Ben je op zoek naar het beste sporthorloge dat past bij jouw actieve levensstijl en sportieve ambities? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in de wereld van sporthorloges. Ontdek samen met ons welk sporthorloge het beste aansluit bij jouw sportieve activiteiten en persoonlijke voorkeuren, zodat je optimaal kunt trainen en je prestaties kunt verbeteren.

Wat zijn de beste sporthorloges van 2024?

Dit zijn de top 5 beste sporthorloges op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Beste sporthorloges van 2024

1. Beste sporthorloge: Garmin Forerunner 255S

1. Beste sporthorloge: Garmin Forerunner 255S

Belangrijke specificaties:

Meetwaarden: Afstandmeting, Bewegingssensor, Hartslagfunctie, Hoogtemeter, Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller, Stressmonitor, Trappenteller
Batterijduur wearable: 416.63
WIFI: Geen Wi-Fi
Waterdichtheid: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)

De Garmin Forerunner 255S heeft de aandacht getrokken vanwege zijn opmerkelijke kenmerken, waardoor het een sterke concurrent is in de categorie sporthorloges. Met een kleinere kast van 41 mm en een lay-out met 5 knoppen, biedt het een comfortabele pasvorm en gebruiksgemak. Het introduceert nieuwe functionaliteiten zoals Morning Report, HRV Status, Native Running Power en Race Widget, waardoor het zich onderscheidt van zijn voorgangers. De verscheidenheid aan displayopties en de mogelijkheid om muziek op te slaan versterken verder de aantrekkingskracht. De Forerunner 255S heeft ook een verbeterde batterijduur, met een dagelijkse levensduur van 14 dagen en 30 uur GPS-gebruik, zoals benadrukt door Tom's Guide. De geavanceerde gezondheidsfuncties, waaronder de Elevate V4-sensor, verhogen de waarde, waardoor de prijsvariatie ten opzichte van de Forerunner 245 wordt gerechtvaardigd.

"De Garmin Forerunner 255S wordt beschreven als het kleinste volledig uitgeruste triatlonhorloge dat beschikbaar is." (T3)

Ondanks zijn kleinere formaat, doet de Forerunner 255S geen concessies aan prestaties en functionaliteit, waardoor het een geschikte metgezel is voor triatlonliefhebbers. The Verge prijst zijn vlaggenschipfuncties en benadrukt zijn waarde voor hardlopen. De review gaat echter niet in op specifieke details of gebruikerservaringen.

De Garmin Forerunner 255S komt naar voren als een overtuigende optie voor fitnessliefhebbers die op zoek zijn naar een uitgebreid en compact sporthorloge. Zijn vermogen om te voldoen aan de behoeften van triatleten, in combinatie met geavanceerde gezondheidsfuncties, positioneert het als een veelzijdige keuze. De verbeterde batterijduur en de optie om muziek op te slaan verhogen verder de aantrekkingskracht, vooral voor gebruikers die gemak en ononderbroken tracking tijdens langdurige activiteiten zoeken.

"De Garmin Forerunner 255 bevat geavanceerde gezondheidsfuncties zoals de Garmin Elevate V4-sensor. Deze functies rechtvaardigen de extra kosten in vergelijking met de Forerunner 245." (Tom's Guide)

In vergelijking met zijn tegenhangers valt de Forerunner 255S op door zijn compacte ontwerp, geavanceerde functies en verbeterde batterijduur. De hogere prijs kan echter een uitdaging vormen voor budgetbewuste kopers. Als alternatief kan de Forerunner 245 een meer kosteneffectieve optie zijn voor degenen die zich voornamelijk richten op hardlopen, zoals voorgesteld door Tom's Guide.

De Garmin Forerunner 255S belichaamt het toppunt van een hoogwaardig sporthorloge, dat voldoet aan de behoeften van triatleten en hardlopers. Zijn evolutie van eerdere modellen wordt gekenmerkt door een focus op compactheid, geavanceerde gezondheidstracking en verlengde batterijduur. Hoewel het misschien tegen een meerprijs komt, maken zijn diverse reeks functies en verbeterde functionaliteit het een uitzonderlijke keuze voor fitnessliefhebbers die op zoek zijn naar een eersteklas sporthorloge.

Samenvattend maakt de Garmin Forerunner 255S indruk met zijn compacte maar rijk uitgeruste ontwerp, waardoor het een sterke concurrent is in de categorie sporthorloges. Zijn evolutie van eerdere modellen is duidelijk zichtbaar in zijn uitgebreide functieset, verbeterde batterijduur en geavanceerde gezondheidstracking. De hogere prijs kan echter budgetbewuste kopers afschrikken, hoewel de verbeterde functionaliteit de investering rechtvaardigt voor degenen die op zoek zijn naar een eersteklas sporthorloge.

