Je hebt dé nieuwe manier van koken ontdekt: koken op inductie. Je kookt veel preciezer, veiliger en sneller. Wel maakt het wokken soms wat lastig. Op een traditioneel gasfornuis wordt de gehele wok verhit, terwijl op inductie alleen de bodem van de pan wordt verhit. De beste wok voor op inductie is daarom geen overbodige luxe voor de wokfans!

Alleen als jouw wokpan de warmte goed geleid, bereik je de beste resultaten met het roerbakken van je gerechten. Hiervoor heb je pannen van het juiste materiaal nodig. Daar hoor je zo meer over. Maar eerst:

Wat is roerbakken?

Roerbakken is een techniek die oorspronkelijk uit China komt en is ontstaan doordat er een schaarste was aan hout, en dus vuur. Door economisch om te gaan met het hout werd er gekookt in een wok: het eten werd snel omgeschept en was snel gaar, zodat het vuur snel uitgemaakt kon worden.

Tegenwoordig koken we al lang niet meer op een open vuurtje en zijn er allerlei woks te krijgen. De techniek blijft hetzelfde: het snel omscheppen van de ingrediënten op hoge temperatuur, zodat het snel gaar is.

De 5 beste wokpannen voor op inductie in een oogopslag

 1. Le Creuset Les Forgées Wokpan - De beste op de markt.
 2. BK Clonical Deluxe wokpan 30 cm - Dankzij de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding door ons uitgeroepen als de beste koop.
 3. Demeyere Wokpan 36 cm - Ideaal om grotere gerechten mee te maken.
 4. WMF Macao Wadjan - Een veelzijdige wadjan waar je ook mee stoomt.
 5. Tefal Expertise Wokpan 28 cm - Een goede optie voor een klein budget.

Werken mijn bestaande pannen op inductie?

Inductie werkt met magnetisme dus dit hangt af waarvan jouw pan is gemaakt. Dit is gemakkelijk te testen: haal een magneetje van je koelkast af en hou deze tegen de onderkant van de pan.

Blijft het magneetje plakken, dan is je pan geschikt voor inductie. Blijft het magneetje niet plakken, dan bevat jouw pan geen magnetiseerbaar metaal en is niet geschikt voor koken op inductie. Wil je meer weten over of jouw pan geschikt is voor een inductiekookplaat, lees dan dit artikel.

Een nieuwe pannenset voor inductie kopen

Woks maken meestal geen deel uit van de standaard pannenset die je kunt kopen. Er zijn daarentegen wel pannensets speciaal voor de inductiekookplaat verkrijgbaar.

Vroeger waren pannen voor gebruik op inductie erg prijzig, maar gelukkig vallen de prijzen tegenwoordig mee. Ben je op zoek naar een pannenset voor op inductie? Lees dan dit artikel over de beste inductiepannen.

Inductie of keramisch

Het kan ook zo zijn dat je nog niet helemaal weet wat voor kookplaat je wilt. Zowel inductie als keramisch zijn manieren van elektrisch koken. Goed nieuws: je koopt de wokpan alvast, want alle wokpannen die geschikt zijn voor inductie, zijn ook geschikt voor keramisch koken. 💡

Wokpan en kookpan op inductieplaat, bovenaanzicht

De beste wokpannen voor inductie op een rij

Deze wok is niet vrolijk gekleurd of van gietijzer, maar belooft wel de kwaliteit van Le Creuset te hebben. Deze wok is overigens vaatwasbestendig, maar met de hand afwassen behoud je de kwaliteit van de wok langer.

De Le Creuset wok heeft een stevig prijskaartje, dus mijn verwachtingen zijn hoog!

Gebruiksgemak

Van een wok van Le Creuset verwacht ik dat ik kwaliteit krijg, een pan die duurzaam is en goed doet wat hij moet doen.

De pan is niet zoals de meeste Le Creuset pannen gemaakt van gietijzer, maar van hoogwaardig gesmeed aluminium. Dit maakt de pan meteen een heel stuk lichter dan gietijzer. Hierdoor ligt hij fijn in de hand en voelt niet zwaar aan.

