Je dekbedovertrek en lakens was je wekelijks, maar hoe vaak was jij je dekbed? De meeste mensen was hun dekbed niet of nauwelijks, omdat ze zich zorgen maken dat hun dekbed de wasmachine niet overleeft. Dit is niet nodig! In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe jij je dekbed reinigt.

Het is belangrijk dat je allereerst de wasvoorschriften controleert. De meeste dekbedden kunnen probleemloos in een goede wasmachine gewassen worden, mits deze groot genoeg is, maar er zijn uitzonderingen. Een dekbed van wol moet echt door de stomerij gereinigd worden.

Ontbijt op bed, wafels met kiwi en broodjes met zalm. Vooraanzicht

Dit heb je nodig

Hoe vaak was ik mijn dekbed?

Idealiter was je je dekbed elke zes maanden, maar minstens elk jaar.

Stap 1: Het dekbedovertrek afhalen

Ook al heb je het beste dekbed, een dekbedovertrek is essentieel. Deze beschermt het dekbed tegen zweet en andere narigheid. Verwijder het dekbedovertrek voordat je het dekbed in de wasmachine stopt.

Stap 2: In de wasmachine doen

Stop je dekbed in de wasmachine. Let hierbij vooral op dat het past! Een wasmachine met een vulvermogen van zeven kilogram is vaak te klein voor een tweepersoonsdekbed. Het deurtje van de wasmachine moet eenvoudig sluiten.

Past je dekbed niet in je wasmachine en je wast hem toch, dan loop je niet alleen het risico dat je dekbed niet goed schoon wordt, maar ook dat je wasmachine kapot gaat. Geen goed idee dus.

Stap 3: Kies een programma

Kies een programma voor de wolwas of voor de fijne was. Deze programma's zijn ontworpen voor delicate was en zijn vaak korter dan bijvoorbeeld de katoenwas.

Iemand vult de wasmachine

Stap 4: Relax...

Wacht tot het programma is afgelopen en maak een kop koffie, lees een boek of luister naar je favoriete muziek via je Bluetooth-speakers.

Stap 5: Laten drogen

Sommige dekbedden kunnen in de wasdroger, maar de meeste niet. Lees hiervoor wederom het wasvoorschrift. Laat je dekbed liggend drogen, het liefst op een droogrekje.

Je dekbed drogen

Laat je dekbed plat drogen. Als je het dekbed ophangt, zakt de vulling misschien naar beneden zakt. Hierdoor voelt het dekbed aan een zijde niet meer goed gevuld aan!

Stap 6: Welterusten!

Geniet van je schone bed en slaap lekker!

Conclusie

Je dekbed wassen is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe je dit doet. Hopelijk heb je wat gehad aan het bovenstaande stappenplan en slaap je nu onder een heerlijk, schoon en fris dekbed. Welterusten en wees voorzichtig met je koffie! 💤

Was dit artikel behulpzaam?