Voordelen Garmin Forerunner 255S
 • Compact 41mm kastformaat en 5-knoppenindeling voor een comfortabele pasvorm en gebruiksgemak
 • Introduceert nieuwe functionaliteiten zoals Morning Report, HRV Status, Native Running Power en Race Widget
 • Verbeterde batterijduur met 14 dagen dagelijkse batterijduur en 30 uur GPS-gebruik
Nadelen Garmin Forerunner 255S
 • Hogere prijs kan een uitdaging vormen voor budgetbewuste kopers

2. Multisportmogelijkheden in een lichtgewicht ontwerp: Coros Pace 3

2. Multisportmogelijkheden in een lichtgewicht ontwerp: Coros Pace 3

Belangrijke specificaties:

Meetwaarden: Afstandmeting, Barometer, Hoogtemeter, Bewegingssensor, Hartslagfunctie, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller, Stressmonitor, Temperatuurmeter, Caloriemeting
Batterijduur wearable: 30 uur
WIFI: Geen Wi-Fi
Waterdichtheid: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)

De Coros Pace 3 GPS Sport Watch is een lichtgewicht en boordevol multisport horloge dat is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van multisport atleten. Met een verlengde batterijduur, next-generation optische hartslag- en SpO2-sensoren, en dual-frequency GPS, is de Pace 3 een optimale keuze voor degenen die betrouwbare GPS-tracking zoeken in een lichtgewicht ontwerp. Met een focus op trainingshulpmiddelen en -metingen, blinkt het uit in het bieden van geavanceerde functies voor hardlopers, waardoor het een topkeuze is voor hardloopliefhebbers.

"Ik ben dol op de Coros Pace 3 vanwege de veelheid aan fitnessmetingen, superieure batterijduur en uitstekende nauwkeurigheid van de hardlooptracking..." (Runners World)

Voor een prijs van €249,00 voor de Eliud Kipchoge-editie, biedt de Pace 3 een aantrekkelijk pakket, met uitgebreide activiteitsmodi, slaaptracking, SpO2-monitoring en analyse van trainingsintensiteit. Het 1,2" transflectieve touchscreen zorgt voor gemakkelijke zichtbaarheid in verschillende lichtomstandigheden, en de waterbestendigheid tot 5 ATM maakt het geschikt voor diverse trainingsomgevingen.

Terwijl de Garmin Forerunner 255 wordt geprezen om zijn muziekverbinding en lange batterijduur, onderscheidt de Coros Pace 3 zich door zijn lichte ontwerp en focus op hardloop-specifieke functies, waardoor het een topkandidaat is in de categorie van de beste budget hardloophorloges. Met een prijs van $229 in de VS, £219 in het VK en AU$399 in Australië, concurreert de Pace 3 gunstig met andere hardloophorloges en biedt het aanzienlijke waarde voor hardloopliefhebbers.

"De Coros Pace 3 wordt geprezen om zijn waarde en wordt beschouwd als een sterke speler in de categorie van de beste goedkope hardloophorloges en mogelijk een van de beste uitgebrachte hardloophorloges." (TechRadar)

In vergelijking met zijn concurrenten onderscheidt de Coros Pace 3 zich door een uitgeklede sportieve horloge-ervaring te bieden, waarbij de nadruk ligt op hardloop-prestatie-metingen en trainingshulpmiddelen boven extra smartwatch-functies. Terwijl Garmin zich richt op een uitgebreid scala aan sport- en fitness-tracking met een breed scala aan slimme functies, voorziet de Pace 3 in de behoeften van elite atleten en recreatieve weglopers met zijn lichte ontwerp en geavanceerde hardloop-prestatie-metingen.

Kortom, de Coros Pace 3 blinkt uit als een betaalbaar hardloophorloge, met optimale GPS-tracking in een lichtgewichtig en comfortabel ontwerp. De focus op geavanceerde hardloopfuncties en uitgebreide trainingshulpmiddelen maakt het een ideale keuze voor hardlopers die op zoek zijn naar een betrouwbaar en waardevol sportief horloge. Hoewel het mogelijk beperkte smartfuncties heeft en het aanraakscherm soms kan haperen, positioneert de Pace 3 zich door zijn uitzonderlijke nauwkeurigheid in hardlooptracking en concurrerende prijsstelling als een sterke speler in de markt voor hardloophorloges.

