Dit herkennen we vast allemaal: je hebt in de ochtend in alle haast een snelle bak koffie uit je Nespresso opgedronken (die natuurlijk te heet was.) Zo ga je niet met een heel voldaan gevoel het huis uit. 😅 Dat verandert met het gebruik van een Chemex.

Want wat nou als we tijdens een vrije middag iets meer voor onszelf doen? We kunnen die snelle en te hete bak koffie vervangen met 'slow coffee'.

Je leest in dit artikel wat slow coffee is en hoe je die stap-voor-stap zelf zet met een Chemex.

Dit heb je nodig voor Chemex koffie

De bereidingswijze van 'slow coffee' in een Chemex coffeemaker is anders dan die van onze vertrouwde espressomachine of Nespresso. Het proces is niet alleen langzamer, maar het vraagt ook iets meer geduld en aandacht. Je hebt het volgende nodig voor deze nieuwe koffie ervaring.

Ik heb geen koffiemolen/koffiebonen!

Als alternatief voor ongemalen koffiebonen kun gemalen koffiebonen gebruiken. Als je dat niet in huis hebt, kun je Nespressocupjes opensnijden en die gemalen koffie gebruiken. Dat betekent helaas niet dat de smaak hetzelfde is. Versgemalen koffiebonen smaken altijd voller dan de koffie uit cupjes.

We kunnen door naar het stappenplan als je alle producten en benodigdheden hebt.

Stap 1: Kook je water

Breng 700 ml aan water aan de kook.

Het makkelijkst is om dit in een goede waterkoker te doen. Deze kun je meteen gebruiken om in de volgende stappen het hete water te gieten.

Stap 2: Leg je filter klaar

Vouw het Chemex filter open en plaats deze in de Chemex Coffeemaker. Zorg ervoor dat het 3-laagse deel van het filter aan de kant van de snuit is.

Let op!

Laat het gekookte water minimaal 2 minuten afkoelen voordat je naar stap 3 gaat.

Stap 3: Seal je filter

Giet wat heet water aan de binnenkant van het filter. Giet dat water vervolgens weg, zonder het filter te verplaatsen. Hierdoor wordt je filter 'gesealed' en krijgt je koffie geen papierachtige smaak.

Stap 4: Weeg en maal je bonen

Weeg 52 gram koffiebonen af en maal deze in je koffiemolen tot je een middelgrove textuur hebt. Doe deze vermalen koffiebonen vervolgens in je filter.

Gebruik je geen ongemalen koffiebonen? Gebruik dan 52 gram gemalen koffiebonen of een aantal opengesneden Nespressocupjes.

Voordat je begint met brouwen

Voor het beste resultaat raad ik aan om de koffiebonen pas te malen als alle andere stappen zijn voltooid. Zo blijven de werkzame stoffen die de koffie zijn volle, zoete smaak geven behouden!

Man giet koffiebonen in Chemex

Stap 5: Begin met timen

Zet je timer aan. Giet langzaam genoeg heet water (ongeveer 70 ml) over de gemalen koffie tot het in zijn geheel nat is. Deze stap wordt ook wel het 'blooming' genoemd.

Het hete water duwt de koffie naar beneden, waardoor de werkzame stoffen vrijkomen. Hierdoor zet de koffie uit en bubbelen er heerlijke aroma’s omhoog. Als je timer 0:45 aangeeft, kun je door naar de volgende stap.

Man giet water in Chemex

Stap 6: Giet rustig je water

Giet nu geleidelijk water over de koffie terwijl je cirkelachtige bewegingen maakt. Probeer niet direct op het filter te gieten. Als het water bijna bij de rand van de Chemex komt, stop je met gieten totdat het water naar beneden is gezakt.

Stop met gieten als je timer 2:45 aangeeft of als je de resterende 600 ml water hebt gebruikt.

Stap 7: Geef je Chemex de tijd

Laat al dit hete water zakken door het filter. Verwijder je filter als al het water in je Chemex is vermengd tot koffie. Als alles is goed gegaan stopt je filter met lekken als je timer op 3:30 staat.

Als je timer meer dan 4:00 aangeeft, dan was je gemalen koffie waarschijnlijk iets te fijn. Als je timer 3:00 of minder aangaf, was hij weer iets te grof. Als een van de twee gevallen zo is, dan kom je door deze oefening in ieder geval de volgende keer weer een stapje dichterbij perfecte koffie! 😉

Man giet koffie uit Chemex

Conclusie

Ik hoop dat je door dit artikel het gevoel hebt dat je tijd en moeite kan nemen voor je kop koffie. Het hoeft niet altijd gehaast net voor vertrek opgedronken te worden! Op deze manier kun je ook nog eens echt genieten van het koffie-zetproces zelf.

Neem dus eens rustig je tijd en zet wat kopjes koffie in een Chemex. Welk verschil proef je? Krijgen andere methodes zoals cold brew-koffie tóch je voorkeur? We lezen het graag in de reacties. 😜

Was dit artikel behulpzaam?