen op dit toetsenbord waarmee je eenvoudig het volume aanpast of je telefoon opneemt.

Net als de meeste toetsenborden, word ook dit toetsenbord meteen herkend door Windows, waardoor de installatie supereenvoudig is. Dit toetsenbord mag dan bedraad zijn, maar de usb-a-kabel is met een halve meter erg kort, waardoor je er geen last van hebt... tenzij je computerkast ver weg staat.

De verbinding is door de kabel hoe dan ook altijd stabiel, waardoor je ongestoord en zonder frustratie snel typt. De toetsaanslag voelt licht en comfortabel, en maakt niet teveel lawaai. Tijdens het typen word je pols ondersteunt.

Microsoft ergonomisch toetsenbord, toetsen in close-up

Houd er wel rekening mee dat dit toetsenbord veel ruimte in beslag neemt. Heb je een klein bureau, dan is dit toetsenbord misschien minder geschikt.

In conclusie is dit een heel comfortabel toetsenbord en ideaal voor mensen die veel werken, een groot bureau, zoals het Fully Jarvis bureau hebben en op zoek zijn naar een prijsvriendelijk en ergonomisch toetsenbord.

Voordelen:

 • Dit toetsenbord heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Dankzij de vormgeving verminder je de kans op pijnklachten

Nadelen:

 • Dit is een groot toetsenbord waardoor hij minder geschikt is voor kleinere werkplekken

Zo nu en dan kom je gaming-randapparatuur tegen die volgestopt is met functies waarvan je niet wist dat ze nodig waren. Met het G910 Orion Spectrum gaming-toetsenbord neemt Logitech een stapje terug en hiermee zou je de Orion het broertje van de Spark kunnen noemen.

De Spectrum heeft nog dezelfde toetsenbordindeling als de Spark, compleet met een 10-toets numeriek toetsenblok, Arx smartphone dock, speciale mediaknoppen, negen macrotoetsen en drie verwisselbare profieltoetsen.

Waar de Spectrum in uitblinkt is in zijn verlichting. Net als zijn kleinere neefje, de G810 Orion Spectrum (die meer gericht is op meer casual gamers), beschikt de G910 Spectrum over 16,8 miljoen aanpasbare kleuropties. Er zit geen zogenaamde 'bleed' tussen de toetsen, wat resulteert in scherpere, meer doelgerichte verlichting.

De Logitech Gaming Software maakt volledig gebruik van de Spectrum's achtergrondverlichting per toets, zodat je verschillende kleuren kunt toewijzen aan specifieke gaming-zones, maar ook kunt kiezen uit 597 vooraf geladen game-specifieke verlichtingsprofielen.

De Romer-G-toetsen van Logitech zijn bruine switches: deze voelen prettig aan, reageren razendsnel en zijn relatief stil voor mechanische schakelaars. Ze staan ook wel bekend als tactile switches en is hierdoor geschikt voor zowel gamen als typen.

Dit vertaalt zich in een soepele ervaring, en de talloze verlichtingsopties maken de Spectrum perfect voor vele persoonlijke instellingen en voorkeuren.

De macro toetsen zijn geplaatst in handige locaties. Wat betreft het 'normale' typwerk, presteert de Spectrum heel degelijk. Veel van de gaming-functies kunnen ook worden gebruikt voor lichte productiviteit. Over het algemeen is de G910 echter een toetsenbord dat het meest geschikt is voor hardcore gamers.

Casual gamers zijn beter af met goedkopere alternatieven en hoewel je dit toetsenbord zoals hierboven al beschreven ook gebruikt voor licht administratief werk, is het simpelweg zonde van je geld om dit toetsenbord aan te schaffen als je geen gamer bent.

Ben je een hardcore gamer, dan zul je de Logitech G910 zeker waarderen en waarschijnlijk nooit meer van de Logitech series afwijken!

Voordelen:

 • De mogelijkheden van dit toetsenbord zijn bijna oneindig
 • Dit is een mechanisch toetsenbord, wat hem erg responief maakt

Nadelen:

 • Dit toetsenbord heeft een stevig prijskaartje

Met zijn strakke grijze afwerking ziet de MX Keys er strak en stijlvol uit. Qua uiterlijk zou het zeker een toetsenbord zijn dat zo mijn thuiskantoor binnenwandelt.

De algehele constructie van de MX Keys is robuust, vooral als je naar het lage profiel en slanke ontwerp kijkt. Dankzij de metalen bovenplaat ziet dit toetsenbord er duur en stijlvol uit, maar dat mag ook wel, want het is geen goedkoop toetsenbord.

De MX Keys is ontworpen om te concurreren met Apple's Magic Keyboard, wat betekent dat hij dezelfde uitstraling moet hebben. Hoewel hij niet dezelfde looks heeft, voelt het toetsenbord voelt fantastisch aan – maar, wat nog belangrijker is, hij typt ontzettend fijn. Dit is verrassend, want het toetsenbord heeft membraantoetsen en geen mechanische toetsen.