In de wereld van hardloophorloges schittert de Coros Pace 3 als een opvallende keuze voor hardloopliefhebbers die op zoek zijn naar een hoogwaardige, uitgeklede sportieve horloge-ervaring met een focus op geavanceerde hardloopfuncties en betrouwbare GPS-tracking.

Voordelen Coros Pace 3
 • Lichtgewicht ontwerp
 • Geavanceerde hardloopfuncties en metingen
 • Betrouwbare GPS-tracking
Nadelen Coros Pace 3
 • Beperkte smartfuncties
 • Touchscreen kan soms traag zijn
 • Hoge prijs voor de Eliud Kipchoge-editie

3. Apple Watch Ultra GPS +

3. Apple Watch Ultra GPS +

Belangrijke specificaties:

Meetwaarden: ECG functie, Hartslagfunctie, Inzicht in verschillende slaapfasen, Stappenteller, Temperatuurmeter, Tracking menstruatiecyclus, Zuurstofgehalte in bloed, Trappenteller
Batterijduur wearable: 0.75
WIFI: Ja
Waterdichtheid: 10 ATM (Zwemmen- & snorkelen)

Ik ben blij om de Apple Watch Ultra 2 aan te kondigen, een krachtige upgrade in de categorie Sport horloges met geavanceerde functies die zijn afgestemd op buiten- en onderwatergebruik. Met een helderder scherm, de nieuwe S9 SiP chip en watchOS 10 introduceert dit horloge innovaties zoals de handsfree Double Tap bediening. Ondanks de hoge kosten behoudt de Ultra 2 zijn titanium behuizing, waardoor het een concurrerende optie blijft. Dit horloge is ontworpen met de nadruk op duurzaamheid en functionaliteit, ideaal voor hardlopers en avonturiers, met geavanceerde workouts, Heart Rate Zones, multisportmogelijkheden en een uitzonderlijke batterijduur van maximaal 36 uur. Het precisie Dual-Frequency GPS en aangepaste positioneringsalgoritmen zorgen voor nauwkeurige afstand, tempo en routeberekeningen, zelfs in uitdagende omgevingen.

Volgens TechRadar is de Ultra 2 een evolutie van zijn voorganger, met een focus op het behouden van zijn kernmissie voor buiten- en onderwatergebruik. De review merkt op: "De S9 chip introduceert nieuwe functies zoals de handsfree Double Tap bediening voor diverse functies." Deze verbetering toont Apple's toewijding om de gebruikerservaring te verfijnen door innovatieve manieren te introduceren om met het horloge te interacteren.

Het robuuste ontwerp en de geavanceerde functies van de Apple Watch Ultra 2 onderscheiden het in de smartwatch markt. De titanium behuizing biedt zowel duurzaamheid als lichtheid, met waterbestendigheid tot 100 meter en certificering voor recreatief duiken tot 40 meter. US Cellular benadrukt de geschiktheid voor avontuur, uithoudingsvermogen en oceanische activiteiten, met extreme temperatuur- en hoogtebestendigheid, evenals gezondheids- en veiligheidsfuncties zoals temperatuursensoren, crashdetectie en valdetectie. De review benadrukt: "Het horloge is op maat gemaakt voor hardlopers, met geavanceerde workouts, Heart Rate Zones, multisport functionaliteit en een ongelooflijke batterijduur van maximaal 36 uur."

In vergelijking met zijn voorgangers introduceert de Ultra 2 de S9 SiP chip, een helderder display en nieuwe bedieningsfuncties. Apple's nadruk op duurzaamheid is duidelijk in de koolstofneutrale behuizing en bandopties, wat een toewijding aan milieubewustzijn weerspiegelt. De review op de website van Apple benadrukt de functies van het horloge, waaronder een aanpasbare Actieknop, dubbele luidsprekers, een sirene om hulp aan te trekken en GPS-mogelijkheden. Het vestigt ook de aandacht op de nieuwe manier om het horloge te bedienen zonder het scherm aan te raken, wat Apple's toewijding aan het verbeteren van de gebruikersinteractie laat zien.

Hoewel de Apple Watch Ultra 2 een robuust en rijk aan functies smartwatch is, kan de hoge prijs een beperking vormen voor prijsbewuste consumenten. Zijn naaste concurrenten bieden mogelijk vergelijkbare functies tegen een meer betaalbare prijs. Echter, voor degenen die een premium en duurzaam sport horloge met geavanceerde gezondheids- en veiligheidsfuncties zoeken, is de Apple Watch Ultra 2 een indrukwekkende keuze.

