Vraag je je af, 'kan een dekbed in de wasmachine'? Je bent niet de enige. Het wassen van een dekbed lijkt misschien een uitdaging, maar met de juiste kennis en technieken is het verrassend eenvoudig. In dit artikel ontdek je stap voor stap hoe je jouw dekbed veilig en effectief kunt reinigen, zodat het fris, schoon en comfortabel blijft.

In de wereld van beddengoed is het essentieel om te weten hoe je jouw dekbed onderhoudt. Of het nu gaat om een donzen, synthetische of katoenen dekbed, elke soort vereist zijn eigen aanpak. Lees verder en leer hoe je de levensduur van je dekbed verlengt en zorgt voor een hygiënische en aangename slaapomgeving.

Ja, je mag veel dekbedden in de wasmachine wassen, maar het hangt af van het materiaal. Synthetische en katoenen dekbedden kunnen meestal in de machine, terwijl wol en zijde beter professioneel gereinigd kunnen worden. Controleer altijd het waslabel voor specifieke instructies om je dekbed veilig en effectief te reinigen.

Kan je dekbed in de wasmachine? Essentiële overwegingen.

Ja, het is doorgaans mogelijk om je dekbed in de wasmachine te wassen. 🙌 Toch hangt het af van een aantal factoren. Niet elk dekbed kan zomaar in de wasmachine. Het type dekbed, de grootte van je wasmachine en de wasinstructies van de fabrikant spelen allemaal een rol.

Het is niet alleen belangrijk om te weten hoe je een dekbed wast, maar ook wanneer je dat moet doen. Het is bijvoorbeeld handig om te weten hoe je de wasmachine stopt, voor het geval het dekbed niet goed in de trommel verdeeld is als hij eenmaal bezig is.

Je loopt daarnaast enkele risico's bij het wassen van je dekbed in de wasmachine. Als het dekbed te groot is voor je wasmachine, kan het de machine beschadigen. Het dekbed kan ook zelf beschadigen of de vulling kan gaan klonteren. Daarover lees je hieronder meer.

De risico's van je dekbed wassen

Bij het wassen van dekbedden thuis loop je verschillende risico's. Wollen dekbedden kunnen krimpen en hun comfort verliezen. Zijden dekbedden zijn zeer delicaat en kunnen hun zachtheid en luxe gevoel verliezen bij verkeerd wassen. Synthetische en katoenen dekbedden zijn robuuster, maar let op dat je ze niet op te hoge temperaturen wast om de vezels niet te beschadigen.

Factoren om te overwegen, voordat je je dekbed wast

Voor je je dekbed in de wasmachine stopt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst: kijk naar het label op je dekbed. Hierop vind je de wasinstructies van de fabrikant. Het type dekbed bepaalt welke wasmethode het beste is. Een donzen dekbed heeft bijvoorbeeld andere wasinstructies dan een synthetisch dekbed.

Het formaat van je wasmachine is ook een belangrijke factor. Als je dekbed te groot is voor je machine, kan het zomaar de machine beschadigen. Om je wasmachine te beschermen, is het ook overigens ook verstandig regelmatig je wasmachine schoon te maken.

Mijn dekbed is bijvoorbeeld te groot en ik neem liever geen risico: mijn dekbed gaat daarom naar de wasserette. Het dekbed van mijn dochter is veel kleiner en was ik daarom zelf.

Het is bovendien mogelijk dat de wasmachine je dekbed ongelijkmatig wast, waardoor de vulling gaat klonteren. Neem vooral van mij als ervaringsdeskundige omtrent dit specifieke probleem aan: prettig is anders, vooral als je aardig hebt geïnvesteerd in het beste dekbed!

Hoe je een synthetisch dekbed in de wasmachine wast

Een synthetisch dekbed wassen in de wasmachine is een eenvoudig proces als je de juiste stappen volgt. Begin met het controleren van het label op je dekbed voor specifieke wasinstructies. De meeste synthetische dekbedden kunnen op een normale wascyclus gewassen worden met een mild wasmiddel.