Ik besluit een pad thai te gaan koken, een van de favorieten van de hele familie. Ik gebruik een beetje olie en voeg de kip toe die snel dichtschroeit. Vervolgens gaan de groenten en de saus erin en daarna volgen de noedels. Mijn ingrediënten bakken niet aan en het geheel is snel klaar; precies zoals het hoort als je roerbakt.

De wok geleidt de warmte optimaal en de gehele pan voelt dan ook warm waardoor het wokken op effectieve wijze gebeurt. Het is een vrij grote wok met een doorsnee van 30 centimeter en voor ons, als gezin van vijf personen, ideaal. De wok is niet snel overvol en het roerbakken gaat zonder problemen.

Wok met garnalen bovenaanzicht

Resultaat

De pad thai is goed gelukt en iedereen geniet ervan: de wok heeft zeker bijgedragen aan het succes van dit gerecht. Hij wordt gelijkmatig warm, ligt fijn in de hand en bakt niet aan.

Hij is met een diameter van 30 centimeter groot genoeg voor een gezin van vijf personen en ondanks het stevige prijskaartje is hij echt het investeren waard.

Voordelen:

 • Betrouwbare kwaliteit van Le Creuset
 • Laat de warmte optimaal begeleiden

Nadelen:

 • Er hangt een stevig prijskaartje aan

Eigenschappen

Het eerste wat me opvalt aan deze pan is dat de bodem ribbels heeft, of eigenlijk meer een reliëf. Dit zou er voor moeten zorgen dat je eten minder snel aanbakt doordat het vet zo beter wordt verdeeld.

Deze wok is vaatwasbestendig, maar zoals bij alle pannen: met de hand wassen verlengt de levensduur van de pan.

Gebruiksgemak

Ik besloot zoetzure kip met noedels te maken. Ik verhit de olie en wacht een minuutje totdat ik de kip toevoeg. Het begint meteen te spetteren wat niet alleen betekent dat ik voorzichtig moet zijn, maar ook dat de wok heet genoeg is.

Na de kip volgen de groente, saus en als laatste de noedels. De steel van deze pan ligt fijn in de hand en ik heb het idee dat het reliëf in de pan er echt voor zorgt dat je ingrediënten minder snel aanbakken.

Ik krijg het nooit voor elkaar om helemaal niets aan te laten bakken, maar bij deze pan is mijn kip slechts een klein beetje blijven plakken (in tegenstelling tot volledig vastbakken).

Ik heb inmiddels geleerd dat het weinig zin heeft om pannen zonder anti-aanbaklaag meteen af te wassen. Om frustratie te voorkomen zet ik de wok een kwartiertje in het water met een klein beetje afwasmiddel. Vervolgens maak je de wok in een handomdraai schoon.

Wokpan op aanrecht, vooraanzicht

Resultaat

De zoetzure kip met noedels was goed gelukt. Een beetje van mij en een beetje magie van de pan? 🪄 Wie zal het zeggen! Deze wok was prettig om mee te koken, bakte niet snel aan en was na het even te laten weken in een sopje eenvoudig schoon te maken. Bovendien is deze wok niet enorm duur.

Deze wok heeft daardoor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en heeft zijn tweede plaats dan ook zeker verdiend.

Voordelen:

 • Heeft een reliëf in de bodem van de pan om anti-aanbakken te voorkomen
 • Gemakkelijk schoon te maken

Nadelen:

 • Er wordt geen deksel meegeleverd

Eigenschappen

Het allereerste wat ik zie aan deze pan is het prijskaartje. Dit is geen goedkope wokpan en mijn verwachtingen gaan dan ook meteen omhoog! Het is verder een mooie pan die er robuust en professioneel uitziet.

Met zijn diameter van 36 centimeter is het een ruime pan die geschikt is voor de grotere gezinnen of mensen die grotere gerechten koken. Ik kook sowieso altijd meer dan nodig waardoor ik de volgende dag meteen lunch heb om mee te nemen.