Met licht verzonken toetsen houdt de MX Keys je gefocust op de plaatsing van je vingers tijdens lange typsessies. Terwijl ik nooit de grootste fan ben geweest van "deep dish"-toetsen, zijn de kleine inkepingen hier meer dan welkom. Ze verhogen het comfort.

De MX Keys beschikt ook over een set multimediatoetsen, ontworpen als alternatief voor de fn-toets. Bovendien heeft de MX Keys de typische Scroll Lock en Print Screen toetsen achterwege gelaten ten gunste van optietoetsen om te schakelen tussen de drie apparaten waarop de MX Keys kan worden aangesloten.

Als algemeen kantoortoetsenbord werkt de MX Keys uitstekend. Wat voor mij van belangrijk was, was de mogelijkheid om vrijwel met één druk op de knop tussen drie verschillende apparaten te schakelen. Hierdoor verhoogt je productiviteit, vooral als je zoals ik op twee apparaten tegelijk werkt.

Niet het meest onbelangrijke: met de achtergrond verlichting op volle toeren, deed ik tien dagen met een volle accu-lading. Kortom: het ideale draadloze toetsenbord voor de veeleisende, hard werkende computergebruiker.

Voordelen:

 • De toetsaanslagen voelen vloeiend aan
 • Hij is verrassend robuust gebouwd

Nadelen:

 • Dit is geen prijsvriendelijk toetsenbord

Toetsenborden zijn er in alle soorten en maten, maar wat als je op zoek bent naar een toetsenbord zonder toeters en bellen? De Trust Primo is precies dat. Hij heeft een full-size lay-out, morsbestendige membraantoetsen en is in hoogte verstelbaar. En dankzij de stille toetsen typ je zonder iemand tot last te zijn.

Bij dit toetsenbord staat eenvoud voorop. Geen gecompliceerde instellingen of onnodige toetsen. Hij typt fijn zonder veel lawaai te maken en is eenvoudig aan te sluiten. Op de website van Trust wordt het snoer van 1,80 meter als voordeel gezien, maar hier ben ik het niet helemaal mee eens.

Trust toetsenbord in gebruik, met laptop op standaard

Behalve als je je toetsenbord gebruikt om aan te sluiten op je game-console, vind ik zo'n lang snoer onhandig. Op je bureau ligt dit lange snoer alleen maar in de weg. Aan de andere kant: dit toetsenbord kost maar een paar tientjes en doet wat hij moet doen.

Hij is niet ergonomisch waardoor een polssteun bij langdurig gebruik aan te raden is, maar ook dit nadeel weegt niet op tegen de lage prijs. Ben je op zoek naar een eenvoudig toetsenbord zonder fratsen, dan is dit de ideale keuze voor jou.

Voordelen:

 • Dit model is eenvoudig zonder onnodige franjes
 • Hij is zeer prijsvriendelijk

Nadelen:

 • Hij is niet erg ergonomisch gebouwd
 • De kabel is erg lang

Hoe koop ik het beste toetsenbord?

Er zijn toetsenborden te koop voor verschillende doeleinden en ze hebben allemaal zo hun eigen eigenschappen. Daarnaast zijn er bedrade en draadloze toetsenborden, met elk hun eigen voor- en nadelen. Hieronder leg ik je het wat de verschillen zijn en waar je op let bij de aankoop van een nieuw toetsenbord.

Verschillende doeleinden

Je gebruikt elk toetsenbord in principe voor hetzelfde doeleinde: om te communiceren met je computer. Er zijn echter verschillen in hoe je dat doet. Gebruik je je toetsenbord van negen tot vijf voor zakelijke doeleinden, dan stel je andere eisen aan je toetsenbord dan wanneer je elke avond een paar uur online games speelt.

Toetsenbord Close Up Met Rgb Verlichting

Ergonomisch toetsenbord

Een ergonomisch toetsenbord is essentieel als je voor langere periodes achter elkaar achter de computer zit. Een ergonomisch toetsenbord zorgt ervoor dat je een natuurlijkere houding aan neemt terwijl je aan het typen bent waardoor je minder snel klachten aan je handen en polsen krijgt.

Een ergonomisch toetsenbord heeft een andere vorm dan een standaard toetsenbord en soms worden er polssteunen meegeleverd. Er zijn bedrade en draadloze ergonomische toetsenborden verkrijgbaar.

Gaming-toetsenbord

Bij een gaming-toetsenbord gaat het vooral om de gevoeligheid van de toetsen. Als de toetsen niet gevoelig genoeg zijn en daarom langzaam reageren, wordt het moeilijk om snelle acties uit te voeren.

De gevoeligheid van een toetsenbord wordt voornamelijk bepaald door het soort toetsen. Er zijn mechanische toetsen en zogenaamde membraantoetsen.

Membraantoetsenbord

Een toetsenbord met membraantoetsen moet je erg ver indrukken om een reactie te krijgen en zijn hiermee minder gevoelig. Dit is niet ideaal voor de serieuze gamer, waarbij een paar milliseconden je de winst oplevert, of juist afneemt.

Als je je toetsenbord alleen gebruikt om mee te typen, of zo nu en dan een spelletje op te spelen, dan volstaat een membraan toetsenbord.