Het is belangrijk om de temperatuurinstellingen te controleren. Over het algemeen is een temperatuur van 60 graden aanbevolen om huisstofmijt te doden. Pas wel op: te heet wassen beschadigt je dekbed juist. Staat op het label van je dekbed dus dat je het op slechts 40 graden mag wassen, houd je daar dan aan.

Stap-voor-stapinstructies voor het wassen van een synthetisch dekbed

 1. Controleer het label op je dekbed voor specifieke wasinstructies.
 2. Stop het dekbed in de wasmachine. Zorg dat je het gelijkmatig verdeelt en de machine niet te vol maakt.
 3. Voeg een mild wasmiddel toe. Gebruik geen bleekmiddel of wasverzachter; deze kunnen de vezels van het dekbed beschadigen.
 4. Kies de juiste temperatuur en wascyclus volgens de instructies op het label.
 5. Haal na de wascyclus het dekbed uit de machine en schud het uit om te voorkomen dat de vulling klontert.

En voilà! Met deze stappen heb je succesvol je synthetisch dekbed gewassen.

Vrouw in bed onder bruin dekbed

Wat te doen als je synthetische dekbed na het wassen klonterig is

Is je synthetische dekbed klonterig na het wassen? Geen paniek! Klonten ontstaan vaak wanneer de vulling in je dekbed zich ophoopt. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er oplossingen voor. 😅

Je kunt de klonten in je dekbed uit elkaar trekken terwijl het nog vochtig is. Doe dit voorzichtig om te voorkomen dat de vulling scheurt. Laat het dekbed daarna drogen.

Wil je dit probleem het liefste voor zijn? Doe dan een tennisbal in de droger, samen met je dekbed. De tennisbal helpt de vulling te verspreiden en voorkomt klontvorming.

Overweeg daarnaast een wasmiddel te gebruiken dat speciaal ontworpen is voor synthetische materialen om te voorkomen dat je dekbed opnieuw met klonterige vulling de wasmachine verlaat. Deze wasmiddelen helpen de vezels van je dekbed te beschermen en voorkomen dat ze aan elkaar kleven.

Mocht je problemen ondervinden met achterblijvend water in je wasmachine nadat je je synthetische deken hebt gewassen, bekijk dan eens onze gids over hoe je het water uit een wasmachine haalt!

Tips om je katoenen dekbed zacht te houden na het wassen

Een katoenen dekbed wassen is eveneens redelijk simpel. Het belangrijkste is dat je de juiste stappen volgt om te zorgen dat je dekbed schoon wordt, zonder dat het beschadigd raakt.

Controleer eerst van het etiket van je dekbed. Hierop vind je informatie over de juiste temperatuur en het soort wasmiddel dat je moet gebruiken. Voor de meeste katoenen dekbedden is een fijnwasmiddel voldoende. Vermijd het gebruik van bleekmiddel, omdat dit eveneens de vezels van dit type dekbed al snel beschadigt.

Stapsgewijze instructies voor het wassen van een katoenen dekbed

 1. Controleer het etiket van je dekbed voor specifieke wasinstructies.
 2. Gebruik een fijnwasmiddel en stel je wasmachine in op de aanbevolen temperatuur.
 3. Voeg je dekbed toe aan de wasmachine. Verdeel daarbij het dekbed gelijkmatig om te voorkomen dat de wasmachine uit balans raakt.
 4. Laat de wasmachine zijn programma voltooien.
 5. Haal je dekbed uit de wasmachine en laat het drogen.
vrouw naast het bed in slaapkamer

Hoe je je katoenen dekbed zacht en comfortabel houdt na het wassen

Wil je dat je katoenen dekbed zacht en comfortabel blijft na het wassen? Gebruik dan een wasverzachter tijdens het wassen. Dit helpt de vezels van je dekbed zacht te houden, en brengt geen risico's met zich mee, zoals het wél doet als je het bij een synthetische deken in de was zou doen.

Zorg ook dat je je dekbed volledig laat drogen, voordat je het weer op je bed legt. Een vochtig dekbed wordt muf en schimmelt in de ernstige gevallen, wat niet alleen stinkt, maar ook nog eens ongezond is.1Eric Suni, Heather Wright, Sleep Foundation (2023). 'Mold in the Bedroom'['/mfn]

Het gebruik van een goede wasdroger helpt ook om je dekbed zacht en pluizig te houden. Zorg dat je de droger op een lage temperatuur instelt om te voorkomen dat je dekbed krimpt.