Zoals de meeste wokken van RVS heeft ook deze wok geen anti-aanbaklaag. Als je je vlees snel dicht schroeit en genoeg olie gebruikt, mis je de anti-aanbaklaag echt niet, maar het is wel even wennen.

Gebruiksgemak

|k besluit mijn kliekjes van gisteren te gaan roerbakken en hiermee mijn eigen gerecht te creëren. Hiermee heb ik het voordeel dat mijn kip dus niet meer gegaard hoeft te worden en dus ook niet aanbakt.

Ik bak eerst de kip om deze op te warmen, en al snel gooi ik er wat champignons, noedels en taugé bij. Ik roerbak het geheel zo’n tien minuten voordat het klaar is.

Ik merk eigenlijk bijna meteen dat de pan niet superheet wordt. Nu maakt dat niet zoveel uit als je de pan in feite alleen gebruikt om op te warmen zoals ik nu doe, maar als je authentiek wilt roerbakken moet je olie echt wel écht zijn. Dit kan dus een probleem zijn.

Verder ligt deze wok fijn in de hand en ondanks zijn gewicht van 3 kilogram, voelt hij niet zwaar aan. Hij heeft een lange steel wat praktisch is, maar later kom ik erachter dat de pan niet in mijn keukenkastje past door deze lange steel.

Deze pan is wederom geschikt voor in de vaatwasser, maar opnieuw kies ik ervoor om deze met de hand af te wassen. RVS blijft echt langer mooi als je geen agressieve producten zoals vaatwastabletten gebruikt.

Resultaat

Mijn zelfbedachte roerbakgerecht viel bij iedereen in de smaak en de pan heeft zijn werk zonder problemen, goed gedaan. Deze wok is voor ons groot genoeg, ligt fijn in de hand en is robuust. Het handvat is extra lang wat fijn is, maar hierdoor past hij niet in mijn keukenkastje.

Helaas wordt deze wok niet superheet en ik denk dat dit komt doordat de diameter van de onderzijde maar 15 centimeter is. Hierdoor wordt de hitte mindergoed verspreid.

Dit is een wok met een stevig prijskaartje en om te bepalen of hij dit prijskaartje waard is, moet ik hem eigenlijk langer in huis hebben om te beslissen hoe duurzaam deze wok is. 

Als hij net zo duurzaam is als de reviews op het internet zeggen, ben ik geneigd te zeggen dat deze pan zijn prijs waard is – juist omdat hij zo fijn in de hand ligt en in gebruik dus erg prettig is.

Voordelen:

 • Deze wok voelt robuust en ziet er professioneel uit
 • Hij ligt fijn in de hand

Nadelen:

 • Door de lange steel past hij niet in elk keukenkastje

De wadjan vindt zijn oorsprong in Indonesië, terwijl een traditionele wok uit China komt. Een wadjan is echter veelzijdiger dan een wok. Je roerbakt in een wadjan, maar je stoof er ook mee! Indonesische gerechten zijn dan ook vaak stoofgerechten.

Meestal is een wadjan zwaarder en groter dan een wok, en heeft bovendien een dikkere wand waardoor deze warmte langer vasthoudt.

Deze wadjan is met slechts 1,6 kilogram overigens niet erg zwaar. Hij is verder gemaakt van RVS en heeft geen anti-aanbaklaag.

Gebruiksgemak

Ik ga een heerlijke rendang maken in deze wadjan: een traditioneel, pittig Indonesisch gerecht wat het beste tot zijn recht komt als je het een paar uur laat garen. De fabrikant van deze wok beloofd perfecte warmtegeleiding met de TransTherm-bodem. Ik ben benieuwd!

Ik begin met het dichtschroeien van mijn rundvlees en merk meteen dat het een beetje blijft plakken. Ik voeg wat extra olie toe en dit lijkt het probleem op te lossen. Het roerbakken gaat uiteindelijk prima en mijn rundvlees is dan ook in een mum van tijd bruin. Vervolgens gaar ik de andere ingrediënten.