Tot slot stelt de Apple Watch Ultra 2 een nieuwe standaard in de categorie sport horloges, met een overtuigende combinatie van duurzaamheid, geavanceerde functies en duurzaamheid. Zijn evolutie van eerdere modellen wordt gekenmerkt door significante verbeteringen in prestaties en gebruikersinteractie, waardoor het een topkeuze is voor buitenliefhebbers en atleten. Hoewel de premium prijs sommige potentiële kopers kan afschrikken, positioneert zijn ongeëvenaarde mogelijkheden en robuuste ontwerp het als een toonaangevende keuze voor degenen die een hoogwaardig sport horloge zoeken.

4. Polar Pacer Pro

4. Polar Pacer Pro

Belangrijke specificaties:

Meetwaarden: Afstandmeting, Barometer, Bewegingssensor, Caloriemeting, ECG functie, Hartslagfunctie, Hoogtemeter, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller
Batterijduur wearable: 168 uur
WIFI: Geen Wi-Fi
Waterdichtheid: 10 ATM (Zwemmen- & snorkelen)

De Polar Pacer Pro is een sterk aanbevolen GPS-horloge in het middensegment, dat een uitzonderlijke waarde biedt voor serieuze hardlopers en buitensportliefhebbers. Met nauwkeurige tracking van tempo, afstand, cadans, hoogte, hardloopvermogen en meer via de Polar Flow app, biedt het gedetailleerde informatie over verschillende metingen, inclusief slaaptracking voor herstelbeoordeling. Het 45mm scherm is helder en duidelijk, aangevuld met een intuïtief ontwerp met vijf knoppen en een comfortabele, duurzame siliconen band. Zoals benadrukt door TechRadar, kan het ontbreken van volledige smartwatch mogelijkheden en muziekopslag, maar het blinkt uit in het bieden van uitgebreide fitness- en hardloopmetingen, waardoor het een uitzonderlijke waarde is voor de functies tegen een prijs van €299,99 in de VS, £259 in het VK en AU$495 in Australië. De evolutie van het horloge van de Vantage M2 omvat een snellere processor, verbeterde hartslagsensor en extra softwarefuncties zoals Hill Splitter en Komoot routeplanning, waardoor het een aantrekkelijke upgrade-optie is.

Volgens ZDNet biedt "de Polar Pacer Pro een aantrekkelijke optie voor hardlopers, vooral degenen die op zoek zijn naar een betaalbaar sporthorloge met uitgebreide functies." De verbeterde functies ten opzichte van zijn voorganger, de Vantage M2, maken het een verleidelijke keuze voor degenen die op zoek zijn naar een betrouwbaar sporthorloge zonder de bank te breken. Bovendien verbetert de inclusie van een Polar eigen band met een bijgeleverde Shift Adapter voor compatibiliteit met standaard 20mm horlogebanden de veelzijdigheid en personalisatiemogelijkheden.

In vergelijking met andere aanbiedingen binnen zijn productlijn, valt de Polar Pacer Pro op door zijn triatlonmogelijkheden, met een uitgebreide reeks functies die gericht zijn op multisportatleten. Zijn vermogen om verschillende activiteiten te volgen, waaronder hardlopen, fietsen en zwemmen, positioneert het als een veelzijdige metgezel voor triatlontraining en -wedstrijden. Zoals opgemerkt door de Polar website, maakt de Pacer Pro deel uit van een collectie die verschillende sporthorloges, fitnesstrackers en sensoren omvat, gericht op verschillende activiteiten. Dit benadrukt de veelzijdigheid van het horloge en zijn vermogen om zich aan te passen aan diverse trainings- en fitnessbehoeften.

Hoewel de Polar Pacer Pro uitblinkt in het bieden van uitgebreide fitness- en hardloopmetingen tegen een concurrerende prijs, is het belangrijk op te merken dat het misschien niet nodig is om te upgraden van de Vantage M2 als gebruikers tevreden zijn met zijn prestaties. Bovendien kan het beperkte aantal smartwatchfuncties en het ontbreken van muziekopslag een nadeel zijn voor mensen die op zoek zijn naar een meer holistische smartwatch-ervaring. Echter, voor serieuze atleten en fitnessliefhebbers maken de uitzonderlijke waarde, triatlonmogelijkheden en uitgebreide fitness tracking van de Polar Pacer Pro het een opvallende keuze in de categorie van GPS-horloges in het middensegment.