Hoe je een donsdekbed in de wasmachine kunt doen

Het wassen van een donsdekbed vereist iets meer zorg dan het wassen van een synthetisch of katoenen dekbed. Schiet nog niet in de stress – het is nog steeds vrij eenvoudig als je de juiste stappen volgt.

Controleer eerst het etiket van je dekbed. Je kunt sommige donsdekbedden niet in de wasmachine wassen, dus het is belangrijk om dit eerst te controleren. Als je dekbed in de wasmachine kan, gebruik dan een donswasmiddel. Ze hebben dit soort wasmiddel speciaal ontworpen om dons te reinigen zonder de veren te beschadigen.

Wollen dekbed wassen

Wollen dekbedden was je beter niet zelf. Deze kunnen krimpen en hun isolerende eigenschappen verliezen. Voor een grondige reiniging, breng je ze naar een stomerij. Zijden dekbedden? Die was je al helemaal niet thuis. Zijde is van nature antibacterieel en antistatisch, waardoor luchten vaak volstaat.

Voor wollen en zijden dekbedden is professionele reiniging de veiligste keuze. Deze materialen vereisen speciale zorg die thuis moeilijk te realiseren is. Een stomerij gebruikt de juiste technieken en producten om je dekbed schoon en in optimale staat te houden.

Stapsgewijze instructies voor het wassen van een donsdekbed

 1. Controleer het etiket van je dekbed voor specifieke wasinstructies.
 2. Gebruik een donswasmiddel en stel je wasmachine in op een zachte cyclus met koud water.
 3. Voeg je dekbed toe aan de wasmachine. Verdeel het dekbed gelijkmatig om te voorkomen dat de wasmachine uit balans raakt.
 4. Laat de wasmachine zijn programma voltooien.
 5. Haal je dekbed uit de wasmachine en laat het drogen. Het kan even duren tot een donsdekbed volledig droog is, dus wees geduldig.

Nazorgtips na het wassen van je dekbed

Na het wassen van je donzen dekbed, droog je het op een lage temperatuur in de droger. Voeg een paar tennisballen toe om de veren los te houden en klontvorming te voorkomen. Schud het dekbed elk uur tijdens het drogen om de dons gelijkmatig te verdelen. Het volledige droogproces kan enkele uren duren, maar geduld zorgt ervoor dat je dekbed zijn vorm en comfort behoudt."

Deze teksten zijn direct en informatief, gericht op het bieden van duidelijke en praktische adviezen voor de zorg van verschillende soorten dekbedden. Ze benadrukken het belang van het volgen van de juiste procedures om de levensduur van de dekbedden te verlengen en mogelijke risico's te minimaliseren.

Het belang van het gebruik van donswasmiddel

Als je een donsdekbed bezit, is het belangrijk om te weten dat je niet zomaar elk wasmiddel kunt gebruiken. Donswasmiddel is de sleutel tot een succesvolle wasbeurt.️ Waarom? Simpelweg doordat ze speciaal donswasmiddel hebben ontworpen om het dons zacht, veerkrachtig en geurvrij te houden. Het behoudt daarbij de natuurlijke oliën die in dons zitten.

Reguliere wasmiddelen kunnen deze oliën uitwassen, wat resulteert in een platter, minder isolerend dekbed. Bovendien gaat het dons hierdoor sneller kapot, waardoor je dekbed zijn warmtehoudende vermogen verliest.

Ofwel: als je wilt dat je donsdekbed lang meegaat en je warm houdt tijdens die koude winternachten, gebruik dan een donswasmiddel. 😊

Was je dekbed en doe het daarna in de droger met een stuk of 3 tennisballen. Ik doe dat elk jaar wel een keertje, een dekbed wordt toch smerig en zo is hij weer lekker fris.

Diederik-NL, Redditgebruiker

Veelvoorkomende problemen bij het wassen van een dekbed en hoe je deze oplost

Het wassen van een dekbed kan een hele uitdaging zijn. Er zijn enkele veelvoorkomende problemen om alert op te zijn, zoals een dekbed dat niet in de wasmachine past, of geklonterde dekbedvulling na zo'n wasbeurt. Geen zorgen: er zijn oplossingen voor deze problemen.