Mechanisch toetsenbord

Een mechanisch toetsenbord heeft vele gevoeligere toetsen, de klik voelt prettiger aan omdat je beter voelt wanneer je ingave wordt geregistreerd.

Een mechanisch toetsenbord heeft bovendien in de meeste gevallen meer functionaliteit. Een goed toetsenbord voor gamers is daarom mechanisch. Let er wel op dat er onderling veel verschil kan zitten in de gevoeligheid van de soorten schakelaars.

Draadloos toetsenbord

Een draadloos toetsenbord heeft als voordeel dat je flexibeler bent: er is geen vervelend snoer wat in de weg ligt. Er kleven daarentegen een paar nadelen aan een draadloos toetsenbord. Het eerste nadeel is het opladen van de batterij.

Een draadloos toetsenbord laadt je meestal op via de usb-poort van je laptop of computer. Dat is thuis prima, maar als je onderweg bent met je laptop, levert dit ongewenst gedoe op.

Sommige modellen werken op batterijen. Zijn deze op, tja, dan heb je niets aan je toetsenbord totdat je er nieuwe batterijen in stopt. Houd dus altijd een extra paar batterijen bij de hand!

Het andere nadeel is dat draadloze modellen soms minder stabiel zijn. Ze werken vaak via een usb-verbinding waarbij je de usb-ontvanger in de poort van je computer stopt.

Er zijn tegenwoordig steeds meer toetsenborden met Bluetooth: hier heb je geen ontvanger voor nodig. Deze koppel je simpelweg met je computer. Je computer heeft hier wel een Bluetooth-ontvanger voor nodig.

Bedraad toetsenbord

Een bedraad toetsenbord heeft als voordeel dat de verbinding altijd stabiel is. Dit is dan ook de reden dat de meeste gaming-toetsenborden bedraad zijn. Je wilt geen lag in je game.

Het grootste nadeel van een bedraad toetsenbord is, je raadt het al, de kabel. Het ligt al snel in de weg. Daarom kiezen veel mensen ook voor een goede draadloze muis. Heb je een draadloos toetsenbord en een draadloze muis, dan heb je geen last van kabels die in de weg liggen.

De lengte van dit snoer is hierbij belangrijk. Is het snoer te lang, dan heb je er last van. Is het te kort, dan werk je niet prettig. Een snoer van maximaal 1,5 meter is vaak voldoende. Heb je een zogenaamde all-in-one computer, dan volstaat een korter snoer.

Toetsenbord indeling

Er zijn twee toetsenbord indelingen: QWERTY en AZERTY.

QWERTY

QWERTY is de indeling die internationaal het meest wordt gebruikt. Je herkent een QWERTY- toetsenbord aan de letters "QWERTY" links bovenaan. Een QWERTY-toetsenbord kan twee indelingen hebben: namelijk een US lay-out of een UK lay-out. In Nederland zie je voornamelijk de UK lay-out.

De UK lay-out herken je aan een grote enter-toets en een kleine shift, terwijl je de US lay-out herkent aan de kleine enter-toets en de grote shift-toets.

Toetsenbord met gekleurde toetsen, bovenaanzicht

AZERTY

Een AZERTY-toetsenbord zie je vooral in België, Frankrijk en in andere Franstalige landen. Bij een AZERTY-toetsenbord zijn leestekens die vooral in het Frans worden gebruikt gemakkelijker te vinden en te gebruiken. Een AZERTY-toetsenbord kan twee layouts hebben: BE of FR.

Bij een FR-layout heten de enter en de shift toets anders, namelijk "Entree" en "Maj".

Veelgestelde vragen over toetsenborden

Wat voor toetsenbord gebruiken we in Nederland? 

In Nederland gebruiken we voornamelijk QWERTY-toetsenborden met een UK-layout.

Wat is een mechanisch toetsenbord? 

Bij een mechanisch toetsenbord werken alle toetsen afzonderlijk van elkaar: elke toets heeft een schakelaar die de aanslag herkent en vervolgens registreert. Hierdoor is een mechanisch toetsenbord gevoeliger en duurzamer dan een standaard toetsenbord. 

Hoe maak je een toetsenbord schoon? 

Als eerste schud je je toetsenbord goed uit: houd hem ondersteboven en laat alle kruimels en andere viezigheid eruit vallen. Vervolgens stofzuig je voorzichtig met de zachte borstel het hele toetsenbord. Daarna gebruik je een vochtige doek (niet nat!) en maak je de toetsen schoon.  

Wanneer koop ik een nieuw toetsenbord? 

Wanneer de toetsen minder goed reageren en dit niet komt omdat je toetsenbord vies is, is het misschien tijd om een nieuw toetsenbord aan te schaffen. Voldoet je toetsenbord niet meer aan je eisen, dan is een nieuw toetsenbord ook een goed idee. 

Conclusie

Hopelijk heb ik je op weg geholpen met het maken van een keuze. Of je nu de Logitech Craft in huis haalt, of de Logitech MX Keys, je kunt er met deze toetsenborden voorlopig tegenaan. Heb je nog vragen? Laat die hieronder in de feedback achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?