Voordelen Polar Pacer Pro
 • Nauwkeurige tracking van tempo, afstand, cadans, hoogteverschil en hardloopvermogen
Nadelen Polar Pacer Pro
 • Beperkte smartwatchfuncties en geen muziekopslag
 • Het is mogelijk niet nodig om te upgraden van de Vantage M2

5. Garmin Fenix 7 Pro Solar

5. Garmin Fenix 7 Pro Solar

Belangrijke specificaties:

Meetwaarden: Afstandmeting, Barometer, Bewegingssensor, Caloriemeting, Hartslagfunctie, Hoogtemeter, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller, Stressmonitor, Tracking menstruatiecyclus, Trappenteller, Zwangerschapstracking, Zuurstofgehalte in bloed
Batterijduur wearable: 37
WIFI: Ja
Waterdichtheid: 10 ATM (Zwemmen- & snorkelen)

De Garmin Fenix 7 Pro Solar is een opmerkelijk outdoor horloge dat een nieuwe standaard zet voor fitness- en avontuurliefhebbers met zijn uitzonderlijke duurzaamheid en geavanceerde functies. Uitgebracht in mei 2023, is deze serie verkrijgbaar in drie verschillende maten, allemaal uitgerust met zonne-oplaadmogelijkheden en een aanraakscherm. Opvallende upgrades van zijn voorganger, de Fenix 7, zijn onder andere een nieuwe hartslagsensor met verbeterde prestatietracking, een ingebouwde zaklamp voor zichtbaarheid tijdens activiteiten, multiband GNSS/GPS, 32GB opslag en een kleuren-touchscreen met hoge resolutie.

De toevoeging van een zaklamp, zonne-opladen en een verbeterde hartslagsensor verhoogt verder zijn aantrekkingskracht. Het biedt uitzonderlijke batterijduur, geavanceerde gezondheidsmetingen en smartwatch-functies, waardoor het het beste GPS-horloge is voor serieuze atleten en mensen die nauwkeurige tracking en gezondheidsmetingen gedurende de hele dag zoeken. Zoals een recensie terecht zegt, "De Garmin Fenix 7 Pro Solar wordt sterk aanbevolen als het beste GPS-horloge voor serieuze atleten en mensen die nauwkeurige tracking en gezondheidsmetingen gedurende de hele dag zoeken."

De Fenix 7 Pro-serie introduceert ook nieuwe software-metingen zoals Hill Score en Endurance Score, die waardevolle inzichten bieden voor training en prestatietracking in verschillende sportmodi. Het robuuste ontwerp, verbeterde scherm en de toevoeging van verschillende nieuwe functies maken het bijzonder aantrekkelijk voor bestaande Fenix-eigenaars en mensen die de nieuwste outdoor-ontwikkelingen zoeken. Bovendien maken zijn uitzonderlijke batterijduur, gebruiksgemak en nauwkeurigheid bij activiteiten zoals trailrunning en backcountry skiën het een opvallende keuze onder zijn concurrenten.

Hoewel de Fenix 7 Pro Solar ongetwijfeld een topaanbod is, komt het wel met een premium prijskaartje, wat budgetbewuste consumenten kan afschrikken. Bovendien zijn sommige geavanceerde functies geïntegreerd in de oudere Fenix 7-serie, waardoor de Pro-versie vooral aantrekkelijk is voor bestaande Fenix-eigenaars en mensen die de nieuwste outdoor-functies zoeken. Toch positioneert zijn ongeëvenaarde prestaties bij activiteiten, uitzonderlijke batterijduur en geavanceerde gezondheidsmetingen het als de eerste keuze voor serieuze atleten en outdoorliefhebbers. Zoals een recensie benadrukt, "De toevoeging van een zaklamp, zonne-opladen en een verbeterde hartslagsensor verhoogt verder zijn aantrekkingskracht. Hoewel de bijbehorende app verbeterd kan worden en het horloge duur is, blijft het ongeëvenaard op de markt."

In vergelijking met zijn tegenhangers blinkt de Garmin Fenix 7 Pro Solar uit in het bieden van een uitgebreide set functies die zijn afgestemd op triatlonactiviteiten en outdoor-activiteiten, waardoor het een uitzonderlijk duurzame en betrouwbare metgezel is. Voor wie een meer budgetvriendelijke optie zoekt, kunnen andere modellen in de Garmin Fenix-reeks of alternatieve merken meer geschikt zijn.

Kortom, de Garmin Fenix 7 Pro Solar is ongetwijfeld een krachtpatser, met een overvloed aan geavanceerde functies, uitzonderlijke duurzaamheid en eersteklas prestaties. Zijn evolutie van eerdere modellen heeft geleid tot een werkelijk uitzonderlijk product, dat een nieuwe norm stelt in de categorie sporthorloges. Als je een enthousiaste atleet of outdoorliefhebber bent die een topklasse metgezel zoekt voor je avonturen, is de Fenix 7 Pro Solar een waardevolle investering.