Ik doe de (meegeleverde) deksel op de pan en laat het geheel zo’n twee uur sudderen. Al snel ruikt mijn hele benedenverdieping naar exotische oorden en iedereen vraagt wanneer het klaar is. Nog even wachten!

Deze wadjan bevalt me tot nu erg goed. Er wordt ook standaard een stoominzet en een rekje meegeleverd waardoor je eenvoudig bijvoorbeeld vis en groente stoomt. Hij is bovendien vaatwasbestendig, maar zoals met elke pan was ik liever af om zo het leven van mijn pannen te verlengen.

Beef rendang met eitje

Resultaat

Iedereen was te spreken over mijn rendang en de wadjan heeft zeker geholpen met het bereiken van dit resultaat. Het is een fijne, grote pan waarmee je kunt roerbakken, stomen, frituren en stoven.

Hij was rondom goed heet, hoogstwaarschijnlijk door de bovengenoemde TransTherm bodem. Dat is dan ook een knap staaltje – pun intended – techniek.

Het is wederom even wennen om zonder antiaanbaklaag te bakken, maar met iets meer olie en het sneller keren van het vlees, is dit zo opgelost. Bovendien heeft deze wok een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Voordelen:

 • Deze wadjan is multifunctioneel
 • De warmte wordt goed geleid door de TransTherm-bodem

Nadelen:

 • Dit is een grote pan en het kan lastig zijn deze op te bergen

Met zijn diameter van 28cm is het niet de grootste wok die ik in mijn handen heb gehad, maar ik denk dat hij prima werkt voor ons als gezin.

Een ander kenmerk van Tefal is de herkenbare stip in het midden van de pan: zodra deze egaal rood is, is de pan op de juiste temperatuur.

Gebruiksgemak

De pan weegt ruim één kilo en voelt niet te zwaar; hij ligt fijn in de hand. Ik heb persoonlijk geen ervaring met de pannen van Tefal en hun warmte-indicators dus ik ben benieuwd hoe deze rode stippen in de praktijk werken.

Tefal beweert dat je geen olie of boter nodig hebt, maar ik ga toch wat boter gebruiken. Boter geeft je gerecht toch wat meer smaak vind ik. Ik doe wat boter in de pan en wacht totdat de stip rood is – of moest het andersom? Hoe dan ook: binnen zo’n 20 seconden is de stip egaal rood.

Ik ga een kip pontay roerbakken en begin met de kip. Dit gaat prima; erg snel, maar dit is inmiddels meer regel dan uitzondering op een inductiekookplaat. Zodra de kip dichtgeschroeid is, gaan de groente erbij en als laatste de noedels.

Binnen zo’n 20 minuten staat het gerecht op tafel. Iedereen vind het heerlijk. Zou het de pan zijn of mijn kookkunsten?

Na gebruik was ik de pan af. Hij is vaatwasbestendig, maar zoals bij elke pan is het beter om de pan handmatig af te wassen. Omdat de anti-aanbaklaag zo goed werkt, is hij dan ook zo schoon.

Resultaat

Deze wok werkt prima! Ik heb eigenlijk niets aan te merken op de kwaliteit van deze pan. De warmte-indictator is een handige bijeenkomst, maar ook iets waar ik jaren zonder heb gedaan. Handig dus, maar geen noodzaak voor mij.

Voor een gezin van vijf is de pan echter aan de kleine kant. Hij is nog steeds goed te gebruiken, maar ik heb wat gemorst omdat de pan al snel overvol was.

Ik kan over de duurzaamheid weinig zeggen, maar ik lees wel in verschillende reviews dat de anti-aanbaklaag uiteindelijk toch loslaat. Ondanks deze onschadelijk is, heb ik liever geen anti-aanbaklaag in mijn eten. Helaas kan ik hier uit eigen ervaring dus weinig over zeggen.

Voordelen:

 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
 • De rode stip is een handige warmte-indicator

Nadelen:

 • De anti-aanbaklaag is volgens reviews op het internet niet duurzaam
 • Deze wokpan is voor een groot gezin aan de kleine kant

Waar let ik op bij het kopen van een goede wokpan voor op inductie?

