Je hebt een nieuwe inductiekookplaat aangeschaft en dat was een hele investering! Nu vraag je je af of je nieuwe pannen nodig hebt, of dat je oude pannen gewoon te gebruiken zijn op je nieuwe glanzende kookplaat. In dit artikel wordt de prangende vraag beantwoord of je je pannen moet weggooien, of dat je ze kunt houden en flink wat centen bespaart. Lees verder

Moet ik mijn oude pannen weggooien?

Het is niet per se nodig om je oude pannen weg te gooien bij de overstap naar inductiekoken; het belangrijkste is dat ze ferromagnetisch materiaal bevatten, wat je eenvoudig kunt testen met een magneet.

Als de magneet aan de onderkant van de pan blijft plakken, zijn ze geschikt voor inductie, zo niet, dan kun je overwegen ze te recyclen of te doneren in plaats van weg te gooien.

De magneettest

Ik stond op het punt mijn oude pannen naar de kringloop te brengen, totdat ik de magneettest tegenkwam en hierdoor flink wat pannen heb bespaard. De magneettest is een eenvoudige techniek om te controleren of oude pannen geschikt zijn voor inductiekookplaten.

Het enige wat je nodig hebt, is een magneet. Houd deze tegen de onderkant van de pan; als de magneet stevig blijft zitten, is de pan geschikt voor inductie. Dit komt doordat inductiekoken magnetische energie gebruikt om warmte te genereren.

Pannen die niet magnetisch zijn, zoals sommige roestvrijstalen, koperen of glazen pannen, zijn niet compatibel met inductiekookplaten.

Het belang van een platte bodem

Inductieplaten werken met een elektromagnetisch veld, en voor optimale warmteoverdracht moet de panbodem volledig in contact zijn met de kookplaat. Een ongelijke bodem leidt tot gedeeltelijk contact, waardoor de kooktijd toeneemt en meer energie wordt verbruikt.

Bovendien kunnen pannen met een niet-vlakke bodem krassen veroorzaken op de inductiekookplaat. Deze krassen kunnen esthetisch onaangenaam zijn en in sommige gevallen de functionaliteit van de kookplaat beïnvloeden. Ook kunnen ze de waarde van uw keukenapparatuur verminderen.

Dit heeft voornamelijk te maken met het koken op gas, zo schrijft Noëlle van der Weel van de Consumentenbond: "Als je de pan op gas hebt gebruikt kan hij beschadigd zijn. Dit kan krassen maken op de nieuwe kookplaat. Plaats de pan op een krant en verschuif hem. Scheurt de krant, dan moet je de pan niet gebruiken op de inductieplaat."

Ten slotte kan koken met een pan die niet vlak is, resulteren in ongelijkmatig gekookt voedsel. Dit komt doordat de warmte niet gelijkmatig wordt verdeeld over de bodem van de pan, wat resulteert in sommige delen van het voedsel die meer gaar zijn dan andere. Dit kan de kwaliteit van uw maaltijden en uw kookervaring negatief beïnvloeden.

Ongeschikte materialen van pannen

Niet iedereen weet wat magnetiseerbaar metaal is. Daarom is het gemakkelijker om te kijken welke materialen juist niet magnetiseerbaar zijn.

Weet je waar je pan van gemaakt is? Dan is de volgende stap het beoordelen van het materiaal. Valt hij onder de hieronder volgende soorten pannen, dan is deze niet geschikt voor gebruik op een inductiekookplaat:

  • Aluminium pannen
  • Koperen pannen
  • Messing pannen
  • Glazen pannen

Inductiesymbool

Tegenwoordig vind je op bijna elke nieuwe pan wel een symbool.

Er is een speciaal symbool voor pannen die geschikt zijn voor inductiekookplaten.

Heeft je pan dit symbool, dan is hij zeker geschikt voor je inductiekookplaat.

Inductiesymbool

Het zoeken naar het inductiesymbool op oude pannen is cruciaal, omdat dit teken aangeeft dat de pan is ontworpen om te werken met inductiekookplaten.

Pannen zonder dit symbool zijn mogelijk niet gemaakt van ferromagnetisch materiaal, wat essentieel is voor de warmteopwekking in inductiekoken. Het gebruik van niet-compatibele pannen kan resulteren in verminderde kookprestaties of zelfs helemaal niet opwarmen op de inductiekookplaat.

Wokken op inductie

Dat je niet kunt wokken op een inductiekookplaat is een fabeltje. Wokken gaat prima, mits je de juiste pan gebruikt!

Omdat een inductiekookplaat alleen de onderkant van de pan opwarmt, en niet de zijkanten van een pan zoals bij bijvoorbeeld gas, heb je een nodig met een platte onderkant. Met de juiste wokpan bereid je je wokgerechten vervolgens precies op dezelfde manier als op elk ander fornuis.

Nieuwe pannen nodig?

Tegenwoordig is koken op inductie erg populair in Nederland en wil iedereen alles weten over inductiekoken. Er is een ruime keuze aan inductiepannen. Het is zelfs zo dat de meeste pannen tegenwoordig geschikt zijn voor inductie.

Qua prijs zijn ze niet veel duurder dan de standaard pannensets die je kunt kopen. De prijs hangt natuurlijk af van het merk. Je betaalt bijvoorbeeld meer voor een pan van Tefal dan voor een pan van de HEMA.

Alternatief voor inductiepannen

Als je pannen ongeschikt zijn voor inductie en je echt geen nieuwe pannen wilt kopen, dan is er nog een andere optie: een inductiegeleidingsplaat. Dit is een plaat die je op een willekeurige kookzone op je kookplaat legt.

Daarbovenop plaats je vervolgens je (inductie-ongeschikte) pan. Je moet van tevoren wel je inductiekookplaat schoonmaken; zo ben je ervan verzekerd dat de hitte optimaal wordt geleid. Je pan is nu geschikt voor je nieuwe inductiekookplaat. Het nadeel hiervan is dat je meer energie verbruikt omdat er warmte verloren gaat.

Conclusie

Ik hoop je met dit artikel geholpen te hebben met het beantwoorden van je vraag. Blijft er een magneetje plakken aan de onderkant van je pan, dan kun je de pan gebruiken op je inductiekookplaat. Plakt hij niet, dan zul je andere opties moeten overwegen, zoals het kopen van nieuwe pannen of een geleidingsplaat.

Mocht je nog vragen hebben, laat dan gerust een berichtje achter! 🙃

Was dit artikel behulpzaam?