Hoe kies je het beste sporthorloge?

Als je een sporthorloge aanschaft is het belangrijk om te weten welke functies je nodig hebt, en welke functies je misschien nodig gaat hebben in de toekomst. Hieronder geef ik uitleg over een aantal functies die een sporthorloge heeft.

Gps

Net als in het beste hardloophorloge, een handige functie om te hebben op een sporthorloge is gps. Zo track je zo nauwkeurig mogelijk je routes tijdens buitensporten als fietsen, wandelen of hardlopen. Het gps-systeem maakt gebruik van satellieten om je positie te bepalen.

Op basis van tijd en afstand berekent het sporthorloge je gemiddelde tempo.

Je kunt ook een sporthorloge zonder gps kopen. Een sporthorloge zonder gps trackt niet je locatie, maar wel je afgelegde afstand en snelheid. Toch zijn deze metingen minder betrouwbaar dan bij een horloge met gps.

Wil je betrouwbare metingen, dan is het aan te raden om een sporthorloge te kiezen met een ingebouwde gps.

Meetwaardes

Sporthorloges meten van alles en nog wat. Ik kan je geen alomvattende lijst geven, maar de belangrijkste meetwaarden neem ik wél mee.

Hartslag

Als je intensieve work-outs doet, is een sporthorloge of de beste activity tracker met een hartslagmeter een must, zodat je je hartslag in de gaten kunt houden en effectiever kunt trainen. Dit geldt dubbelop voor cardio, waarvan het doel is om je hartslag te verhogen om je hart 'sterker' te maken. 🫀

Sporthorloges met een ingebouwde hartslagmeter meten de hartslag via lichtsensoren aan de achterkant van het horloge. Deze manier van meten is echter minder nauwkeurig dan via een borstband, maar nauwkeurig genoeg dat je de irritante borstband achterwege kunt laten.

Een fijne extra is de mogelijkheid hartslagzones weer te geven. Hartslagzones omvatten de laatste 50% van het maximale pompvermogen van je hart, opgedeeld in vijf. Iedere zone heeft daarbij zo zijn eigen effecten op je gezondheid, zoals het bevorderen van de capaciteit van je lichaam om vet te verbranden, of om je algehele conditie te verbeteren. 1Noud Beelen, DailyFit (2021). 'Hartslagzones: wat zijn ze en hoe kun je ze berekenen?'

Calorieën

Tegenwoordig beschikken bijna alle sporthorloges over een calorieteller. Het sporthorloge meet hoeveel je beweegt en berekent daarna hoeveel energie die beweging in jouw specifieke geval kost.

Dit gebeurt middels een rekensom die je gewicht, leeftijd, hartslag en VO2-max in acht neemt. De nauwkeurigheid van de calorieteller is daarom afhankelijk van hoe nauwkeurig die gegevens zijn.

Stappenteller en snelheidsmeter

De meeste sporthorloges beschikken over een stappenteller, deze houdt bij hoeveel stappen je op een dag zet. Toch is dit niet altijd even accuraat. Vroeger mat zo'n stappenteller alleen beweging, dus als je er mee schudde, ging het aantal gemeten stappen omhoog.

Tegenwoordig zijn stappentellers volledig elektronisch en werken ze met bewegingssensoren. De versnellingsmeter (accelerometer) meet hoe hard het apparaat in welke richting versnelt. Als de versnelling boven een bepaalde waarde komt, wordt een stap gemeten.

Hoe meer verschillende typen sensoren zoals snelheidsmeter, gyroscoop, als kompas, hoe betrouwbaarder het eindresultaat.

Hoogtemeter

Een hoogtemeter is een praktisch hulpmiddel voor wandelaars, fietsers, klimmers en andere sportbeoefenaars. Je hebt verschillende soorten hoogtemeters die in een sporthorloge kunnen zitten. Zo heb je een hoogtemeter via gps of de barometrische hoogtemeter.

Een barometrische hoogtemeter bepaalt de hoogte aan de hand van de luchtdruk. Hoe hoger je zit, hoe lager de luchtdruk is. Toch is dit niet altijd even betrouwbaar; luchtdruk kan bijvoorbeeld ook veranderen naar weersomstandigheden.

Een gps-hoogtemeter bepaalt de hoogte door middel van je positie en een kaart met hoogtes die het gps-systeem van je horloge van het gebied kent. Over het algemeen wijken gps-hoogtemeters een paar meter af van werkelijkheid.