Grootte van de wok

Een grote wok heeft een aantal voordelen: je hebt meer ruimte om te roerbakken en knoeit minder snel. Als je wok aan de kleine kant is, vliegt er al snel iets over de rand heen. Dit is natuurlijk geen ramp, maar erg praktisch is het niet.

Bovendien maak je wellicht meer dan wat je nodig hebt, waardoor je de kliekjes kunt invriezen. Altijd fijn om je favoriete maaltijd te kunnen eten wanneer je maar wilt. 🤤

Als je echter alleen woont, is een grote wok wellichtoverbodig. Bovendien neemt een grote wok veel plaats in beslag in je keukenkastjes. De DeMeyere wokpan paste bijvoorbeeld nietin mijn keukenkastje. Welke maat wok voor jou ideaal is, hangt dan ook af vanjouw eisen en waarvoor jij de wok het meeste gebruikt.

Duurzaamheid van het materiaal

RVS gaat langer mee dan aluminium, maar gesmeed aluminium heeft het voordeel dat het minder weegt dan RVS zonder aan duurzaamheid te verliezen.

Het is echter zonde als jij een wok aanschaft die je weinig gaat gebruiken omdat hij uiteindelijk te zwaar voor je is. Hoewel RVS een duurzamer materiaal is, is aluminium uiteindelijk duurzamer voor jou als gebruiker als je de wok maar zelden gebruikt.

Ik raad je dan ook aan om naar een winkel te gaan en pannen van verschillende materialen te hanteren. Zo voel je of hij fijn in de hand ligt.

Wokpan met mosselen

Onderhoud

De meeste wokpannen kunnen in de vaatwasser. Dit klinkt handig (en is het ook), maar je pan gaat langer mee als je deze met de hand afwast.

Vaatwassers wassen op hoge temperaturen laten het materiaal sneller slijten. Ook vaatwastabletten bevatten vaak agressieve reinigingsmiddelen waardoor het materiaal sneller slijt. Bovendien laat een vaatwasser lelijke watervlekken achter op RVS!

Laat de wok even weken voordat je afwast, en de klus is zo gepiept. Zelfs met pannen zonder anti-aanbaklaag. Droog de wok goed af na gebruik om watervlekken te voorkomen.

Schoonmaaktip

Maak je inductiekookplaat regelmatig schoon. Dit is zo gepiept als je het elke keer na het koken doet. Bovendien kan een vieze inductiekookplaat je pannen en zodoende kookkunsten negatief beïnvloeden.

Budget

Er zijn dure woks, maar ook goedkope woks. Een duurdere wok mag dan misschien gemaakt zijn van duurzamer materiaal, maar als je het budget hier niet voor hebt, heeft het geen zin om naar de topklasse woks te kijken.

Gelukkig maken woks tegenwoordig deel uit van de keuken en zijn ze verkrijgbaar in alle prijsklassen.

Veelgestelde vragen over wokpannen voor inductie

Waarom is wokken op een inductiekookplaat moeilijk? 

Traditioneel wokken gebeurt op open vuur. Hierdoor wordt de pan van alle kanten verhit, waardoor de pan erg heet wordt. Inductiekoken zorgt ervoor dat alleen de bodem van de pan heet word: de warmte wordt wel naar de rest van de wok geleid, maar het wordt niet zo warm als op open vuur. Hierdoor is het lastig om hetzelfde resultaat te bereiken als op een gasfornuis, maar niet onmogelijk. Het is dus cruciaal dat je een wokpan koopt waarvan het materiaal de hitte goed geleidt.

Waar komt wokken vandaan? 

De woktechniek komt oorspronkelijk uit China.

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje op weg geholpen bij het kiezen van een wok die je gebruikt op inductie. Of je nu de Le Creuset wokpan of de WMF wadjan in huis haalt: je bent haast verzekerd dat je roerbakgerecht een succes wordt! Het is natuurlijk ook afhankelijk van je kookvaardigheden. 😉

Heb je nog tips of een lekker recept, laat dan hieronder een berichtje achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?