Wat te doen als je dekbed niet in de wasmachine past

Wanneer je dekbed niet in de wasmachine past, heb je een paar opties. Je kunt proberen het dekbed op te vouwen en opnieuw in de machine te plaatsen, of je kunt overwegen om een grotere wasmachine aan te schaffen.

Als dit geen optie is, kun je het dekbed naar een wasserette brengen waar grotere machines beschikbaar zijn. Het kan ook nuttig zijn om in de toekomst een dekbed van een kleiner formaat te kiezen dat gemakkelijker in je wasmachine past.

Hoe je een dekbed droogt na het wassen

Zodra je dekbed gewassen is, is het belangrijk om het goed te drogen. Je kunt je dekbed luchtdrogen, maar dit kan lang duren en het is belangrijk om te zorgen dat het dekbed volledig droog is om schimmelgroei te voorkomen.

Een snellere optie is het gebruik van een droger. Als je een droger gebruikt, stel je droger dan in op een lagere temperatuur om te voorkomen dat het dekbed krimpt of beschadigd raakt.

Het kan ook nuttig zijn om een paar tennisballen in de droger te doen om te helpen de vulling in het dekbed los te kloppen. Als je twijfelt tussen een warmtepompdroger of condensdroger voor deze klus, is het belangrijk om te weten dat een warmtepompdroger over het algemeen efficiënter is, maar ook duurder in aanschaf.

Wees je er wel van bewust dat er veel water in zo'n dekbed achterblijft, aangezien de vulling alles opzuigt en maar wat graag vasthoudt. Zorg dus dat je je condensdroger omzet indien mogelijk, zodat je niet met een overvol reservoir te maken krijgt middenin de droogcyclus.

persoon die ligt te slapen op een kussen onder de lakens

Veelgestelde vragen over het wassen van je dekbed

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over het wassen van je dekbed.

Wat zijn de specifieke wasvoorschriften voor verschillende soorten dekbedden?

Voor synthetische dekbedden gebruik je een mild wasmiddel op maximaal 60°C. Donzen dekbedden was je op een fijne wasstand met speciaal donswasmiddel. Katoenen dekbedden kunnen op 40°C tot 60°C, afhankelijk van het label. Wol en zijde was je niet thuis; deze breng je naar de stomerij voor professionele reiniging."

Zijn alle dekbedden geschikt om in een wasmachine te wassen?

Nee, niet alle dekbedden zijn geschikt voor de wasmachine. Synthetische, katoenen en sommige donzen dekbedden kunnen vaak wel in de machine, maar controleer altijd het label. Wol en zijde vereisen speciale zorg en zijn beter af bij een professionele stomerij."

Hoe beïnvloedt regelmatig wassen de duurzaamheid en levensduur van een dekbed?

Regelmatig wassen kan de levensduur van een dekbed verkorten, vooral als het niet volgens de voorschriften wordt gedaan. Synthetische en katoenen dekbedden zijn robuuster tegen frequent wassen. Voor dons is het beter om beperkt te wassen en goed te luchten om de vulling fris te houden en klontvorming te voorkomen

Conclusie

Zoals je hebt gelezen, kun je inderdaad je dekbed in de wasmachine doen, maar niet bepaald zonder voorzorgsmaatregelen. De manier waarop je dit doet en de resultaten die je krijgt, hangen sterk af van het type dekbed dat je hebt en de grootte van je wasmachine.

Of je nu een synthetisch, katoenen of donzen dekbed hebt: er zijn specifieke stappen die je moet nemen om te garanderen dat je dekbed weer zo goed als nieuw uit de wasmachine komt. En als je de aanwijzingen volgt die ik hier heb uiteengezet, kun je er zeker van zijn dat je dekbed de wasbeurt overleeft en nog vele nachten meegaat!

Zie je, dat was toch niet zo moeilijk? Nu weet je hoe je je dekbed wast in de wasmachine. Succes, en vergeet niet: een schoon dekbed is een blij dekbed!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

 • 1