VO2-max

VO2-max staat voor het maximum aan zuurstof dat je lichaam gebruikt tijdens het sporten. Je spieren hebben zuurstof nodig voor de omzetting naar energie. Tijdens het training kun je zien of je VO2-max erop vooruit gaat, is dat niet zo, dan heeft de training geen effect.

De nauwkeurigste meting van VO2-max gebeurt in een sportmedisch lab op een stationaire fiets of loopband en een masker, waarmee precies gemeten wordt hoeveel zuurstof je longen in- en uitademen.

Bij sporthorloges is dat onmogelijk, dus kijkt deze naar leeftijd, gewicht, geslacht en hartslag. Wearables als deze gaan uit van meerdere metingen over langere tijd om een gemiddeld beeld te krijgen.

Slaapmonitor

Sommige sporthorloges beschikken ook over een slaapmonitor. Door het sporthorloge ook naar bed te dragen, breng je de kwaliteit van je slaap in kaart. 😴 Toch zijn deze metingen niet altijd even betrouwbaar, dus hecht hier niet al te veel waarde aan; het is vooral een leuk extraatje om een globaal idee te krijgen van je slaapfases.

Sommige modellen doen dit echter beter dan andere, en halen bepaalde apps er nog een beetje extra uit. Zo meet de app AutoSleep (enkel voor Apple Watches) op de recente Apple Watches ook je ademhaling, geluidsniveaus, ademhalingssnelheid, en het zuurstofgehalte van je bloed om de lezingen nóg nauwkeuriger te maken dan wanneer deze enkel gebaseerd zijn op je hartslag.

zwart sporthorloge om blanke arm

Trainingsprogramma

Deze programma's noemen we ook wel 'sportprofielen'. Train je bijvoorbeeld voor een marathon, dan is een sporthorloge met een trainingsprogramma aansluitend trainingsprogramma, zoals een intervalschema – heel handig.

Naast het hebben van een intervalschema, heeft een sporthorloge ook nog vele andere mogelijkheden om anders sporten te tracken. Bij deze sporten kun je je eigen specifieke doelen instellen.

Ook hebben sommige horloges de mogelijkheid om je eigen work-outs samen te stellen. Dit kan vaak via de bijbehorende app, daarna kun je die work-out uploaden naar het horloge die je dan vertelt wanneer je van oefening moet veranderen.

Design en comfort

Naast het design van de horlogekast is ook het bandje belangrijk. Sommige sporthorloges hebben een vast horlogebandje, terwijl sommige modellen verwisselbare bandjes gebruiken. Deze bandjes vind je verschillende materialen:

 • Siliconen horlogebandjes hebben een hoog draagcomfort en zijn zeer geschikt om mee te sporten, omdat ze eenvoudig schoon te maken zijn.
 • Nylon horlogebandjes zijn sterk en kunnen erg goed tegen water. Nylon heeft doorgaans ook een stoere uitstraling. Het materiaal is vaak gevlochten voor extra stevigheid.
 • Leren horlogebandjes hebben een chique uitstraling, maar zijn minder geschikt voor sporten, omdat ze erg gevoelig voor water en zweet zijn. Wil je toch een leren bandje? Kies dan voor waterproof leer.
 • Stalen horlogebandjes zijn sterk en duurzaam. De meeste exemplaren zijn nikkelvrij, dus ze zijn ook geschikt voor mensen met nikkelallergie.

De bovenstaande materialen verschillen niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua feel. Metaal is hard en koel, terwijl siliconen bandjes goed meebewegen. Daarnaast kunnen sommige bandjes een allergische reactie uitlokken, of huidirritaties.

Naast het armbandje is ook het type sluiting belangrijk. Hij mag niet zomaar loslaten tijdens het sporten.

 • De gespsluiting is de meest voorkomende sluiting. Deze sluiting zie je veel bij leren en rubberen bandjes. Een kant heeft de gesp en de andere kant heeft gaatjes. Hierdoor pas je gemakkelijk het horloge aan je polsmaat aan.
 • Een klapsluiting komt veel voor bij (metalen) schakelbanden. De klapsluiting heeft drie aan elkaar geschakelde delen. Je opent, sluit en vergrendelt een klapsluiting eenvoudig door de klep los of vast te klikken.
 • Een klittenbandsluiting zie je vaak bij nylon bandjes. Met een klittenbandsluiting maak je het bandje makkelijker strakker of losser. Een nadeel van klittenband is dat wanneer hij niet goed gesloten is, het klittenband aan je kleding kan plakken.
 • De magneetsluiting werkt zoals de naam het al zegt door middel van een magneet, en zie je vaak in metalen en stalen bandjes. Je zet het bandje gemakkelijker strakker of losser om je pols. Pas wel op dat je de magneet niet bij iets van metaal in de buurt houdt, hierdoor is de kans op het losmaken van je horloge groter.

Waterdichtheid

Een sporthorloge dat waterdicht is, is een must. Hij moet niet het loodje leggen, enkel omdat je onvermijdelijk begint te zweten. 💦 Maar hoe weet je nu of het horloge waterdicht is? Dit kun je aflezen aan de ATM- of IP-certificering.

De mate van waterdruk die apparaat aankan, drukken we uit in 'ATM' (atmosfeer). Dit is vooral iets om op te letten als je van plan bent veel te gaan zwemmen en eventueel te snorkelen of duiken.

 • 3 ATM weerstaat een druk gelijk aan een diepte van 30 meter. Horloges met deze waarde zijn geschikt om mee in het water te springen, te douchen en kan tegen regen en sneeuw,
 • 5 ATM weerstaat een druk gelijk aan een diepte van 50 meter. Horloges hiermee zijn geschikt om mee te zwemmen, duiken en snorkelen,
 • 10 ATM weerstaat een druk gelijk aan een diepte van 100 meter en is geschikt voor duiken, zwemmen, snorkelen en water skiën,
 • 20 ATM weerstaat een druk gelijk aan een diepte van 200 meter. Horloges hiermee zijn geschikt voor duiken en watersporten.

De IP-certificering laat zien of een apparaat stof- en waterdicht is. IP-certificering werkt daarom met twee cijfers: het eerste cijfer geeft de stofbestendigheid aan, en het tweede cijfer de waterdichtheid.

 • X1 – het toevallig in aanraking komen met waterdruppels is geen probleem.
 • X2 – waterdruppels die in een hoek van 15° vallen veroorzaken geen schade.
 • X3 – spatwaterdicht betekent dat hij bij het sproeien in een maximale hoek van 60° en met een druk van 0,7L/minuut geen schade veroorzaakt. Een lichte regenbui vormt geen gevaar.
 • X4 – plensdicht betekent dat onder welke hoek dan ook en met een druk van 10L/minuut, water geen schade aan het apparaat veroorzaakt. Dit is van toepassing bij het dragen van een sporthorloge met deze certificering tijdens het doen van de afwas.
 • X5 – sproeidicht betekent dat waterstralen uit alle hoeken en een druk van 12,5L/minuut geen schade veroorzaken.
 • X6 – met waterbestendig bedoelt men dat het apparaat bestand is tegen stortregenbuien,
 • X7 – dompeldicht betekent dat je het apparaat gedurende 30 minuten tot 1 meter diep kan onderdompelen.
 • X8 – waterdicht betekent dat hij langer dan 30 minuten onder water kan. Fabrikanten geven zelf nader toelichting bij deze specificatie.

Extra functies

Muziek is een goede motivator tijdens het sporten. Met een geïntegreerde muziekspeler zet je zelf muziek op je horloge en speel je het af. Niet alle sporthorloges hebben deze optie, maar kunnen wel eenvoudig muziek bedienen die je op je smartphone afspeelt, zoals tracks skippen of volume wijzigen.

Ik vind dit zelf erg handig, want zo kan ik muziek luisteren, en hoef ik mijn smartphone niet mee!

Wearables communiceren zoals je doorhebt steeds vaker en beter met je smartphone, net zoals een goede smartwatch. Een sporthorloge houdt je doorgaans ook tijdens het sporten op de hoogte van binnenkomende oproepen en berichtjes en andere notificaties, zonder dat je je telefoon niet continu in je hand hoeft te hebben.

Sportorloge met groen/gele band

Wat is volgens de Consumentenbond het beste sporthorloge?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond het beste sporthorloge vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers het beste sporthorloge?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers het beste sporthorloge vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Wielrenner.eu het beste sporthorloge?

 Het beste sporthorloge volgens Wielrenner.eu is de Garmin Forerunner 55. Dit horloge blinkt uit in nauwkeurige tracking van sportactiviteiten en biedt geavanceerde functies voor hardlopers van elk niveau.

 Met GPS-tracking, hartslagmeting aan de pols en gepersonaliseerde trainingsbegeleiding helpt de Forerunner 55 je jouw sportprestaties te verbeteren. Daarnaast biedt het horloge ook dagelijkse gezondheidsmonitoring en smart notifications. Ik raad de Garmin Forerunner 55 aan voor sporters die een betrouwbaar, veelzijdig en gebruiksvriendelijk sporthorloge zoeken.

Veelgestelde vragen over sporthorloges van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen